Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Луѓе олабавете малку. Нема потреба од напната дискусија. Ние може да си правиме муабет ама операторите си работат така како им одговара, се додека тоа е дозволено.

Јас можда имам оптика донесена преку бандера, ама бар имам оптика. Телеком само под земја носи кабли, ама ако чекам да копаат во мое маало ќе појдам во пензија. Си имаат приоритети и не се замараат со тоа што само еден станбен објект бил одминат и не е приклучен. Е сега во сандачето кое е најблиску нема расположиви влакна.

Така е, ама на буразеро погоре кој местел оптика пред 8 години и живее во шкупи кај шо имало подземни цефки живее у розов филм у кој само шкупи е битен, а остали градови од македонија не се. И тоа дали може и има услови да прекопаат и дали реално ќе го тоа доживееме тоа нехо ич не го боле патка. Изгледал работел у телеком и затоа ги мразе остали мали оператори кои. Еднаш у некој маало у шкупи немале е дена интернет и голема работа. У Штип па кој е редовно ветровит град нешо тешко се кинат каблите.
@marv буразер, чим тоуку очигледно ги неќеш телекабел шо уопште не замараш нас на темата со офтопик? Одштиклирај ја и тоуку. Или отвори си тема Лошо искуство со Телекабел и таму хејтај до миље воље.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Така е, ама на буразеро погоре кој местел оптика пред 8 години и живее во шкупи кај шо имало подземни цефки живее у розов филм у кој само шкупи е битен, а остали градови од македонија не се. И тоа дали може и има услови да прекопаат и дали реално ќе го тоа доживееме тоа нехо ич не го боле патка. Изгледал работел у телеком и затоа ги мразе остали мали оператори кои. Еднаш у некој маало у шкупи немале е дена интернет и голема работа. У Штип па кој е редовно ветровит град нешо тешко се кинат каблите.
@marv буразер, чим тоуку очигледно ги неќеш телекабел шо уопште не замараш нас на темата со офтопик? Одштиклирај ја и тоуку. Или отвори си тема Лошо искуство со Телекабел и таму хејтај до миље воље.
Абе буразер, ти реков ама не ти се чита. Види у тој твој Шчип дали телеком тегне по бандери. НЕ. Значи можело.
И види погоре од кај почна дискусијата и кој ја однесе у офтопик и бранење на Телекабел и како тоа нивно работење е нормално. Јас само потврдив на прашањето од друг дека - Да, дознав од овде преед некое време дека Телекабел оптика местат на Бандера. И толку беше. Ај види после кој беше тој што рипна со зелени филозофии, и неточни информации и ја разводни темата. ТИ.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Телеком само под земја носи кабли
Не лажи:p Во хиподром 2 Телекабел и А1 си поставија под земја оптика(сложни браќа куќа градат:D) , а телеком каснеа и сега местат по бандери.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Не лажи:p Во хиподром 2 Телекабел и А1 си поставија под земја оптика(сложни браќа куќа градат:D) , а телеком каснеа и сега местат по бандери.
Телеком на бандера оптика нема. Можно ако е некое недостапно место, куќа, па од последен орман до самата куќа да морале така да решат. Иначе инфраструктура по бандера не носат. Сум праел муабет со неколку монтери на крајни корисници, и со тие што им местат инфрастуктура. Мајстрого им е забрането воопшто да планираат надземно носење, освен во екстремни случаи по барање на корисникот.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Телеком на бандера оптика нема. Можно ако е некое недостапно место, куќа, па од последен орман до самата куќа да морале така да решат. Иначе инфраструктура по бандера не носат. Сум праел муабет со неколку монтери на крајни корисници, и со тие што им местат инфрастуктура. Мајстрого им е забрането воопшто да планираат надземно носење, освен во екстремни случаи по барање на корисникот.

Иначе како си задоволен од оптичките пакети на телекабел? Јас сум прилично задоволен сега за сега година ипол или две. А ти?

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Video card
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64

Цела населба ја наместија по бандери , кај мене седеа монтерите во двор и ти потврдувам 100%

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Телеком немаат поставувано оптика во Хиподром 2, имаат мрежа до пред пруга ака Маџари 2 (последна 50ка), и горе најдалеку до Инџиково се стигнати. Телеком не работи на диво, не поставува оптика по бандери, туку во инсталациони шахти, работи по план и ја почитува легалната инфраструктура на сите други субјекти за разлика од телекабел и А1. Во друга држава ти да прекопуваш тротоари и улици за да поставуваш мрежа на диво врз други инсталации како водовод и канализација и што се друго не (секоја инсталација има заштитна зона на делување), по автоматизам ти ја затвараат фирмата, и ти стига фактура за материјална штета.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Цела населба ја наместија по бандери , кај мене седеа монтерите во двор и ти потврдувам 100%
Не бе, мора да си грешка. Он местел оптики пред 8 години, ти ке му кажуваш на него. ;)

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Video card
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Телеком немаат поставувано оптика во Хиподром 2, имаат мрежа до пред пруга ака Маџари 2 (последна 50ка), и горе најдалеку до Инџиково се стигнати. Телеком не работи на диво, не поставува оптика по бандери, туку во инсталациони шахти, работи по план и ја почитува легалната инфраструктура на сите други субјекти за разлика од телекабел и А1. Во друга држава ти да прекопуваш тротоари и улици за да поставуваш мрежа на диво врз други инсталации како водовод и канализација и што се друго не (секоја инсталација има заштитна зона на делување), по автоматизам ти ја затвараат фирмата, и ти стига фактура за материјална штета.
Следната недела ќе постирам слики сега не сум таму, ќе го смениш мислењето . Кај мене седеа дечките , па и фото сесија имаше на телеком :D као еве инвестираме , еве докази :D:D:D

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Не е телеком 102%. Оди баш сликај ми на 5 бандери телеком разводни кутии, јас утре ќе ги пријавам кај треба.
Не бе, мора да си грешка. Он местел оптики пред 8 години, ти ке му кажуваш на него. ;)
Никаде не реков дека јас сум местел пред 8 години. Реков дома ми наместија пред 8 години. А ако баш ме провоцираш мојата прва оптика со сите нишани у рак ја наместив пред точно 14години у една наша банка.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Следната недела ќе постирам слики сега не сум таму, ќе го смениш мислењето . Кај мене седеа дечките , па и фото сесија имаше на телеком :D као еве инвестираме , еве докази :D:D:D
Нема што да менувам мислење точно знам што ти зборувам, телеком не работи без дозвола а и да правел нешто телеком по бандери тогаш тоа бил бакар а не оптика.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Ги молам телекомци една цела година да ми пуштат бар едно влакно за мојот влез воздушно. Потписи, согласности и се по пропис доставив. Не дозволија. И затоа мораше телекабел решение. Ако на друго место може да тераат по бандери, супер.

И јас сум за тоа секаде да биде под земја. Телекабел кај мене блиску има некоја шахта со кабли. Дали е се под земја или пак е хибрид бандера-земја не знам.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Кај мене (во Лисиче) е на бандера оптиката од Телекабел и мислам дека низ целава насебла таква им е инфраструктурата. Не сум прашал дали од Телеком има оптика, но и да има, кај мене на улица најверојатно би било над банера бидејќи улицава не е копана од времето на тој што ми е на профилна. Баш ќе се јавам деновиве и ќе прашам дали има поддршка.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Периодов голем проект за оптика на Телеком е во Стајковци, цела оптика на Телеком иде по бандера до краен корисник на одредени места е копано подзмено и кабелот излегува на бандера, сите куќи се врзани по бандера, за разлика од Влае каде што до секоја куќа има пуштено оптика подзмено до влез на куќа, некаде не им се усплати да копаат подземно иако е подобро 100 пати..

Телекабел кога ги прашав зашо не копате подземно за оптика ми викаат бате тоа скапо е многу, нема мака ни вака.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.766
Веројатно во руралните средини, односно селата по се исплаќа вака на бандера, иако бакарот е под земја.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Периодов голем проект за оптика на Телеком е во Стајковци, цела оптика на Телеком иде по бандера до краен корисник на одредени места е копано подзмено и кабелот излегува на бандера, сите куќи се врзани по бандера, за разлика од Влае каде што до секоја куќа има пуштено оптика подзмено до влез на куќа, некаде не им се усплати да копаат подземно иако е подобро 100 пати..

Телекабел кога ги прашав зашо не копате подземно за оптика ми викаат бате тоа скапо е многу, нема мака ни вака.
Ете тоа е тоа. Инфраструктурно иде подземја и искача на бандера кај крајни корисници, на крајна точка. Гарант неможе другачие да се реши, дворови, куќи, нерешени улици и слично. Ама затоа у сред Влае исто така на пример (карпош 3, тафталиџе, козле,...) Телекабел и инфраструктура иде по бандери и се личи на една голема сушара за алишта.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Video card
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Ете тоа е тоа. Инфраструктурно иде подземја и искача на бандера кај крајни корисници, на крајна точка. Гарант неможе другачие да се реши, дворови, куќи, нерешени улици и слично. Ама затоа у сред Влае исто така на пример (карпош 3, тафталиџе, козле,...) Телекабел и инфраструктура иде по бандери и се личи на една голема сушара за алишта.

Kако може да не е решено во нова населба која уште се уредува инфраструктурата , како може за телекабел и а1 да е решено и да има приклучок пред секоја куќа пред секој плац а за телеком да не е решено ? Или муабетот погоре од еден член и можеби е во право , ако може вака поевтино зошто па да не :rolleyes:
Или па она македонското , мајсторе ајде ставај асфалтот па треба да копам, и после сите улици ни се прекопани оти некој не мислел на време :cool:

Последна промена:

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Kако може да не е решено во нова населба која уште се уредува инфраструктурата , како може за телекабел и а1 да е решено и да има приклучок пред секоја куќа пред секој плац а за телеком да не е решено ? Или муабетот погоре од еден член и можеби е во право , ако може вака поевтино зошто па да не :rolleyes:
Или па она македонското , мајсторе ајде ставај асфалтот па треба да копам, и после сите улици ни се прекопани оти некој не мислел на време :cool:

Бидејќи се мн претпазливи, ако нема мн корисници не се замараат воопшто за оптика да донесат, да знаете во кои тетовски села има оптика ќе се чудите.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.766
Бидејќи се мн претпазливи, ако нема мн корисници не се замараат воопшто за оптика да донесат, да знаете во кои тетовски села има оптика ќе се чудите.
Кои села, да не се Албанските? Секако нема да донесат во Лозово, Чешиново, Облешево или Босилово и останатите дупки на истокот хахаха.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Не. Они инсистираат да стават оптика пошто им одговара нив. Цела интерна инфраструктура им е ИП базирана и оптика им е технологија на избор. Има многу случаи каде и без барање на корисникот, на пример користи само телефон фиксен, доаѓаат и мењаат бакар во оптика, бесплатно.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Ај прочитај што кажал корисникот погоре. Инфраструктура иде под земја, па искача на бандера пред краен корисник. Инаку Стајковци е турено подземја инфраструктура уште пред неколку години, после поплавата кога се реновираше. Тогаш ВИП и Телекабел уште имаа низ цело село сушари за алишта, и имаат уште.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Не. Они инсистираат да стават оптика пошто им одговара нив. Цела интерна инфраструктура им е ИП базирана и оптика им е технологија на избор. Има многу случаи каде и без барање на корисникот, на пример користи само телефон фиксен, доаѓаат и мењаат бакар во оптика, бесплатно.

Не се согласувам, точно се знае каде се таргетира за оптика односно каде има голем број на корисници, згради и слично, ситуацијата со Стајковци е сосема друга.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.789
5.509
Не се согласувам, точно се знае каде се таргетира за оптика односно каде има голем број на корисници, згради и слично, ситуацијата со Стајковци е сосема друга.
Ај важи. Еве на пример с.Глуво, Скопска црна гора, со цели 10 куќи редовно населени, се друго или напуштено или викендица, сигурно е таргет зона пошто уште од лани им заменија цел бакар со оптика. И околина, ама ова го земав за пример пошто е нај ненаселено у тој регион. А дека пре ќе стават кај што има 2000 корисници него 20, тоа е нормално. Но, дека мењаат цел бакар, мењаат.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Ај важи. Еве на пример с.Глуво, Скопска црна гора, со цели 10 куќи редовно населени, се друго или напуштено или викендица, сигурно е таргет зона пошто уште од лани им заменија цел бакар со оптика. И околина, ама ова го земав за пример пошто е нај ненаселено у тој регион. А дека пре ќе стават кај што има 2000 корисници него 20, тоа е нормално. Но, дека мењаат цел бакар, мењаат.

прво провери кој живее таму или кој има викендици , од таму тргни. :D

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно