Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Еве ти најнова глупост, пишуваш UPDATES и ти вади Java Update место Windows. Мал милион работи има вакви. Outlook ми падна со индексирање и морав сите индекси да ги бришам/ресетирам.

Погледнете го атачментот 121142
Нема поголема глупост.
Блутут си паѓа еднаш на 10 минути.
Слип арно си работеше, сега со последниов апдејт стискаш слип се се гаси, па се пали, па пак се гаси со тајмаут па влага во слип.
Хаос. ХДР, Cleartype Oled тоа да не почнувам.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Еве ти најнова глупост, пишуваш UPDATES и ти вади Java Update место Windows. Мал милион работи има вакви. Outlook ми падна со индексирање и морав сите индекси да ги бришам/ресетирам.

Убаво си вади. На пребарување за UPDATES, најдобро совпаѓање е тоа.
Пиши го без S на крајот за да го најде WINDOWS UPDATE SETTINGS, кое сега ти е втор избор.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Нема поголема глупост.
Блутут си паѓа еднаш на 10 минути.
Слип арно си работеше, сега со последниов апдејт стискаш слип се се гаси, па се пали, па пак се гаси со тајмаут па влага во слип.
Хаос. ХДР, Cleartype Oled тоа да не почнувам.
Ниту едно од овие три кај мене не се појавува.
Маус преку БТ никаков проблем после слип...
Спиење без проблем, подигање исто така...
ХДР и Олед имам на лаптопов, не знам на што конкретно мислиш ама не сум имал проблем. Сликата перверзија.
11ка на Зенбук со 12та генерација интел и олед екран.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11

Не ми збори за Outlook.
Јас вчера мигрирав од Windows 10 на 11ка, и Office 2019 на 2021. Outlook не знам како сите маилови (6) ми стави историја во еден, тој што дефолт, па морав мануелно account по account да мигрирам, и ресетирам цел сетап, кој го сетирав пред 4 години, и заборавив што се имав.
Каша попрара цел работен ден.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Ниту едно од овие три кај мене не се појавува.
Маус преку БТ никаков проблем после слип...
Спиење без проблем, подигање исто така...
ХДР и Олед имам на лаптопов, не знам на што конкретно мислиш ама не сум имал проблем. Сликата перверзија.
11ка на Зенбук со 12та генерација интел и олед екран.
На 12th gen лета Windows 11 фантазија. На 11th Gen и Zen3 е тапа невидена, има забележлив lag што го нема на 12th gen

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Искрено не сум забележал лаг, но работам на сосем различни конфигурации 12 и 11 ген.
Никакви проблеми ни таму ни таму немам.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Не ми збори за Outlook.
Јас вчера мигрирав од Windows 10 на 11ка, и Office 2019 на 2021. Outlook не знам како сите маилови (6) ми стави историја во еден, тој што дефолт, па морав мануелно account по account да мигрирам, и ресетирам цел сетап, кој го сетирав пред 4 години, и заборавив што се имав.
Каша попрара цел работен ден.
Сега ќе те цитира некој и ќе ти каже дека перверзија работи новиот Outlook, дури и сам ти пишува мејлови, нешо ти си заебал.
Мислењето е автоматски споено:

Убаво си вади. На пребарување за UPDATES, најдобро совпаѓање е тоа.
Пиши го без S на крајот за да го најде WINDOWS UPDATE SETTINGS, кое сега ти е втор избор.
Не ми објаснувај сега што сум правел со години на Win 8, Win 10...

1673587592011.png

Кога сам си го приоритизираш системското подоле од чкартново Јава, не може на семантика да се вадиме дека некој е крив.

Секогаш имало сетинзи CHECK FOR UPDATES, тоа сум го користел, сега го ребрендираа и со Updates (механика, навика) 3-4 пати го пуштив Јава и џабе изгубив секунди во мојот живот.
Старото постои, само го рангира второ позади Јавата пак.

Каде е тука CHECK FOR UPDATES?

1673587788325.png

Само што да очекуваш од компанија која не знае контекст менито да го направи 2 години по лансирање.

Последна промена:

batka23

hello world
16 септември 2022
96
103
Мое лично искуство ја имав инсталирано на лаптоп кога ке уклучев полнач ми вадеше грешка со вбс скрипта.Друго се супер функционираше.

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Со последнава серија апдејти од пред 2-3 дена, виндоус стор апликациите на стриминг сервисите престанаа да ми работат сите, даваат ерор кога ќе пробаш да стримаш било што. Преку Еџ нема проблем.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Сега ќе те цитира некој и ќе ти каже дека перверзија работи новиот Outlook, дури и сам ти пишува мејлови, нешо ти си заебал.
Мислењето е автоматски споено:

Не ми објаснувај сега што сум правел со години на Win 8, Win 10...

Погледнете го атачментот 121158

Кога сам си го приоритизираш системското подоле од чкартново Јава, не може на семантика да се вадиме дека некој е крив.

Секогаш имало сетинзи CHECK FOR UPDATES, тоа сум го користел, сега го ребрендираа и со Updates (механика, навика) 3-4 пати го пуштив Јава и џабе изгубив секунди во мојот живот.
Старото постои, само го рангира второ позади Јавата пак.

Каде е тука CHECK FOR UPDATES?

Погледнете го атачментот 121159

Само што да очекуваш од компанија која не знае контекст менито да го направи 2 години по лансирање.
Дава приоритет на апликациите пред сетинзите, како што и треба да биде во старт мени. Ако нема совпаѓање со апликација, следната категорија доаѓа на прво место.

Да, опциите за подесување на пребарувањето се штури, речиси и да нема. Може да се вклучат или исклучат одредени категории и тоа е тоа. Не може ни редоследот да се смени, не па нешто понапредно.

Ама тоа што го пишуваш, тоа ти го наоѓа. Тоа што очекуваш друго да ти најде, друга работа.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Ама тоа што го пишуваш, тоа ти го наоѓа. Тоа што очекуваш друго да ти најде, друга работа.
Јас ти кажувам како сум го правел досега и колку е глупо кога приоретизира глуп Java Updates место Check for Updates.

Досега вака беше во десетката, сигурен сум и претходно во 8-мица

1673638474651.png
Во 11ка им седат и двете опции (Windows Update + Check for UpdateS) и пак ми дава факинг Јава апдејт прв.

Првооделенец да го прави ова ќе има поголема конзитентност од најголемата софтверска компанија во свет. Место да ебаваат работи што функционираат, нека си го средат контекст менито конечно.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Јас ти кажувам како сум го правел досега и колку е глупо кога приоретизира глуп Java Updates место Check for Updates.

Досега вака беше во десетката, сигурен сум и претходно во 8-мица

Погледнете го атачментот 121190
Во 11ка им седат и двете опции (Windows Update + Check for UpdateS) и пак ми дава факинг Јава апдејт прв.

Првооделенец да го прави ова ќе има поголема конзитентност од најголемата софтверска компанија во свет. Место да ебаваат работи што функционираат, нека си го средат контекст менито конечно.
Со тек на време Search-от учи што ти треба и ти дава одма релевантни резултати. Ако не е научен приоритизира апликации а ти имаш апликација што се вика Check for Updates, јбг. Башка си кликал повеќе пати на тоа јавата и сега што очекуваш да ти дава, нормално дека ти го дава она што веќе повеќе пати си го кликал при пишување на тој термин.
Али сепак не го гледам баш проблемот, не кликај импулсивно на првиот резултат, доле одма под него ти го дава тоа што го бараш. А термините "Check for Updates" и "Windows Update Settings" те носат во истото мени, така да небитно е кое ќе го кликнеш.

Кај мене само што ќе напишам up ми дава тоа што ми треба, и тоа го дава и пред Uplay на пример зашто знае дека повеќе пати ова сум го кликал при пишување на "up" "upd" итн..

1673685975910.png

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Со тек на време Search-от учи што ти треба и ти дава одма релевантни резултати. Ако не е научен приоритизира апликации а ти имаш апликација што се вика Check for Updates, јбг. Башка си кликал повеќе пати на тоа јавата и сега што очекуваш да ти дава, нормално дека ти го дава она што веќе повеќе пати си го кликал при пишување на тој термин.
Али сепак не го гледам баш проблемот, не кликај импулсивно на првиот резултат, доле одма под него ти го дава тоа што го бараш. А термините "Check for Updates" и "Windows Update Settings" те носат во истото мени, така да небитно е кое ќе го кликнеш.

Кај мене само што ќе напишам up ми дава тоа што ми треба, и тоа го дава и пред Uplay на пример зашто знае дека повеќе пати ова сум го кликал при пишување на "up" "upd" итн..

Погледнете го атачментот 121233

Не знам како не те мрзи да ја браниш компанијава и срањево од оперативен систем волку. Јас цепидлачам зашто ме изнервираа со глупост, ама не те разбирам тебе од другава страна стварно.

Еве, ќе продолжиме да цепидлачиме:
Јас не сум кликнал НИКОГАШ свесно на Check for Java Updates. Мојата механичка реакција со години е:
1. Клик на старт мени или Windows key
2. Пиши Updates
3. Кликни Enter и влези во апдејти

Сега веќе имам 4 пати кликнато на Java, зашто сам почна да се прикажува прв. Значи, се прикажува прв на ист тек на активности што ги правам со години.
Али сепак не го гледам баш проблемот, не кликај импулсивно на првиот резултат, доле одма под него ти го дава тоа што го бараш.
Не кликај импулсивно?

Извини, ама се сметам себеси за Power user, и ако можам стотинки да кратам со muscle memory ќе го прават тоа за секоја акција. Тоа што мене ме јебе Windows 11 да не кликам импулсивно не е мој проблем, тоа е проблем на оперативниот. Еднаш немам свесно Java апдејтирано, кој курац прави тоа сам.
А термините "Check for Updates" и "Windows Update Settings" те носат во истото мени, така да небитно е кое ќе го кликнеш.
Логично ти е да има 2 варијации за исто мени? Тоа ти личи на добар и проверен UI/UX дизајн од компанијата која 40 години специјализира софтвер?
Исто имаат и по 2 менија за:
  • Context Menu
  • Uninstall Apps
  • Mouse settings

Да продолжам да набројувам?

TL;DR - Windows 11 ми создаде глуп проблем, @NecrotoX ме убедува дека до мене е проблемот. Замислете, не е до мене проблемот.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Дали има некаква најава околу ungroup taskbar во Windows 11? Старата добра "never combine" опција....
На живци ми оди овај taskbar Firefox.jpg
Значи отворам пример IT.mk форум ако сакам да отворам пример од тие линкувате статии ми отвара нов прозорец и така после 15мин сурфање имам 4-5 отворени прозорци и во секој по 5-6 табови. Значи некој си 20-25 страни се отворени во даден момент. Ако недај боже некаде се активира музика или имам пуштено Youtube и сакам да го сменам ми требаат добри 10тина секунди за да го најдеш во кој тоа прозорец си го отворил.

Значи целиот тој глуп концепт на taskbar peek, thumbnail preview e тееешко срање!!!
И да постојат неколку third party програми што го прават таскбар менаџментот од Win11 да наликува на Win10 меѓутоа не ми е тоа поентата да модификувам регистри и некоја си програма од пакистанец или русин да се покрева заедно со ОС-то за да ми овозможи нешто што во прв план треба самиот microsoft да го овозможи.
Мене ми е јасно дека Win11 e тешко срање и до некни немаше дури ни drag n drop функционалност ама мислев ајде ќе се свикнам на нештото.. Испаѓа дека е крајно неинтуитивно и нефункционално. Секоја нова верзија се полоши и полоши идејни решенија.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Дали има некаква најава околу ungroup taskbar во Windows 11? Старата добра "never combine" опција....
На живци ми оди овај taskbarПогледнете го атачментот 121238
Значи отворам пример IT.mk форум ако сакам да отворам пример од тие линкувате статии ми отвара нов прозорец и така после 15мин сурфање имам 4-5 отворени прозорци и во секој по 5-6 табови. Значи некој си 20-25 страни се отворени во даден момент. Ако недај боже некаде се активира музика или имам пуштено Youtube и сакам да го сменам ми требаат добри 10тина секунди за да го најдеш во кој тоа прозорец си го отворил.

Значи целиот тој глуп концепт на taskbar peek, thumbnail preview e тееешко срање!!!
И да постојат неколку third party програми што го прават таскбар менаџментот од Win11 да наликува на Win10 меѓутоа не ми е тоа поентата да модификувам регистри и некоја си програма од пакистанец или русин да се покрева заедно со ОС-то за да ми овозможи нешто што во прв план треба самиот microsoft да го овозможи.
Мене ми е јасно дека Win11 e тешко срање и до некни немаше дури ни drag n drop функционалност ама мислев ајде ќе се свикнам на нештото.. Испаѓа дека е крајно неинтуитивно и нефункционално. Секоја нова верзија се полоши и полоши идејни решенија.
Ова не требаше да го направат. Тешка глупост! Тотално го делам твоето мислење.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097

Не знам што очекуваш од компанија на која е и океј ова да го пушта како финална верзија

1673729615659.png

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Не знам како не те мрзи да ја браниш компанијава и срањево од оперативен систем волку. Јас цепидлачам зашто ме изнервираа со глупост, ама не те разбирам тебе од другава страна стварно.

Еве, ќе продолжиме да цепидлачиме:

Јас не сум кликнал НИКОГАШ свесно на Check for Java Updates. Мојата механичка реакција со години е:
1. Клик на старт мени или Windows key
2. Пиши Updates
3. Кликни Enter и влези во апдејти

Сега веќе имам 4 пати кликнато на Java, зашто сам почна да се прикажува прв. Значи, се прикажува прв на ист тек на активности што ги правам со години.

Не кликај импулсивно?

Извини, ама се сметам себеси за Power user, и ако можам стотинки да кратам со muscle memory ќе го прават тоа за секоја акција. Тоа што мене ме јебе Windows 11 да не кликам импулсивно не е мој проблем, тоа е проблем на оперативниот. Еднаш немам свесно Java апдејтирано, кој курац прави тоа сам.

Логично ти е да има 2 варијации за исто мени? Тоа ти личи на добар и проверен UI/UX дизајн од компанијата која 40 години специјализира софтвер?
Исто имаат и по 2 менија за:
  • Context Menu
  • Uninstall Apps
  • Mouse settings

Да продолжам да набројувам?

TL;DR - Windows 11 ми создаде глуп проблем, @NecrotoX ме убедува дека до мене е проблемот. Замислете, не е до мене проблемот.
Ти кажав дека дава приоритет на апликации и затоа ти го давало прво, после откако си искликал на него сега стално ти го дава прво.
Не бранам никаква компанија, не знам од кога дискутирање за ОС е бранење на компанија. Треба во темава само хејт коментари да оставаме? Само ти кажувам зошто ти се случува тоа и како на пример кај мене си работи најнормално. Не дека нема проблеми, и јас можам да набројам работи што ме нервираат, ама во глобала ми се свиѓа оперативниот и си го користам секој ден најнормално. Ти бидејќи немаш добро искуство секако можеш во секое време да се вратиш на 10-ката.

Зошто ти се отвараат во нови прозорци? Едноставно оди во подесувањата на Firefox и штиклирај го ова:

1673744769773.png

Инаку има сериозни гласини дека работат на ungroup опција така да најверојатно ќе овозможат ungroup во некој од следните билдови.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Ти кажав дека дава приоритет на апликации и затоа ти го давало прво, после откако си искликал на него сега стално ти го дава прво.
Не бранам никаква компанија, не знам од кога дискутирање за ОС е бранење на компанија. Треба во темава само хејт коментари да оставаме? Само ти кажувам зошто ти се случува тоа и како на пример кај мене си работи најнормално. Не дека нема проблеми, и јас можам да набројам работи што ме нервираат, ама во глобала ми се свиѓа оперативниот и си го користам секој ден најнормално. Ти бидејќи немаш добро искуство секако можеш во секое време да се вратиш на 10-ката.

Зошто ти се отвараат во нови прозорци? Едноставно оди во подесувањата на Firefox и штиклирај го ова:

Погледнете го атачментот 121251

Инаку има сериозни гласини дека работат на ungroup опција така да најверојатно ќе овозможат ungroup во некој од следните билдови.
Ова е решение само за една апликација. Outlook, Word, Excel и други немаат решение за жал.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Ова е решение само за една апликација. Outlook, Word, Excel и други немаат решение за жал.
Нема да има решение за ова.

Сакале или не, без називи на апликации, сегашното е подобро решение отколку тоа што го барате. Со Hover на една апликација добиваш peek на сите прозори од неа, а потоа го селектираш соодветниот.

Што ако пример место една Firefox икона имаш 5? Ќе треба 5 пати hover на секоја индивидуална икона да правиш за да го најдеш она што ти треба.

389mk

hello world
16 јануари 2020
281
306

Сакале или не, без називи на апликации, сегашното е подобро решение отколку тоа што го барате. Со Hover на една апликација добиваш peek на сите прозори од неа, а потоа го селектираш соодветниот.

Што ако пример место една Firefox икона имаш 5? Ќе треба 5 пати hover на секоја индивидуална икона да правиш за да го најдеш она што ти треба.
На вин 10, штом влезеш во ховер на една икона, автоматски те префрла на ховер на следната веднаш што поминаш на неа со маусот. Многу подобро решение.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Па добро барем да му помогне во конкретниот пример што го спомна.
Многу е веројатно дека ќе има, според ова, a и според постот на истава тема во Feedback Hub-от кој има над 20к лајкови.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно