Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

18 август 2019
1.212
1.181
Побарај на интернет masgravel, симни ја скриптата и активирај.
Легитимно е, не е нелегално, во некоја сива зона е тој начин на активација.

Испратено од телефоно
И кај мене синоќа се појави некоја порака на лаптоп подолго време некористен. Стана премногу досадна па го вклучив PowerShell и оној линк од masgravel. Денес уште ја нема, се надевам трајно сум завршил работа.

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
F4NzNzwWUAAMPMQ

Backup има нов дизајн

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Windows 10 е вајарско дело природе. Оперативен систем што може да се инсталира скоро на секој компјутер стар и дваесетина години.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Злобниците би рекле дека тоа не е backup, туку обид за киднапирање на твоите фајлови. :)

Затоа што ги носи на OneDrive.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Windows 10 е вајарско дело природе. Оперативен систем што може да се инсталира скоро на секој компјутер стар и дваесетина години.

Sent from my moto g(9) play using Tapatalk
Да, ама не може да се инсталира на компјутер стар 2 години на Интел платформа :LOL:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Де де, се хејташе 10ката исто ко моментално што се хејта 11ка.
Ќе помине ајде.
Затоа што беше за хејтање. И во некои работи сеуште е чекор зад Windows 7

На пример ќе земе да ти се рестартира среде работа, ќе ти стави драјвер за графичка иако никој тоа не го побарал итн.

И сеуште така прави. Но спрема 11-ката е совршена.

11-ката е зло и однопаку

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Значи два чекори зад Windows XP. :)
Сепак не може да жалиме по OS кој е 22 години стар, кој во суштина беше фенси верзија на Windows 2000

Ако не ве мрзи најдете го changelog за XP SP1 да видите дека не само што не беше цвеќе туку со себе ги донесе сите мани на Windows 2000 зголемени за фактор 2.

Она што е битно да се напомене е дека до Vista тие си имаа, што запослено што доброволни, алфа и бета тестери.

Vista, 100 пати сум повторил, имаше проклетство да бара WHQL драјвери и поголеми хардверски побарувања. Со SP2 стана 95% Седмица.

Ставете во виртуелка и ќе видите.

11-кава ја имаат правено вејк пед*рчиња и се понаша во склад на тоа.
И реториката "подобра е за гејминг" е за на кафе. Денски!

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.763
4.482
Неготино
Подобра за гејминг не е, точно. Иако така се јаде трици, губам фпс на неколку игри.
Е арно ама, еве во друго немам проблеми. Кога имав RX 580 двеста маки си видов. Со 3060Ti еве немам проблем, од јануари седи и мака нема видено до сега.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Некој да не има платено Оffice/Onedrive преку друга земја, пример Аргентина. Испаѓа 6.5 долари годишно според моментален курс, за плус 100ГБ бекап.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Зашто мора да биде вака, ке го наместам на пример даунлод фолдерот да ми ги прикажува како детали иконите само големина и дата, без групирање. И само после некое време ми ги врака на некој негов дифолт, ми ги групира по дата, фајл тајп, тагс ми прикажува...
ова беше ок веке со години, последниве 3 дена почна вака да прави...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Пробате бе дуал-бут со линукс - некоја дистрибуција како за почетници. Ќе има малку период на навикнување, и можеби малку плеткање/подесување за се да проработи... Ама после ќе видите раат.

18 август 2019
1.212
1.181
Зашто мора да биде вака, ке го наместам на пример даунлод фолдерот да ми ги прикажува како детали иконите само големина и дата, без групирање. И само после некое време ми ги врака на некој негов дифолт, ми ги групира по дата, фајл тајп, тагс ми прикажува...
ова беше ок веке со години, последниве 3 дена почна вака да прави...
Кај мене така правеше во папките со филмови. Јас го подесувам на средни икони, после некое време гледам дека ги вратил на големи икони. Така постојано. После преинсталација (барем засега) тој проблем го нема.
Пробате бе дуал-бут со линукс - некоја дистрибуција како за почетници. Ќе има малку период на навикнување, и можеби малку плеткање/подесување за се да проработи... Ама после ќе видите раат.
Не е Linux баш за сите корисници. Некому му е потребен Windows.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Кај мене така правеше во папките со филмови. Јас го подесувам на средни икони, после некое време гледам дека ги вратил на големи икони. Така постојано. После преинсталација (барем засега) тој проблем го нема.

Не е Linux баш за сите корисници. Некому му е потребен Windows.
Дап. Но не за сите и за таквите Линус би бил смена на парадигма... Јас самиот сум пример, случајно се решив месец дена да пробам да не користам виндовс и месецот стана два, па три. Итн.

18 август 2019
1.212
1.181
Дап. Но не за сите и за таквите Линус би бил смена на парадигма... Јас самиот сум пример, случајно се решив месец дена да пробам да не користам виндовс и месецот стана два, па три. Итн.
Можам јас да работам на Linux, воопшто не ми е проблем. Ама понекогаш морам два-три пати во денот да се враќам на Windows бидејќи морам да користам некои (свои) програми кои ги немам во Linux. А постојано престартирање воопшто не ми се допаѓа.

Воедно не знам дали има добри програми за надзорни камери во Linux. Еден компјутер покрај другите функции служи и за надзор.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
Oва се сега некои специфични ситуации. Биосот го модував пред некој ден, сите (повеќето) алатки се на виндовс. Или ако ги има за линункс, немаат gui.

Јас зборував за секојдневно користење РС, офис и меил, прегледување интернет, читање свашта, итн. Инаку и јас уште не сум го средил гејмингот на Линукс (малку колку што играм), за тоа се префрлам на виндовс. А треба и тоа да подесам, лутрис итн.
Бровсерот ми е синкан и на двете платформи.

И пази имам модиран виндовс 10, скоро па без блоат. Жел ми е за луѓево што сами себе се тераат да користат вин11 за секојдневни обични намени.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.465
SK
@mihovkris тебе друже нешто ти е смешно?
Кажи де и јас да се посмеам, пошто и на препрочитување освен пар печатни грешки не гледам ништо толку смешно. :)

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
За што е подобар линуксот? Досадни се ко расипана плоча верглате исто.
За гејмање не е подобар, за видео обработки не е, за периферија не е, за работа со електроника и микроконтролери има 0 подршка, за јутубе и фејзбук е подобар или за куцање текст во компајлер?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.763
4.482
Неготино
@mihovkris тебе друже нешто ти е смешно?
Кажи де и јас да се посмеам, пошто и на препрочитување освен пар печатни грешки не гледам ништо толку смешно. :)
Се отепавте од хејтање кој од кој Windows e полош. Еве де ве молам просветлете ме што е толку лош 11ката и каде мене ми прави проблеми во секојдневното работење (седам по 10+ саати на ПЦ од кои 8 за работа и уште 2 - 3 за гејмање).
Точно, го хејтав на почеток ама испадна дека е до мене односно до мојот хардвер. Еве од 5ти јануари наваму, никаква мака немам. Гејмање, хром, ти реков ми рече, си работи без проблем.

Де ај ве молам кажете што е тоа што треба да ми прави проблеми што треба да се жалиме самите себеси.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.284
5.256
Скопје
hackitfree.github.io
Виндоус 11 ?
Никад не инсталирам. Па само за да копирам фајл треба од мени у подмени да влагам , некои новитети сосема некорисни - сетингс никад неможеш да се снајдеш како што си навикнат у 10ка, - блоат колку сакаш , докажано некој фрејм повеќе имаш у Вин11 - абе што уште не...
Виндоус 10 - да си раат (y)

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.763
4.482
Неготино
Виндоус 11 ?
Никад не инсталирам. Па само за да копирам фајл треба од мени у подмени да влага , некои новитети сосема некорисни - блоат колку сакаш , докажано некој фрејм повеќе имаш у Вин11 - абе што уште не...
Виндоус 10 - да си раат (y)
Имам 3 - 7 помалку фрејма во игри наместо повеке, тоа е точно. Не ми пречи тоа засега.
За копирање фајл маус не користам, побогу постои CTRL + C / CTRL + V, а и не треба во никакво подмени да влегуваш, се ти е на едно место
1695301972975.png

За блоат да, ама си го бришам со самото инсталирање на Windows и потоа го нема веќе.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно