Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Преку 106 дојави за бомби во последните три месеци

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Не е баш убаво напишана статијата на it.mk (не знам кој е соговорникот).

Од технички аспект, знаејќи дека анонимност на интернет е прилично тешка ако не и невозможна работа, откривањето на сторителите не би требало да претставува преголема пречка

Ова е недозволиво да се напише на IT портал во 2023-та година (скоро).
Да си анонимен на интернет е полесно отколку да си анонимен во маалото.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.555
3.184
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Тогаш ако е вака, никогаш нема да се справиме и доживотно ќе имаме дојави за бомби. Т.е секој со 200 300 евра у него може да си игра курташак со цела нација.

Ако немаме начини и опции да се справиме со ВПН и лажни дојави, не знам стварно...налет. Не е ова од вчера па да се чудат како првот снег у Јануари.

Пак ќе прашам, што правиме ако им стане интересно да праќаат дојави по болници/старечки домови/пожарни/амбулатни.....? Еве почнаа со аеродром, што не е мала работа. Тогаш директно ќе зависат на човечки животи, додека сега веќе се е од „околу“ па нема тензија.
Пишав дека една од опциите е да се игнорираат. Ако немаш реални сомневања дека има нешто на терен, а заканите траат со месеци и ништо не се случува, не е логично да игнорираш?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Пишав дека една од опциите е да се игнорираат. Ако немаш реални сомневања дека има нешто на терен, а заканите траат со месеци и ништо не се случува, не е логично да игнорираш?

Треба закони да се видат, може задолжителна евакуација е потребна чим има дојава за бомба, не смее да се игорира шо знам... А и кој би си земал таква одговорност да на дојава за бомба да каже на деца седете тука лажна е? Многу веројатно е дека е лажна ама сепак...

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Малце off-topic ама може е поврзано. Дали сеуште траат DDoS нападите на ит мк и други портали кои од почеток на годинава беа мета на напади? DDoS напади, лажни дојави за бомби, следно може ќе биде хакирање на државни институции како МВР и закана за објавување на лични податоци на цело население, лупам онака сценарио што секако е можно знаејќи дека ниедна државна институција не е безбедна.

Според мене ова е една сајбер војна.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968
Малце off-topic ама може е поврзано. Дали сеуште траат DDoS нападите на ит мк и други портали кои од почеток на годинава беа мета на напади? DDoS напади, лажни дојави за бомби, следно може ќе биде хакирање на државни институции како МВР и закана за објавување на лични податоци на цело население, лупам онака сценарио што секако е можно знаејќи дека ниедна државна институција не е безбедна.

Според мене ова е една сајбер војна.
Или па, дел од нечиј план (државен) за "забранување" на интернет анонимноста, образложувајќи го тоа преку тероризмот, како што протнуваат ограничувања за трансфер на пари по банките, на име на "перење пари за терористички цели" или така нешто.
Не велам дека на нашиов државен апаратус му текнало на ова, туку на повисоки, кои би имале ултимативно некаков ќар од подобра контрола врз интернето, и со тоа врз луѓето?
(Ок, малце е теорија на заговор.)

Испратено од телефоно.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.555
3.184
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Или па, дел од нечиј план (државен) за "забранување" на интернет анонимноста, образложувајќи го тоа преку тероризмот, како што протнуваат ограничувања за трансфер на пари по банките, на име на "перење пари за терористички цели" или така нешто.
Не велам дека на нашиов државен апаратус му текнало на ова, туку на повисоки, кои би имале ултимативно некаков ќар од подобра контрола врз интернето, и со тоа врз луѓето?
(Ок, малце е теорија на заговор.)

Испратено од телефоно.
Смееме да споделуваме теории на заговор? :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Тогаш ако е вака, никогаш нема да се справиме и доживотно ќе имаме дојави за бомби. Т.е секој со 200 300 евра у него може да си игра курташак со цела нација.

Ако немаме начини и опции да се справиме со ВПН и лажни дојави, не знам стварно...налет. Не е ова од вчера па да се чудат како првот снег у Јануари.

Пак ќе прашам, што правиме ако им стане интересно да праќаат дојави по болници/старечки домови/пожарни/амбулатни.....? Еве почнаа со аеродром, што не е мала работа. Тогаш директно ќе зависат на човечки животи, додека сега веќе се е од „околу“ па нема тензија.
Ова е тоа што и мене ми е чудно. Значи било кој со ситни пари и 2 туторијали за VPN ќе прави хаос?
Ние може да нападнеме било која земја и да не одговараме за ништо?
За ова не се сложувам, во никој случај не треба да се игнорира, макар и 1 година да трае.
Доволна е една грешка од која што ќе нема назад, а потоа џабе ќе е да ги бараме виновниците.

StefanPetrov

lurker
5 април 2016
525
910
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Реално убо пиша член погоре, со еден глуп таблет во City Mall или East Gate можи да отвори нов меил и да пушта пораки, и то збораме без ништо друго.

Додај VPN во цела приказна, и замисли сега, треба прво да сака да соработва Протон со тебе, после VPN-от (еден или ако има поќе сите), и тек дури тогаш гледаш оригиналната IP иди од трговски центар каде дури и да има камери, по 300 луѓе на минута се претерват (а типот пуштил меил дури дремел во ВЦ или на паркинг кај шо нема камери).
Мислењето е автоматски споено:

Ова е тоа што и мене ми е чудно. Значи било кој со ситни пари и 2 туторијали за VPN ќе прави хаос?
Ние може да нападнеме било која земја и да не одговараме за ништо?

За ова не се сложувам, во никој случај не треба да се игнорира, макар и 1 година да трае.
Доволна е една грешка од која што ќе нема назад, а потоа џабе ќе е да ги бараме виновниците.
И мозок да користи јавна мрежа кај шо се претерват многу луѓе. Не невозможно ама скоро невозможно би било, оти тогаш веќе камери треба да бараш и да го идентификуваш.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968
Смееме да споделуваме теории на заговор? :)
Шознам?
Мада види, на крајот секогаш има некој што ќе профитира.
„Профитирањето“ не секогаш е нешто брзо видливо и опипливо.
Додека траеше пандемијава, доста работи се испробаа за прв пат, масовно, на милијарди луѓе ширум светов.
(не сум антиваксер, три вакцини имам во мене - кинески +фајзер).
Пробувам само да ја видам пошироката слика, и оставам простор за други размислувања и видувања.
Од една страна, не можиш да игнорираш една таква закана за бомба. Јбг, од кај знајме дали е навистина намонтирана или не?
Од друга страна, после толку дојави и мејлови, ниедна не била вистинска (фала богу), па веќе се појавува колебливост, измореност, па и на некој начин рамнодушност кон истите (од институциите кои биле цел на мејловите, како и институциите кои треба нешто да преземат).
Дали сакаат да не изморат и да станиме рамнодушни кон овие вести (играат на карта кондиција), па после тоа, не дај боже навистина сакаат негде да постават вистинска направа што ќе предизвика некоја штета?
(Јас, како родител, не можам лесно да го сварам ова, а сепак како и јас, и други имаат деца по училиштата...и не само таму де, и не ми е прифатлив трагичен крај).
Ние и не знајме дали е истио чоек или група што почна на почетоко.
Можда некој сега само се вози на веќе започнатото, без разлика кој бил првиот, можи не се познаваат, ниту имаат исти идеи и намери, ама ете, се употребува ситуацијата и во континуитет некоја втора, трета странка си продолжува.
Некако треба да се стави крај на сето ова.
Агонија е, иако сега за сега е без трагични последици (и се надевам дека сепак на тоа да остани: без трагични последици), ама некој КРАЈ ќе има ли?
Мислењето е автоматски споено:

Сето ова мириса како мозокот на некој здосаден средношколец шо нема подобра работа па се курчи.
И ова држи вода...
Можи да е тој таа трета, четврта странка што се вози на претходно започнатата низа...

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.555
3.184
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Сето ова мириса како мозокот на некој здосаден средношколец шо нема подобра работа па се курчи.
Како ИТ администрација што мислеа дека е некој средношколец или студент на ФИНКИ, па колку време им го бутаа форумот. Нема врска со средношколци ова, нарачани напади се, односно закани.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje

„Доколку ја гледате содржината на дојавата на бомбите, многу е јасно дека во Европа постојат две страни. Едната страна која вели дека не треба државите сами да го определуваат својот демократски пат, како што тоа и е ускратено на Украина, дека помалите држави не можат сами да одлучуваат за својата иднина, дека може да ги нападне било кој и да бара промени на влади, уредување итн. И друга страна каде ние припаѓаме, страна на демократскиот свет, членка на НАТО, страна која е составена од држави членки на ЕУ или ќе станат членки на ЕУ“, додава Ковачевски.

Вакви паушал текстови има на секое излагање. Кој им е у тим алал им вера. Буквално врска нема со тоа што се дешава.
А иначе ако е стварно нешто вакво, нека остане само на ова - дојави. Пошто ако почнат други глупости неаме капацитети да се справуваме. У секој сектор имаме слабост (зборам како институции).

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
A имаш некој легитимен извор дека нема врска, или е trust me bro?

Збори за 2 страни дека имало, едни биле вакви други такви... Самопромоција си прави демек они се про-еу ориентирани бла бла бла бла...

Која е поврзаноста на дојави со бомби и доле текстов? Што има врска демократскиот пат, иднината и членство во Еу?

„Доколку ја гледате содржината на дојавата на бомбите, многу е јасно дека во Европа постојат две страни. Едната страна која вели дека не треба државите сами да го определуваат својот демократски пат, како што тоа и е ускратено на Украина, дека помалите држави не можат сами да одлучуваат за својата иднина, дека може да ги нападне било кој и да бара промени на влади, уредување итн. И друга страна каде ние припаѓаме, страна на демократскиот свет, членка на НАТО, страна која е составена од држави членки на ЕУ или ќе станат членки на ЕУ“, додава Ковачевски.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Збори за 2 страни дека имало, едни биле вакви други такви... Самопромоција си прави демек они се про-еу ориентирани бла бла бла бла...

Која е поврзаноста на дојави со бомби и доле текстов? Што има врска демократскиот пат, иднината и членство во Еу?

Добро значи немаш извор туку твоја логика, тоа ме интересираше, да не знаеш нешто што ние не знаеме.

Иначе да не навлегуваме во политика, супер би било темава да си остане чисто дискусија од информатичко-технолошки аспект, така да нема да искоментирам ништо околу поврзаноста или неповрзаноста.

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58
Незнам што има нејасно поготово во ваква партал држава, каде над 50% се вработени на основ од слики по митинзи.
За партал државата да почне постапка и процедура да бара требе да има некој што знае што како зошто да побара, па тек шо прајме од таму коа ке ни постават некое прашање, едноставно се е труло и излегува на дело.
А дека се некои аматери во прашање не се, аматер ке оставеше трага.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
708
1.010
Најголемо достигнување на нашето сајбер секјурити е враќање на украдениот телефон на швалерката на премиерот. Толку. Та од оној што незнај реченица да сврзи , така ? ааа ? така ? Та од мвр та од цела јавна администрација. Проблемо е така лесно решлив, само многу хачери се накотија. Така да, аааааа. Така ?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.769
3.935
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Ако се земе во предвид хипотеза дека не е можно да се најде кој ги праќа, тогаш знаеме едно нешто дека многу веројатно ќе има нови мејлови.
Логично решение е да се направи проценка/мислење за секој нов и да се постапува според тоа, друга идеја можеби е некој филтер за емаил адреси да се сетира..

Глупото нешто е тоа дека дојавиве за бомби привлекоа големо внимание, што можно е и токму целта на нападите, малце е трагично и луѓето што се глупи и медиумите што ја пумпаат цела прича.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.513
2.968
Ако се земе во предвид хипотеза дека не е можно да се најде кој ги праќа, тогаш знаеме едно нешто дека многу веројатно ќе има нови мејлови.
Логично решение е да се направи проценка/мислење за секој нов и да се постапува според тоа, друга идеја можеби е некој филтер за емаил адреси да се сетира..

Глупото нешто е тоа дека дојавиве за бомби привлекоа големо внимание, што можно е и токму целта на нападите, малце е трагично и луѓето што се глупи и медиумите што ја пумпаат цела прича.
Абе медиумите се ко муви л*њарки.
Одма се лепат и чепкаат по нешто смрдливо.
Само да не беа до толку поларизирани (сите се или со едните, или со другите)...
Ама па, ако беа професионални, ќе требаше да пренесуваат факти за лица и настани, но тоа не им одговара, пошто не се вистински новинари, туку само "медиум" за собирање пари, по основ на пласирање приказни и наративи во корист и одбрана на својата страна.

Испратено од телефоно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.081
14.186
Се согласувам дека овде треба да дискутираме на тема сајбер безбедност и дали може да се превенира ова што се случува. Не треба да напаѓаме или браниме личности, институции и сл. На телевизија и по други медиуми имаме огромен број на дезинформации од лица кои воопшто не се специјализирани во областа.

Со ова се соочуваат и земји во соседството како Црна Гора, Србија, Босна па дури мислам и Унгарија. Очигледно е многу тешко да се сопре зашто не зависи од инфраструктура на само една држава.

Ова е нешто кое мора да се разгледува на светско ниво и бара воведување на правила и протоколи. Или повеќе механизми за следење и идентификација. А од тука и намалување на слободата која ја уживаме на интеренет преку VPNи, краткотрајни меил адреси и сл. Сакам да кажам ова не е добро за сите нас.

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Се согласувам дека овде треба да дискутираме на тема сајбер безбедност и дали може да се превенира ова што се случува. Не треба да напаѓаме или браниме личности, институции и сл. На телевизија и по други медиуми имаме огромен број на дезинформации од лица кои воопшто не се специјализирани во областа.

Со ова се соочуваат и земји во соседството како Црна Гора, Србија, Босна па дури мислам и Унгарија. Очигледно е многу тешко да се сопре зашто не зависи од инфраструктура на само една држава.

Ова е нешто кое мора да се разгледува на светско ниво и бара воведување на правила и протоколи. Или повеќе механизми за следење и идентификација. А од тука и намалување на слободата која ја уживаме на интеренет преку VPNи, краткотрајни меил адреси и сл. Сакам да кажам ова не е добро за сите нас.
Мене некако сајбер безбедноста ме плаши, затоа што според ова, немаме никаква безбедност. Ако некој ни се намерачи, не му можеме ништо. :)

И пак ќе повторам се сомневам дека проблемот е до кај нас и институциите. Не е можно сега неколку луѓе да почнеме да спамираме на ист начин во Германија, Америка, Франција, Англија и да си поминеме неказнето.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно