Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Трик на Edubuntu

toteto

Баниран/a
19 ноември 2008
916
40
Мислам дека е некој bug ама во секој случај можиш да се занимаваш на некој досаден предмет. Мислам на комјутерите кои ги донесоа во средните училишта (8 монитори на еден комјутер). Овај „проблем“ го открив случајо кога се обидувавме со еден другар да си го контролираме маусот со vncviewer. Бидејки не бевме на ист комјутер тоа не беше возможно, и стално кога пробвавме на некој друг му се одлогирваше комјутерот. Па решив да го применам како мајтап.

Еве како функционира. Ке го стартувате Терминал и таму ќе внесете:
Код:
vncviewer edubuntu:01

И потоа со еден клик на стрелката нагоре го враќате кодот, и место 1 пишувате 2, потоа место 2 пишувате 3.... негде до 15. Можно е и да влезите во комјутерот на професорот (ако со него го делите истиот комјутер)

Гасењето на комјутерите е рандомизирано (не знајш на кој ќе му се изгасни) - па не пробувајте да гасите со број 32 на компјутер број 32. Друга напомена: мора да се внесват од 1-15, без да се наруши редоследот. Друга напомена: можно е и самиот нанекене да си го изгасните. Друга напомена: можно е да ве фатат, затоа предвреме измислете си изговор пред професорот :)) Мене не ме има професорот фатено, но децата околу мене се обидуваат да ми го изгаснат мојот.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Мислам дека е некој bug ама во секој случај можиш да се занимаваш на некој досаден предмет.

Не е баг туку така е подесен vncview-от

Мислам на комјутерите кои ги донесоа во средните училишта (8 монитори на еден комјутер).

6 монитори преку X300 NComputing терминали се поврзани на еден компјутер + оној монитор кој е директно поврзан со него даваат 7 а не 8

Бидејки не бевме на ист комјутер тоа не беше возможно,

Возможно е ако се вмрежени компјутерите.

Друга напомена: можно е и самиот нанекене да си го изгасните. Друга напомена: можно е да ве фатат, затоа предвреме измислете си изговор пред професорот Мене не ме има професорот фатено, но децата околу мене се обидуваат да ми го изгаснат мојот.

Професорскиот компјутер не е поврзан со никој друг монитор освен оној на катедрата.

Блах, ова многу го мразам, затоа кај мене во училница сите овие работи се на блок, т.е. никој обичен корисник нема привилегии да простапи кон овие апликации.

За тепање досада е во ред, но ... немој да ве фатат =)

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
ОФ:
Само да знаете, колку што сум информиран, ќе пројде уште еден брат форматирање на копмјутерите. Затоа тргнете се што ви е драго и мило настрана.

ОН:
А зошто е контол панелот кој иде заедно со свичевите?
Иста работа без рандомизирање се врши и од тоа. :)

toteto

Баниран/a
19 ноември 2008
916
40
Лелеле, сега не преместија во уцилица кај со нема комјутери... ДОСАДНОООООООООООО!!!! А HijackHacker шо кажа не те разбрав???

Комјутерите се поврзани во мрежа (тоа кога ќе се оди во МРЕЖА (појма немам како бесе то) и таму ги писи од 00(професор) до 32. Ама кога ќе се оди на vncviewer и се напише што треба да му го контролирас комјутерот... тогаш не можи и се гаси некој рандомизиран монитор.

Кај нас во редица има по 2 комјутери (на професорот компјутерот не е поврзан со на никој па не го сметам) и има 16 компјутери, и во другата редица има 2 комјутери.

А Алекс ти си ученик или професор??? Дека ко шо прочитав мислам дека си професор.

Ако знај некој нека кажи некој трик шо се прај само од „компјутерот“ кој е директно поврзан во главниот компјутер.

Јас една напишав ко шо наведов горе ама помеѓу vncviewer_ _ edubuntu:xx Има 2 слободни места, и на цела глупа му се изгаснаја компјутерите... пробав пак не фати.

toteto

Баниран/a
19 ноември 2008
916
40
По што предаваш? И дали ти ако би фатил некој кај што прави вакви глупости би го казнил со нешто. Кај нас еден професор има... дена на ден од него имаме по 2 часа... и секогаш не остава малце на комјутери да „поиграме“ и некој се жали дека му се гаси комјутерот (ама приметив дека тој ме сфати дека сум јас) и вели: има некој можат да ти направат многу појке од ова сега што ти го прави некој.

toteto

Баниран/a
19 ноември 2008
916
40
И да не знајш зашто не се инсталира Windows место Linux, мислам дека ќе биди многу поефикасно.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
@toteto
Наместо да го комплицирате, свичовите си имаат сопствен контролен панел. Преку него може да се извршуваат секакви „команди„.
А Windows не би можел да се стави бидејќи нашината ќе се преоптовари.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Предавам по све.

Windows не се става затоа што е за никаде за оваа намена.

toteto

Баниран/a
19 ноември 2008
916
40
Ќе може да ми ја дајш конфигурацијата од тие таму компјутерите?

kamikaza333

hello world
3 јануари 2009
320
58
Кочани
Еве нешто што ќе ви се свиѓа. Кога се најавувате внесете profesor - profesor за име и лозинка. Сега во Administracija или нешто сл. важно десно горе од места има „корисници и групи“ и таму најдете се вие кој по ред сте и кликнете подесувања или сл. и таму кај пермисии ставете да имате Administratorski права и нареден пат кога ќе се вклучите со вашите вистински име и лозинка на тој компјутер ќе можете да инсталирате, бришете, променувате администраторски опции кои не ви беа отклучени порано. А можете да промените pass i Username на некој уценик и тој да не може да се вклучи потоа. И може да ги смените логон скриновите кога сте админ. Истражувајте интересно е бар додека не профункционира овој систем а дотогаш ќе има format тоа е сигурно. :)):)):))

kuzman0v

lurker
14 декември 2008
598
77
Скопје
Кај нас уште од почетокот на оваа учебна година неможе да се логирам(е) со profesor-profesor.

@ kamikaza333
Јас колку што сум запознаел и profesor е ограничен и ги нема сите права. ?:spienje:

bidikov

hello world
8 април 2007
53
39
vladislav.bidikov.com.mk
Да - верзијата на модот на Едубунту сега е многу промената - наскоро ќе биде комплетна верзијата со комплет локализирани алатки :bravo:

Demonce14

hello world
20 октомври 2007
104
5
mypokemongames.com
Има некаде инсталирани добри програми со што професорите ќе можат да ви ги контролират компјутерите ... треба сите да се поврзени меѓусебно ... Ние по Електроника сме поврзани меѓусебно и има програма наречена IClient така нешто ... И ако професорот ги замрзнува сите екрани но ние децата како најпаметни секогаш мора да се наоѓа некоја мучка за да се дисконектираш од програмата ... Можда ние многу лесно го пронајдовме багот на програмата ... стискајќи Ctrl + Alt + Backspace вашиот монитор ќе се одлогира од програмата ... со логирањето повторно ќе можете да одите каде што сакате и да играте игрички :))

П.С Алекс (Професоре) ај ако го знаеш пассвордот од Рутерот дај ми го ... плсссс :rolleyes: Нема да направам ништо лошо :ermm: Од Струмица сум кажи ми го пасвордот од рутот :)) На никој нема да го кажам :D

spiderman

lurker
16 април 2007
783
44
Добар ден чеда мои....јас сум ГОСПОД ЗА КОМПЈУТЕРИ..мој совет е да седнете и да продолжите со учење и да не туку ми се замавтувате со некои си бизарни и очигледни функционални работи во линукс системи.. ТИШИНА!!! да не чујам ни глас, ни пис, ни пост после оваа опомена!!МЕ РАЗБРАВТЕ ??!! НА УЧЕЊЕ МАРШ !!!! А сега професоре го оставам часот на Вас. :ha:

spiderman

lurker
16 април 2007
783
44
Арно ама реално ме нервира ваквото фалење па уште и нарекување на трик во Едубунту...

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
Јас знам бољи трик.
Надвор во ходниците има една бела кутија заклучена. Ако успеете да ја отворите и сите свичови таму надоле да ги свртите, автоматки како рут ќе ве логира! Пробајте! :D

kamikaza333

hello world
3 јануари 2009
320
58
Кочани
Јас знам бољи трик.
Надвор во ходниците има една бела кутија заклучена. Ако успеете да ја отворите и сите свичови таму надоле да ги свртите, автоматки како рут ќе ве логира! Пробајте! :D

ХАХАаха пробајте нема да зажалите :D:D:D:)):))

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно