Слушам дека на телевизиите се вртеле рекламите за упис на УИСТ снимени пред три години од сега сите истерани странски професори! Каква иронија!
Vo prilog na diskusijata za nagradite bi sakal da zaprasam zosto Aleksandar Mitreski koj bese eden od ucesnicite vo Aqua Guard proektot, a so koj rektorot se pofali kako eden od najdobrite proekti na UIST, ne dobi nagrada za najdobar student, a dobija nagradi studenti koi ne znaat 1 linija kod da napisat i koi do lani imaa nad 10 nepolozeni ispit?
Тројца ректори за четири години! Добро е што човекот има огромно искуство на запад и во Америка. Али сепак човек треба да се праша: со сето негово искуство на запад и можна годишна плата изнад 150 илјади долари, плус големата плата на супругата, што бара во Охрид? Се надевам дека навистина е голем патриот, рескира све за да му помогни на високото образование во Македонија. Истовремено, свесен сум дека ништо не можи да стори тука без амин од горе, што значи Устијана и сите други вмровци си остануваат.Повторно измена? Повеќе информации?
Веќе незнам што да искоментирам. Почнува да ми е мило што сум во Америка..
Probe, дали постои таа реклама на интернет некаде? Во Америка сум уште од мај, па немам идеја што се случува низ македонските телевизии.. Баш ме интересира што е поставено..
. Ај да видиме. Ако е сериозен, ќе треба да почни од неговите вработени професори. Ај да видиме колку нетолерантен ќе биде кон Устијана. Ако сака докази лесно може да ги најди на овај форум и во неколку други медиуми.ќе се заложи да нема појава на плагијати и оти ќе биде нетолерантен во таков случај.
Ова е од еден студент од странство на УИСТ. Колку е вистина? ...
(јас лично би сакал да видам сугестии за подобрување), нека направи нова тема за тоа и нека постира линк тука, па да ја префрлиме дискусијата таму.
Ова се мои сугестии од пред две години
Recipes for the survival of UIST
За тоа КАКО да се промени потребни се две работи, кои по мое мислење моментално се неостварливи - Волја од горе и активизам од доле. Значи, не треба да има заблуда дека Груевски е вистинскиот архитект на овај универзитет. Без негова волја и без негов амин нема промени. Ако тој нареди - дечки, или ќе направите промени, или марш да ве нема - промените ќе почнат уште утре. Волја и од сегашниот ректор. Ниту лично го знам, ниту пак нешто знам за него, така да не сум сигурен колку волја тој има за промени, или пак дали навистина е свесен дека и колку волја да има тој сепалк зависи од тие над него - од Груевски и од Кралев. Чудно и интересно е што после сите скандали со плагијатот на проректорката, таа сепак си остана на свое место. Дали е тоа волја на ректорот или на тие над него - не знам. Али, човек со искуство на врвни странски универзитети не би прифатил за проректор некој со толку многу baggage. Во рок од две недели - точно две недели, Речкоска беше промовирана од обичен асистент до проректор. Нека го праша некој ректорот дали е нешто такво можно на универзитетите каде тој се школувал и каде работил. Да сумирам, промени не се можни бидејќи нема волја ни кај премиерот, ни кај министерот, ни кај ректорот, ни кај проректорката.Agree. Тоа се предлозите за ШТО да се промени. Останува уште КАКО да се промени, исто толку важно прашање.