Зашто Арачиново да ставаат соларни панели при бесплатна струја?Во Арачиново не влегов ама мислам дека е и таму слична ситуација.
Лоша ти е констатацијата, мал % од тие ново изградени или во градба се диви градби. За поставување на панел на кров мање више и небитно е дали ќе добие или не дозвола ако е за лична употреба (инаку се добива решение за поставување), а инаку делот помеѓу ајватовци и мршевци ќе биде посеан со фото-панелски "плантажи" за производство на струја.Сега се вратив од село Бунарџик, значи патот автопат-Ајватовци до клучката со бунарџик, на секој 5 метра никнуваат нови куќи-палати и сите до една имаат соларни панели. Кои за струја, кои од оние на Siemens мислам дека се само за топла вода. Важно имаат.
Се кладам дека 80% од нив се дивоградби а 100% немаат никаква дозвола за панелите. Во Арачиново не влегов ама мислам дека е и таму слична ситуација, со исклучок на соларните панели пошто нели... гага струја
Лоша ти е констатацијата, мал % од тие ново изградени или во градба се диви градби. За поставување на панел на кров мање више и небитно е дали ќе добие или не дозвола ако е за лична употреба (инаку се добива решение за поставување), а инаку делот помеѓу ајватовци и мршевци ќе биде посеан со фото-панелски "плантажи" за производство на струја.
Мојата е со дозвола со комуналии со се. Не е убаво такви паушални претпоставки, не си ти инкасатор од евн.Аха по ДУП се 100%. Него твојата која е?
Види со селски пристап и клизачи не се влага во дискусија, сепак не знаеш кој ти е соговорникот од другата страна. Инаку не немам куќа ... ако те интересира детално обрати ми се во пп.Аха по ДУП се 100%. Него твојата која е?
Мојата е со дозвола со комуналии со се. Не е убаво такви паушални претпоставки, не си ти инкасатор од евн.
Види со селски пристап и клизачи не се влага во дискусија, сепак не знаеш кој ти е соговорникот од другата страна. Инаку не немам куќа ... ако те интересира детално обрати ми се во пп.
сепак не знаеш кој ти е соговорникот од другата страна.
Види, ако има објект во градба / или изграден објект и истиот нема имотен лист не мора да значи дека истиот не е граден со одобрение за градење. Постапката за добивање на одобрение за градење и постапката за запишување на објект во катастар е сосема различна, имаш и јавен гис портал преку кој можеш да извлечеш доста информации за градбите. Ти кажав ако те интересира нешто слободно обрати ми се, не за друго чим имаш куќа натака може и ќе можам да ти помогнам или затребам за нешто во иднина. Инаку намерата не ми беше "седи не ме знае" ниту "да ти колам деца", туку дека јас податоци не можам да споделувам јавно на форум. Ако ти требам повели во општината на консултации, се надевам ти разјаснив некои мистерии кои не ти беа јасни.Имам двајца со прикажан имотен лист на кој нема градба. Нива. А има куќа на терен.
Така да не се од ракав информациите и не џабе сум бил таму да гледам. Ајватовци - Мршевци - Бунарџик триаголникот е под општина илинден. Урбанистичкиот план е земан на увид а според слободен пристап до информации може секој да провери дали и колку маркици се издадени за овој дел.
Погледнете го атачментот 116352
P.S> не улетувам јас со клизачи него беше шала, ако не сфати. По пп нема потреба ова е форум за јавна дискусија.
Седи не ме знаеш а? Извини еве нема со тебе да се закачам, немој само деца да ми колеш.
сите значиП.С. За тие што се послаби на математика
Лошо, лошо…Е во тек некој со соларниве фотонапонски панели, како одат работиве? Струјата мора да му ја дајш на ебн прво па тој да тргува со неа, иакп намената ти е само за себе да произведуваш или лошо су информосан ?
мора да им ја продадеш за 3 ден и да ја купиш од нив за 7, нормално дека не е такаЕ во тек некој со соларниве фотонапонски панели, како одат работиве? Струјата мора да му ја дајш на ебн прво па тој да тргува со неа, иакп намената ти е само за себе да произведуваш или лошо су информосан ?
Они мислат уште е ова СФРЈ...мора да им ја продадеш за 3 ден и да ја купиш од нив за 7, нормално дека не е така
На ЕВН го продаваш само вишокот струја. За сопствени потреби не мораш да се поврзуваш со ЕВН, ама тогаш ти требаат скапи акумулатори кои воедно се најкраткотрајна компонента во целиот систем.Е во тек некој со соларниве фотонапонски панели, како одат работиве? Струјата мора да му ја дајш на ебн прво па тој да тргува со неа, иакп намената ти е само за себе да произведуваш или лошо су информосан ?
Не мораш ни тоа, произведувај колку ти треба, не прај вишок, нема ни батерии да ти требаат.На ЕВН го продаваш само вишокот струја. За сопствени потреби не мораш да се поврзуваш со ЕВН, ама тогаш ти требаат скапи акумулатори кои воедно се најкраткотрајна компонента во целиот систем.
Како?Не мораш ни тоа, произведувај колку ти треба, не прај вишок, нема ни батерии да ти требаат.
А преку ноќ и на облачно време?Не мораш ни тоа, произведувај колку ти треба, не прај вишок, нема ни батерии да ти требаат.
Лаптопот треба да биде напред, додека вртиш да работиш на него.
Добра идеја за Беровчанецот со перпетуум мобиле.
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00194A
1.590,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES MI ROBOT VACUUM S20 BATTERY 3200Mah, 14.4v, 46.08Wh
2.950,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), White, 910-007365
9.950,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 140mm ARCTIC P14 PRO PWM PST CO 400-2500 RPM 4-pin, BLACK, ACFAN00316A
840,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR CORSAIR TC100 RELAXED FABRIC, 120KG MAX, Black/Grey, CF-9010052-WW
17.220,00 ден
Бесплатна достава
NET Switch Ubiquiti 5-port Gigabit 1xPoE/PoE+, USW-Flex-Mini
2.880,00 ден