Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Па нормално за аудио опремата ќе купуваме од странство,овде цените се и до 80% поскапи на одредени модели.
Што сме ние ретардирани или без мозок.
Кој има вишак пари нека си купи од тука.

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

InSides

lurker
21 февруари 2009
763
2.027
Кул.

te prasuva vidi neptun/tehnomarket

Значи нему Нептун/Техномаркет му се интегрален дел на бизнис моделот. Би било интересно да се види (иако тоа е практично невозможно) што би се случило ако не постојат "големи, скапи продавници кои пренаплатуваат".

Па нормално за аудио опремата ќе купуваме од странство,овде цените се и до 80% поскапи на одредени модели.

Зец настрана, ќе ми дадеш еден (само еден) пример каде еден (само еден) модел е поскап еве 40% (не 80%) тука во однос на надвор?

InSides

lurker
21 февруари 2009
763
2.027
EDIT: Одличен пример.

На рисиверот плати царина и данок откако си го врати ддв-то?

Рисиверот тука го потврди дека е таква цена во тој момент кога си го купил или само по сеќавање зборуваш?

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
TaxFree си земав од Сатурн,Медиамаркт немаа на лагер ама и кај нив беше истата цена.

Сега да ти кажам и како го поминав кај нас на граница да не сакаш ?

Цената кај нас си беше таа што си беше и не ја намалуваа бајаги време.

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

InSides

lurker
21 февруари 2009
763
2.027
Сега да ти кажам и како го поминав кај нас на граница да не сакаш ?

Само што ми кажа. :)

Цената кај нас си беше таа што си беше и не ја намалуваа бајаги време.

Убеден сум. Си направил избор за кој си сметал дека е најсоодветен.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Кул.

Значи нему Нептун/Техномаркет му се интегрален дел на бизнис моделот. Би било интересно да се види (иако тоа е практично невозможно) што би се случило ако не постојат "големи, скапи продавници кои пренаплатуваат".

Зец настрана, ќе ми дадеш еден (само еден) пример каде еден (само еден) модел е поскап еве 40% (не 80%) тука во однос на надвор?
Ne mue biznis model, samo saka da sporedis da vidis kolku e tamu da si imas orentacija- kaj nego e biznis model ako denes sabajle vo 8 mu stasa roba toj gleda da prodade sto povejke do 20h vecer bez da ja vnesuva robata vo dujkan ja zema vlezna faktura i na taa cena sto e od uvoznici sto zema si stava 1000ka,do 2000mkd, ova e cena za kes.!
eve ke ti dadam 3 primeri; so samsung 50" lanskiot model ru7092 mi go davase 22k, vo tenomarket e 25k a 2020 tu7172 tehnomarket e 31500 jas go zemav 26k
i isto ovoj LG 50um7450pla isto i ovoj mi go dabase 26k, inaku 30k e vo neptun
toa e negoviot biznis model,

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.253
Среќа што на Нептун (1) киријата, (2) платите за вработените, (3) трошокот за демо лагер и (4) струјата за климатизацијата им се бесплатни.
Супер ти е сарказмов ама и неговиот салон е приближна квадратура како и од Нептун.
Кутрите Нептун, заради вакви продавничиња им опаднал прометот па мораат по повисоки цени да продаваат техника, за да има за сметки и за вработените...
Нептун секаде, освен во Македонија, е пропадната фирма. Ќе си ги намалат критериумите, троа од билбордите кои ги плаќаат ненормално многу, троа од вработените и на крај троа повеќе од оние финти со цени, специјални попусти и хепи фори пошто народот не е ретардиран.
Има еден куп примери за слични состојби. Аудио опрема е таков пример - многупати познати луѓе ќе отидат во Аудио Центар / Алфа Аудио / Vision (take your pick) и ќе потрошат неколку часови (понекогаш денови) тестирајќи и разгледувајќи системи. Убаво е тоа - имаш простор каде што можеш да уживаш во работите.
Сите тие ќе си воведат наплата за изживувањето кое морат да го трпат од аудиофили/wannabe аудиофили при што тие пари ќе им бидат вратени ако некој се одлучи да купи од кај нив. As simple as that.
Јас човекот лично го познавам. Не велам дека ми е пријател туку дека го познавам а го познавам прилично долго.
Тој е трговец уште од бивша Југославија и работата си ја тера прилично солидно. Еластичен во поглед на цени, одличен однос со муштерии (не и полтронски), се залага за муштеријата ако дојде ред да се сервисира нешто итн, итн.
Значи, овдека не се работи за „скороевиќ“ кој не знае на каде тера. Надживеал тој и Нептуни, Техномаркети, Сетови..
Не работи со залихи, нема фенси-шменси светлуцави салони со девојчиња во миничи, не плаќа билборди, не штампа флаери, не се прави мутав кога ти се расипе нешто, плаќа даноци, има (замисли!) вработени.
Фамилијарен бизнис им е. Тој, жената, синот, други вработени... all day long.

Kако што кажав, нема залиха. Порачуваш, му стига робата, ти се јавува да си ја подигнеш, дава фискална и чао.
И не е да му зјапи дуќанот празен ама нема 20 машини за садови, 45 фрижидери, 100 правосмукалки..

И најбитно! Не те бламира, не те понижува како во Нептун „сеа ај потпиши дека е се у реду“ изјави.
Можда добивате привид дека се работи за локален пандан на гранапче за бела техника ама не е така.

Едноставно, човекот не е лаком. Тоа е се.

Ts011

user
31 март 2020
1.428
1.082
Супер ти е сарказмов ама и неговиот салон е приближна квадратура како и од Нептун.

Нептун секаде, освен во Македонија, е пропадната фирма. Ќе си ги намалат критериумите, троа од билбордите кои ги плаќаат ненормално многу, троа од вработените и на крај троа повеќе од оние финти со цени, специјални попусти и хепи фори пошто народот не е ретардиран.

Сите тие ќе си воведат наплата за изживувањето кое морат да го трпат од аудиофили/wannabe аудиофили при што тие пари ќе им бидат вратени ако некој се одлучи да купи од кај нив. As simple as that.

Јас човекот лично го познавам. Не велам дека ми е пријател туку дека го познавам а го познавам прилично долго.
Тој е трговец уште од бивша Југославија и работата си ја тера прилично солидно. Еластичен во поглед на цени, одличен однос со муштерии (не и полтронски), се залага за муштеријата ако дојде ред да се сервисира нешто итн, итн.
Значи, овдека не се работи за „скороевиќ“ кој не знае на каде тера. Надживеал тој и Нептуни, Техномаркети, Сетови..
Не работи со залихи, нема фенси-шменси светлуцави салони со девојчиња во миничи, не плаќа билборди, не штампа флаери, не се прави мутав кога ти се расипе нешто, плаќа даноци, има (замисли!) вработени.
Фамилијарен бизнис им е. Тој, жената, синот, други вработени... all day long.

Kако што кажав, нема залиха. Порачуваш, му стига робата, ти се јавува да си ја подигнеш, дава фискална и чао.
И не е да му зјапи дуќанот празен ама нема 20 машини за садови, 45 фрижидери, 100 правосмукалки..

И најбитно! Не те бламира, не те понижува како во Нептун „сеа ај потпиши дека е се у реду“ изјави.
Можда добивате привид дека се работи за локален пандан на гранапче за бела техника ама не е така.

Ete flegma vi objasni bas kako sto e znaci i po horizontala i po vertikala e tocno od bukva do bukva od 1do101 i nazad .! vi pisavme koj e konceptot na covekot.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Гледам цитиран сум неколку пати :)
Постот ми беше ироничен затоа што баш ме заболе за Нептун, како потрошувач побитно ми е цената да ми одговара мене, то ест колку пониска толку подобро. Засегнат од проблематиката „кој телевизор и од каде“, има шанси кога ќе одам накај Битола или кога ќе се враќам да подзастанам кај Чапкун... :)

InSides

lurker
21 февруари 2009
763
2.027

Не е тоа сарказам, реалност. Инаку, напоменав дека не сум го видел салонот на човекот и затоа реков дека не знам како да го наречам. Се надоврзав на она што беше претходно речено, цитирам "Разгледуваш во Нептун, кој е климатизиран btw, и одиш кај Чапкун кој е на 50-ина метри подолу."

Секоја чест. Му посакувам уште многу години успех.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.938
8.435
Солиден ценовен ранг. Тука апсолутно нема да погрешите, сите се топ за тие пари.
Сега сваќам зошто сум те ставил на Игнор листа порано. Еве пак ке те ставам, бидејки за таму си !. Ако немаш што да правиш попаметно во животот, оди релакисирај се на Кеј, и не го дрви !

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.253
Сега сваќам зошто сум те ставил на Игнор листа порано. Еве пак ке те ставам, бидејки за таму си !. Ако немаш што да правиш попаметно во животот, оди релакисирај се на Кеј, и не го дрви !
Мислиш да проба кај МТВ али нема везе :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Дрви не дрви мене би ми било срам да сум толку години на ит форум и да не знам дека во тој ценовен ранг каков и телевизор да купиш ќе биде ист.
Тоа ти е исто ко да прашуваш дајте ми предлог за квалитетно напојување до 1200 денари

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Дрви не дрви мене би ми било срам да сум толку години на ит форум и да не знам дека во тој ценовен ранг каков и телевизор да купиш ќе биде ист.
Тоа ти е исто ко да прашуваш дајте ми предлог за квалитетно напојување до 1200 денари
+1

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Дечки дајте предлог за ефтино телевизорче до 6000-7000 денари.
Се ти е исто за тие пари. Toshiba, Hitachi, JVC, тие се сите под Вестел (Турска). Vivax, Neo, Tesla, Lobod, Elektra, Favorit - кинески штрафцигер фирми. Smarttech e Унгарски. Јас лично, за евтин телевизор би го зел овој Philips, иако не е FHD

Во Техномаркет понекогаш се врткаат TCL околу тие пари. Другото ти е мачка во вреќа

Не сум сретнал TCL испод 10К. Инаку далеку подобар избор, секако.

incognito

read-only
28 март 2020
36
33
4К Резолуција на 55 инча од 2 метра не се познаваат пикселите дури и на филм кој е на
24fps. Видеа од 50-60fps дури и на метар ипол може да се гледаат.
За 1080p веќе 3 до 3 ипол метра се потребни.
А на големината брзо се привикнуваме. Јас веке едно 3 месеца сум на 55 инча, а претходно бев на 40. И сега веќе чуствувам потреба од поголем екран.
Кога лежам на креветот дистанца до ТВ-то има едно 4 метра. И реално за 4К се потребни едно 75 инча. Така да по мене 4К ТВ минимум 55 инча.
Па за големината и резолуцијата зависи од колку оддалеченост ке гледаш.. ако си премногу блиску ке гледаш заматено и пиксели,а под 55инчи за 4К тв не признавам ни ја :D

Робсо

Баниран/a
1 септември 2018
88
61
Еве и јас не знаев дека се сите исти и влегов во 3-4 продавници и му се испулив на сите 15ина модели.

@DrMTR Пред месец дена разгледував 32ки и сите ми се видоа исти и сосема пристојни. Во најевтинава класа најверојатно нема разлика во слика/квалитет (со исклучок на СТ тешкото срање). Jaс би одел на Фуего (5ипол, не знам дали има 3.5мм) во Нептун или Нео(6000) во Анхоч. Иначе купен беше филипс (13 и нешто) од техномаркет и мислам дека се џабе фрлени 8000, нема разлика во слика освен тие смарт хадеер мадеер глупости. Постариве името ги асоцира на некинеско и оди разбери се.

Изменето од модератор:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно