InSides
lurker
- 21 февруари 2009
- 761
- 2.020
Каде на темава ти си сретнал дека е некој незадоволен?
Стар ми е диоптерот.
Каде на темава ти си сретнал дека е некој незадоволен?
Стиродурот НЕМА никаква звучна изолација ако се стави на ѕид! Исто и таблите од јајца.Сум во слична ситуација, со тоа што комшијата е тој што треба да биде уќуткан односно да се намали звукот од неговата работна соба(тишлер) кон мојата дневна... Мој предлог беше ѕидот што се граничиме ваков како што е постоечкиот, да го долепиме со стиродур 5см, а и на двајцата ни се уврте идејата да додадеме табли јајца на стиродурот, но прашањето е дали ќе има тоа ефекАт или да ја зголемиме дебелината на стиродурот да не се малтретираме со собирање барање табли јајца?
Звучната изолација секако ќе биде таму (кај изворот на звукоот=комшијата) но штом стиродурот нема звучна изолацијаНајефикасна заштита ќе има ако звучната изолација се стави таму каде е изворот на звукот - кај комшијата.
Звучната изолација секако ќе биде таму (кај изворот на звукоот=комшијата) но штом стиродурот нема звучна изолацијаповторно сме на почеток и во потрага на материјал за звучна изолација
![]()
Тишлер е столар. Бука прави со чукање, сечење, пилање, штрафење и пцуење.Не знам шо е тишлер и како прави бука
А реално можев да изгуглам и да не се брукам вакаТишлер е столар. Бука прави со чукање, сечење, пилање, штрафење и пцуење.
Воопшто не се избрука. Доблесно е да се признае дека нешто не се знае и подобро да се праша отколку гугл да те доведе во заблуда.А реално можев да изгуглам и да не се брукам вака![]()
Пријателски совет: платете си за проект за звучна изолација, еве не мора кај мене (инаку кај мене = 300 евра за овој случај), но задолжително да биде кај некој експерт од оваа област!Звучната изолација секако ќе биде таму (кај изворот на звукоот=комшијата) но штом стиродурот нема звучна изолацијаповторно сме на почеток и во потрага на материјал за звучна изолација
![]()
Јас сериозно мислев/мислам дека беше доволно еднаш и дека тука ќе застане пријателскиот совет од 200€ и дека не му е тука местото и дека ќе застане и ќе се свести на тој коментар каде нуди решение по цена на бубрег односно совет за соодветна надокнада... Да не се разбереме погрешно, можеби е тоа скапо платено школување за професија и од тоа живее и си се образувал за да од тоа живее и ништо лично кон него но јас форумот го доживувам како место за размена и доброволно споделување на искуства како тоа на Астро, креаторот на темата и сите добронамерни совети па биле тие конструктивни или не...
Немаше потреба ни сега да цитираш а уште помалку повторно, пошто се навратив неколку пати на постовите пред да стиснам "испрати мислење" и во мојата глава цело време изгледа како она со кравата што дала најмногу млеко но џабе е се, кога на крај ја клоца/истура кантата со млеко... Пак ќе повторам, ништо лично но тоа е моето сФаќање/мислење, штом се нудиш со помош за соодветна надокнада, во случајов претпоставувам со ценовник истресен од ракав, пошто па јас никаде не кажав ниту за колкава соба се работи ниту каков е преградниот зид за да советот за мојот случај е 300€Малце го избанализирав објаснувањево ама се надевам ќе ме разбереш и нема да треба да ти цртам повторно.
јас ова го сватив дека се бара решение да се намали звукот кој се пренесува, да не му биде у спална, а не да се направи глува соба од која нема никаков звук да се слуша... Истото е и кај мене, иако кај мене не е како во дневна да ми е тишлерот но комфорот ќе е поголем и кај комшијата и кај мене ако колку-толку се намали звукот/галамата така да идејните решенија/совети од неколку стотици евра без конкретна изработка, по мене се за во подфорумот купи-продај...како у спална да си ми .
За да нема недоразбирања - сумата од 300 € за ПРОЕКТ (а не за идејно решение/совет!) ја кажав јас, а не членот @triki123....во случајов претпоставувам со ценовник истресен од ракав, пошто па јас никаде не кажав ниту за колкава соба се работи ниту каков е преградниот зид за да советот за мојот случај е 300€
...
... идејните решенија/совети од неколку стотици евра без конкретна изработка, по мене се за во подфорумот купи-продај...
И бескрајно сум ти благодарен за советов, за мене ќе кажам дека сум далеку од можност но и кога би бил во можност далеку сум од воља за плаќање дали било тоа проект или идејно решение, сепак во мојот случај не ми треба да добијам глува соба туку да ја намалам моментално постоечката галама со најевтината можна опција за која ми треба совет од некој со случно искуство и решение...Јас ти дадов бесплатни совети и те спасив да не ги фрлаш парите на неефикасните стиродур и табли за јајца.
За понатаму сам си одлучуваш, парите се твои...
@VaskaIlieva Направи нешто слично на ова
View: https://youtu.be/qczNxoG8s6o
И ако немаш тепих во собата обавезно стави.
Бонус раштркај мебелот, полици со книги кои ќе делуваат како дифјузери... што повеќе да се упие звукот во простор.
Повторно да дообјаснам - во кокретниов твој случај проектот би бил за намалување на галамата од комшијата, е не за правење на „глува соба“. Поентата на секој добар проект е дека тој обезбедува оптимални резултати при минимална цена на конкретната изведба....сепак во мојот случај не ми треба да добијам глува соба туку да ја намалам моментално постоечката галама со најевтината можна опција за која ми треба совет од некој со случно искуство и решение...
Да да се разбравме само што јас погрешно се изразив, требаше да пишам да му направиме нема соба наместо "глува" на комшијата...Повторно да дообјаснам - во кокретниов твој случај проектот би бил за намалување на галамата од комшијата, е не за правење на „глува соба“. Поентата на секој добар проект е дека тој обезбедува оптимални резултати при минимална цена на конкретната изведба.
Толку од мене, ти пожелувам среќа и успех во решавањето на проблемот.
И јас мислам вакво нешто ке биде доволно само несмеам да кажам ке се навредат другиве .@VaskaIlieva Направи нешто слично на ова
View: https://youtu.be/qczNxoG8s6o
И ако немаш тепих во собата обавезно стави.
Бонус раштркај мебелот, полици со книги кои ќе делуваат како дифјузери... што повеќе да се упие звукот во простор.
Никој нема да се навреди, само сепак треба да ги послушаш советите - такви поединечни панели нема да бидат доволни, треба комплетно цел ѕид да се изолира, а можеби и повеќе од тоа.И јас мислам вакво нешто ке биде доволно само несмеам да кажам ке се навредат другиве .
Ова е за мене терање инает, мене ме напаѓаш дека ти викам дека си глуп дека човекот ти дал и повеќе од што си побарал совети за тоа што си го поставил како прашање. @Vladimir Filevski уште цело тромесечие лекции по физика да ти нацрта за да разбереш дека тоа што го бараш нема shortcut и лесни решенија и дека никој не те лаже дека не се средува лесно и евтино. ете ти интернет, гуглај истражувај, јави се во децибел и пиши заклучок.И бескрајно сум ти благодарен за советов, за мене ќе кажам дека сум далеку од можност но и кога би бил во можност далеку сум од воља за плаќање дали било тоа проект или идејно решение, сепак во мојот случај не ми треба да добијам глува соба туку да ја намалам моментално постоечката галама со најевтината можна опција за која ми треба совет од некој со случно искуство и решение...
И јас мислам вакво нешто ке биде доволно само несмеам да кажам ке се навредат другиве .
MEMORY CARD SANDISK MICRO-SDXC UHS-I 32GB EXTREME C10 w/adapter 100mb/s A2 V30, SDSQXAF-032G-GN6MA
1.980,00 ден
CASE KOLINK ATX OBSERVATORY HF Mesh, 3x120mm fan, Black, PGW-CH-KOL-128
3.450,00 ден
VGA ASROCK RX 9060 XT STEEL LEGEND OC 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, 90-GA5JZZ-00UANF
34.390,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, Black, KBS-WPS-01
850,00 ден
USB Flash Drive 2.0 64GB HAMA ROTATE, 10MB/S, BLACK, 00104302
420,00 ден