Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.692
12.532
Skopje
www.wemaxa.com
А добро, добил некој во скоро време пратка со МКххххР преку било која пошта?

Не, кај мене има пишано на 2 од 14-ти февруар статус: Import customs clearance started.
Од Кина до кај нас стигна за 8 дена мислам, од кај нас до кај нас еве ја веќе месец ипол.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не, кај мене има пишано на 2 од 14-ти февруар статус: Import customs clearance started.
Од Кина до кај нас стигна за 8 дена мислам, од кај нас до кај нас еве ја веќе месец ипол.
Исто и кај мене, истиот датум, истиот статус.

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
И кај мене исто. Три засебни пратки, до кај нас за некои 7 до 10 дена, и од 15ти Февруари со статус дека е започнат процес во врска со царинење.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Буквално иста ситуација кај сите е. Пишав детално и во предходните постови.

Мене 2 пратки ми се по 67 долара и 9 долара, а имам и нова порачано дополнително од 125 долара што сигурно ќе морам да платам освен ДДВ плус и Царина дополнително. Новата пратка заглавена на "Customs clearance started: Import customs clearance started Mar 20, 19:55 (GMT+1)" а старите две на "Customs clearance started: Import customs clearance started Feb 14, 04:55 (GMT+1)". И ништо нема мрдато. Нели со баркот лепенки имало што производ се од алиекспрес.. Па тогаш како толку големи таленти се и така споро ги царинат што треба пратка да стои 1 месец на царина и згорем на тоа како голема благодарност оти "брзо стигат и многу работат" да им платеш. Па тоа го нема никаде во светот.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Одприлика според искуство, 1 месец и некој ден се пратките заглавени на царина, исто така и Кинезите сега чекаат да се соберат повеќе пратки па после праќаат директно до МК без да се оди со посредник пошта. Па така се губи и 7-8 дена во Кина, додека да се соберат пратки.

Titanium

hello world
1 март 2024
348
192
И кај мене исто. Три засебни пратки, до кај нас за некои 7 до 10 дена, и од 15ти Февруари со статус дека е започнат процес во врска со царинење.
Исто и кај мене. Oд почеток на март дреме со статус Import Customs Clearance Started.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Одприлика според искуство, 1 месец и некој ден се пратките заглавени на царина, исто така и Кинезите сега чекаат да се соберат повеќе пратки па после праќаат директно до МК без да се оди со посредник пошта. Па така се губи и 7-8 дена во Кина, додека да се соберат пратки.

праќаат и на NL. Мене скоро две таму ми ги пуштија, една на МК.

skymax

read-only
7 јануари 2018
3
1
Мене ми стигна порака од www.speedaf.com и од стои: 2026-03-12 15:25:00 Customs clearance in progress. Се гледа и во системот на ЕЛС:17 Mar 2026, 06:51:02 - Креирана комплетна нарачка.
Се јавив во ЕЛС вика преку нас ќе оди, ама не ни е стигната во централен магацин, не знаат ништо поконкретно. Две работи од по 20$.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Мене ми стигна порака од www.speedaf.com и од стои: 2026-03-12 15:25:00 Customs clearance in progress. Се гледа и во системот на ЕЛС:17 Mar 2026, 06:51:02 - Креирана комплетна нарачка.
Се јавив во ЕЛС вика преку нас ќе оди, ама не ни е стигната во централен магацин, не знаат ништо поконкретно. Две работи од по 20$.
На mail адреса стига ваква порака. Според бројот на следење и редниот број распоред, во моментот се чекат да се царинат и одработат сигурно повеќе од 100.000 пратки.
Повеќе не одат преку Маџарска Пошта. Сега ова е нешто ново. SEEDAF "EXPRESS" со ELS и KargoExpress демек брзо...expprrreees....за 2 месеца многу брзо...

Screenshot 2026-03-24 162047.png

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Јас не се жалам, се изначекав 3 месеци пратка од Декември, веќе направив refund испадна на крај платив само ДДВ, уствари пратката наместо 4600 да ме фати околу 300 денари.
Е сега лошо е кога ем ќе касни ем немаш уште можност за refund ем плаќаш даноци xD

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Јас не се жалам, се изначекав 3 месеци пратка од Декември, веќе направив refund испадна на крај платив само ДДВ, уствари пратката наместо 4600 да ме фати околу 300 денари.
Е сега лошо е кога ем ќе касни ем немаш уште можност за refund ем плаќаш даноци xD
И мене ми одговара....Ама нем да стигне во 5 до 12 часот па да не заебат....Кога веќе чекаме 2 месеци нека не се брзат за уште само една недела до 3-4 Април да добијам рефунд.
Screenshot 2026-03-24 200815.png

Titanium

hello world
1 март 2024
348
192
Последно ми стигнаа преку Карго Експрес 3 пратки.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Имаше ли барем некакво инфо за движење на пратката на тракингот кај Карго Експрес пред доставата? Во смисол магацин, дадено на курир за достава или слично.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Имаше ли барем некакво инфо за движење на пратката на тракингот кај Карго Експрес пред доставата? Во смисол магацин, дадено на курир за достава или слично.
Според тракинг бројот ми ги даваше преку ЕЛС и на крајот стигнаа со Карго Експрес. На 04.03 ми стигна порака на Вибер од Карго Експрес а на 06.03 ми ги испорачаа. Од 27.01 беа нарачките.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

DrMTR

senior
27 март 2014
7.919
8.410
И кај мене тој статус стои од 28-ми февруари.. Значи од тогаш навака уште ја протнуваат пратката низ царина.. Еј од 28-ми Февруари пратка уште држат во царина, и потоа ке барале пари за данок.. Море за апчиња да ги дават, и тие што работат таму неспособни, и овие што го измислија сето ова со даноците.

Titanium

hello world
1 март 2024
348
192
И кај мене тој статус стои од 28-ми февруари.. Значи од тогаш навака уште ја протнуваат пратката низ царина.. Еј од 28-ми Февруари пратка уште држат во царина, и потоа ке барале пари за данок.. Море за апчиња да ги дават, и тие што работат таму неспособни, и овие што го измислија сето ова со даноците.
И што е најтрагично никој не се замара. Нешто што функционираше релативно нормално, сега се претвори во хаос и чекање до вечност. Битно ДДВ се наплаќа.

denko55

hello world
8 ноември 2025
50
51

И мене ми одговара....Ама нем да стигне во 5 до 12 часот па да не заебат....Кога веќе чекаме 2 месеци нека не се брзат за уште само една недела до 3-4 Април да добијам рефунд.
Погледнете го атачментот 159906
Многу јака логика, важно е да „ќариме“ сега, за после ќе мислиме. Да, на краток рок изгледа супер: рефунд, малку ДДВ и супер си поминал. Само што додека се радуваме на тие неколку „добивки“, продавачите полека си се повлекуваат и не испорачуваат до Македонија, особено за посериозни производи. Ништо страшно, ќе си купуваме од тоа што ќе остане… ако остане.

Инаку, пробајте сменете држава во Бугарија ќе видите како кај нив цените се значително пониски и со веќе пресметан ДДВ. Ама тамам, ние ќе си платиме повеќе + ДДВ, важно сме ги „надмудриле“ за неколку нарачки. Губиме на долг рок и наместо да притискаме да се среди доцнењето, ние се надеваме дека ќе доцнат доволно за да добиеме поврат на средства (y)

Titanium

hello world
1 март 2024
348
192
Многу јака логика, важно е да „ќариме“ сега, за после ќе мислиме. Да, на краток рок изгледа супер: рефунд, малку ДДВ и супер си поминал. Само што додека се радуваме на тие неколку „добивки“, продавачите полека си се повлекуваат и не испорачуваат до Македонија, особено за посериозни производи. Ништо страшно, ќе си купуваме од тоа што ќе остане… ако остане.

Инаку, пробајте сменете држава во Бугарија ќе видите како кај нив цените се значително пониски и со веќе пресметан ДДВ. Ама тамам, ние ќе си платиме повеќе + ДДВ, важно сме ги „надмудриле“ за неколку нарачки. Губиме на долг рок и наместо да притискаме да се среди доцнењето, ние се надеваме дека ќе доцнат доволно за да добиеме поврат на средства (y)
Ќе биде после се извинуеме на Алиекспрес, на цело влада у Кина, на парлиаментот, на пратениците. И на полицијата ако треба. Само вратете ги нарачките. :D

-ECT-

read-only
25 септември 2017
26
25
Има нешто од пратките од 1.11 од Али експрес шо се заглавени на царина шо треба наводно да стигнат преку карго експрес ?

Sent from my SM-A256B using Tapatalk

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57

Па ќе си бараме рифунд, следува не, 3 месеца пратка да чекаме и уште ДДВ да им плаќаме. Па каде го има тоа? Ниту во Тонгузија го нема тоа....

Немам јас бугарски пасош Што да правам? Кој име бугарски пасош на коњо е качен, јас сиротиња немам.

Во бугарија по бугарски пасоши од "економски причини"...Во бугарија да се лечеме, Сите соседи кој може помага ни во кризни случаеви донира смилува се како за држава од социјален ментално заболен случај, Во бугарија децата од кочани ги носеа, во Бугарја тоа, во Бугарија она....Сега уште фали за обични чинески пратки во Бугарија да ги подигаме.... Па што сме ние? Држава имаме ли? Ако не спуштајте ролетните, гасите светлото и ај со здравје, бирајте нека не делат помеѓу соседите Бугарија, Грција, Србија, Албанија. И тоа е тоа. Со сила убавина не бидува.

zemakius

hello world
17 октомври 2020
278
286
Па ќе си бараме рифунд, следува не, 3 месеца пратка да чекаме и уште ДДВ да им плаќаме. Па каде го има тоа? Ниту во Тонгузија го нема тоа....

Немам јас бугарски пасош Што да правам? Кој име бугарски пасош на коњо е качен, јас сиротиња немам.

Во бугарија по бугарски пасоши од "економски причини"...Во бугарија да се лечеме, Сите соседи кој може помага ни во кризни случаеви донира смилува се како за држава од социјален ментално заболен случај, Во бугарија децата од кочани ги носеа, во Бугарја тоа, во Бугарија она....Сега уште фали за обични чинески пратки во Бугарија да ги подигаме.... Па што сме ние? Држава имаме ли? Ако не спуштајте ролетните, гасите светлото и ај со здравје, бирајте нека не делат помеѓу соседите Бугарија, Грција, Србија, Албанија. И тоа е тоа. Со сила убавина не бидува.
Ѕвер со тоа шо маваш refund само кинезот го дупиш.

Manis

hello world
14 јануари 2026
140
57
Ѕвер со тоа шо маваш refund само кинезот го дупиш.
Никој не го дупе кинезот...Заштитени се они, ако не стигне пратката на време алиекспрес им дава оштета. Јас ги следам правилата на алиекспрес. Согласно дадениот поминат рок мене ме следува рифунд законски поради не доставената пратка. АлиЕкспрес ќе си бара оштета од ЕЛС/СРМ-Пошти-Царина и така на тој начин ќе го обештете кинезот зошто пратката која ја испорачал не стигнала на време.
Screenshot 2026-03-27 123858.png

Последна промена:

zemakius

hello world
17 октомври 2020
278
286
Никој не го дупе кинезот...Заштитени се они, ако не стигне пратката на време алиекспрес им дава оштета. Јас ги следам правилата на алиекспрес. Согласно дадениот поминат рок мене ме следува рифунд законски поради не доставената пратка. АлиЕкспрес ќе си бара оштета од ЕЛС/СРМ-Пошти-Царина и така на тој начин ќе го обештете кинезот зошто пратката која ја испорачал не стигнала на време.
Погледнете го атачментот 160006
Сакаш да кажиш дека нашиве ја плаќаат штетата што им касниме со пратки односно нашите пари што ги плаќаме како данок?

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
гледам и Али става сега некои подалечни рокови за достава. Треба да чекам до 22ри јуни пред да мавнам рефунд ако не ми стигне.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно