Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Англиски-Македонски речник

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Потребен е Англиски->Македонски речник каде резултатот од преводот треба да е на латиница (а не на кирилица).

Или пак дата-база од ваков речник кој што би можел накнадно да се модифицира со едитирање (замена на кириличните букви со латинични) за да се добие крајниот резултат на латиница.

Ајде некој нека помогне, пребарував долго време ама некако не ми оди. :)

tnx

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.395
5.548
И најстариот англиско-македонски речник што го имам, од 1996-та, е на кирилица. Искрено, не се ни сеќавам дека билокога сум налетал на македонски речник на латиница. А базите на сите им се зачувани во бинарни фајлови, не во текстуални.
А што мака те тера да бараш база на македонски зборови на латиница?

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
А што мака те тера да бараш база на македонски зборови на латиница?
Лицата кои што треба да го користат не познаваат кирилично писмо.

п.с. Не знам дали постои нешто вакво (прирачник) во печатена форма, во смисол на кратки реченици и поими со изразување на латиница (пример: добар ден, каде е железничката станица, колку кошта ова, благодарам и.т.н.)!?

bxxxn

user
11 март 2011
1.662
1.813
Веројатно има нешто околу фразите

Useful Macedonian phrases

За МК речник, ќе треба да најдеш некој и да го романизираш македонскиот.

Romanization of Macedonian - Wikipedia

Можеш со ЛСКонверт МК во ворд, но конвертира во фонт, што не е идеално, или да напишеш некое макро (или ВБА код) о ексел, ред по ред буква по буква да ги конвертира.

Колку што се сеќавам Google Translate, под прозорецот за превод правеше и транслитерација на латиница.

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
Зошто печатена кога го имаш Google Translate?

mk-latinica.png

Имаш и опција како се изговара. (звучникот)
Сето ова го има и на Google Translate мобилната апликација.

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
Потребен е Англиски->Македонски речник каде резултатот од преводот треба да е на латиница (а не на кирилица).

Или пак дата-база од ваков речник кој што би можел накнадно да се модифицира со едитирање (замена на кириличните букви со латинични) за да се добие крајниот резултат на латиница.

Ајде некој нека помогне, пребарував долго време ама некако не ми оди. :)

tnx

Анг-Мак и обратно речник

Ова е старо ко библија (скоро како мене) ама можеби може да ти заврши пола работа. Другата половина ќе треба сам да ја решиш т.е. да го преправиш делот каде чита од датотеките и резултатот да го конвертираш во латиница пред да го прикажеш. Нема многу зборови (мислам околу 17000) ама е боље од ништо.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Ова со гугл е одлично, не сум го приметил дека има таква опција, инаку ќе помогнат и другите ваши предлози. :)
Доколку имате и други предлози ве молам да споделете.
Tnx

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
@FLEGMA
Не,
идејата е ако се најде датабаза со кирилично решение истата да се исконвертира со латинични букви.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
@moongose
се сложувам со тебе, но овде станува збор за да се научат основни поими за разговор-комуникација (читањето и пишувањето не е во преден план).

bxxxn

user
11 март 2011
1.662
1.813
Предлагам ако сака и може @bobmkd да ја експортира неговата датабаза во ексел, по што кириличната колона ќе се транслитерира. :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.592
19.311
@FLEGMA
Не,
идејата е ако се најде датабаза со кирилично решение истата да се исконвертира со латинични букви.
Се познавам лично со дечкото кој на времето направи македонско-англиски речник и сигурен сум дека ги има базите. Одамна не сме контактирале ама ќе пробам да го најдам на мобилен/вибер/скајп да даде контакт па да се чуете како понатаму.

За жал неговата веб страна не функционира ама го најдов ова:

MagnumSoft е македонска компанија која се занимава со изработка на апликативен софтвер од типот на преведувачи. Нејзина најпозната апликација е "e-Recnik" со се базите на речници кои ги содржи.

WEB порталите IDIVIDI и http://www.on.net.mk/ ги имаат откупено базите на речници и ги имаа имплементирано во нивните сајтови.Сајтот на МagnumSoft: http://www.recnici.com.mk/
Рецензија на апликацијата МагнумСофт еРечник

MagnumSoft: Единствен и изненадувачки добар софтвер целосно македонски. Програма работи со огромна база од електронски речници и поими. Можете да симнувате компјутерски речници од македонски на повеќе странски јазици како и други јазични правци. Едноставна и симпатична програма кој без никакви досега откриени недостатоци работи со огромните бази на поими.

Со олед на огромната база на јазични правци програмата се дели на две верзии: МагнумСофт еРечник Стандадна верзија ја сочинуваат 14 јазични правци. Професионалната верзија ја сочинуваат 155 јазични правци.

Ank83: Апликацијата МагнумСофт еРечник е една од најдобрите преведувачи кои Македонскиот пазар може да ги понуди. Апликацијата е далеку од совршена поради проблемите кои се јавуваат кај машините на кои нема инсталирано македонска подршка (овој проблем е забележан и кај имплементираниот речник на web порталот www.on.net.mk). За цена од 1250 денари за комплетната база на речници навистина срамно ќе биде да го користите crack-от кој го имам направено за оваа апликација.

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Предлагам ако сака и може @bobmkd да ја експортира неговата датабаза во ексел, по што кириличната колона ќе се транслитерира.
Ако има малку време и ако сака тогаш би било одлично. :)
Еве и од мене една јавна молба. :)

ќе пробам да го најдам на мобилен/вибер/скајп да даде контакт па да се чуете како понатаму.
Би било добро. :)
tnx

bobmkd

hello world
18 ноември 2008
362
183
Скопје
Предлагам ако сака и може @bobmkd да ја експортира неговата датабаза во ексел, по што кириличната колона ќе се транслитерира. :)
„Ако сакаш да го нахраниш гладниот за еден ден - подари му риба, ако сакаш да не гладува никогаш - научи го да лови риби“ ;)
Наједноставно читање на бинарна датотека во Excel комплет со VBA код и самата датотека со поими Македонски -> Англиски. Со клик на копче се вчитува содржината во Excel.
Фајлот отпакувајте го на локација C:\temp или ако гоотпакувате на друга локација тогаш сменете ја патеката во кодот.
Проучете го кодот, нешто и ќе научите, сепак VBA се користи и ден денес во office апликации па можеби и ќе ви користи во иднина. :)
Вчитување на втората датотека (Англиски -> Македонски) ви е за домашно.
Excel фајлот е во macro-enabled формат и мора да кликнете на enable content за да работи.
За транслитерацијата ќе треба сами да се помачите.

Атачменти

• makangrecnik.zip
    518,1 KB · Прегледи: 7
Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Во секој случај фала, да видеме кој прв ќе напише домашно и одма петка на рака му пишувам :)

„Ако сакаш да го нахраниш гладниот за еден ден - подари му риба, ако сакаш да не гладува никогаш - научи го да лови риби“ ;)
Ја разбирам поентата но во мојот случај е доцна за да ме научиш да ловам риба, би бил задоволен и корка леб :)
tnx again

Последна промена:

bxxxn

user
11 март 2011
1.662
1.813
postalo sam jedan Amsterdamac
da se ne bi osecalo stranac

- Bora Corba

Атачменти

• Dict.zip
    22 бајти · Прегледи: 4

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Претпоставувам дека е само технички проблем. :)

Screenshot from 2018-07-10 07-17-55.png

Последна промена:

bxxxn

user
11 март 2011
1.662
1.813
Го прикачувам пак, без поезија :)

Атачменти

• Dict.zip
    696,1 KB · Прегледи: 12
членови онлајн