Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за E-Book Reader

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.589
Скопје
Мислењето е автоматски споено:

Погледнете го атачментот 148270
Хммм, пред некои 5 месеци излезен модел, за пола цена од таа на Амазон... Башка ко што викаш нов. Кога би го видел истово на некоја рандом страна би бил убеден дека е скам.
Со метално куќиште е?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Со метално куќиште е?
„Meталик“ е само бојата, инаку пластично е куќиштето... Ваљда на тоа мислиш. Никаде во ревјуата не видов дека Signature Edition иде со метално куќиште. За Signature Edition се специфични металик бојата и осветлувањето со ауто brightnes и топлина на светлината, и сето тоа си е како што треба на ридеров. Исто нема реклами, тоа на обичниот Paperwhite се доплаќало за да се исклучи. E да, и безжично полнење на батеријата ама тоа не е нешто што имам намера да го користам.

На прво закачување на нет (кога го регистрирав на Амазон), одма симна update и не ме ни праша за upgrade на првиот power down се аплицираше надградбата.

Прочитав куп ревјуа претходно, тој е ридерот. Legit е понудата, без разлика на цената.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.589
Скопје
„Meталик“ е само бојата, инаку пластично е куќиштето... Ваљда на тоа мислиш. Никаде во ревјуата не видов дека Signature Edition иде со метално куќиште. За Signature Edition се специфични металик бојата и осветлувањето со ауто brightnes и топлина на светлината, и сето тоа си е како што треба на ридеров. Исто нема реклами, тоа на обичниот Paperwhite се доплаќало за да се исклучи. E да, и безжично полнење на батеријата ама тоа не е нешто што имам намера да го користам.

На прво закачување на нет (кога го регистрирав на Амазон), одма симна update и не ме ни праша за upgrade на првиот power down се аплицираше надградбата.

Прочитав куп ревјуа претходно, тој е ридерот. Legit е понудата, без разлика на цената.
Да да, лапсус, на металик мислев.

Лудило ондак. Криво ми е што имам веќе два и ама никако неможам да си оправдам уште еден да земам, а ценава од 6000 ден. е превкусна.
Така да другарчиња и другарчици, лапајте дур има младичот(ако му е точен тој лагер од 4 парчиња на веб страната).
7 инчи е одлична големина и за книги и за стрипови, така да кој се мислел за е-ридер еве повод да престане да се мисли.
Покрај тоа што веќе одамна не сум фан на Киндл, уверено можам да кажам дека ваква шанса не се пропушта.
@Skitcero

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Криво ми е што имам веќе два и ама никако неможам да си оправдам уште еден да земам, а ценава од 6000 ден. е превкусна.
MeToo.
Летоска се подновив и сега немам како да оправдам уште еден. А и него го купив дека начекав слична понуда на оваа, не дека ми требаше нов :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924
Е ногу сте за нигдека сите!
Ми напрајфте FOMO, и сега мош ќе сакам да го купам, а ич не ми треба!
:unsure:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924
Као веќе имаш ебук-ридер? Или немаш пошто мислиш дека не ти треба? Пошто ако е второво, зимај па мислам дека нема да бидеш кабает. :)
Не, немам ебук.
Туку, ако го купам (хипотетички, нели), дали ги има лектирите (во формат соодветен за ебуков) од основно за читање на македонски?
(Ова заради детево дома прашвам, пошто ако ги има некои од лектирите, можеби, ГОЛЕМО можеби, ќе чита повеќе??)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.589
Скопје
Е ногу сте за нигдека сите!
Ми напрајфте FOMO, и сега мош ќе сакам да го купам, а ич не ми треба!
:unsure:
Ѓубрина, остај :).

Во генерала тој страв е неоснован, али во случајов и те како е основан. Тешко дека во скоро време ваков дил ќе улета, провери на Анхоч страната да видиш по колку го продаваат кај нас истиот модел.
Плус убава работа кај е-ридер е дека практично не застарува уредот па да си приморан да го мењаш ради перформанси, него ќе си го користиш многу години ако ја чуваш батеријата(да не го оставаш долг период со 100% полна или скроз испразнета батерија да стои).

Не, немам ебук.
Туку, ако го купам (хипотетички, нели), дали ги има лектирите (во формат соодветен за ебуков) од основно за читање на македонски?
(Ова заради детево дома прашвам, пошто ако ги има некои од лектирите, можеби, ГОЛЕМО можеби, ќе чита повеќе??)
Незнам за лектириве дали ги има, али и било што друго да прочита пак е во плус. 20 Книги да пројдеш во ридерот, си му ги извадил парите.
Мислам дека ако ништо друго, од што е нов уред веројатно ќе му биде интересно бар прво време.
Ако има проблем со задржување на внимание со книги, како почетна вежба за загревање можат да бидат стрипови(на англиски многу лесно се наоѓа скоро се).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Не, немам ебук.
Практично ( :) ) ако си љубител на читање ама со тек на времето си изгубил волја да чекаш можност да набавиш книги од асални автори или да идеш во библиотека каде освен класици и белетристика скоро ништо нема да најдеш од специфични жанрови како гримдарк, епска и херојска фантстика, исто и за поновите работи од научна фантастика... Ебук ридер ќе ти даде шанса да читаш. Макар во периодите кога инаку скролаш и глупости на смартфон.
Рачунај како таблет намет исклучиво за читање, но со екран многу попријатен за читање (и подобар за очите).

За домашниве лектири не знам, ама ако ги има во ПДФ може да се конвертираат и во ебук формат. Можеби некој друг знае повеќе... Јас одамна одамна зборувам дека на децава од училиште треба да им се даде по еден ебук ридер, и на него да им се даваат сите лектири и учебници.

Ова може да испадне многу евтино по ридер, ако со кинеска фабрика се направи нарачка за стотици илјади парчиња. И може да биде bear bones, без непотребни работи кои ги има во комерцијалните ридери (кои истовремено продаваат книги).

Плус убава работа кај е-ридер е дека практично не застарува уредот па да си приморан да го мењаш ради перформанси, него ќе си го користиш многу години ако ја чуваш батеријата(да не го оставаш долг период со 100% полна или скроз испразнета батерија да стои).
Ова. Јас практично до завчера користев Киндл 3 (моделот со тастатура). Рачунај дека малтене секојдневно е користен некаде од 2011-та наваму.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.477
2.924
Ѓубрина, остај :).

Во генерала тој страв е неоснован, али во случајов и те како е основан. Тешко дека во скоро време ваков дил ќе улета, провери на Анхоч страната да видиш по колку го продаваат кај нас истиот модел.

Незнам за лектириве дали ги има, али и било што друго да прочита пак е во плус. 20 Книги да пројдеш во ридерот, си му ги извадил парите.
Мислам дека ако ништо друго, од што е нов уред веројатно ќе му биде интересно бар прво време.
Ако има проблем со задржување на внимание со книги, како почетна вежба за загревање можат да бидат стрипови(на англиски многу лесно се наоѓа скоро се).

Практично ( :) ) ако си љубител на читање ама со тек на времето си изгубил волја да чекаш можност да набавиш книги од асални автори или да идеш во библиотека каде освен класици и белетристика скоро ништо нема да најдеш од специфични жанрови како гримдарк, епска и херојска фантстика, исто и за поновите работи од научна фантастика... Ебук ридер ќе ти даде шанса да читаш. Макар во периодите кога инаку скролаш и глупости на смартфон.
Рачунај како таблет намет исклучиво за читање, но со екран многу попријатен за читање (и подобар за очите).

За домашниве лектири не знам, ама ако ги има во ПДФ може да се конвертираат и во ебук формат. Можеби некој друг знае повеќе... Јас одамна одамна зборувам дека на децава од училиште треба да им се даде по еден ебук ридер, и на него да им се даваат сите лектири и учебници.

Ова може да испадне многу евтино по ридер, ако со кинеска фабрика се направи нарачка за стотици илјади парчиња. И може да биде bear bones, без непотребни работи кои ги има во комерцијалните ридери (кои истовремено продаваат книги).

Ова. Јас практично до завчера користев Киндл 3 (моделот со тастатура). Рачунај дека малтене секојдневно е користен некаде од 2011-та наваму.
И сеа...работава е: кај прашав, кај се запустив!
Или, ко шо се вели: што сум стопирал во вторник!
Дефинитивно ме кладофте на мисла...
Фала ви, во секој случај.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Хехе, гледам на сајтот летнале Киндловите има уште еден останат само. :)

Него некој за 12-кава ако налета на олд скул case што се отвара како книга (ама од кожа/лажна кожа), нека пише линк овде... Сега на Али сите такви се „тврди“ кејсови, пластични. Прво глупи се за држење во рака кога ќе се превитка предната страна, а второ ивиците на ридерот не се заштитени од удар во таква тврда пластика (нема амортизација, директно се пренесува ударот).
Засега ќе земам обичен мек силиконски case без (пред страна), и рандом „плик“ за заштита во ранец. Еве ви линкови, може ќе ви се најдат.

Инаку на некој ако му треба од таквите актуелни „тврди“ кејсови, ова е најевтино што најдов:
(SA569P SA568B 2024 е Paperwhite 12-та генерација)

А ова долу е најинтересниот (естетски гледано) кејс на кој налетав, но за жал извесно е од истата тврда пластика.

Последна промена:

Skitcero

hello world
9 август 2021
63
52
Хехе, гледам на сајтот летнале Киндловите има уште еден останат само. :)

Него некој за 12-кава ако налета на олд скул case што се отвара како книга (ама од кожа/лажна кожа), нека пише линк овде... Сега на Али сите такви се „тврди“ кејсови, пластични. Прво глупи се за држење во рака кога ќе се превитка предната страна, а второ ивиците на ридерот не се заштитени од удар во таква тврда пластика (нема амортизација, директно се пренесува ударот).
Засега ќе земам обичен мек силиконски case без (пред страна), и рандом „плик“ за заштита во ранец. Еве ви линкови, може ќе ви се најдат.

Инаку на некој ако му треба од таквите актуелни „тврди“ кејсови, ова е најевтино што најдов:
(SA569P SA568B 2024 е Paperwhite 12-та генерација)

А ова долу е најинтересниот (естетски гледано) кејс на кој налетав, но за жал извесно е од истата тврда пластика.

Фала ти за препораките и помошта, еве и јас да ти помогнам хахаххаа. Успеав да најдам кожни маски за 12кава на тему.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Не е маката што не се „кожни“, туку што кејсот окулу ридерот е од тврда пластика... Инаку @Skitcero добра цена е ова, пар долари поевтино од Али понудите. Овие се копии на „официјалните“ кејсови од Амазон.

Еве со тајмстамп на каков вид на кејс јас мислам - минус боите/шарата/илустрацијата, исто и стендот исто не е нешто што е морално (ама можеби е корисно за надвор, за дома си имам наменски стендови за ридери).

View: https://youtu.be/TbZ2E7a-Yq0?t=313

View: https://youtu.be/dbwpT2UzkME?t=71

View: https://youtu.be/tMcxUExQxcc?t=470

Овде Индиецов ги покажува пластичните омоти на официјалните кејсови. Нула амортизација од удар.

View: https://youtu.be/33rurNjqJwU?t=94

Последна промена:

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.589
Скопје
Не е маката што не се „кожни“, туку што кејсот окулу ридерот е од тврда пластика...
Пошто ми спомна дека билдот не е квалитетен како кај старите, а и дека во ранец го носиш, тврда пластика и не е толку лоша идеја за задниот дел на футролата. Пошто стаклени се нели екраните, и при некое благо превиткување на самиот уред од притисок во ранецот може лесно да пукне екранот.
Или во најмала рака некој слив со страни појачани со пластика, покетбуков што го имам со таков слив дојде, ваљда има нешто слично на продажба и за другиве.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Пошто ми спомна дека билдот не е квалитетен како кај старите, а и дека во ранец го носиш, тврда пластика и не е толку лоша идеја за задниот дел на футролата. Пошто стаклени се нели екраните, и при некое благо превиткување на самиот уред од притисок во ранецот може лесно да пукне екранот.
Во право си за такво сценарио, но од искуство почести се паѓањата и тогаш ивици без амортизација = оштетување. Јас имам добро искуство со „полутврди“ омоти од кожа или лажна кожа, доволно цврсти за повеќето ситуации плус поголема заштита од паѓање.
Практично ивиците се испакнати во однос на телото на ридерот, и при удар прават амортизација. Алтернативно има и со силиконско тело и тврда предна страница, но силиконот естетски е тапа. :)

Ова го најдов на Тему (чудно но не ми успева да го најдам на Али, небитно):

3540a61b-0e02-4901-b3ec-e90356eb97e3.jpg

015abddb-5591-4c66-8ab2-23df375c937b.jpg

fba5c865-5c02-4535-81b7-34b7683fe716.jpg

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.459
SK
Јас се спремав веднаш да го направам винтербрејкот ама се зачитав серија книги, штом имам време повеќе ми се чита отколку што ми се инсталира џеилбрејк. Ама да знаете Коридер е добар софтвер, вреди за сите пари (за цело трудење да се подеси).

Инаку стигна вчера кејсот за Киндлот од Тему (линкан поназад), сосема солиден е и врши работа... Имам и од Али нарачно, едно 2-3 недели претходно и уште нема абер да дојде. :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Јас се спремав веднаш да го направам винтербрејкот ама се зачитав серија книги, штом имам време повеќе ми се чита отколку што ми се инсталира џеилбрејк. Ама да знаете Коридер е добар софтвер, вреди за сите пари (за цело трудење да се подеси).

Инаку стигна вчера кејсот за Киндлот од Тему (линкан поназад), сосема солиден е и врши работа... Имам и од Али нарачно, едно 2-3 недели претходно и уште нема абер да дојде. :)
Пола саат е се со се читањето инструкции .. ама ридерот не, тој треба време :) да се подеси и да го научиш распоредот што кај е и тн тоа само начнав ..

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно