Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со нарачки од Amazon?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Технички да, ама и не баш - затоа што скоро се стига со UPS и фирмата што раководи со UPS (InTime Macedonia) се премногу спори да завршат со царинските процедури и најчесто пратките заглавуваат уште 10-тина дена плус кај нив од како ќе стигнат.
Да не ги мешаш UPS и USPS?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Да не ги мешаш UPS и USPS?

Не. Затоа што УПС е меѓународна пошта е УСПС е америчка. Претставник на УПС е ИнТиме.

USPS:
The United States Postal Service, also known as the Post Office, U.S. Mail, or Postal Service, is an independent agency of the executive branch of the United States federal government responsible for providing postal service in the U.S., including its insular areas and associated states

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Не. Затоа што УПС е меѓународна пошта е УСПС е америчка. Претставник на УПС е ИнТиме.

USPS:
yep so USPS пратена пратка од Америка пример кај нас ќе дојде на обична пошта транзитот, слично како што е ДХЛ (не експрес) од Германија .

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Amazon веќе не користи USPS за пратките што стигаат кај нас, туку исклучиво UPS. :)
Па само така можат да ја истераат процедурата со царинење и се останато. Замисли да требаше да соработуваат со пошта, па никој нема да им крене на телефон не па да им одговори на мејл!

Али секако избрале лош партнер за во МК.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Па само така можат да ја истераат процедурата со царинење и се останато. Замисли да требаше да соработуваат со пошта, па никој нема да им крене на телефон не па да им одговори на мејл!

Али секако избрале лош партнер за во МК.

Тоа им се глоблани договори и претпоставувам дека не им е ни исплатливо да одберат друг партнер само за кај нас.

Инаку, вкалкулирано во цената што ја дава Амазон, веќе си ги имаме сите UPS-арини и давачки кон InTime покрај царината и ДДВ-то.

Zarko

read-only
22 јуни 2010
42
8
Сакам да купам Meta Quest 3, случајно проверив на амазон и дава одлична цена само не сум сигурен дали е реално само ова или има плус трошок?

Атачменти

• IMG_5421.jpeg
    IMG_5421.jpeg
    156,7 KB · Прегледи: 75

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Seems OK. 5% данок, така? Од блиски што нарачувале - што пишува тоа е. Немале потреба да доплаќаат.

Zarko

read-only
22 јуни 2010
42
8
Има некој што порачал VR и иде со 5% данок? Јас мислам да не ова се рачуна за царина и плус да се доплати 18% ддв ако го рачунаат како конзола и би му дошло плус 89 долари. Скептичен сум за оваа цена со оглед колку се дава во соседството пример Грција 690 евра...

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Планирам да земам графичка карта.
Многу изгубивме со што престана Универзумот да доставуваат.

Прашањето ми е дали да го порачам од Американската или Германската страна за да си дојде по нормална пошта(А Британска?). Ми е многу несигурно со овие посредниците зошто ќе си пишат од рака некоја си сума од 5000денари за администрација, лежарина, отварање, само забележувам дека повеќе станува збор за Американската. Или за двете има посреднци што ќе ме одерат што воопшто нема да се исплати?

Со германската ми доаѓа поскапо ама поевтина достава, со Американската ми доаѓа поевтино ама со поскапа достава.
Мислењето е автоматски споено:

Jas poracav vcera exteren Sandisk SSD - cisto za proba - mi zema 38.31$ import fees - so e overpriced i nema smisla.
Toa sto e interesno e deka vo terms and conditions za global shipping pisuva demek vrakaat pari ako e nad toa sto realno ke im zeme.
Ke pisam stom stigne i ako mi vratat pari
Погледнете го атачментот 128130
Како помина @AleksandarT ?

Последна промена:

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896

Прашањето ми е дали да го порачам од Американската или Германската страна за да си дојде по нормална пошта(А Британска?). Ми е многу несигурно со овие посредниците зошто ќе си пишат од рака некоја си сума од 5000денари за администрација, лежарина, отварање, само забележувам дека повеќе станува збор за Американската. Или за двете има посреднци што ќе ме одерат што воопшто нема да се исплати?

Со германската ми доаѓа поскапо ама поевтина достава, со Американската ми доаѓа поевтино ама со поскапа достава.

Немат ништо да ти пишуват тие, си плаќаш данок, транспорт и такви работи се во Амазон, они само ти ја терат процедурата и доставуват после со некоја брза пошта овде. Јас имав книги нарачани и немаја никаков Processing fee, и ништо не платив плус од цената, ми ги доставија без денар да плаќам.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Задоволен сум од времетраењето, ама затоа и ти се наплаќа што ќе ти дојде во рок од една недела.
Личише неоштетено оргиналното пакување ама затоа кутијата во која патуваше беше пукната од аголот.
Платив 32000 ден, од кои 3860 беа за достава и депозитот за увозни даноци, па 3100 ден за посредниците, поделиле 1593 за нивен џеб и 1524 за ддв.

Значи си наплатив ДДВ два пати со други зборови, сега надежта е дека ќе ми ги вратат средствата "Amazon".
35000 денари вкупно доколку не ми вратат, да го земав од Жирафа другиот модел исто со два вентилатори ќе платев 1000ден помалку со некоја 1год "гаранција".

Тетката беше добра на телефон кога прашував кога ќе биде спремно за да го земам, ми вика не биле "Ali Express". Да земав од "Ali Express" можеби ќе добиев шкарт роба или фалш роба ама ќе платев еднаш за достава место да ми ги вадите дополнителните трошоците од небо ;)

Испратено од ЈСП Автентикатор

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
378
Сакам да купам Meta Quest 3, случајно проверив на амазон и дава одлична цена само не сум сигурен дали е реално само ова или има плус трошок?
Ne bi trebalo - kako so znam toa so pisuva tolku e - moze da ti zemat samo plus a ne minus (ako ne se smenile neso)

Vidi go postot od 7mi Avgust - napisano e - mi vratija duri pari plus od toa so mi zemaa.

• ми се допаѓа

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Дечки, еве мое искуство со нарачка од Амазон.де. Направив нарачка и платив import fees deposit 38еур.

Го пратија со ДХЛ. Денеска стигна во МК и ми пишаа од ДХЛ дека треба да платам додатни увозни давачки ~4800ден.

Им пишав на ДХЛ МК дека веќе сум платил увозни давачки кај Амазон но ме известија дека ДХЛ МК немал договор со Амазон за плаќање на увозни давачки и дека треба да ги контактирам нив.

Им пишав на Амазон, им ја објаснив ситуацијата и ми рекоа да им пратам доказ за плаќање према ДХЛ МК и дека ќе ми ги вратат платените средства назад.

Ќе пишам пак апдејт што сум направил. Ни требаат повеќе вакви искуства со Амазон за да знаеме дали вреди да се замараме или не :)

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Дечки, еве мое искуство со нарачка од Амазон.де. Направив нарачка и платив import fees deposit 38еур.

Го пратија со ДХЛ. Денеска стигна во МК и ми пишаа од ДХЛ дека треба да платам додатни увозни давачки ~4800ден.

Им пишав на ДХЛ МК дека веќе сум платил увозни давачки кај Амазон но ме известија дека ДХЛ МК немал договор со Амазон за плаќање на увозни давачки и дека треба да ги контактирам нив.

Им пишав на Амазон, им ја објаснив ситуацијата и ми рекоа да им пратам доказ за плаќање према ДХЛ МК и дека ќе ми ги вратат платените средства назад.

Ќе пишам пак апдејт што сум направил. Ни требаат повеќе вакви искуства со Амазон за да знаеме дали вреди да се замараме или не :)
На кој е-мејл?
Јас кога пишав само ми рече дека треба да чекам 180 дена да се „процесира“ за да ми ги вратат средствата.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
  • ми се допаѓа

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

Нудат различна опција за достава или се иде преку ДХЛ?

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro

Не знам, нема како да се одбере, немам нарачано одамна од амазон. Е сега, дали е рандом, пример или дхл или упс или со федекс...

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Не можеш да бираш. Ако порачуваш преку германското оди со „DHL Express“, Американското оди со „UPS“. Не знам дали Британското го праќаат преку обична пошта.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Добив одговор од Амазон дека во рок од 2 недели ќе ми ги вратат средствата што им ги платив на ДХЛ тука. Пријатно изненаден од Амазон.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Ако вака продолжи ситуацијава со чејсање на Амазон со докази за плаќање до ДХЛ, ќе забранат испораки до овде...
Какви се полисите на ДХЛ ЕУ/УС со овдешните е поголемиот проблем, али Амазон нема да сака да се замара.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Според мене подобро би било да не плаќаме трошоци однапред на Амазон, и така тука ќе си платиш и повеќе од тоа на Амазон.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно