Не си ми јасен малку друже, малку глупо го објасни тоа со пченката од страна на произбодител, еве види како јас ќе го објаснам, од страна на потрошувач одам на Амазон.ком/BestBuy купувам телевизор по некоја цена и кога одам чекоут ми се појавува салес тах во мојата држава од 5%, и јас супер среќен задоволен сум го платил телевизорот помалку (или не сум платил ништо ако селерот бил од држава без салес тах). Спореди го тоа со држава како Унгарија со 25% ДДВ и ќе го сфатиш проблемот, политичарите во ЕУ и при најмал проблем прва економска мерка им е да го зголемат ДДВто и при тоа немаш никаква можност за евазија (сум порачал 10 телефони од Алиекспрес и секогаш сум платил ДДВ). Автоматски ова доаѓа до намалување на продажбата, зошто да купам телевизор овде, кога можам да купам од Солун по МСРП без ДДВ. Како што кажав погоре имаме среќа што е ДДВто на компјутерски производи 5% и можеш цел таур да купеш за 100К а да платиш 5К ДДВ.Прво гледам некој кометирате зошто нема Sales tax а има ДДВ.. ДДВ всушност е полесно да се спроведе затоа што е една или две стапки на СИТЕ стоки и услуги. Додека пак со данок на промет се стигнува до проблем... Пример, данок на промет од 5%... Произведе пченка ја продаде на живинарска фарма по цена од 10 ден, множи по 10 ден х 1.05... живинарот ги нарани пилињата и произведе јајца кои ги продаде по 15 ден... множи по 15 ден х 1.05х1.05... јајцата ги купи слаткарница и произведе сладолед.. го продаде по 20 ден . 20 ден х 1.05х1.05х1.05... сладоледот го купи ресторан и го продаде на муштерии по 50 денари, 50 денари х 1.05х1.05х1.05х1.05 = 21.5% е данокот на финалниот производ а само 5% на примарниот... односно колку повеќе фази има производството толку повеќе геомерски раст има на данокот... Е сега за да го решиш овај проблем, интермедијарни добра и и не-финална побарувачка ќе ја исклучуваш од данок на промет... Ама тоа не е секогаш ефтино и лесно да се спроведе, и посебно тешко е да се одреди што е финален производ.. во случајов и пченката и сладоледод во ресторан е финален производ... а едното се даночи со 22% а другото со 5%....
Enter ДДВ... За да го решиме овој проблем викаме сакаме сите производи да ги оданочиме со иста стапка, односно сите исто да бидат погодени од даноците... За да го спроведеме ова викаме секоја фирма ќе плаќа 18% данок на тоа што како вредност го додава во текот на производстовото.. Односно ако нешто го купи 10 денари, и го обработи и продаде за 15, тогаш ќе плати само на тие 5 денари 18%... Ова осигурува конзистенсот на тоа сите производи да имаат иста стапка на оданоченост.. Односно не се пенализираат непотребно повеќефазните производи...
Законот не е променет.. Едноставно е променета неговата интерпретација... Имено во законот за ДДВ стои дека на ДДВ подлежат лица кои вршат стопанска дејност т.е промет со добра и услуги... Досега во таа дефинција на стопанска дејност не влегуваја програмери, луѓе кои изнајмуваат дуќани/станови, мајстори и сите оние кои овие што го донесоја животот сакаат сега да ги вклучат... Значи сега се тврди дека стопанска дејност и и изнајмување станови... или дека стопанска дејност е пишување код за некоја фирма, или пак стопанска дејност е пишување книга... Досег тие работи спаѓаа во дефинцијата на самостојна дејност.... сега преминуваат со амин на УЈП во стопанска...
Мене ми е малце глупо фриленсери да ги одначат како физички лица со ДДВ... Затоа што еден фриленсер практично нема никакви инпути во процесот на производство за да може да ги одбие од ДДВто што треба да го плати... Со оглед што кај 80% од новите данокополаќачи на ДДВ единствен инпут во процесот на прозиводство е трудот, јас тука јавно предлагам до УЈП да дозволи одбивање на се што влегува во вадење на тој труд... пример... да си го одбијаш ДДВ-то од тоалетната, кондмите, хранта, колата, кавијарот... Затоа што нели сето тоа ти го користиш за дојдеш во ситуација да прозиведеш код... исто како што секоја фирма си го одбива влезното ДДВ, така и секој фирленсер да си одбие се што му треба за да биде фриленсер...
Нејсе... Да зборниме малку практично.. мислам дека 90% од ИТ секторот нема воопшто да биде погоден само поради една причина...
Да речиме дека си фриленсер што заработува 16.000 годината.. И дека УЈП те регистрира за ДДВ... Од сега на твоите клиенти ќе треба да му доставуваш фактура со ДДВ... Прво од старт за сите што ти се странски клиенти нема да има ДДВ на фактурата затоа што извоз на такви услуги е ослободен од плаќање ДДВ... Второ... сите фактури кон домашни фирми ќе мора да имаат ДДВ... Тие тоа ДДВ ќе си го бараат од државата и ќе го добијат назад... Unless конечниот нарачател на софтверот не е домашна фирма... Значи погодени ќе бидат САМО фирмите кои ќе прават софтвер за домашен пазар.. Се што завршува во извоз практично нема да биде оданочено со ДДВ... А тоа е 90%+ од пазарот во МК... А пази, ако те региситраат за ДДВ ќе имаш право да си го бараш ДДВто на алатот за работа како компјутер, делови за компјутер и основни средства за работа.. т.е ако работиш само со странство ти одговара да си ДДВ обврзник оти се нешто ќе најдиш да одбиеш и да ти врати државата... Што пак ќе речам, ова не значи дека не се работи за најглупиот уникатен потег на влада far and wide for ever and ever....
А на тие што тепаат 16к+ ЕУР годината, и притоа дел или повеке од проектите му се за домашен конечен потрошувач, госпо нека му е на помош...
Значи разликата меѓу ДДВ и sales tax e во тоа што ДДВ ги оданочува сите поризводи исто, без разлика колку пати преминале низ економијата од фимра во фирма за да стигнат кај што се..Додека пак sales tax непотребно ќе ги пенализира сите производи кои имаат повеќе фази на обработка... Во случајот погоре, пченката е оданочена со само 5%.. Но пченката претворена во сладолед е оданочена со 22%. со ДДВ не е битно дали ќе се јадат кочани од пченка или ќе се претвори во сладолед, и двете со иста стапка ќе бидат оданочени..... На крајот од денот ако кажиш се ќе подлежи на данок за промет, софицирианите производи со многу фази на прозиводство и висок степен на финализаиција ќе бидат ефектино оданочени со поголеми стапки.. За да не ја унишиш економијата со данок на промет ќе треба посредни(интермедијарни) производи да ги исклучиш од даночење.. Во случајов тоа би биле чиповите во телевизорот... Ако и нив ги оданочиш со 5%, и ако го оданочиш железото и пластиката со 5%, и ако се наназад од примарен ресурс до краен производ оданочиш со иста стапка од 5%... Во секоја наредна фаза ефективната даночна стаопка расте геометрски... пример.. ископа руда, рудата ја продаде на топлицни.. 5%... топлицната излеа железо, железото го продаде на фабрика кабли, уште 5%, каблите завртеа преку 2-3 дистрбутири за да стигнат до прозивдотелот на телевизори.. уште 2-3 пати по 5%... и сето тоа се зголемува геометрски.. и имаш 1.05 х 1.05 х 1.05 х 1.05 х 1.05 = ефектино цената на телеизорот ќе биде зголемна за 27% додека да стигни од железна руда до телевизор.. Е сега за да се избегне ова ќе речеме ќе нема данок на руда, ќе нема и на железо... Ама дали ќе има на кабли? Кабли се и посреден прозивод (се прават други производи од кабли) но и финален, кабел сам по себе си е прозивод... Затоа да спроведеш данок да промет е скапа работа, за да не напрвиш големи реметња на економијта ќе мораш да инвестираш во истражување на тоа што треба да се оданочи а што не треба да се оданочи, и пак дали ќе успееш точно да одредиш што треба а што не треба.... САД можат да си дозволат данок на промет...Не си ми јасен малку друже, малку глупо го објасни тоа со пченката од страна на произбодител, еве види како јас ќе го објаснам, од страна на потрошувач одам на Амазон.ком/BestBuy купувам телевизор по некоја цена и кога одам чекоут ми се појавува салес тах во мојата држава од 5%, и јас супер среќен задоволен сум го платил телевизорот помалку (или не сум платил ништо ако селерот бил од држава без салес тах). Спореди го тоа со држава како Унгарија со 25% ДДВ и ќе го сфатиш проблемот, политичарите во ЕУ и при најмал проблем прва економска мерка им е да го зголемат ДДВто и при тоа немаш никаква можност за евазија (сум порачал 10 телефони од Алиекспрес и секогаш сум платил ДДВ). Автоматски ова доаѓа до намалување на продажбата, зошто да купам телевизор овде, кога можам да купам од Солун по МСРП без ДДВ. Како што кажав погоре имаме среќа што е ДДВто на компјутерски производи 5% и можеш цел таур да купеш за 100К а да платиш 5К ДДВ.
Не го ни пуштам видеото. Нема ДДВ во САД. Можеби е sales tax - данок на промет со производи и услуги кој што постоеше кај нас пред НГ да го воведе ДДВ-то далечната 2000-та или така нешто.Connecticut hits ДДВ hard.
шо бе 500 еу??? а бе 200 евра и толку, во македонија и платен убица да си плата ти е 200 евриќиСе знае колку може да се заработува во Македонија - 500 еура max.
за погубната политика од предходната влада времето ќе си покаже, немој и ти ко предходните на почетокот, грујо е крив/бранко е крив, тие фори не поминуваат веќеТешко е соочувањето со реалноста. Реалноста вели дека мора да плаќаме повисоки/повеќе даноци за да се вратат огромните долговите кои се наследени од претходната власт. Истата таа сума која се споменува и многукратно поголема ја плаќавте претходно преку бегање од државно во приватно здравство, за резервни делови за автомобилите, за подобро образование...И сега ако некој се обиде да започне да го репарира системот, одма му земате за зло што спомнал поголем данок или нов данок...Каде бевте да реагирате претходно кога истите пари или многу повеќе ги дававте неизбежно заради погубната политика на претходната власт? Не ги бранам, но се обидувам да си објаснам себеси секогаш барајќи оправдување за постапките кои ги прават други. За претходната власт имам објаснување зошто го правеа тоа што го правеа - разбеснета банда на арамии. За овие засега успевам да си дадам објаснување за одредени работи, за одредени не(пример зошто не се укинат патните трошоци за пратениците, зошто членовите на државните комисии кои земаат плата за едно работно место мора да земаат пари за учество во комисиите, и тн. и тн. ).
За народ кој една декада беше е*ен во мозок, премногу сте ми осетливи.Една година не е измината, стрпете се малку. Работите веќе се тргнати во позитивна насока, но очигледно е дека системот е осакатен, ќе треба многу време. Народот си е виновен, никој друг.
Добро директоре. На фотографија. Јас моето мислење си го кажав, ти твоето.за погубната политика од предходната влада времето ќе си покаже, немој и ти ко предходните на почетокот, грујо е крив/бранко е крив, тие фори не поминуваат веќе
тогаш иде на рекет, нешто слично како во БГЦела раја се шлепа на една рака способни, вредни, талентирани. Да заминат и тие па ќе видеме после од кој ќе земаат даноци и плати/пензии од каде ќе исплаќаат
MONITOR 24" SAMSUNG LS24F320GAUXEN, IPS Panel, 1920x1080, 120Hz, VGA,2xHDMI, 5ms, LS24F320GAUXEN
5.770,00 ден
MOUSE WIRED USB A4TECH Bloody Gaming W60 Max Stone, 10000 cpi, 1ms, RGB, Black
1.400,00 ден
GAMING WHEEL STAND LITE 2.0 NEXT LEVEL RACING, NLR-S040
11.970,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден
GAMING FLOOR MAT NEXT LEVEL RACING, POLYESTER, ANTI-SLIP BASE, 165x60x0.3CM, BLACK, NLR-A005
2.850,00 ден