stojkovskimarjan984
read-only
- 14 септември 2014
- 43
- 21
Колку е Hansol Nordic и со што компресор е?
Sent from my SM-A310F using Tapatalk
Хансол Нордик GWH12TB-S3DBA3E/O se наоѓа во повеќе верзии или ако сакаш етикети, една од нив и шведската Инова од 2000еу.
За да се санкционира прво треба да се направи план со кој во одреден рок би се исфрлиле тврдите горива како извор на затоплување, и мерки за олеснување при купување на уреди кои драстично помалку загадуваат.И најважно гасификација до секој дом.Кај нас уште гледаат зградата да има поголем лифт за да можат дрвата во стан да си ги качат, а ние тука за еколошко загревање правиме муабет. Абе бегај таму. Се подавија со тоа дрвиштата, на сите ни корне зимно време - неможеш надвор да искочиш. Ем исто или дупло ги кошта ем сами се погушујат и нас не гушат максимално.
Одвратен и себичен народ кој треба многу строго да се санкционира.
Кај нас уште гледаат зградата да има поголем лифт за да можат дрвата во стан да си ги качат, а ние тука за еколошко загревање правиме муабет. Абе бегај таму. Се подавија со тоа дрвиштата, на сите ни корне зимно време - неможеш надвор да искочиш. Ем исто или дупло ги кошта ем сами се погушујат и нас не гушат максимално.
Одвратен и себичен народ кој треба многу строго да се санкционира.
Секако дека неможе. Мора да е топлинска пумпа. Никако греач.Може и со греач плус вентилатор. Баш со клими ли мора? Или дај ќебиња, чорапи и Шнапс да им увалиме, бар домашно производство![]()
Да не излезе дека ги фалам, немам никакво искуство со Gree, минатата година сакав да земам од кај нив ама немаа на лагер.
Со 10 години гаранција и цена/ квалитет, мислам дека се добра варијанта за секој.
Како бе забрана за градба? Па најважно е на крај на година да се почнуваат и прикажуваат што повеќе градежни проекти пошто једино преку нив се штима извештајот за Бруто производ за годината и проекциите за наредната. Таман работа, да не бидеме најбрзо растечка економија во европа. Никако. Не долази у обзир.
Прашај го колегата математичарот...ако плати и последната 10та година односно вкупно 10пати, колку години би имал гаранција 10 или 11 години?Колега од работа ми кажа дека таа 10 годишна гаранција важела само ако секоја година ги викаш на редовен сервис да ти ја одржаваат, во спротивно ти ја укинуваат гаранцијата, и дека редовниот сервис чинел 1000 денари. Така да додади +10000 на сумата по која се продава Gree ако сакаш гаранција.
Гага изолација по проект општински или ? како го кажуваш како да се СамоНаместила изолацијава, цена нема ко безпари да е.Есеноска наместија изолација на зградата, ставија стиропор и нова фасада.
Ке беше јака вест да кажеше дека сметката за парно ти се намалила одкако не је грееш кујната ама ништоВо кујната радијаторот го исклучив и тек на пролет се сетив дека сум го исклучил.
А температурата е ??Летово од друга страна, клима е непотребна апсолутно, температурата е сосем комотна и за спиење и за функционирање. Ноќе спијам покриен со чаршав.
Види како да ти објаснам после цела година твое читање...баш убо шо се пофали со тазе изолација и шо кај тебе назиме е топло а налете е ладно...ама темава е за цела МК a не само за Скопјани - единствениот град со "парно"...и ја сум во (од) Скопје ама ни кај мене "парно" немет, оту немет од парнуто цеФки у мојов крај...Ве читам цела година, споредувате клими, количини на потрошена енергија а не споредувате изолации. Јас на пример да имав клима, дали ќе ја вклучев 5-6 пати во годината.
Гага изолација по проект општински или ? како го кажуваш како да се СамоНаместила изолацијава, цена нема ко безпари да е.
А сигурно кошта појше од 2 клими![]()
Ке беше јака вест да кажеше дека сметката за парно ти се намалила одкако не је грееш кујната ама ништо
Jas пак мислам дека плаќаш и за комшиите или у превод повеќе од тоа што трошиш (на паушал)....шо мислиш за тој момент да плаќаш исто и кога штедиш? А комшијата исто го угаси радијаторот или кај него прозорот е отворен ?![]()
А температурата е ??
најбитната информација ти фали (покрај пижамите)
...ти работи термометарот?
Види како да ти објаснам после цела година твое читање...баш убо шо се пофали со тазе изолација и шо кај тебе назиме е топло а налете е ладно...ама темава е за цела МК a не само за Скопјани - единствениот град со "парно"...и ја сум во (од) Скопје ама ни кај мене "парно" немет, оту немет од парнуто цеФки у мојов крај...
ем шу прајме сеа кај да се жалиме и за клими да не збориме ја и 90% од Македонијава шо немет парно?![]()
Postov ti e OFFTopic (вклучително и мојов) па редно ке биде некој @admin да ја подзачисти странава од Офтопик постови на теми како градежништво урбанизам екологија дрва и слично...темава е за клими и луѓето се дојдени за клими да читет, не да гледат сапуници.
За ладење и со он офф клима од 200 евра може да поминеш.здраво ај ве молам ако може совет. Сега зедовме стан ново изграден, 70м2, каде дневна со кујна е само 30м2, има пвц прозџорци и се надевам добра изолација, барем така ветија. Не сме уште вселени во станот полека спремаме. Треба да земам инвертер клима па ми препорачаа дека попаметно ќе биде да земам 3,5 ка, бидејки 5,5ка ќе ја платам поскапо а секако нема да можам да го греам и ладам целиот простор.
Размислувам да земам 3,5ка бидејки се поефтини и помалку потошувачка на енергија, секако зимно време може да се догрее, но за летно не знам како ќе биде, има шанси да постигне ? :annoyed::annoyed::annoyed:
Генерално се двоумам меѓу моделот на:
Даикин FTX35J3/RX35k
Грее Lomo LCLh - GWH12QC ( не сум сигурна дали иде со wifi)
Грее Amber GWH12YC
ве молам ако може да ми кажете која би била поисплатлива и по квалитетна?
Па добро ако правиме паралели на цени и од Грее Amber GWH12YC е со горе доле иста цена, меѓутоа по перформанси не знам дали може да и парира на Даикин FTX35J3/RX35k. Кога се јавив да прашам ми кажаа дека на Даикин има 3 год гаранција (не кажаа дали на сите делови или само компресорот) а кај ГРЕЕ има опција за продолжување на гаранцијата, и паралелно еднаш годишно чистење и одржување. што по мене логично дека по секако ќе мора да го правиш.
Ве молам ке може ли да ми кажете дали Грее Amber може да парира на Даикин и дали вреди за тие пари:annoyed::annoyed::annoyed: и дали и двете клими имаат греач на компресорот ?
Во врска со гаранцијата кај Грее е 10 год со тоа што за продолжување е 800ден по 9 години доага 7200ден.Па добро ако правиме паралели на цени и од Грее Amber GWH12YC е со горе доле иста цена, меѓутоа по перформанси не знам дали може да и парира на Даикин FTX35J3/RX35k. Кога се јавив да прашам ми кажаа дека на Даикин има 3 год гаранција (не кажаа дали на сите делови или само компресорот) а кај ГРЕЕ има опција за продолжување на гаранцијата, и паралелно еднаш годишно чистење и одржување. што по мене логично дека по секако ќе мора да го правиш.
Ве молам ке може ли да ми кажете дали Грее Amber може да парира на Даикин и дали вреди за тие пари:annoyed::annoyed::annoyed: и дали и двете клими имаат греач на компресорот ?
GAMING WHEEL MONITOR STAND LITE NEXT LEVEL RACING, UP TO 55" NLR-A020
7.250,00 ден
SSD M.2 2TB Lexar NM790 NVMe PCI Express 4.0 x4, 7400/6500 MB/s LNM790X002T-RNNNG
17.900,00 ден
SSD M.2 NVMe and SATA DOCKING STATION GEMBIRD, USB Type-C, Black, DD-U3M2
1.390,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU900
680,00 ден
PSU 850W CORSAIR RM850E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020293-EU
8.450,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден