Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Одвлажнувач на воздух

Arcannia

hello world
13 март 2015
90
117
Скопје
Arcannia's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 - 4000M @ 2.4GHz
Storage
120GB SanDisk SSD + 500GB HDD
RAM
4GB DDR3
Video card
AMD Radeon HD 8600/8700M
OS
Windows 10 Pro
тоа што си така што викаш укопан мења и те како поготово ако не е добро изведено изолација и сл.

само бројкине кај тебе веќе се и проблем за бели дробови ако констатно држи толку влажно, не само за мувли по кушиња и сл. Само зимно време ти се вака бројки или и пролет/лето?
Зима само, летно си се држи во 40-50% range ако добро се сеќавам. Иначе да, мувла не е кај мене до толку голем проблем колку што е самата влажност. Изолацијата е добра со ѕидов што гледа надвор, ама изгледа ќе треба и на останативе да ставам внатре. Затоа и го размислував одвлажнувач како опција, особено за зимскиов период.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
и јас она шо го имам прочитано е дека до 60% е нормална влажност, ма да не сум прочитал од многу извори па не знам дали е веродостојна бројката или не. во салониве кај шо продават такви уреди никој не ми даде конкретен одговор. останува само да читаме и да бараме
Влажноста треба да биде помеѓу 40% и 60%. Долготраен престој во простории каде влажноста е вон тој распон може да предизвика здравствени тегоби. Летно време подобро да е накај долна граница, зимско накај горна, затоа што влагата влијае како ја чувствуваме температурата.
Разликата е финска сауна наспроти турска бања.

Релативната влажност опаѓа со зголемување на температурата на воздухот, затоа што се зголемува неговиот капацитет да апсорбира влага. И притисокот има улога, ама се движи во мал опсег, така што може се занемарува.
Затоа за намалување на влажноста треба да се проветрува или да се покачи температурата. Колку и да е надвор висока влажност, а деновиве се движеше и над 90%, количеството влага е многу помало од внатрешното. Затоа со отворање врата или прозор, покрај топлината излегува и влагата.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Надвор беше 90% ПРИ 5 степени. Ако истиот тој воздух го загрееш на 24ц е само 27.5%

Тоа е честа заблуда. И затоа влажната се нарекува РЕЛАТИВНА влажност. Зошто е релативна на температурата.

Истата заблуда е и дека "климите го сушат воздухот" што нели нормално врска нема. Климите го загреваат воздухот. Исто како и другите грејни тела. А со тоа опаѓа релативната влажност на тој воздух. Ама не е исушен. Тука си е влажноста. Никаде не отишла. Ако се олади пак ќе си е исто влажен тој воздух.

Последна промена:

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Обавезно да се проветрува почесто спална соба. Додека се спие со затворена врата поради дишењето од луѓето кои спијат внатре знае да биде влагата доста висока, плус ПВЦ и изолација итоа како може за само неколку дена да се појави влага по ѕидовите.
Јас на пример спијам зимно време со уклучена клима во спалната и врата од ходникот и према купатилото е отворена.

sas_klar

hello world
8 јануари 2009
59
28
Skopje
sas_klar's setup  
Motherboard
B150
PSU
G4000
RAM
8 DDR4
Case
PowerBox
Mouse
Logi B110's
Keyboard
A4 teach
Monitor
LG
OS
Windows
Истата заблуда е и дека "климите го сушат воздухот" што нели нормално врска нема. Климите го загреваат воздухот. Исто како и другите грејни тела. А со тоа опаѓа релативната влажност на тој воздух. Ама не е исушен. Тука си е влажноста. Никаде не отишла. Ако се олади пак ќе си е исто влажен тој воздух.
[/QUOT
Климата го суши воздухот во лето кога лади! Факт!

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
вчера стигна жаомије мерачот, во основа во две од три соби, температура е 20-20.5 степени со околу 57-59% влажност шо е некаде на граница. во дневната пак, влажност е 49% ама таму е и климата, а во моментов имам една клима за цел стан шо одржува температура. еден начин како шо читав е ставање на надворешна изолација, макар и само на спратот кај шо си и дека ќе придонеси кон топлење на ѕидовите, ама од друга страна не се знај ни куќен совет кој е, па со дозволи за правење фасада...

supernal

read-only
6 април 2019
11
3
Зимово јас овој го земав и сум презадоволен. Убаво собира, има доста опции и што е најбитно е индустриски.
Во главно само со една соба од околу 15м2 имам проблем, 70%+ е цело време. Според моделот, овој изглеа ист само што е за помала квадратура што би ми одговарало повеќе. Од опции, дали има автоматско оддржување на посакувана влажност?

killerrche

read-only
30 октомври 2012
25
18
Во главно само со една соба од околу 15м2 имам проблем, 70%+ е цело време. Според моделот, овој изглеа ист само што е за помала квадратура што би ми одговарало повеќе. Од опции, дали има автоматско оддржување на посакувана влажност?
Има автоматско одржување на која влажност сакаш да наместиш. Има и скроз автоматски мод.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.485
2.935
Зимово јас овој го земав и сум презадоволен. Убаво собира, има доста опции и што е најбитно е индустриски.
И јас сум заинтересиран за некое решение со влагата дома, да ја ставам под контрола (барем до некаде, пред се во зимскиот период).
Дали пред тоа имаше проблеми со влага (која после на некои скриени ќошиња преминува во мувла) и во колкава мера го реши тоа?
Гледам дека си задоволен, но некој детал за пред и потоа многу би значел...споделувањето на искуството е добредојдено за да знајме шо да очекуваме.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Imam problem od ka gi izgasih klimite nemozam vlaznosta da ja spustam pod 80% u cela kuka a vo edna soba duri na dzid mi pojavi vlaga. Dajte nekoj predlog za odvlaznuvac, u sobata kaj sto mi pojavi muvla dva dena luftiram i edvaj padna vlaznosta na 67%. Dodeka rabotea klimite nemase nikakov problem od koga se izgasoa vlaznosta skokna od 35% na 80%. A imam i mali deca nesakam da im smete toa.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Imam problem od ka gi izgasih klimite nemozam vlaznosta da ja spustam pod 80% u cela kuka a vo edna soba duri na dzid mi pojavi vlaga. Dajte nekoj predlog za odvlaznuvac, u sobata kaj sto mi pojavi muvla dva dena luftiram i edvaj padna vlaznosta na 67%. Dodeka rabotea klimite nemase nikakov problem od koga se izgasoa vlaznosta skokna od 35% na 80%. A imam i mali deca nesakam da im smete toa.
Времето е такво, страшно е влажно. Над 50 држи и во нормални куќи.

Излуфтирај, и евентуално пробај вклучи ја климата на DRY. Барем ќе видиш дали се постигнува нешто со одвлажнувач или е за џабе.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Времето е такво, страшно е влажно. Над 50 држи и во нормални куќи.

Излуфтирај, и евентуално пробај вклучи ја климата на DRY. Барем ќе видиш дали се постигнува нешто со одвлажнувач или е за џабе.
Se ok toa so klimata ama ladno duva pri dry mode treba da se ispozaledame doma.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Има ли други предлози за одвлажнувачи што се достапни кај нас моментално? Линковите погоре од алпетехна не работат веќе. Ги има некој пробано D16 или D20 на Горење?

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Јас имам hisense D16CW од сетек и засега е топ. Ми реши проблем со влага дома. Стан од 66 квадрати покрива феноменално
Не е на залиха веќе тој. Ќе видам дали ќе го добијат наскоро. И мене ми е за влага, се надевам некој од тие 2 на горење ќе ми го реши проблемот и мене за влага.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Не е на залиха веќе тој. Ќе видам дали ќе го добијат наскоро. И мене ми е за влага, се надевам некој од тие 2 на горење ќе ми го реши проблемот и мене за влага.
Hisense мене ми реши проблем. За горење мислам дека не ги одбрав пошто имаа помала покриеност од hisense, ама ако те интересира нешто за hisense, слободно пуцај

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Hisense мене ми реши проблем. За горење мислам дека не ги одбрав пошто имаа помала покриеност од hisense, ама ако те интересира нешто за hisense, слободно пуцај
Сподели линк од истиот, како работи и ако сакаш некоја слика од него.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Сподели линк од истиот, како работи и ако сакаш некоја слика од него.
Го зедов од овде :

Моментално не ми е уклучен (ради гости) иначе не е гласен, брзо спушта влажност (имав мака во едната соба заради то шо цела зима е со скоро ич сонце и фаќаше влага), годинава нема проблем. Малку беше грдо за местење вифито заради лоша апликација ама со малку копање ја најдов кај е. Remote start/stop + конфигурирање, има и сензор за внатрешна температура.

1000011948.jpg 1000011949.jpg

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
јас слично имав проблем во спална (северна страна), земав PROAIR DH20/24
стои во дневна до вратата од спална,
работи 2-3 часа преку ден (повремено се вклучува и одржува на 55%) и го среди проблемот

бтв не верувам дека има некој одвлажнувач со кој може да се спие кога е вклучен

killerrche

read-only
30 октомври 2012
25
18
И јас сум заинтересиран за некое решение со влагата дома, да ја ставам под контрола (барем до некаде, пред се во зимскиот период).
Дали пред тоа имаше проблеми со влага (која после на некои скриени ќошиња преминува во мувла) и во колкава мера го реши тоа?
Гледам дека си задоволен, но некој детал за пред и потоа многу би значел...споделувањето на искуството е добредојдено за да знајме шо да очекуваме.
Презаодоволен сум од одвлажнувачот. Скоро секој ден истурам по 5 литри вода што ја собира преку денот, е до толку сум имал влага во спалната! Освен тоа сега нема проблем и доколку зимно време се сушат алиштата внатре. Едноставно го уклучувам и си ја собира цела влага. Повеќе мувла никаде не се јави.
Додатно на ова си зедов и сеонзорчиња за влага и температура од АлиЕкспрес кои се поврзуваат на вифи и додатно од телефон си ја пратам ситуацијата со влагата.
Инаку одвлажнувачот троши 333w на саат што значи дека доколку би работел 3 саати ке потроши 1kW т.е. 8 денари.
Мислењето е автоматски споено:

јас слично имав проблем во спална (северна страна), земав PROAIR DH20/24
стои во дневна до вратата од спална,
работи 2-3 часа преку ден (повремено се вклучува и одржува на 55%) и го среди проблемот

бтв не верувам дека има некој одвлажнувач со кој може да се спие кога е вклучен
Стварно е ѕверски одвлажнувачот. Башка што е и индустриски, така да и по цели денови да цепа, нема гајле.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно