Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

Riste Dimitrievski

read-only
15 февруари 2019
47
10
тешко кај нас да биде во скоро време
разгледај 2checkout примаа македонци како физичко лице едно време, друга опција, кај нас од локалните платежни системи преку банките, само ти треба фирма за тоа.
A nemoze kako fizicko?

2checkout trazi da vnesam podatoci od firma...

Riste Dimitrievski

read-only
15 февруари 2019
47
10
кај нас сеуште нема платежен што издаваат на физичко лице.
2ch пред 2 години можеше како физичко, незнам ако не се смениле сега
Dali moze kako
Sole proprietorship – a type of registered business owned and run by one person and in which there is no legal distinction between the owner and the business entity

Da se registriras na payoneer i da zimas pari preko eCommerce websajt?

Freelancerite bi spagale vo ovaa kategorija?

NENO19

hello world
30 јануари 2011
162
131
Дали некој знае кога Пејпал во македонија ке биде достапен за примање пари.

А дотогаш дали некој знае решение каде можам да го заменам пејпал за електронски примање на пари ??
за да можам да на веб страната да интегрирам
Зависи каков тип на клиенти имаш. Ако сте блиски, може со картичка обична да ти прати пари на твој Payoneer account, искористи ја "Request a payment" опцијата. За непознати, и ако не си фирма, немаш многу среќа. Можеш да ги однесеш на трета страна како fiverr или etsy, во зависност од тоа што нудиш за продажба, во замена за солидна провизија па таму да ти платат со што сакаат. Можеш и крипто плаќање да овозможиш, Coinbase ecommerce конкретно али со оглед на последните случувања не ги користи Coinbase. Најди нешто што ќе ти овозможи плаќања на новчаник што ти го контролираш.

Dali moze kako
Sole proprietorshipa type of registered business owned and run by one person and in which there is no legal distinction between the owner and the business entity
Пак е регистриран бизнис. Ова кај нас во превод би дошло како ДООЕЛ.

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Зависи каков тип на клиенти имаш. Ако сте блиски, може со картичка обична да ти прати пари на твој Payoneer account, искористи ја "Request a payment" опцијата. За непознати, и ако не си фирма, немаш многу среќа. Можеш да ги однесеш на трета страна како fiverr или etsy, во зависност од тоа што нудиш за продажба, во замена за солидна провизија па таму да ти платат со што сакаат. Можеш и крипто плаќање да овозможиш, Coinbase ecommerce конкретно али со оглед на последните случувања не ги користи Coinbase. Најди нешто што ќе ти овозможи плаќања на новчаник што ти го контролираш.

мала поправка, кај нас тоа се вика "Трговец Поединец"* и пак е бизнис да.

stefan

lurker
13 април 2007
680
530
Прилеп
github.com
Чудно. Денеска правев плаќање преку paypal, опцијата да избереш конверзија на валута да ја прави самата банка никаде ја нема. Дали може некој да потврди за што станува збор.
Го оставив paypal сам да направи конверзија и гледам дека 30.70 евра ми ги конвертира по курс 61.92 ден.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Чудно. Денеска правев плаќање преку paypal, опцијата да избереш конверзија на валута да ја прави самата банка никаде ја нема. Дали може некој да потврди за што станува збор.
Го оставив paypal сам да направи конверзија и гледам дека 30.70 евра ми ги конвертира по курс 61.92 ден.

Колку што се сеќавам при плаќање кликаш на валутата која е како линк, пример MKD и избираш опција EUR. Имаш хинт како конверзијата ќе биде од банката и ПејПал нема улога во истото. При плаќање конверзијата ја прави издавачот на картичката, на пример Виза и курсот е нешто подобар од тој на ПејПал

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Колку што се сеќавам при плаќање кликаш на валутата која е како линк, пример MKD и избираш опција EUR. Имаш хинт како конверзијата ќе биде од банката и ПејПал нема улога во истото. При плаќање конверзијата ја прави издавачот на картичката, на пример Виза и курсот е нешто подобар од тој на ПејПал
Мора да го има, само од секад го кријат ама онака јако, за да неможеш да кажеш дека го нема како опција, ама па и да не го најдеш лесно пошто на та опција со конверзија многу кинат. Побарај појако, ќе побарам, ако имам среќа да го најдам ќе пуштам тука.

mrmarko4fun

hello world
26 јули 2017
219
229
Куманово
Го има сеуште пред секоја трансакција има да избереш дали сакаш пејпал да ја врши конверзијата (дифолт) или банка. Имаше и опција во Settings->Payments->Manage automatic payments->Manage Funding Sources->See currency options но ја тргнале, и не беше сигурна по некое време ќе го вратат на дифолт да плаќаш во матична валута и пејпал да ја врши конверзијата. Исто така имаше многу подобри опции со старата верзија на пејпал и работеше линкот до пред некоја година но и тоа го исфрлиле.

paypal.png 1652704921076.png

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.707
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ако ти пишува Pay in USD (или друга валута) нема да прави конверзија. Pay in MKD прави. Зависи и од продавачот дали ја става таа опција, но и од картичката дали поддржува повеќе валути (како таа од Тутунска што поддржува). Ама да, ја кријат опцијата како змија нозе.

Мислам дека ако не си логиран со тоа One Touch ќе дава опција. Бледо се сеќавам дека барав како да го исклучам, а зошто барав... можеби поради ова.

Riste Dimitrievski

read-only
15 февруари 2019
47
10

Stotuku doznav deka na skrill mozes da napravis akaunt business i nemora da bide TP , samo naveduvas Other i vnesuvas danocen broj i popolnuvas informacii. inaku dali nekoj znae do kolku casot raboti UJP da se prijavam za plakanje danok :D

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Имам 2 прашања па ако може членови што имаат искуство да ми објаснат:

1) Како да го вратам акаунтот од бизнис назад на персонален/индивидуалец? Видов дека личниот ми е направен бизнис пошто кога излезе муабетот со едно лице дека пејпел ни одобриле, префрлен ми е бизнис и стои фирма која нема поента веќе таа да стои.

2) Сакав да направам т.е направив Пејпел за лице од Србија. Легит све, на човек што живее таму, Србин. Човекот е постаро лице а ми треба да му креирам за да му префрлам пари за да не идеме преку вестерн. Е сега:
  • Кога креирав акаунт, за барање на средства ми дава 2 полиња кои прашува зошто се примани средствата: производи физички или дигитални услуги (ја кликав дигитални услуги без шипипг и тоа останатото што го бара, не го памтам)...
Има ли опција само да побараш барање за трансфер т.е барање за плаќање без овие работи за услуги/производи/продавање и слично? Стар е човекот не знам таму како им се закони да не почнат нешто да му бараат потврди што продавал/што работел.

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Имам 2 прашања па ако може членови што имаат искуство да ми објаснат:

1) Како да го вратам акаунтот од бизнис назад на персонален/индивидуалец? Видов дека личниот ми е направен бизнис пошто кога излезе муабетот со едно лице дека пејпел ни одобриле, префрлен ми е бизнис и стои фирма која нема поента веќе таа да стои.

2) Сакав да направам т.е направив Пејпел за лице од Србија. Легит све, на човек што живее таму, Србин. Човекот е постаро лице а ми треба да му креирам за да му префрлам пари за да не идеме преку вестерн. Е сега:
  • Кога креирав акаунт, за барање на средства ми дава 2 полиња кои прашува зошто се примани средствата: производи физички или дигитални услуги (ја кликав дигитални услуги без шипипг и тоа останатото што го бара, не го памтам)...
Има ли опција само да побараш барање за трансфер т.е барање за плаќање без овие работи за услуги/производи/продавање и слично? Стар е човекот не знам таму како им се закони да не почнат нешто да му бараат потврди што продавал/што работел.
во врска со второто прашање, мора да го избереш тоа да нема друга опција. И не е ништо страшно, значи бираш дигитални услуги без шипинг и тоа е тоа, мислам дека оваа поле за избирање се јавува кога се префрлува сума поголема од 1000е. ќе му стасаат парите и нема да му бараат потврди од пејпал.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
во врска со второто прашање, мора да го избереш тоа да нема друга опција. И не е ништо страшно, значи бираш дигитални услуги без шипинг и тоа е тоа, мислам дека оваа поле за избирање се јавува кога се префрлува сума поголема од 1000е. ќе му стасаат парите и нема да му бараат потврди од пејпал.

Не ми даде друга опција, само тие 2. И 5 евра само префрлив чисто да видам процедура.

Мене ми е само да не имаат нешто некои закони посебни во Србија од кај ги знам, да не му бараат нешто кај ќе се објаснува појма нема што е ова.

ljupce

hello world
8 ноември 2011
191
137
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Дечки сте имале проблем "we can't confirm it's you" и како сте го решиле?
Пробано е менување и верификација на пасворд - no luck

GucciPapucci

read-only
12 јули 2022
3
1
Здраво. Дали некој знае дали постои можност да се префрлат пари од PayPay на Payoneer?

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Здраво. Дали некој знае дали постои можност да се префрлат пари од PayPay на Payoneer?
да, стално префрлам
Пајонир ти е фактички виртуелна банка, така да имаш таму ИБАН и SWIFT код и се тоа, ги внасаш тие податоци кога префрлаш од пејпал

GucciPapucci

read-only
12 јули 2022
3
1
да, стално префрлам
Пајонир ти е фактички виртуелна банка, така да имаш таму ИБАН и SWIFT код и се тоа, ги внасаш тие податоци кога префрлаш од пејпал
Би сакал ли да ми го објасниш процесот на праќање на пари од ПП на Пајонир? Имам ПП акаунт, меѓутоа освен да праќам средства на други ПП акаунти, не гледам опција за префрлање на пари на Пајонир. Фала.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Тоа што го бараш неможе. Треба тој што има пајонир да има пејпал акаунт што ќе му биде врзан и така од друг пп на тој да префрлиш.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
да, стално префрлам
Дали знаеш начин како да се префрлат долари од Пејпал на Пејонир УСД сметка?
бтв, пејпалот е Европски, и не дава опција за додавање нон-ЕУ банка во листата на банкарски сметки...

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Одиш Get Paid > Receiving Accounts , и таму ги имаш податоците од банката.
од Пејпал правиш банк трансфер кон твојата банката на пејонир

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Кога се рестартира "бројачот" за неверификуван акаунт, после нова година, или после година од прва трансакција? И дали можи некаде да се провери тоа?

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Во една група на фб, на прашање поврзано со Пејпел и Македонија. Прати ја дискусијава.

Ако знае што сака да каже еве на. И вакви даваат совети на фб што/како може.
Konverzacija.jpg

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно