Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Не ја пратам темава, одговорив само на цитатот.

А ресивер ти е бескорисен ако не купвиш original blu-rays. Пошо 99% пиратерија користет MKV BRRips кај што форматот немат support за Dolby Vision/Atmos (не постојт ресивер освен Oppo UPD 203 кој што не се произведвит шо мојт да стримат rips од диск), поефтино е да купиш mid-range телевизор шо имат support за тие формати (i.e. X900F е 1000 EUR кај нас моментално) и да стримаш Netflix (за најдобар квалитет)
Не знам дали те разбрав добро, ама јас скоро се што симнувам е со Dolby Atmos откако го сменив рисиверот. Да, 50тина гига се филмовите, ама има. Нетфликс исто така го добивам со 4K HDR и Dolby Atmos ако го пуштам преку компјутер.

Denon 1500H/1600H што се ентри левел рисивери имаат поддршка за Dolby Atmos декодирање. Да, ќе ти требаат и плус звучници, ама пак има и поевтини варијанти за склопување на домашно кино.

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
i7-9700k & Dark Rock 4 Pro
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Corsair Vengeance LPX 16GB
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
Не знам дали те разбрав добро, ама јас скоро се што симнувам е со Dolby Atmos откако го сменив рисиверот. Да, 50тина гига се филмовите, ама има. Нетфликс исто така го добивам со 4K HDR и Dolby Atmos ако го пуштам преку компјутер.

Denon 1500H/1600H што се ентри левел рисивери имаат поддршка за Dolby Atmos декодирање. Да, ќе ти требаат и плус звучници, ама пак има и поевтини варијанти за склопување на домашно кино.

Atmos receiver-ите се скапи во однос на то шо овде се прајт муабет за ефтини телевизори. Провери дали стварно добиваш Atmos, пошо то шо Нетфликс го пуштат е lossy Atmos преку DDP

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129
А зошто да правиш passthrough на звукот? Кога веќе го имаш рисиверот, искористи го за звук. А дали има опција за passthrough, треба да провериш во спецификациите за кенвудот.

Не е работата дали рисиверот има pass-trough, него самсунгот дека нема. Ако пушти филм од хард диск на усб-от на телевизорот ќе нема звук ни на вградените звучници, ниту преку hdmi или optical аудио кабел на рисиверот. Тоа е проблемот.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Atmos receiver-ите се скапи во однос на то шо овде се прајт муабет за ефтини телевизори.
Не знам што е скапо или евитно за тебе, ама 1600Н рисиверот на Денон кај нас е 550 евра отприлика, во Грција моментално е 450 евра на кои можеш да земеш поврат на данок. Уште пониско го имаш DENON X550BT кој има Dolby Vision поддршка (нема Атмос), и има цена од 260 евра во Грција, на кои исто имаш поврат на данок.

Провери дали стварно добиваш Atmos, пошо то шо Нетфликс го пуштат е lossy Atmos преку DDP
Атмосот на Нетфликс не е како оние филмови што се симнати 50-60 гига, што е нормално, стриминг услуга е. Ама е поквалитетен од другите аудио сигнали кои Нетфликс ги пушта на пониско ниво, така да секако е подобро, и онака исто го плаќам. Да стварно добивам Атмос на нетфликс, активира рисиверот дека го прима тој сигнал.

Не е работата дали рисиверот има pass-trough, него самсунгот дека нема. Ако пушти филм од хард диск на усб-от на телевизорот ќе нема звук ни на вградените звучници, ниту преку hdmi или optical аудио кабел на рисиверот. Тоа е проблемот.
Не беше прецизирано дека изворот е од УСБ портата на телевизорот, или го испуштив тој дел.

Како и да е, доста телевизори имаат оптички излез, ако рисиверот има влез, може да пренесе DTS/DD до рисиверот и да добие звук со оптички кабел.

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Има ARC. Знаев дека требаше да се консултирам со некој експерт на оваа тема кога го зимав рисиверот и озвучувањето. Јас веќе се помирив и немам поим дали е с'раундот баш с'раунд. Пастру, дајрект, 5.1, surround decoder...премногу комплицирано. А и не сум баш сигурен дека има некој што ќе се снајде :)

Најлесно и најчисто мене секогаш ми е со 1 оптички кабел од ТВ до ресивер и толку, оптиката пренесува звук со сите стандарди исто како HDMI, а е помал кабел и поефтин.

Јас имам Yamaha RX-V361, тој подржува и DTS и DD ама нема HDMI порти, има 2 оптички влеза и коаксијален. Мислам дека големите рипови од 50 гига би требало да имаат и повеќе стрима.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129
Не ја пратам темава, одговорив само на цитатот.

А ресивер ти е бескорисен ако не купвиш original blu-rays. Пошо 99% пиратерија користет MKV BRRips кај што форматот немат support за Dolby Vision/Atmos (не постојт ресивер освен Oppo UPD 203 кој што не се произведвит шо мојт да стримат rips од диск), поефтино е да купиш mid-range телевизор шо имат support за тие формати (i.e. X900F е 1000 EUR кај нас моментално) и да стримаш Netflix (за најдобар квалитет)

кај нас моделот е 55XF9005, не X900F, и моментално во нептун е 59999 ден. Инаку не знам дали повеќето од вас знаат, иако е фален како бест бај во mid range сегментот, има доста голем проблем со blooming, посебно на филмови со black bars (letterbox), доколку користите превод на пр. се осветлува целата долна страна на екранот и одзема внимание при гледање...

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Најлесно и најчисто мене секогаш ми е со 1 оптички кабел од ТВ до ресивер и толку, оптиката пренесува звук со сите стандарди исто како HDMI, а е помал кабел и поефтин.
Го пренесува само јадрото на сигналот, односно ако аудиото е DTSHD-MA, со оптички кабел ќе добиеш само DTS. Ако аудиото е Dolby TrueHD, ќе добиеш Dolby Ditigal 5.1. Фактички го губиш High Def звукот ако не си со HDMI. Што и не е така лошо. Ова ти кажувам и ако нема дополнителна аудио трака (два/три стрима) во контејнерот (.mkv, .ts), самиот декодер ќе го извлече јадрото.

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
кај нас моделот е 55XF9005, не X900F, и моментално во нептун е 59000 ден. Инаку не знам дали повеќето од вас знаат, иако е фален како бест бај во mid range сегментот, има доста голем проблем со blooming, посебно на филмови со black bars (letterbox), доколку користите превод на пр. се осветлува целата долна страна на екранот и одзема внимание при гледање...
Кај сите full-array со local dimming е така - таква е технологијата. Ако сметат, OLED. Јас го имам дома и се примеќат само на HDR content - ама и ова парцијално се решават со менвење на subtitle settings (или комплетно исклучување).

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129
Кај сите full-array со local dimming е така - таква е технологијата. Ако сметат, OLED. Јас го имам дома и се примеќат само на HDR content - ама и ова парцијално се решават со менвење на subtitle settings (или комплетно исклучување).

Само LG 55C9 му е мајката :), ама кај нас се безобразно скапи во однос на околниве земји. Проблем е со малиот број на зони на mid range телевизорите, ама мислам дека ако се смени бојата на преводот во жолта се намалува проблемот...

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
Само LG 55C9 му е мајката :), ама кај нас се безобразно скапи во однос на околниве земји. Проблем е со малиот број на зони на mid range телевизорите, ама мислам дека ако се смени бојата на преводот во жолта се намалува проблемот...

Јас од ко наместив 7.2 ги гасам. Претходно најубо искуство имав со најмал фонт, бела semi-transparent боја(текст) на црна semi-transparent позадина.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.516
3.126
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Јас имам Yamaha RX-V361, тој подржува и DTS и DD ама нема HDMI порти, има 2 оптички влеза и коаксијален. Мислам дека големите рипови од 50 гига би требало да имаат и повеќе стрима.
Колеги значи :) , мојот е Yamaha RX-V483 (има 4 ХДМИ). Го споив со HDMI до ARC влезот од телевизорот (Самсунг). Останатите работи (ресивер од Телеком и PlayStation) се споени директно со ТВ-то. Претходно све имав начукано на ресиверот и работеше и така ама потешко беше за управување. Како и да е, некогаш сум презадоволен од звукот, некогаш ми изгледа слабо. Веројатно е до торентите што ги симнувам а можеби и до самите филмови. Нормално, кога гледаш драма нема баш некои ефекти :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Го пренесува само јадрото на сигналот, односно ако аудиото е DTSHD-MA, со оптички кабел ќе добиеш само DTS. Ако аудиото е Dolby TrueHD, ќе добиеш Dolby Ditigal 5.1. Фактички го губиш High Def звукот ако не си со HDMI. Што и не е така лошо. Ова ти кажувам и ако нема дополнителна аудио трака (два/три стрима) во контејнерот (.mkv, .ts), самиот декодер ќе го извлече јадрото.
Е да мојот ресивер нема hdma , atmos и сл. Само дтс\дд

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
Колеги значи :) , мојот е Yamaha RX-V483 (има 4 ХДМИ). Го споив со HDMI до ARC влезот од телевизорот (Самсунг). Останатите работи (ресивер од Телеком и PlayStation) се споени директно со ТВ-то. Претходно све имав начукано на ресиверот и работеше и така ама потешко беше за управување. Како и да е, некогаш сум презадоволен од звукот, некогаш ми изгледа слабо. Веројатно е до торентите што ги симнувам а можеби и до самите филмови. Нормално, кога гледаш драма нема баш некои ефекти :)
Немаш lip sync проблем со ваков setup?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.516
3.126
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Немаш lip sync проблем со ваков setup?
Во кои ситуации? Torrent, TV apps, телеком ресивер, ПС4? Некогаш има, ама тоа е на торент претежно, затоа што ги стримам од компјутер.

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
Во кои ситуации? Torrent, TV apps, телеком ресивер, ПС4? Некогаш има, ама тоа е на торент претежно, затоа што ги стримам од компјутер.
Генерално секогаш би требало да имаш пошо звукот ти поминвит низ receiver-от пред да се пуштит (и се прајт delay), а видеото е директно преку ТВ-то.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Епа ради тоа не пуштам филмови на ТВ директно, него преку Raspberry Pi со OSMC/Kodi, кој има опција да прави resync audio to video на vsync (кој е 23.976 и панелот се спушта на таа херцажа).

Е сега има луѓе што сакаат да гледаат со онаа опција 1000Hz (маркетиншки) што ги прават филмовите да изгледаат како шпански серии снимани со хендикам. Јас лично си сакам 23.976 Hz односно True Cinema како што го викаат од Сони.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.516
3.126
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Генерално секогаш би требало да имаш пошо звукот ти поминвит низ receiver-от пред да се пуштит (и се прајт delay), а видеото е директно преку ТВ-то.
А имам и едно копче DIRECT на ресиверот може тоа ќе заврши работа :)

kjanko

read-only
26 јуни 2014
38
14
kjanko.com
kjanko's setup  
Processor & Cooler
Storage
Samsung 970 Evo
RAM
Video card
KFA2 RTX2070 OC
Mouse
Steelseries Rival 500
Епа ради тоа не пуштам филмови на ТВ директно, него преку Raspberry Pi со OSMC/Kodi, кој има опција да прави resync audio to video на vsync (кој е 23.976 и панелот се спушта на таа херцажа).

Е сега има луѓе што сакаат да гледаат со онаа опција 1000Hz (маркетиншки) што ги прават филмовите да изгледаат како шпански серии снимани со хендикам. Јас лично си сакам 23.976 Hz односно True Cinema како што го викаат од Сони.
View: https://www.youtube.com/watch?v=1J0Dan0WaZk

krema

OG
24 јуни 2009
15.716
15.811
youtu.be
Вака, пробувајки ова им текна дека кабелот од Чинијата за сателитска ми е уште тука, порано се гледаше преку DreamBox али отиде тој во викендица, и овде остана чинијата со роторот се тоа така. И ми текна сега приклучив кабелот во телевизорот, S2 нели и некој совет, како и што да подесам на телевизоров, кои сателити и слично, да дојдам до бесплатни канали некои ( барем оние државни што се нели секогаш фрее ) Дали воопшто можам некако? Да не седи за џабе кабелот откачен и чинијата на куќа..
Ако ти подржува c линии телевизорот тогаш имаш за џабе ка китајците, отвара се што е европско а и пошироко.

7 февруари 2013
948
1.086
@krema Незнам искрено, да дојдам дома и ќе проверам, знам дека добив некои канали инаку кога пуштив на скоро сите сателити да скенира, тоест многу добив ама само некои работеа.

ParaziT69

read-only
14 септември 2016
44
11
Ми треба телевизор, 43 - 49 инчи, за филмови и спорт, на ѕид наместен, пожелно е IPS оти светло секогаш во собата е запалено, читав низ темава и најдов неколку ТВ сите се блиску со цената и не знам кој е најдобар ако може помош

4k UHD LED SMART TV 49UM7400 PLB, 49"(124cm), WebOS, Wi-Fi

https://www.anhoch.com/product/4381...mart-led-androidhdmix4usbx3lanwifidvb-c-t2-s2

4K UHD LED Smart TV SONY KD49XG8096BAEP, (49") 124cm, AndroidTV, Wi-Fi

4K UHD LED Smart TV SAMSUNG UE50RU7402 UXXH, 2000PQI, UHD Engine, WiFi

тука се сите 49ки верзии, ако морам ке одам со ист модел 43 верзија, мислам е исто се освен големината

Последна промена:

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.883
3.811
За филмови и генерално подобар ти е со VA панел, овие LG 49UM7400 и самсунгот 50RU7402 ти се баш такви VA панел и најдобар избор до кај 500 евра. Не зимај 43-ка плус на ѕид ако го монтираш се губи уште растојание и ќе ти дојде мал, 50-ка ти е таман за на ѕид и да го гледаш од 2,5-3,5 метри.
Јас би ти го препорачал тој самсунгот последен што си го пишал, има добар панел, екстра контраст, длабока црна, јаки бои, брз тизен ос, убаво практично смарт даљинско.

ParaziT69

read-only
14 септември 2016
44
11
гледав тоа за VA да ама кај мене зафркната е малце собата и нема да се гледа директно во ТВ и секогаш има светло пуштено и затоа барав IPS...кој е најдобар IPS за околу 500евра?

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
129
За филмови и генерално подобар ти е со VA панел, овие LG 49UM7400 и самсунгот 50RU7402 ти се баш такви VA панел и најдобар избор до кај 500 евра. Не зимај 43-ка плус на ѕид ако го монтираш се губи уште растојание и ќе ти дојде мал, 50-ка ти е таман за на ѕид и да го гледаш од 2,5-3,5 метри.
Јас би ти го препорачал тој самсунгот последен што си го пишал, има добар панел, екстра контраст, длабока црна, јаки бои, брз тизен ос, убаво практично смарт даљинско.

49UM7400 е со IPS панел, само 50", 60" и 70" се со VA панел.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв