Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Здраво дечки, се мислам да си купам iPhone 13 (обичниот, ни про ни мини) само заради iOS. Би сакал да ве прашам дали сметате дека е голем downgrade од OnePlus 8Т? Не сум сигурен дали ќе ми смета тоа што 13ката има 60hz екран и е малку помал. Дали вреди да доплатам 20000 за iPhone-от?
пс. Ако го сака некој OnePlus-от ---> ПП

Земи иПхоне 11 како тест за IOS

davidandko

read-only
9 февруари 2021
20
21
Downgrade не е у никој случај, е сеа транзицијата дали ќе ти годи е знак прашалник. Доста различно функционираат оперативните и не оди на слепо ако ти е прво искуство со iOS.
Ако не ти се брза почекај, еве го септември, iPhone 14 е на врата, барем ќе поефтини 13-ката.
Имам искуство со iOS, последно користев iPhone 7 Plus, така да знам што да очекувам од софтверот, телефонот планирам да го земам сега, некој експонат од ледиком/мобеликс.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Имам искуство со iOS, последно користев iPhone 7 Plus, така да знам што да очекувам од софтверот, телефонот планирам да го земам сега, некој експонат од ледиком/мобеликс.
Купи си половен со гаранција, може од истите места ама нека биде половен.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Зошто сметаш дека е подобро така? Овие експонативе се refurbished?
Никој не знае какви се, барем да беа refurbished арно ќе беше. Не може да имаат 1000 експонати на лагер и секојдневно да одат како алва. Доаѓаат со 100% батерија, претпоставувам неоригинална, оти кај им е есапот да опнат оригинал.
Вистински експонати се продаваат кога ќе излезе новата серија, па тие што стоеле на излог се вадат за да се стават новите. Али добра финта е имаат доста луѓе прелажано дека се експонати.

Веќе ако зимаш од ледиком/мобеликс, земи си половен, барем и да има 92% battery health, ќе е оригинална и ќе трае повеќе од таа на "експонатот" што е 100%. Најдобар случај барај по reklama5 со познато потекло на телефонот или евентуално на форумов ако начекаш нешто.

Последна промена:

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Дали би се исплатела смена на скапиве јаболка моментално? Да го мењам S21U со 12Pro Max евентуално. Друг телефон помал не иде во обѕир бидејќи вие од Apple се заостанати со димензиите малку.
За 13Pro Max ке треба да правам трампа со кола, така да 12 е до некаде "океј" со цена да ги заменам.

Никогаш не сум користел iOS, но веќе ми е досадно со Android после толку години па сакам промена. Секако веќе не мењам ромови, кернели, оверклок и слично, така да не ми сметаат сите 2 опции што ги има iOS. :)

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Дали би се исплатела смена на скапиве јаболка моментално? Да го мењам S21U со 12Pro Max евентуално. Друг телефон помал не иде во обѕир бидејќи вие од Apple се заостанати со димензиите малку.
За 13Pro Max ке треба да правам трампа со кола, така да 12 е до некаде "океј" со цена да ги заменам.

Никогаш не сум користел iOS, но веќе ми е досадно со Android после толку години па сакам промена. Секако веќе не мењам ромови, кернели, оверклок и слично, така да не ми сметаат сите 2 опции што ги има iOS. :)
Почекај да излезат 14-ки па мењај го за 13 Pro Max.

Се пребаци некој на iOS 16 бетата? Јас сум веќе 3ти ден на нејзе and I love it. Се надевам дека ќе донесат и AOD за постарите Amoled уреди.

2cXTj5t.jpeg

OaNlbnX.png

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Мислиш дека би паднала цената кај нас, од кога ке излезе 14ка? Да чекам до Октомври здравје штом така.

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Мислиш дека би паднала цената кај нас, од кога ке излезе 14ка? Да чекам до Октомври здравје штом така.
Ќе падне сигурно. Не е дека и 12PM е лош уред (далеку од тоа), али кога веќе не ти се брза, за слични пари со 13PM ќе си добиеш и 120Hz екран, една од подобрите батерии на маркетот (ако не и најдобра) + подобра камера.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Чекај дефинитивно, 13PM е доста подобар уред со далеку најдобра батерија + 120hz. Ќе видиме 14PM што ќе направи со батеријата али не верувам многу да го надмаши.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Океј тоа, само не сум во план да давам повеќе од 800 евра за телефон. :)

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

TouchIT

lurker
9 јули 2018
901
643
Почекај да излезат 14-ки па мењај го за 13 Pro Max.

Се пребаци некој на iOS 16 бетата? Јас сум веќе 3ти ден на нејзе and I love it. Се надевам дека ќе донесат и AOD за постарите Amoled уреди.

2cXTj5t.jpeg

OaNlbnX.png
Топ е бетата јас сум презадоволен , инаку забележав дека weather покажува грешна прогноза вика пример сонце на мојот на 16 бета2 а на иос15 на друг уред вика дожд, дали можиш да провериш кај тебе како е на 16ка

xhktw

x
2 август 2009
1.466
1.945
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Топ е бетата јас сум презадоволен , инаку забележав дека weather покажува грешна прогноза вика пример сонце на мојот на 16 бета2 а на иос15 на друг уред вика дожд, дали можиш да провериш кај тебе како е на 16ка
Да, исто е и кај мене. На Apple Watch-от е една прогноза, на апликацијата на телефонот е друга.

dim29

29
14 ноември 2020
160
213

До кога ќе се палите на наслови без читање на статијата?
Мислењето е автоматски споено:

WF-1000XM4 vs AirPods Pro 2021, некој да каже збор два?
Колку шо знам нема аирподс про 2021, ги користам аирподс про 6 месеци и искрено се „преродив“, додуша се свичнав од „trevi“ блутут слушалки, па можи и разликата е нормална, ама презадоволен во секој случај и доколку користиш епл производи (ајфон шо лесно се хакира или др.) ти ги препорачвам, нема подобра опција според мене.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Колку шо знам нема аирподс про 2021, ги користам аирподс про 6 месеци и искрено се „преродив“, додуша се свичнав од „trevi“ блутут слушалки, па можи и разликата е нормална, ама презадоволен во секој случај и доколку користиш епл производи (ајфон шо лесно се хакира или др.) ти ги препорачвам, нема подобра опција според мене.

Малку си грешка овде. Имаше upgrade "на тивко", поновите модели (после најавата на AirPods 3rd gen) се со Magsafe магнети во кутијата за полнење, постарите се без Magsafe. Исто така, ко да памтам некој муабет дека кај поновите модели, самата кутија за полнење е IPX4 водоотпорна, ама не го земај здраво за готово ова.

Онтопик на прашањето на @M.Pix, и јас сум ептен задоволен од AirPods Pro. Сум ги споредил со WF-1000X, ама Mark 3, претходниот модел, немаше некоја значителна разлика во квалитет на звук, а имаше во features/convenience, во полза на AirPods Pro.

dim29

29
14 ноември 2020
160
213
Малку си грешка овде. Имаше upgrade "на тивко", поновите модели (после најавата на AirPods 3rd gen) се со Magsafe магнети во кутијата за полнење, постарите се без Magsafe. Исто така, ко да памтам некој муабет дека кај поновите модели, самата кутија за полнење е IPX4 водоотпорна, ама не го земај здраво за готово ова.

Онтопик на прашањето на @M.Pix, и јас сум ептен задоволен од AirPods Pro. Сум ги споредил со WF-1000X, ама Mark 3, претходниот модел, немаше некоја значителна разлика во квалитет на звук, а имаше во features/convenience, во полза на AirPods Pro.

Ахам, можно е, не знаев мада и не е некој апгрејд, инаку ги имам тие со магсејф за нив зборам, иако квалитетот е ист претпоставувам.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.203
18.882
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
WF-1000XM4 vs AirPods Pro 2021, некој да каже збор два?

Секако дека ти требаат и двете, не се прај сега Војче Китановски, па да кажуваш тука смешки. Ерподсот, ако го прочита моето излагање на темата, а и другите наведоа, се препород од аспект на јузабилити и конвиниенс. Едноставно предобро се уклапаат во епл екосистемот и работат безмалку беспрекорно. Ќе се изненадиш од интеграцијата и из оф јус. Тие ми се гоуту слушалки за теретана, онлајн состанок, видео на таблет/телефон... ама сонито се сепак овр иар слушалки, идеални за канцелариска работа и мноооооогу подолга батерија. И подобар нојс кенселинг. Јас имам ХМ3 и ако ги најдеш за 100 евра поефтино од ХМ4, нема причина да не ги земеш 3ката. Незначителни разлики се во прашање.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Секако дека ти требаат и двете, не се прај сега Војче Китановски, па да кажуваш тука смешки. Ерподсот, ако го прочита моето излагање на темата, а и другите наведоа, се препород од аспект на јузабилити и конвиниенс. Едноставно предобро се уклапаат во епл екосистемот и работат безмалку беспрекорно. Ќе се изненадиш од интеграцијата и из оф јус. Тие ми се гоуту слушалки за теретана, онлајн состанок, видео на таблет/телефон... ама сонито се сепак овр иар слушалки, идеални за канцелариска работа и мноооооогу подолга батерија. И подобар нојс кенселинг. Јас имам ХМ3 и ако ги најдеш за 100 евра поефтино од ХМ4, нема причина да не ги земеш 3ката. Незначителни разлики се во прашање.

WH-1000XM3/4 се over ear, WF-1000XM3/4 се in-ear. По муабетов за over ear, ти мислиш на првите, а @M.Pix на вторите. Зависит шо е приоритет, дали convenience или малку подобар noise cancelling. Квалитетот на звук е тука-така, ама и по твојата статија, и по мое лично искуство, далеку се Sony од интеграцијата на AirPods со Apple уред.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.203
18.882
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
WH-1000XM3/4 се over ear, WF-1000XM3/4 се in-ear. По муабетов за over ear, ти мислиш на првите, а @M.Pix на вторите. Зависит шо е приоритет, дали convenience или малку подобар noise cancelling. Квалитетот на звук е тука-така, ама и по твојата статија, и по мое лично искуство, далеку се Sony од интеграцијата на AirPods со Apple уред.
Aaaaaaaaaa... епа AirPods Pro. Конечен одговор!

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
WH-1000XM4 што се over ear веќе ги имам, сега барам in ear слушалки и видов дека сони го имаат истиот модел ама in ear. Затоа и ми беше прашањево бидејќи сум презадоволен од сонито. Ценовно тука се па ме интересираше дали добивам/губам нешто ако прејдам на AirPods Pro. Over ear слушалки за во лето ич не ми се удобни, повеќе ме замараат и ме потат.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Епа може да почнам со замарање тука...
Можеби глупи прашања до некаде, ама толку години Андроид, овдека се е наопаку. :)

1. Дали може на фабричката тастатура да ставам learning? Јбг, научен од SwiftKey претходно, се знаеше што сакав да кажам... :D
2. Дали би можел да си вратам бекап од Viber/WhatsApp од Андроидот на јаболково? Ми беа синхронизирани со Gmail.
3. Со телефонот добив неверојатен 5W полнач кој го полни за само 3 и пол дена телефонов. Утре ке земам оригинал јаболков 20W па дали е добро за батеријата да го полнам цело време со него или? Имам исто и Anker 15W wireless.
Претежно полнам пред легнување телефон, така да би стоел 7,8ч на полнач.

Инаку, како нов јаболков корисник, можам да кажам дека ми се допаѓа како работи самиот ОС, презадоволен. Искрено мислев дека ке биде голем даунгрејт од S21U за 120Hz, но овие 60Hz стварно работат посмут него ли оние кај Андроид. Камерата не би ја споредувал со S21U, сепак сметам дека Самсунгот тука го гази во голем дел од споредбите, со исклучок на portrait mdoe (иако не сум го чепкал баш од вчера)

Поздрав.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно