Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телекабел оптички пакети

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Пакетов го ставив пред месец дена. До вчера беше без ниту еден проблем во смисла да има има прекини, голем пинг и слично (претходно на бакар, секојдневно или голем пинг или паѓа конекцијата). Вчера вечер после 22:00 снема нет а ме мрзеше да проверам дали е поради рутерот (прастарт tplink) или поради нивната проблем.

Да се разбериме телекабел делат 10/20 портови на стотици корисници aKa така наречени vlan tagiranja. Пингот е поради тоа и пакет лос. 1 поп свич порт кога ќе има оверутилизејшн може да го багира цел систем и сите остали да останат зинати.

Нови уреди со помалку оптеретеност нема да имаат ваков проблем се додека не го набутаат со дво-троцифрен број корисници. Бројкиве ги земам како пример зависно што поп свичеви користат.

neraaa

read-only
17 јануари 2014
27
29
Пред месец дена ставив Optic 40 (150/150) и со брзините до сега нема никаков проблем, можеби поради тоа што пред 2 месеци ја пуштија линијата и сеуште нема многу корисници), но има други поголеми проблеми затоа што се крајно безобразни и непрофесионални.
Пред да ја ставам оптиката прашав дали ќе имам јавна адреса затоа што тоа ми е најбитно, рекоа нема проблем.
Кога ја монтираа опремата, пуштив speedtest преку кабел, но на мојот лаптоп брзината беше лимитирана на 10Mbps и тие пробаа на нивниот лаптоп со кабел каде што upload/download стигна до 90Mbps и тој почна да ми објаснува како законски тие ми одземаат една третина од максималната брзина. Мислам треба да си идиот да го кажеш тоа.. ама може ќе му поверува некој и нема да си купи CAT6 кабел и така ќе си спречат оптоварување.
Ајде помина тоа, си го донесов серверот и им се јавив за да ми доделат јавна адреса затоа што бев NAT-иран, и после 2-3 неуспешни обиди ми рекоа да се јавам во текот на наредната недела затоа што тие од повисоко ниво не биле на работа. Guess what.. уште немам јавна адреса, поминаа 2 недели.
После залудни пишување на приговори и 100 ѕвонења добив одговор дека немаат технички услови за тоа.
Ако некој е поинформиран кои се тие технички услови за добивање јавна адреса нека пише, кај нив во техничка поддршка и дирекција немаат појма или така им одговара.:rolleyes:
Стварно не е во ред да смениш ISP и на крај да ти кажат абе ние се зафркававме. Go back to Telekom

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@neraaa леси се врача кучи телеком такви како вас ги чека за доручек :)
2 години договорче и нема да се нервираш како со телекабел е тоа е тоа што телекабел не се замара со тебе немаш договор не ти чини исклучи се и КОЈ ТЕ СЕКСА.

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
Пред месец дена ставив Optic 40 (150/150) и со брзините до сега нема никаков проблем, можеби поради тоа што пред 2 месеци ја пуштија линијата и сеуште нема многу корисници), но има други поголеми проблеми затоа што се крајно безобразни и непрофесионални.
Пред да ја ставам оптиката прашав дали ќе имам јавна адреса затоа што тоа ми е најбитно, рекоа нема проблем.
...

Треба да се погоди да биде на работа човек кој го разбира проблемот. Истото беше и кај мене на работа, баравме статична ип и првите два-три пати иако ни кажуваа дека е средено, не беше. За среќа се најде некој познаник кој работи во Телекабел, па со ургенции го средија проблемот од прва :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Треба да се погоди да биде на работа човек кој го разбира проблемот. Истото беше и кај мене на работа, баравме статична ип и првите два-три пати иако ни кажуваа дека е средено, не беше. За среќа се најде некој познаник кој работи во Телекабел, па со ургенции го средија проблемот од прва :)

Ок си биле и првите два-тројца, ако сте им барале статичка адреса... а сте мислеле на јавна адреса... или на двете едновремено. Тој четвртиот успеал да разбере дека вие лошо се изразувате :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Ок си биле и првите два-тројца, ако сте им барале статичка адреса... а сте мислеле на јавна адреса... или на двете едновремено. Тој четвртиот успеал да разбере дека вие лошо се изразувате :)

Тоа и ништо друго.

neraaa

read-only
17 јануари 2014
27
29
@Faktorium Тоа не е лубеница па да ти се погоди. :ROFLMAO:
Инаку барам јавна адреса, не ми е потребна статична. Само прашањето ми беше кои се тие технички услови, затоа што имам 2 пакети од Телекабел и на едниот имам јавна адреса.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Faktorium Тоа не е лубеница па да ти се погоди. :ROFLMAO:
Инаку барам јавна адреса, не ми е потребна статична. Само прашањето ми беше кои се тие технички услови, затоа што имам 2 пакети од Телекабел и на едниот имам јавна адреса.
Јавна адреса и статичка адреса се различни работи, следниот пат ке си се изразиш како што треба за да те разберат и ке ти биде решен проблемот за 2 минути.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.316
1.339
Или смениле политика на тоа прашање и веќе не даваат или се дупка у мозокот тие у техничка. Знам овде и во темава луѓе кои кажуваа дека добиле јавна за 5мин. Тоа дека немале технички можности или дека тие повисоко биле отсутни се приказни за бебиња во пелени.

Blagoj322

The More You Buy, The More You Save
4 март 2017
53
72
Вчера ставив Телекабел 40 150/150 пакет. Околу 10 навечер падна нет, денес сега на полноќ падна два пати. Времето надвор супер, корисник во Штип. Значи за 2 дена треба нет да менам који заебаниции.

Faktorium

hello world
19 јули 2013
82
69
Јавна адреса и статичка адреса се различни работи, следниот пат ке си се изразиш како што треба за да те разберат и ке ти биде решен проблемот за 2 минути.
Следниот пат објасни ги термините на некој кој не знае. Не сум мрежен експерт, конекциите ги подесуваше систем админот, ваљда се има изразено како што треба со техничката подршка.
Муабетот беше дека има луѓе во техничка подршка на Телекабел кои не разбираат кои акции треба да ги превземат за одреден проблем на корисникот (од Штип сум, знам неколкумина). Иако некој го негира ова дека треба да ти се погоди правиот човек, така е.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Кушлус со муабетов, едниот член барал јавна, другиот статичка. Заеднички проблем им се дечките во Телекабел, не знам зошто им кажувате дека не знаеле да се изразат.

Кога ја монтираа опремата, пуштив speedtest преку кабел, но на мојот лаптоп брзината беше лимитирана на 10Mbps и тие пробаа на нивниот лаптоп со кабел каде што upload/download стигна до 90Mbps и тој почна да ми објаснува како законски тие ми одземаат една третина од максималната брзина. Мислам треба да си идиот да го кажеш тоа.. ама може ќе му поверува некој и нема да си купи CAT6 кабел и така ќе си спречат оптоварување.
Ајде помина тоа, си го донесов серверот и им се јавив за да ми доделат јавна адреса затоа што бев NAT-иран, и после 2-3 неуспешни обиди ми рекоа да се јавам во текот на наредната недела затоа што тие од повисоко ниво не биле на работа. Guess what.. уште немам јавна адреса, поминаа 2 недели.
После залудни пишување на приговори и 100 ѕвонења добив одговор дека немаат технички услови за тоа.
Ако некој е поинформиран кои се тие технички услови за добивање јавна адреса нека пише, кај нив во техничка поддршка и дирекција немаат појма или така им одговара.:rolleyes:
Стварно не е во ред да смениш ISP и на крај да ти кажат абе ние се зафркававме. Go back to Telekom
За тоа што ти рекле за брзината е тешка глупост, во договорот сигурно ти пишува дека ќе ти ја испорачаат максималната можна брзина, така да кратење е мизерно (па уште законски било...).
На времето со On.net исто така пробаа да ми увалат дека 3Mbps била нормална брзина за 10Mbps пакет.

neraaa

read-only
17 јануари 2014
27
29
Кушлус со муабетов, едниот член барал јавна, другиот статичка. Заеднички проблем им се дечките во Телекабел, не знам зошто им кажувате дека не знаеле да се изразат.

Ај те молам да исконтактираме и да видам како ти ќе се изразиш, ако успееш љуби брат, ќе ми завршиш огромна работа.

За тоа што ти рекле за брзината е тешка глупост, во договорот сигурно ти пишува дека ќе ти ја испорачаат максималната можна брзина, така да кратење е мизерно (па уште законски било...).
На времето со On.net исто така пробаа да ми увалат дека 3Mbps била нормална брзина за 10Mbps пакет.
Е тешка глупост е. А со тој договор тие се оградени од сите можни проблеми што можеш да ги имаш. Таму си пишува загарантирана минимална брзина, а ти добро напиша за максималната, "можна" е но не е гарантирана, така да се' се сведува на тоа дали ќе те прелажат или не.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Ај те молам да исконтактираме и да видам како ти ќе се изразиш, ако успееш љуби брат, ќе ми завршиш огромна работа.

Е тешка глупост е. А со тој договор тие се оградени од сите можни проблеми што можеш да ги имаш. Таму си пишува загарантирана минимална брзина, а ти добро напиша за максималната, "можна" е но не е гарантирана, така да се' се сведува на тоа дали ќе те прелажат или не.

Не си ме разбрал, не кажувам дека лошо си се изразил, баш напротив.

Тоа со кратењето најверојатно го кажуваат како АПП, ако помине помине, па да те откачат.
Во мојот случај практично му кажав на типот дека врска нема што зборува и за неколку дена средија.

Една работа е да не можат да ти дадат максимална брзина, друга е намерно да ти крати.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Мал апдејт на тоа што мерам иако направив грешка неколку дена го исклучив од струја тој компјутер што логира (кречев), стигнав до 5 тб тотал, симнато 4.2тб. Има време до 30-ти.

1631293072758.png

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR

123456

poweruser
12 април 2013
2.072
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Преку Ми рутер 4 дава вака
1631558749298.png

спеедтест

1631558777113.png

и со уплоад имам проблем ептен варира некогаш оди и со 1МБ,дали е поврзан преку рутер или дирекно од модем у пц истиот проблем, мене ми е прашање зошто на ми рутерот дава 50 а на спеетест дава 150 ?

Со донлоад нема фрка фулл без варирање на брзина

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Преку Ми рутер 4 дава вака
Погледнете го атачментот 104041

спеедтест

Погледнете го атачментот 104042

и со уплоад имам проблем ептен варира некогаш оди и со 1МБ,дали е поврзан преку рутер или дирекно од модем у пц истиот проблем, мене ми е прашање зошто на ми рутерот дава 50 а на спеетест дава 150 ?

Со донлоад нема фрка фулл без варирање на брзина
javi im se vo tehnicka i prijavi deka imas problem so brzinata, t.e. deka ne ti ja isporacuvaat dogovorenata brzina za upload, da proverat sto e problemot i dokolku ima da go otstranat. Mada cim na speedtest ti vadi 150/150 tesko deka kje mozes da im se objasnis.. pozdrav

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно