Smoking4e
hello world
- 19 ноември 2008
- 413
- 58
како што гласи огласот зедов двд читач-режач но не сака да чита цд-а. прашањето дали се поправа или да го фрлам
проверив со многу цд-а снимани не сака да чита ништо... прашањето ми е дали се поправа или не. Не го платив многу 200 денари.Дали CD-то/DVD-то што сакаш да го изрежиш со овај (сметам празно е), ти е проверено на друг читач?
Односно дали си сигурен дека празните (или полни/наснимани) CD/DVD-а се исправни?
Пошто од моето лично искуство, се случило да фрлам повеќе новоотворени CD/DVD-а баш поради едноставна причина: лош квалитет од фабрика, и со тоа, неисправност.
Ако си сигурен во исправноста на CD/DVD-то, тогаш веројатно не ти чини ласерот од режачот.
да го препознава на компјутер (лаптоп), да и прави некаков звук внатре и тоа сијаличето свети али после некое време не дава ништо за да влезеш во него т.е да видиш што има во цд-тоТи го препознава на ПЦ? Прави некој звук кога го ставаш ЦДто внатре?
Убо ти вика @petkotrajko .проверив со многу цд-а снимани не сака да чита ништо... прашањето ми е дали се поправа или не. Не го платив многу 200 денари.
Кај ме подсети на Taiyo Yuden..закон беаУбо ти вика @petkotrajko .
Тоа што си пробал со повеќе снимани цдиња може да не е показател за исправноста на уредот, пошто може сите да се онеисправиле од старост. Имав пред неколку години ваква случка со една огромна папка со двдиња стара бар 7-8 години(може и нешто плус), од која 100ина Princo DVD(CMC Magnetics слој за снимање) ниедно не беше читливо, останатите со Taiyo Yuden слој (на времето се сметаше за најдобар) без ралика на бренд се читаа без проблем.
Така да најди некое цд/двд што ти е проверено дека го чита во друг уред, и со него тестирај за да бидеш сигурен.
И те како ги памтам, ради тој слој специјално Plextor DVDRW зимав што беше едно 2-3х поскап од другиве(срце ме болешеКај ме подсети на Taiyo Yuden..закон беа![]()
Plextor..и за ова ме подсети ахахах најдобрите снимачи од тоа време. Јас лично имав NEC ND-3500A (уште го имам и исправен е). Времиња кога се замаравме за ДВД-јата чиви се какви се и сличноИ те како ги памтам, ради тој слој специјално Plextor DVDRW зимав што беше едно 2-3х поскап од другиве(срце ме болеше) пошто можеше да чита информација за слојот што се користи на двдто. Али па се исплатеше на крај, памтам најдов некој бренд со тој слој што беше упола поефтин од поскапите Verbatim(кај поефтините и они користеа CMC Magnetics). Ехх времиња
![]()
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK MILITARY TACTICAL TRAVEL SCHOOL BACKPACK 30L - MIL665, MILITARY GREEN
1.000,00 ден
Бесплатна достава
CE ACCESSORIES EXTRALINK MI ROBOT VACUUM SET FOR E10/E12
1.140,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 27" XIAOMI G27i (2026), 1920x1080, IPS, 200Hz, Freesync Premium, HDR400, HDMI, DP, Black, P27FDA-RGGL
7.830,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BROWN switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M3
15.770,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WRIST REST SILICON KEYCHRON V1/V2/Q2/Q9/Q1 Pro/Q2 Pro, Black, PR47
940,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB WHITE Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00199A
2.080,00 ден