Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Ценовен ранг „ОК“ е многу широк поим. Кажи колку ти е рангот „од - до“, па да ти дадеме препорака. Јас веднаш би ја одредил долната граница на минимум 200 евра.
Па се надевав вкупно да оди некаде до 400е макс...
Само излезе нешто и ќе треба пак да одложам на месец дена пред да земам.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Па се надевав вкупно да оди некаде до 400е макс...
Само излезе нешто и ќе треба пак да одложам на месец дена пред да земам.
Би ти препорачал за периодов што следи да се помачиш да присобереш уште 100 евра, па за 500 евра да купиш еден пар ELAC Debut Reference DBR62 од кај PIX+.

Mackie 624 , Adam T7V, или JBL 305. Што има локално на лагер, тоа.
Добри ти се препоракиве за активни звучници, но boriseto има стерео засилувач, па му требаат пасивни звучници.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Добри ти се препоракиве за активни звучници, но boriseto има стерео засилувач, па му требаат пасивни звучници.

Не прочитав тоа. Да DBR-62 се супер баш ги чув во Pix+ пред извезсно време. :)

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11

skopje_mkd

hello world
5 февруари 2016
392
134
Би ти препорачал за периодов што следи да се помачиш да присобереш уште 100 евра, па за 500 евра да купиш еден пар ELAC Debut Reference DBR62 од кај PIX+.

што е толку добро кај овој модел Elac гледам неколку пати се пропорачани на форумот. Треба да зимам звучници овие ми се во ценовен ранк. Ги гледав Монитор аудуо бронзе некоја споредба elac, monitor audio i klipsch и разлика со активни adam TV5 или TV7. Ќе се користат во дневна 20м2 за тв, филм(од пц), музика...

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Не се слушалки, ама прави музика... :)

8BK2psP.jpeg

Denon DL-A110, јубилеен модел на најдолго произведуваниот грамофонски кертриџ на Denon, вечниот DL-103.

За 110 годишнината на Denon, доаѓа со оригиналниот хедшел за кој е дизајниран пред милијарда години, и со кој оригинално се продавал. Монтиран на освежена SME 3012 рачка (керамички вертикални лагери, засилено хоризонтално седло и бронзени тегови).

EDIT: Повеќе детали за DL-A110 - DL-A110 110th Anniversary Edition Cartridge Turntables | Denon

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
што е толку добро кај овој модел Elac гледам неколку пати се пропорачани на форумот. Треба да зимам звучници овие ми се во ценовен ранк. Ги гледав Монитор аудуо бронзе некоја споредба elac, monitor audio i klipsch и разлика со активни adam TV5 или TV7. Ќе се користат во дневна 20м2 за тв, филм(од пц), музика...
Што е добро кај ELAC Debut Reference DBR62 ? Тоа што е ептен добро сè! И рамна фреквенциска карактеристика, и рамномерна дисперзија, и мали изобличувања, ... за само 500 евра кај PIX+.

За 450 евра јас (т.е. мојата фирма Аудио Експерт) можам да ти понудам Monitor Audio 6G Bronze 100. Има поголем бас од 8 инчи (20,5 cm), наместо 6,5 инчи (16,5 cm) кај ELAC. За звукот не би сакал да зборувам, некој да не каже дека си ги фалам производите што ги продавам.

За 565 евра имаш Klipsch RP-600M кај Аудио Центар - Болин. Прво, ако ти е важна осетливоста (ефикасноста) на звучникот, да знаеш дека не е 96 dB/2,83V/1m како што редовно лажат од Klipsch, туку е измерено 89 dB/2,83V/1m. Има добра и рамномерна дисперзија, но и една дупка меѓу 1 и 3 kHz, а над тоа нагласени високи. Во однос на ELAC има нешто подлабоки, но поматни ниски тонови. Басот има големина од 6,5 инчи (16,5 cm).

Тоа беа пасивните звучници. А кои активни звучници? Е сега - не мешај баби и жаби!
Прва опција: Ако веќе имаш засилувач и не сакаш повеќе да му ја мислиш, земи си некој од пасивните звучници.
Втора опција: Ако немаш засилувач, собери ја цената на засилувачот и на звучниците што си им фрлил мерак, па спореди ја таа вкупна цена со цената на некои активни монитори. Значи: 500 евра пасивни звучници, плус засилувач од 400 евра (на пример) = 900 евра вкупно. Сигурен сум дека ќе добиеш подобар звук со активните монитори од 900 евра наместо комбинацијата засилувач+пасивни звучници за истите пари, само што тогаш си ограничен на извор на звук од PC.
Трета опција: Ако веќе имаш засилувач, провери за колку можеш да го продадеш, па направи есап уште колку да додадеш за да си купиш активни монитори.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Искрено не ја разбирам потребата за активни монитори ако не се бавите со продуцирање на музика. Ако е потребата да се слуша музика пред компјутер, за тие 350-400 евра се купуваат Sennheiser HD 650.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Искрено не ја разбирам потребата за активни монитори ако не се бавите со продуцирање на музика. Ако е потребата да се слуша музика пред компјутер, за тие 350-400 евра се купуваат Sennheiser HD 650.
пошто исто комфорт е да седиш цело време со слушалки и да слушаш на звучници?

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Дали некој има слушано JBL Studio 230, какви се на ниски тонови? Читам review и гледав видеа. Но, ме интересира некој тука дали ги има слушано.
Имам понуда да ги купам, за работна соба, да свират во позадина. :)

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Искрено не ја разбирам потребата за активни монитори ако не се бавите со продуцирање на музика.
Најискрено, не ја разбирам потребата некој да ги отфрла активните монитори само затоа што, за истите пари, даваат подобар звук од комбинацијата засилувач + пасивни звучници.
Па нека е и за најобично слушање музика, а не за продуцирање.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
пошто исто комфорт е да седиш цело време со слушалки и да слушаш на звучници?
Пробај ги Sennheiser HD 650 и монитори од ист ценовен ранг, ќе разбереш што сакам да кажам.
Најискрено, не ја разбирам потребата некој да ги отфрла активните монитори само затоа што, за истите пари, даваат подобар звук од комбинацијата засилувач + пасивни звучници.
Па нека е и за најобично слушање музика, а не за продуцирање.
Се зависи од тоа каков DAC користиш, најчесто тие кои користат активни монитори избегнуваат користење DAC.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Пробај ги Sennheiser HD 650 и монитори од ист ценовен ранг, ќе разбереш што сакам да кажам.

Се зависи од тоа каков DAC користиш, најчесто тие кои користат активни монитори избегнуваат користење DAC.
да ќе добијам подобар звук .. и ? заради тоа 10+ саати на ден ќе седам со слушалки? .. nope .. ќе добијам боље "сцена"? комфорт?

кељаФ сум .. слушалка на глава пример ми смета многу повеќе одколку звучници на маса :D

се си има свое место .. во случајов не би било тоа или тоа .. туку двете и наменски користење во одредени прилики.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Сум ги пробал и Sennheiser HD 650 (и HD 800 S) и монитори од ист ценовен ранг, па пак не те разбирам што сакаш да кажеш.
Слушалки и звучници се баби и жаби (или многу посоодветната аналогија: apples and oranges) - не можеш да ги споредуваш, секое си има своја намена.

... најчесто тие кои користат активни монитори избегнуваат користење DAC.
Прв пат слушам за вакво нешто.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
да ќе добијам подобар звук .. и ? заради тоа 10+ саати на ден ќе седам со слушалки? .. nope .. ќе добијам боље "сцена"? комфорт?

кељаФ сум .. слушалка на глава пример ми смета многу повеќе одколку звучници на маса :D

се си има свое место .. во случајов не би било тоа или тоа .. туку двете и наменски користење во одредени прилики.
Да ќе добиеш многу подобар звук.

Тоа што си кељаф е добар изговор :LOL:

Сум ги пробал и Sennheiser HD 650 (и HD 800 S) и монитори од ист ценовен ранг, па пак не те разбирам што сакаш да кажеш.
Слушалки и звучници се баби и жаби (или многу посоодветната аналогија: apples and oranges) - не можеш да ги споредуваш, секое си има своја намена.

Прв пат слушам за вакво нешто.

За корисниците кои не се бават со продуцирање на музика имаат баш иста намена, слушање на музика. Најголем дел од тие што користат монитори за слушање музика имаат RCA во 3.5мм или TS во 3.5мм setup.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Да ќе добиеш многу подобар звук.

Тоа што си кељаф е добар изговор :LOL:

За корисниците кои не се бават со продуцирање на музика имаат баш иста намена, слушање на музика. Најголем дел од тие што користат монитори за слушање музика имаат RCA во 3.5мм или TS во 3.5мм setup.
а со сенхајзерот на 3.5мм у пц би добил подобар звук без појачало за слушалки ?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
За корисниците кои не се бават со продуцирање на музика имаат баш иста намена, слушање на музика.

Ова ти е исто ко да кажеш дека точак и авион имаат баш иста намена, да стигнеш од точка А до точка Б. Разликата во начинот на употреба е исто огромна ко меѓу звучници и слушалки.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно