Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

LambertGolden

hello world
4 декември 2019
253
103
Нормално дека го нарачав оти беше 1300 денари поевтин на али, споредбено со сетек.

Малце е смешна компарацијата за купување евтини лекови и хемикалии од Кина со SSD.

Притоа, не знам какво школо би било ова, првпат добивам фејк производ од Али, а сум нарачувал многупати Самсунг производи, паметни часовници, па дури и телефони, и да, драстично поевтини отколку кај нас.
Пак ќе се заебеш ти, ништо не си сфатил.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Пак ќе се заебеш ти, ништо не си сфатил.
Сфатено ми е она што треба да биде сфатено, за секој добиен производ (што треба да биде оригинал), ќе си правам проверка директно при пристигање.
Dispute опција постои и функционира, доколку е проверено навреме. Значи, моја грешка е што сум проверил откако измина protection.

Притоа, прашањето мое не беше што вие мислите, дали јас треба да купувам 20-30% поскапи производи од МКД (кое од Х причини е така) или пак поевтини од Кина, значи не беа потребни holier than thou досетки - туку дали постои опција за нешто, макар и менување review.

Фала за мудрите совети во секој случај. :D

Chiller

user
8 март 2012
1.561
1.169
Скопје Аеродром
Сфатено ми е она што треба да биде сфатено, за секој добиен производ (што треба да биде оригинал), ќе си правам проверка директно при пристигање.
Dispute опција постои и функционира, доколку е проверено навреме. Значи, моја грешка е што сум проверил откако измина protection.

Притоа, прашањето мое не беше што вие мислите, дали јас треба да купувам 20-30% поскапи производи од МКД (кое од Х причини е така) или пак поевтини од Кина, значи не беа потребни holier than thou досетки - туку дали постои опција за нешто, макар и менување review.

Фала за мудрите совети во секој случај. :D
Мемории од секаков тип, никако од Али! Тоа ти е ко „Оче Наш“!
Сум купил 2-3 усб стикови и секогаш биле фејк, за ССД не ни помислувам да купам нешто од Кина. Што е најтрагично диспјут нема да добиеш па макар детално снимал со камера што точно правиш.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82
Мемории од секаков тип, никако од Али! Тоа ти е ко „Оче Наш“!
Сум купил 2-3 усб стикови и секогаш биле фејк, за ССД не ни помислувам да купам нешто од Кина. Што е најтрагично диспјут нема да добиеш па макар детално снимал со камера што точно правиш.
Мемории немам нарачувано, единствено едно SanDisk USB 64GB пред некои 6-7 години и уште си го користам, оригинал ми стигна тогаш.
Во врска со диспјут, досега сум немал проблеми за големи суми па да тврдам, но за суми до 40 евра секогаш сум добивал доколку стигне расипано/нефункционално.
Не знам, можеби е среќа во прашање. :)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.304
11.858
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не мора да значи дека се е фејк. Имаше едни сандиск стикчиња што се продаваа локално во анхоч по цена од 300-400 денари парче и баш ми беа добри за мојата работа, меѓутоа од одредени причини не стигнав да купам повеќе и ги снема локално. На али најдов 5 такви за 15$, никаква разлика од оригиналот и секој ден се користат активно. Така да нема правила.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.378
5.513
Дали имам некоја опција да направам нешто, макар да сменам рецензија некако, со оглед на тоа што на огласот 10 пати е наведено дека станува збор за оригинално Самсунг SSD.
Ако е изминат рокот за поднесување приговор или за промена на рецензијата, тогаш тоа е тоа.
Нарачај го повторно и ако пак е фејк тогаш одма отвори диспјут :)

И јас досега сум немал проблем со фејк мемории од али, дали картички, дали ссд-а.
Само избегавање на оние 2 тб за 3-4 долари и читање рецензии.

Chiller

user
8 март 2012
1.561
1.169
Скопје Аеродром
Мемории немам нарачувано, единствено едно SanDisk USB 64GB пред некои 6-7 години и уште си го користам, оригинал ми стигна тогаш.
Во врска со диспјут, досега сум немал проблеми за големи суми па да тврдам, но за суми до 40 евра секогаш сум добивал доколку стигне расипано/нефункционално.
Не знам, можеби е среќа во прашање. :)
Расипано/нефукционално можеби ќе добиеш диспјут ама за фејк нема сигурно.
Имав нарачано Android 11 Box MXQ мислам дека беше, пишуваше дека е 8гб со 128гб, во сетинзите пишуваше дека има толку, но со HwInfo ми напиша дека е фејк Андроид 7 со 1гб и 8гб.
Изгубив диспјут.

Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.729
15.822
youtu.be
Тоа што за нас е фејк, за продавачите на али е оригинал.
Понекогаш знаат да направат толку добра копија што нема никаква шанса да ги разоткриеш.

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
Имам проблем со алиекспрес плаќања не ми дозволува не знам што е проблемот, дали може некој да ми помогне. Неколку пати сликав лична карта, картица и сум одбиен.

Атачменти

• Screenshot_2024-11-21-08-10-13-620_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2024-11-21-08-10-13-620_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    333,2 KB · Прегледи: 43

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.769
3.936
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Имам проблем со алиекспрес плаќања не ми дозволува не знам што е проблемот, дали може некој да ми помогне. Неколку пати сликав лична карта, картица и сум одбиен.
Пробај со друга картица или провери си ја старата да не имаш лимит 0...

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Ми стигна пратка за рекордни 9 дена со одбан Choice Shipping. На другар со истово му пристигна за 5 дена.

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
898
Zborev so deckite od ELS i mi rekoa deka vekje se normalizira vremeto na isporaka i ne bi trebalo povekje od 2 nedeli da se ceka za pratkite koi sto odat preku niv

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
172
105
Yugoslavia
Дали се наплаќа царина за пратки од ~150 евра?

Anyone? Се работи за процесор 5700X, со купони и платен шипинг ида околу 7000.

viktor4mkd

hello world
22 мај 2023
157
98

Се плаќа царина и ддв за производи над 90 евра , мада како ќе ти се посреќи може нема да го проверат и ќе ти го пуштат без да плаќаш

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
172
105
Yugoslavia
За 9К моментално имаш 5800x во gjirafa.

И за 10К (со купон 9) имам X3D процесор, али не е битно тоа. Фиксен буџет е толку поставен и тоа во горни граници и го препорачав тој процесор. Е сега, дилемата беше за царинење + данок, ама изгледа кај кој како ќе се погоди.

dastaner

hello world
3 ноември 2013
112
68
И за 10К (со купон 9) имам X3D процесор, али не е битно тоа. Фиксен буџет е толку поставен и тоа во горни граници и го препорачав тој процесор. Е сега, дилемата беше за царинење + данок, ама изгледа кај кој како ќе се погоди.
Да, ама така идеш на ризик, секако ако не те царинат и не те даночат ќе испадне доста добра зделка :) Иначе за нешто помалце од 10к (од Ананас) си зедов 5700x3d со 3год локална гаранција.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82

Договори се со продавачот да пише вредност 30 евра, пример.

Другото останува на случајност, среќа, како сакаш наречи го. Мене ми се има случено да не платам ништо (буквално 0) за телефон од 500 евра, а да платам за пратка од 70 евра.
Исто така, еднаш ми бараа да платам ДДВ и царина за бесплатно пратен телефон. :)

Сѐ е случајност, не може никој да ти каже 100% точен одговор.

Последна промена:

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
172
105
Yugoslavia
Исто така, еднаш ми бараа да платам ДДВ и царина за бесплатно пратен телефон. :)

Како тоа, ако вредноста била 0 - подарок/поклон, на која цена ти бараа да платиш?

Што се однесува, му пишав на продавачот, ќе видиме како ќе биде и дали ќе прифати. Иначе генерално се наплаќа 18 % + 5 % од наведената вредност?

kirev

senior
31 мај 2010
9.063
7.738
Како тоа, ако вредноста била 0 - подарок/поклон, на која цена ти бараа да платиш?

Тоа мислам се вика каталошка цена.
Муабетот дека ако некој бесплатно ви прати нешто не треба да платите царина и данок е, благо речено, смешен.

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
172
105
Yugoslavia
Муабетот дека ако некој бесплатно ви прати нешто не треба да платите царина и данок е, благо речено, смешен.

Мислев дека таа каталошка цена оди за половен продукт кој што е купен по Х цена.

KeepCalm

hello world
4 мај 2013
127
82

Што се однесува, му пишав на продавачот, ќе видиме како ќе биде и дали ќе прифати. Иначе генерално се наплаќа 18 % + 5 % од наведената вредност?

Каква црна каталошка цена, ми бараа фактура иако 10 пати кажав дека е добиен како награда/на giveaway.

Да, на крај платив 2000 денари (не прашувај како "добив" фактура) оти иначе немаше воопшто да го добијам и ќе го вратеа назад во Индија. :D

И не, не ми е логично на награда да плаќам ДДВ и царина, особено кога нели НЕМАМ фактура оти, пак ќе напоменам, е награда :)

Ова беше мнооогу одамна, сега можеби е различно.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно