Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Абе друже изгледа ти не се читаш што пишуваш или друг паралелно пишува од твојот профил

Ајде сега фино-лепо пошто многу паметуваш - да објасниш каде и во кој пост откако почна дебатава сум рекол дека она што го прават мобиларите е ОК.

Ако не знаеш да читаш или имаш проблем со разбирање на напишано - тоа веќе не е мој проблем.
Али немој да ми инсинуираш глупости пошто ти нешто не си разбрал или си го "толкувал" по твое.

TheDimiskov

hello world
26 февруари 2015
182
304
TheDimiskov's setup  
Processor & Cooler
R5 5600X
Motherboard
Asrock Steel Legend B550
Storage
1tb ssd+250gb nvme
PSU
Antec HCG 850w
RAM
Hyperx 3200mhz 4x8
Video card
RTX 3060 TI Zotac oc
Case
NZXT H510 Elite Black
Mouse
Glorious Model D
Keyboard
Glorious GMMK2
Audio
ss arctis 5
Monitor
Aoc 24'' 165hz
OS
Windows 11
Ја не глеам поента зашто се кука дал давале сметка или не и целово дигање паника уга буга, зашто некој би купил телефон од телеком или остали кога истиот во мобилара е 3 пути поефтин, крај краева го добиваш истиот телефон и заштедуеш пари. 100 телефони иам купено од мобилари и до сега со ниту еден сум немал проблем

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мобеликс се ок, никогаш не сум имал проблеми и гаранција важи без разлика на фискалната.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Дали треба или не треба е дискутабилно. Секој купува од каде што му одговара.

Пример мене лично, не ми смета тоа што мобиларите не издаваат фискална затоа што добивам телефон по доста пониска цена.
Толку, ме изгуби после реченицава.

И на лоповот наместо да работи чесно и да заработи повеќе му одговара да обие кај тебе и да те ограби. Седнете на кафе некаде ако не, може ќе те почасти.
Мислењето е автоматски споено:

Јас лично не ги оправдувам али јебига, секој си зема од кај што му одговара. End of story.

Исто и кај тебе, нека те ограби пошто така му одговара, изиграјте една партија онлајн, свртете ја кадилакс.

Каде се плаќа ДДВ за промет со половна роба?
Во Управа за Јавни приходи, на буџетска сметка.

Мобеликс се ок, никогаш не сум имал проблеми и гаранција важи без разлика на фискалната.
И ти ли сине бруте? Да не им шитна нешто компензација ово, оно?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Јас лично поддржувам купување од мобилара без фискална пошто добивам телефон по многу пониска цена.

Ама затоа не поддржувам пиратерија и торенти и сметам дека секој треба да купува филмови и музика, а не да врши кражба на авторските дела.

Така држам баланс на златна средина и сум прав пред Бога.

Испратено од фрижидер Samsung 810 L Frost Free Side-by-Side

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Ај да не бидам безобразен и тебе да не те отерам кај што не треба. што има врска ит форумов со мобилари?

Можеш да бидеш безобразен колку што ти душа сака, јас немам ништо со тоа. Твој (форумски) живот, твое понашање.

А јас "ќе попувам" колку што ми душа сака. Форумов не е твоја сопственост па да кажуваш кој и што треба да ти реплицира.
Ниту пак сум ти дошол во двор да "ти попувам". Поставуваш прашање на јавен форум, добиваш одговори на јавен форум.

Врската помеѓу форумов и мобиларите е тоа што 10 години наназад овде се збори како и зошто мобиларите не издаваат фискални.

Наместо навреди и препукувања, можеш да кажеш дека првпат купуваш од мобилара и/или не си упатен. Толку.

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Ајде ние како обични потрошувачи можиме макс да пријавиме и ништо да не се случи.

Не ми е јасно како другиве продавачи како Нептун, Телеком итн не ги пријавуваат за нелојална конкуренција.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Ајде ние како обични потрошувачи можиме макс да пријавиме и ништо да не се случи.

Не ми е јасно како другиве продавачи како Нептун, Телеком итн не ги пријавуваат за нелојална конкуренција.
Не се чепка мафија, затоа. А мислиш надлежните не знаат, јавна тајна е тоа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Јас лично поддржувам купување од мобилара без фискална пошто добивам телефон по многу пониска цена.

Ама затоа не поддржувам пиратерија и торенти и сметам дека секој треба да купува филмови и музика, а не да врши кражба на авторските дела.

Така држам баланс на златна средина и сум прав пред Бога.
Леле леле, постот на столетието. Ова оди кај мене во потпис, печат, устав, за век и веков, ејмен. Браво, масторе, браво.

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Едно нешто не ми е јасно.
Ајстај пример ајфон14 про макс 1тб 150.000 денари.
Мобилара истиот 110.000 денари
Гаранција 1 година интернационална.
Кој би го одбрале?

Sent from my iPhone using Tapatalk

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Кој би го одбрале?

Разликата е 40.000 денари кои ќе ги плаќаат твои и мои деца ради тоа што државата ќе плаќа кредит на светска банка со 50% камата ради вакви кримималци кои не плаќаат данок и не се собира ви буџетот.
Како сакате по пластично да ви се објасни?

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Кој би го одбрале?

Каква е таа интернационална гаранција. Од кога ајфон има тоа?
Гаранцијата важи во државата кај е купен. Ако е од ЕУ тогаш во цела ЕУ важи.
Којзнае од каде и како им се шверцувани телефоните, ама на крај изглегуваат мобиларите одговори за гаранцијата. Е сега останува како ќе ги погодиш на расположение.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Разликата е 40.000 денари кои ќе ги плаќаат твои и мои деца ради тоа што државата ќе плаќа кредит на светска банка со 50% камата ради вакви кримималци кои не плаќаат данок и не се собира ви буџетот.
Како сакате по пластично да ви се објасни?

Или 40.000 денари кои ќе ги испијат и изедат или украдат воловите на власт, кој и да е.
Буџетот вика :ROFLMAO:

Potop

hello world
26 декември 2013
376
492
Гаранцијата важи од двете места. Што и да се случи со телефонот го носиш во ајстајл.
А ако ги платите тие 40.000 плус кој мислите дека ќе ги лапне или мислите дека нема нашите деца да ги враќаат враќаат со со камата?
Збориме за мобилари, најефтина варијанта или државна економска политика.
И уште нешто имајте во предвид, не се сите шверцани од којзнае каде.
Продолжувам договор за 20 броја и добивам 3 телефони. Ги продавам во мобилара за кеш а вие ги купувате 20% поефтино. Не ми е јасно што тука не разбирате.
Не зборам за мобеликс итн да се разбереме.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Каква е таа интернационална гаранција. Од кога ајфон има тоа?
Одамна, затоа ипхоне си е ипхоне. Не ни ти треба сметка за да го однесеш во istyle на сервис доколку е под гаранција.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Одамна, затоа ипхоне си е ипхоне. Не ни ти треба сметка за да го однесеш во istyle на сервис доколку е под гаранција.
Одамна? А оние што прашуваат на интернет што им одговараат такво нешто не постои? Па дури и да е така, што е со останатите брендови?

k3b

hello world
12 декември 2017
403
331
Дури и за ајфон? За компјутери има интернационална, за останато не.
И ако имате остварено такво право да тврдите. Инаку од istyle може да ви речат да шетате.

Во ред ..

Продолжи да се инаетиш како магаре на мост.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.189
1.192
Скопје
Дај пример на некој бизнис со половна роба што плаќа ДДВ. И со шверцувана.
Друже да, во прв момент и јас помислив дека греши али како плаќаат оние продавници со секнд хенд роба, нели таа е половна , и кај нив мора да минува низ фискална :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно