Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Ама ако монтерите до вчера мешале малтер или чувале овци во планина, толку им е знаењето. А ги има многу такви.
За жал ова е многу точно. До толку се боси што основни електричарски работи не знаат (На пример сум имал тврдење „што има врска ако 1,5mm кабел“ при местење на 7-ка клима.
Абе што очекуваш ти? Тие едвај влегоа во колосек и се научија да вакумираат.
фреон ако треба да се собира не му беше ни на крај памет да го направи
Фреонот се собира, така се нарекува постапката, во надворешната единица. Климата се пушта на ладење и во точно одреден временски интервал (спрема снагата на климата) постепено се затвора вентилот на надворешната единица. Ова искусни мајстори го прават по слух. Откако ќе се собере климата мора веднаш и без одлагање да се изгасне (останува без подмачкување)
После тоа, при повторно пуштање, потребно е уште еднаш да се направи вакумирање.
какви скапи клими имам поправано тоа е се случува
Се додека има лоши монтери ќе има и расипани скапи клими. Не велам конкретно за тој мајстор кај тебе..
Излезе повторно надвор со скала се качи и ја отвори кутијата од страна што е, дали таму затегна нешто не видов пошто не е на убава позиција за да видам
Таму или ги има дотегнато жиците од струјата или, по некоја луда случајност, го има доотворено вентилот од фреонот што според мене нема логика ама еве да речеме дека е можно да се случи еднаш на 1000 клими.

Се надевам дека кај тебе почетно направиле вакумирање.

btw
Недостаток на фреон најпрво може да се примети по тоа што едната половина од испарителот побелува/мрзне и тоа со прилично дебел слој на мраз.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
@FLEGMA ја реши работата, скапите клими не се расипуваат, само лоши монтери има. Сервисерите на Мицибуши и Даикин ништо не работат, само седат цел ден во канцеларија од досада. И ако се расипе некоја е случајност еднаш у годината тоа се дешава телефонот да заѕвони.

diavolo92

read-only
5 октомври 2023
4
0
Здраво дечки :) ве молам при помош со избор на клима
Дефинитивно одлуката ми падна помеѓу овие два модела
Се работи за простор - салон од 38 квадрата во куќа без изолација, каде што клима би било единствениот уред за греење и ладење

Фуџитсу ќе можам преку ананас да го земам за 77 000, mitsu hr71vf ќе можам да го земам за 84000 и mitsu bt50vgk за 84 000

ВЕ молам за помош со образложување :) поздрав

Или можеби и овој митсу

Зарем никој не би сакал да ме удостои со совет образложение? :(

A L E X

read-only
12 септември 2023
3
0
Здраво :)

Би ве замолил за мињслење дали оваа клима е соодветна за греење на 16m2 работна/спална соба на северна страна, од изолација има PVC прозори, таван од трска со 10cm камена волна. Или предложете друга, битно ми е да има wi-fi и да е економична бидејки најверојарно ќе се користи нон-стоп.

Благодарам.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Здраво дечки :) ве молам при помош со избор на клима
Дефинитивно одлуката ми падна помеѓу овие два модела
Се работи за простор - салон од 38 квадрата во куќа без изолација, каде што клима би било единствениот уред за греење и ладење

Фуџитсу ќе можам преку ананас да го земам за 77 000, mitsu hr71vf ќе можам да го земам за 84000 и mitsu bt50vgk за 84 000

ВЕ молам за помош со образложување :) поздрав

Или можеби и овој митсу

Што и да земиш нема да згрешиш....

18кмта на Фуџи е доста фален модел како моќен и со ниска модулација... исто носи Мицубиши Електрик компресор само Made in China.
HR71 ти е дефинитивно најмоќна од 3те наведени, али има доста висок проток на воздух за да постигне максимум капацитет од 9kw.... сепак е ентри модел и мислам е Made in Turkey со компресор Made in Thiland.
BT50 ти доаѓа нај-неисплатилива варијанта од наведените.... али целосно е Made in Thiland и има вградено wifi за кое ако го сакаш на HR ќе треба да доплатиш накај 5000мкд.

Mik

read-only
27 ноември 2023
15
8
Дечки видов имало доста муабет пред 3-4 страни на темата дека навлажнувачот на воздух кога работи на обична вода дека испушта минерали и тоа го детектира прочистувачот како штетни честички.

Дали има некое решение според вас(дали постои таков навлажнувач на воздух) што ќе го реши овој проблем, а да не е да се користи дестилирана вода.
@mdeni предложи еден, но не сфатив дали тој навлажнувач со неговата технологија која не е Ultra-sonic, го надминува овој проблем, односно неговата работа не придонесува прочисутвачот да покажува високи бројки.
Update: Навлажувачите на пареа како што читам го надминуваат проблемот али трошат од 200w до 500w на час :rolleyes:

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Дечки видов имало доста муабет пред 3-4 страни на темата дека навлажнувачот на воздух кога работи на обична вода дека испушта минерали и тоа го детектира прочистувачот како штетни честички.

Дали има некое решение според вас(дали постои таков навлажнувач на воздух) што ќе го реши овој проблем, а да не е да се користи дестилирана вода.
@mdeni предложи еден, но не сфатив дали тој навлажнувач со неговата технологија која не е Ultra-sonic, го надминува овој проблем, односно неговата работа не придонесува прочисутвачот да покажува високи бројки.
Update: Навлажувачите на пареа како што читам го надминуваат проблемот али трошат од 200w до 500w на час :rolleyes:
Јас користам навлажнувач со дестилирана вода. Ако пола саат покасно го пуштам прочистувачот, покажува веднаш максимална вредност (600).
Читав по форуми дека не е препорачливо прочистувач и навлажнувач да се во иста соба бидејќи можело да настане мувла на филтерот и да му опаднат „деновите“ на користење.

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Здраво :)

Би ве замолил за мињслење дали оваа клима е соодветна за греење на 16m2 работна/спална соба на северна страна, од изолација има PVC прозори, таван од трска со 10cm камена волна. Или предложете друга, битно ми е да има wi-fi и да е економична бидејки најверојарно ќе се користи нон-стоп.

Благодарам.
Незнам многу, но од други што имаат Hisense гледам не се баш некои клими со ниска модулација, не се така економични. Ако буџетот ти дозволува за таа квадратура оди нешто на Тошиба, Mitsubishi и слични, некоја 2,5ка или 3,5ка. Ако пак сакате буџетна клима би ви препорачал Midea, Vivax поточно моделите Xtreme Save Pro од Мидеа или Vivax Aeri +

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.215
2.644
Јас ве сметав за пациенти али за олку оболени не, да си креирате дупли профили и да измислувате наративи. Јас мислев да бидеме транспарентни со муабетот и да сподели секој колку му троши. Али моето реално, со вашето сијалица од 100 вати трошење, не ви се мешам у дискусијата веќе. Пошто со пациенти не планирам да се оправам.

diavolo92

read-only
5 октомври 2023
4
0

18кмта на Фуџи е доста фален модел како моќен и со ниска модулација... исто носи Мицубиши Електрик компресор само Made in China.
HR71 ти е дефинитивно најмоќна од 3те наведени, али има доста висок проток на воздух за да постигне максимум капацитет од 9kw.... сепак е ентри модел и мислам е Made in Turkey со компресор Made in Thiland.
BT50 ти доаѓа нај-неисплатилива варијанта од наведените.... али целосно е Made in Thiland и има вградено wifi за кое ако го сакаш на HR ќе треба да доплатиш накај 5000мкд.
Еден дечко на редит ми тврди дека фуџитсу е уствари со компресор на aux и дека не е за греење, него е за ладење :) до -10 била.... И дека ќе сум плател само за тоа што е јапан ...
Јас сакам да ја земам
Мислењето е автоматски споено:

И што мислиш за даикин и тошиба? За даикин меркам еден модел FTXF60, а за тошиба поим немам за нешто докај 80 бона а за мојата квадратура без изолација

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Јас ве сметав за пациенти али за олку оболени не, да си креирате дупли профили и да измислувате наративи. Јас мислев да бидеме транспарентни со муабетот и да сподели секој колку му троши. Али моето реално, со вашето сијалица од 100 вати трошење, не ви се мешам у дискусијата веќе. Пошто со пациенти не планирам да се оправам.
Абе немаме друга работа па сме креирале дупли акаунти за да го троламе Ron.

Сепак..
Hisense бе? Дај молим те.. :)

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34

Сепак..
Можда си кажува од искуство во врска со креирањето дупли акаунти

Сепак..
Да не испадне дека измислувам или нешто безврска тролам околу економичноста на Hisense клими, само ќе истакнам еден пример. Зетми има клима Hisense KA35XR0EG-KA35XR0EW Energy SE 3,5kw, грее просторија од 30 квадратни метри, во стан, австроунгарска стара зграда, пвц врати прозори. Живее во друга држава тука на балканот, кај нив деновиве врнеше снег и имаја температури ниски околу нула степени, па во прилог ќе истакнам еден скриншот кој што ми го прати да ја видам потрошувачката на струја последниве три четири дена. Не е мала потрошувачката, а и климата кога врнело снег дента на секој сат правела дефростој.
Па сам, секој на форумот нека заклучува, јас не коментирам повеќе.
Не сум дупли акаунт, нити се бавам со продажба и монтирање на клими, и немам апсолутно никаква обврска одредени клими да фаворизирам. А исто има и можат да се најдат и други примери околу моето тврдење околу економичноста во наводници на Hisense климите.

Атачменти

• 7548756162548269936.jpg.jpeg
    7548756162548269936.jpg.jpeg
    42,7 KB · Прегледи: 57
Последна промена:

Misteriozen

read-only
20 февруари 2010
49
34
Еден дечко на редит ми тврди дека фуџитсу е уствари со компресор на aux и дека не е за греење, него е за ладење :) до -10 била.... И дека ќе сум плател само за тоа што е јапан ...
Јас сакам да ја земам

И што мислиш за даикин и тошиба? За даикин меркам еден модел FTXF60, а за тошиба поим немам за нешто докај 80 бона а за мојата квадратура без изолација
На ваше место до кај 80000 денари јас би ја одбрал оваа од Тошиба.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
@Misteriozen Koga i kaj nas ili potocno kaj mene cel den da vrne sneg i temp da se dvizi 24 casa okolu 0 i mojava Vivaks ke potrosi 20kw. Slikava ne e nikakov reper za toa dali mnogu e potrosila, plus klimata ne mu e ni zasolneta nitu pokriena direktno izlozena na sneg. Plus 3.5ka na 30 kvadrati a jas imam 5.5ka na 35 kvadrati. Razlicni mesta, razlicna mestopolozba, razlicna potrosuvacka.

Eve oste eden primer. Drugar ima 3.5ka aeri i gree 30 kvadrati klimata po cel den na 27 i trosi po 15kw na den. Mojava 3.5 cel den na 25 gree 15+5 kvadrati trosi 7-8 kw.

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Јас сакам да ја земам

Од тоа што имам порано гледано, FUJITSU 18 KMTA моделот носи SVB130FHDMC twin компресор од MITSUBISHI ELECTRIC производство, само од кинескиот погон.
Е сеа ако нешо се сменило производството... обрни си убаво внимание на ознаките на моделите, особено на надворешната единица.

Screenshot 2024-12-27 at 22.47.38.png

Даикин FTXF60 исто би требало да е доста јак модел бар според еуровент сертификатот...
Немам инфо што компоненти имаат Даикините само знам си носат сопствени компресори.

На ваше место до кај 80000 денари јас би ја одбрал оваа од Тошиба.

Од Тошибите колку што знам до 16ка моделите се со Singl компресор....
Така да подобро Шораи 18ка, 86к ама бар со twin компресор.
И Сузуми 22ка е добар избор, 85к исто со twin компресор.

Goran333

hello world
19 август 2022
91
102
Ова ти се спецификации за FTXF-D (50,60,71)
Поточно ова се спецификации само за надворешната RXF-D
Screenshot_20241227_193502_Adobe Acrobat.jpg

Истиот компресор го носат twin Swing.
Производство Чешка
Screenshot_20241227_193758_Chrome.jpg
Screenshot_20241227_193809_Chrome.jpg

A L E X

read-only
12 септември 2023
3
0
16m2 работна/спална соба на северна страна, од изолација има PVC прозори, таван од трска со 10cm камена волна.
Некоја од овие 3?

Не сум знаел дека Хајсенс го купиле Горење и се произведувале Словенија

A L E X

read-only
12 септември 2023
3
0
za vivax aeri 3,5khw dali znae nekoj kaj moze wifi stick da se najde?

samo ovoj go najdov

pretpostavyvam kompatiliben e so mojata vivax ACP-12ch35aeri12?
Овде пишува дека е компатибилен

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно