Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ultra Thin DVD Writer - не сака да чита цд-а

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
како што гласи огласот зедов двд читач-режач но не сака да чита цд-а. прашањето дали се поправа или да го фрлам

Атачменти

• ultra_thin_dvd_writer_1643704747_6f267835_progressive.jpg
    ultra_thin_dvd_writer_1643704747_6f267835_progressive.jpg
    701,2 KB · Прегледи: 18
  • ultra_thin_dvd_writer_1643704748_8d70ceba_progressive.jpg
    ultra_thin_dvd_writer_1643704748_8d70ceba_progressive.jpg
    40,2 KB · Прегледи: 18
  • ultra_thin_dvd_writer_1643704748_b9c8b91d_progressive.jpg
    ultra_thin_dvd_writer_1643704748_b9c8b91d_progressive.jpg
    990,7 KB · Прегледи: 18

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Дали CD-то/DVD-то што сакаш да го изрежиш со овај (сметам празно е), ти е проверено на друг читач?
Односно дали си сигурен дека празните (или полни/наснимани) CD/DVD-а се исправни?
Пошто од моето лично искуство, се случило да фрлам повеќе новоотворени CD/DVD-а баш поради едноставна причина: лош квалитет од фабрика, и со тоа, неисправност.
Ако си сигурен во исправноста на CD/DVD-то, тогаш веројатно не ти чини ласерот од режачот.

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
Дали CD-то/DVD-то што сакаш да го изрежиш со овај (сметам празно е), ти е проверено на друг читач?
Односно дали си сигурен дека празните (или полни/наснимани) CD/DVD-а се исправни?
Пошто од моето лично искуство, се случило да фрлам повеќе новоотворени CD/DVD-а баш поради едноставна причина: лош квалитет од фабрика, и со тоа, неисправност.
Ако си сигурен во исправноста на CD/DVD-то, тогаш веројатно не ти чини ласерот од режачот.
проверив со многу цд-а снимани не сака да чита ништо... прашањето ми е дали се поправа или не. Не го платив многу 200 денари.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.527
2.981
Сигурен сум дека се поправа, можда и не е голем квар.
Ама во случајов, поправката сигурно ќе те кошта поскапо од што си го купил :)
Поврзи го на повеќе USB излези, да не случајно некоја од USB портите не му пушта доволно струја, ако не чита, фрли го.

Smoking4e

hello world
19 ноември 2008
413
58
Ти го препознава на ПЦ? Прави некој звук кога го ставаш ЦДто внатре?
да го препознава на компјутер (лаптоп), да и прави некаков звук внатре и тоа сијаличето свети али после некое време не дава ништо за да влезеш во него т.е да видиш што има во цд-то

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.193
1.645
Скопје
проверив со многу цд-а снимани не сака да чита ништо... прашањето ми е дали се поправа или не. Не го платив многу 200 денари.
Убо ти вика @petkotrajko .
Тоа што си пробал со повеќе снимани цдиња може да не е показател за исправноста на уредот, пошто може сите да се онеисправиле од старост. Имав пред неколку години ваква случка со една огромна папка со двдиња стара бар 7-8 години(може и нешто плус), од која 100ина Princo DVD(CMC Magnetics слој за снимање) ниедно не беше читливо, останатите со Taiyo Yuden слој (на времето се сметаше за најдобар) без ралика на бренд се читаа без проблем.
Така да најди некое цд/двд што ти е проверено дека го чита во друг уред, и со него тестирај за да бидеш сигурен.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Убо ти вика @petkotrajko .
Тоа што си пробал со повеќе снимани цдиња може да не е показател за исправноста на уредот, пошто може сите да се онеисправиле од старост. Имав пред неколку години ваква случка со една огромна папка со двдиња стара бар 7-8 години(може и нешто плус), од која 100ина Princo DVD(CMC Magnetics слој за снимање) ниедно не беше читливо, останатите со Taiyo Yuden слој (на времето се сметаше за најдобар) без ралика на бренд се читаа без проблем.
Така да најди некое цд/двд што ти е проверено дека го чита во друг уред, и со него тестирај за да бидеш сигурен.
Кај ме подсети на Taiyo Yuden..закон беа :p

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.193
1.645
Скопје
Кај ме подсети на Taiyo Yuden..закон беа :p
И те како ги памтам, ради тој слој специјално Plextor DVDRW зимав што беше едно 2-3х поскап од другиве(срце ме болеше :) ) пошто можеше да чита информација за слојот што се користи на двдто. Али па се исплатеше на крај, памтам најдов некој бренд со тој слој што беше упола поефтин од поскапите Verbatim(кај поефтините и они користеа CMC Magnetics). Ехх времиња :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.798
3.981
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
И те како ги памтам, ради тој слој специјално Plextor DVDRW зимав што беше едно 2-3х поскап од другиве(срце ме болеше :) ) пошто можеше да чита информација за слојот што се користи на двдто. Али па се исплатеше на крај, памтам најдов некој бренд со тој слој што беше упола поефтин од поскапите Verbatim(кај поефтините и они користеа CMC Magnetics). Ехх времиња :)
Plextor..и за ова ме подсети ахахах најдобрите снимачи од тоа време. Јас лично имав NEC ND-3500A (уште го имам и исправен е). Времиња кога се замаравме за ДВД-јата чиви се какви се и слично :))) Баш времиња (снимано имам над 5000 ДВД-ја)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно