Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
Има подобри и полоши он-оф клими, ама на сите проблемот им се честите дефрости на минусни температури. За 26-8К за колку што може(ше) да се земе Гри Ломо, нема поевтина а добра клима за греење. Тие Ломо Еко наводно не се лоши за парите, но за 100 еура повеќе Ломо ЛЦЛХ беше/е легендарно корисна клима. Чекам пар грејни сезони да видам како ќе се покаже Гри Фаери која е наследникот на Ломо ЛЦЛХ.... До тогаш ќе препорачувам доплаќање за Гри Хансол како нешто поскапа клима, ама сеуште релативно евтина, клима со која нема промашај ако енергетските потреби не се над 12.000 BTU (стандардно за 3.5кв инвертор клима).

Ју-краун не би ја препорачувал само затоа што фалат кориснички искуства, на хартија е одлична. Иако за тие пари јас лично секако би одел на Јапонец.

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Негледам 5.2 никаде на сликата. Ама најверојатно има и други фактори, влажност ова она. Не сум читал мноогу за климиве, еве уште ги држам специјалциве овде за поедуцирани. Ама уште не ми е јасно што точно, онака просто кажано и објаснетоне проблематучно на сликата. Од 4 те колони со бројки. Еве и @Lokvan i @mdeni нека кажат, да си знаеме што да се пазиме кај вакви налепници, кога ќе ни затреба.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Моја грешка 5.3 scop за умерена , а мица фх35 има 5.1...Види спореди си..Како што кажа колегата претходно кога купуваш ваков уред треба да обрнеш на се внимание..Зато треба да комбинираш и еуровент и кориснички искуства и усер мануали и се..Ако слепо веруваш само на едно нешто ојде јабана!

Атачменти

• IMG_9646.JPG
    IMG_9646.JPG
    86,8 KB · Прегледи: 39

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Моја грешка 5.3 scop за умерена , а мица фх35 има 5.1...Види спореди си..Како што кажа колегата претходно кога купуваш ваков уред треба да обрнеш на се внимание..Зато треба да комбинираш и еуровент и кориснички искуства и усер мануали и се..Ако слепо веруваш само на едно нешто ојде јабана!

Да да, ќе си прашам јас и ќе побарам. Него не ми беше јасно зашто толку ја нападна сликата. Како математика не е грешна, е сега можеби сакаше да кажеш дека е нереална? Немогуча? Тоа ли.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
5.3 @ 2.5kw
Fh35 e 5.1 @ 3.6kw

Разлика небо и земја. Фх на 2.5 ќе биде 7цоп. Вивакс на 3.6 ќе биде 3.9 цоп.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
5.3 @ 2.5kw
Fh35 e 5.1 @ 3.6kw

Разлика небо и земја. Фх на 2.5 ќе биде 7цоп. Вивакс на 3.6 ќе биде 3.9 цоп.
Демек да се пукна 100000 денара за 2-3к денара годишна заштеда? Ми нема есап некако...
Значи која е бест бај ? За греење, виваксот чим лади за 30 минути не верувам дека некоја друга ќе има проблем да лади.
Ова инвертер се однесува на моторот, демек може и полека да врти за да не мрзне? Ами ко ќе е ладно секако ќе треба некое време да поработи на максимум и ќе се смрзне тоа надвор како го викате.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не реков да се лупнеш, само посочив разлики меѓу две споменати клими и нивните ЕУ налепници. Да не случајно некој по грешка помисли дека се слични зошто неможе да се подалеку.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Peki deka 7.5kw е појака, ама никад нема да ми се исплати. работава е коај е нај исплатлива за намената и да работи следните 10 год.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250

Aeonflox

read-only
5 јуни 2019
1
0
Некој со искуство со парапетна клима?
Конкретно Gree GEH18AA-K3DNA1D.
Избор и нема баш некој голем, тук таму по некој модел од некоја марка.
Споредбено 5 иполка парапетна со 5 иполка од 50 илјади ѕидна на Gree
FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D i
VIOLA GWH18RC-K3DNA3G

И, додека барав на Интернетов малце подетални специфкации, конкретно за погоре наведените клими, на бугарски и унгарски сајтови кај што се продаваат, кај сите нив е означено дека се за греење на До 34м квадратни, а кај нашиве секаде пишува 60м квадратни.
Некој со некое објаснување или идеа?

Благодарност и поздрав

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Некој со искуство со парапетна клима?
Конкретно Gree GEH18AA-K3DNA1D.
Избор и нема баш некој голем, тук таму по некој модел од некоја марка.
Споредбено 5 иполка парапетна со 5 иполка од 50 илјади ѕидна на Gree
FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D i
VIOLA GWH18RC-K3DNA3G

И, додека барав на Интернетов малце подетални специфкации, конкретно за погоре наведените клими, на бугарски и унгарски сајтови кај што се продаваат, кај сите нив е означено дека се за греење на До 34м квадратни, а кај нашиве секаде пишува 60м квадратни.
Некој со некое објаснување или идеа?

Благодарност и поздрав
Еве тука има искуство:
Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)
Еве еден апдејт во врска со овој мој пост со барање за ваше мислење: Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)
Всушност се работи за стан во куќа на роднини со кои сме лепенка куќа до куќа. По сугестиите на mdeni и Lokvan на постот, ги убедив родниниве да инвестираат малку повеќе и да ја земат парапетната 18-ка на ГРИ GEH18AA-K3DNA1D иако беше за цели 11.000 денари поскапа од 12-ката (вкупно со монтажа дојде околу 55.000). Исто така, гаранцијата од 10 години многу помогна во одлуката.
И, што да ви кажам, ТОП се покажа за оваа зима. Ја користеа преку ден на не повеќе од 23° на средно дување а навечер ја намалуваа на 19°. Надворешната единица е огромна и е супер тивка.
Бидејќи немавме можност да набавиме мерач за потрошувачка на електрична енергија, се решивме за мерење на потрошувачката од око, односно со едноставно споредување на сметките од минатата година кога се грееа со печка на дрва. Најголемата разлика дојде во Јануари од цели 2.200 денари. Другите беа од 1.200 до 1.700 денари разлика од сметките за минатата година. Овие суми пријатно не изненадија а родниниве коментираа дека очекувале барем по 1000 денари плус разлика на овие суми и дека повторно ќе биле задоволни!

Ве молам да не ми замерувате за објавувањето на ваквата приближна потрошувачка. Знам дека правилата за мерење и објавување се строго одредени заради веродостојноста на потрошувачката, меѓутоа, со овој пост сакав да пренесам едно искуство и да дадам општ придонес кон многубројните споделени искуства за греењето со клима уреди а особено за парапетните модели, бидејќи многу често во коментарите се нагласува дека имаме недостаток од споделени искуства токму за ваквите модели. Се надевам за следната сезона дека ќе набавиме мерач па да приложам тука се' како што треба.

Родниниве сега ми бацуваат рака на секое видување, мене цела зима ми гореа ушите и морав гаќите да ги носам наопаку за да не ме уречат :).
Во меѓувреме, неколку комшиии од населбава што ја видоа климава на дело, се заинтересирани за купување на ваква клима и не сакаат да чујат за друга!

Погледнете го атачментот 73811 Погледнете го атачментот 73812

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Има ли некој климаџија што е слободен викендов да смени црево/изолација на Beko клима.

Изолацијата е опадната и се собираат во неа оси. Се пробиваат до внатре преку цревото.

Цревото е долго некои 3 метри а има лесен пристап т.е. надворешната единица е веднаш под прозорот на басамакот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Има ли некој климаџија што е слободен викендов да смени црево/изолација на Beko клима.

Изолацијата е опадната и се собираат во неа оси. Се пробиваат до внатре преку цревото.

Цревото е долго некои 3 метри а има лесен пристап т.е. надворешната единица е веднаш под прозорот на басамакот.

Средено. Клима чиста солза и одново замалтарено околу каблите во ѕидот. Дојде за саат време. Педантен во работата мајстор, муабетчија, работи во една од големиве фирми за техника.

Klima Servis Klimi Клима сервис се за клими,Montaza cistenje

zoran313

read-only
24 јули 2018
1
0
zdravo sakam da prasam dali nekoj ima iskustvo od klimite od setec...ST invertorite..dali se dobri oti prilicno se mn eftini za razlika od drugite marki

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
Сузуми моделот е ? Колку ја плати ако не е тајна.
Под 50К беше со некои акциски попусти (и додатно ценкање).

Ако имаш време и желба да се замараш за да заштедиш увези ја од Грција, со одделни сметки за надворешната и внатрешната единица. Под 350е двете сметки, и поврат на данок можеш да си направиш. Имало и луѓе од таму што превезуваат до Битола, за одредена надокнада нормално.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
zdravo sakam da prasam dali nekoj ima iskustvo od klimite od setec...ST invertorite..dali se dobri oti prilicno se mn eftini za razlika od drugite marki

ако ти е за ладење: земи било која, ќе те лади.

ако ти е за греење: не се.

и не треба да имам искуство за да знам дека не се :)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Јас имам искуство со други ST уреди и истите се тежок чкарт. Претпоставувам и со климите е истата ситуација.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Под 50К беше со некои акциски попусти (и додатно ценкање).

Ако имаш време и желба да се замараш за да заштедиш увези ја од Грција, со одделни сметки за надворешната и внатрешната единица. Под 350е двете сметки, и поврат на данок можеш да си направиш. Имало и луѓе од таму што превезуваат до Битола, за одредена надокнада нормално.
во случај да знаеш некој да носи од грчко, пиши ми пп :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно