Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Суплементи, исхрана, наука

aleksuperior

lurker
6 декември 2012
682
972
Не мора да се верува на збор за кој било суплемент што ќе го препорача @psyside, туку можете да пробате и ќе се уверите самите за ефектите.
Мене конкретно, советите и препораките на @psyside ми го имаат променето квалитетот на животот и здравјето на позитивно неколку пати (витамин ц, магнезиум, црно семе, и други).

П.С. Ресвератролот беше мое откритие :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дап, resveratrol е суплемент што долго време го игнорирав за жал, топови е! одличен предлог :D

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
iHerb атакува со нов попуст, т.е. два. :)
iHerb posledno.PNG
Првиот ми е малку конфузен за мојов исцеден мозок во овие ситни сати, ама и тоа условот од $60 ме плаши малку.

Вториот е веќе познат, фри шипинг над $40, a со него добро поминавме последниот пат. :)
Ставив за проба неколку ствари у корпичка и веќе функционира. ;)
iHerb 6 naracka.PNG
И да, кодовите за 5% попуст лесно се забораваат, па да си го повторам својот "JAN4057". :hay:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Chicco69 имам спремено 2 ордера за со твојот код :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Голем наклон, Her psyside.

Нема да те прашувам што ти е се во игра за нарачка (освен сам ако не кажеш). Ах таа љубопитност. :)

Јас размислувам за глог, се бива, ќе налета некој вампир, па да бидам спремен. :D
Глогот е добар и за HBP (High Blood Pressure), делува како ACE инхибитор, не само за борба против вампири. ;)
Овој ми делува како пристоен избор.
Имаш свој адут или бољи предлог? Единствено ште те моља да биде нешто со овоземаљска цена. :hay:
Не е поентата да го гледам на слика и да му се дивам, туку да можам да си го приуштам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Голем наклон, Her psyside.

Нема да те прашувам што ти е се во игра за нарачка (освен сам ако не кажеш). Ах таа љубопитност. :)

Јас размислувам за глог, се бива, ќе налета некој вампир, па да бидам спремен. :D
Глогот е добар и за HBP (High Blood Pressure), делува како ACE инхибитор, не само за борба против вампири. ;)
Овој ми делува како пристоен избор.
Имаш свој адут или бољи предлог? Единствено ште те моља да биде нешто со овоземаљска цена. :hay:
Не е поентата да го гледам на слика и да му се дивам, туку да можам да си го приуштам.

Ако сакаш ќе ти предложам најдобра опција за висок притисок, 1, 2 или 3, сакаш микс ол раундери - price/performance шампинои, сакаш либидо, сакаш енергија - расположение, сакаш буџет, само ти наведи и ќе ти дадам предлог. Иначе еве што ќе зимам...

wzhiWbogS8KwhlezNjQpMA.png

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Интересен и екстензивен избор.
Ова со магнезиумот, ваљда не ја изневеруваш каузата.
Калиум и јод комбинацијава е нова за мене, не сум ја сретнал. За јод размислував, ама никако да ми текне да побарам, а со калиум се натанкав x 3.
За висок притисок слободно понуди опции, по можност буџет варијанти или блиску до тоа. Глогот ми е нешто што мислам дека си го должам на себе си да го пробам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Chicco69 Дел се за пациенти со проблем со тироида, мада толку е ефтин јодот што и јас го зимам, за секој случај затоа што сол многу малце конзумирам.

Тој магнезиум не е за мене + е истиот, само во таблети, и дури и малце "послаб" е од нашиот, овој го зимам за мрзливи луѓе пошто знам дека нема да сакаат да го раствараат прашакот.

Еве ти најдобро што постои (за парите) за висок притисок,

Wakunaga - Kyolic, Gealterter Knoblauchextrakt, Originalformel, 100 Kapseln

California Gold Nutrition, Olivenblatt XT EuroHerbs (Kräuter) 500 mg, VC EM, 60Stk

Now Foods, EGCg, Extrakt aus Grünem Tee, 400 mg, 90 vegetarische Kapseln

Него што бидна со тебе и со Na-rala? зошто не си во групата? :/

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Јодот е добар во секоја варијанта да се внесува, Фокушима убаво не озрачи.

Благодарност за советите за висок притисок ... ама. :)
Лук јадам често и тоа домашен, еколошки и ич не се грижам за моментот: highest quality and best-selling odorless Sociable Garlic. :hay:

Користам девичанско маслиново масло во сите ситуации, па некако не ми оди да се дуплирам со саплементи.

Зелен чај конзумирам 1 - 2 дневно, пак не гледам логика да удирам на таков саплемент...

Кога ќе имаш време ѕирни го ова.

Што бидна со Geronova ALA-та? Хммм
Се уште сум со идејата да лупнам едно цело стотче за себе. Абе асоцијален тип, што да правам. :hay:
Шала на страна, имам уште многу од стандардната АЛА (пенил се не пенил, мора да се дотроши) и во процес сум да ја убедам жена ми и таа да почне да ја конзумира. Важам за убедлив момак, па тогаш тие 100 гр ќе си улегнат како најмудар избор.

Морам да мислам и на финансиите, прво го лупнав ова, па ова, па ова (нема линк за последново, страната е блокирана), таман да оставам некоја екслузива за фалење тука на форумов. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
@Chicco69 Ќе треба утре да ти доловам некои работи, ептен си грешка и збориш за различни работи:))

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Држе, уште чекам одговор. :hay:
Гледам ти си ја направил нарачката, па и јас да ја финализирам мојава...

Знам дека не е исто маслиново масло и екстракт од листови маслинка и сл., ама морам да ја ограничам употребата на саплементи. Жена ми некад ме прашуе: "Абе ти знаеш ли што све пиеш?" :)
Кога ќе заседнеме блиски луѓе на софра, па некој од нив ќе тркне до фрижидерот по пијачка, има што да види, пола врата со саплементи (другата половина е со ароми и бази за електронски цигари). :innocent:
Следува прашањето: "Друже, да не си нешто тешко болен, а не кажуеш? Пола фрижидер ти е со лекови." Обични луѓе не разликуваат саплементи и лекови, тоа кутиите (паковањата) им делуваат исто.

Затоа се обидувам работите да ги држам под контрола. Ако јадам лук, немам намера да го купувам како саплемент, независно колку би бил поефикасен во таква форма (ако воопшто е) и т.н.

На глогот од погорниот пост решив да му дадам шанса, чајот од глог тешко се наоѓа и обично е дупло поскап од другите стандарди чаеви, сам да си наберам очигледно не сум кадарен, штом не сум го напраил тоа до сега. Глог е дрво со гранки, лисја, цветови, ама се разбираме. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Направив уште еден ордер со твојот код, и заборавив да пишам....воедно :)

Значи прво, не треба да ги чуваш во фришидер, не е проблем.

Второ, неколку пати пробувам да ти доловам дека треба да го направиш најдобриот избор за парите, на работи кои имаат најмногу дата - студии позади нив. Колку повеќе дата, толку помала шанса за не-ефикасност.

Викаш дека си јадел лук и маслиново па затоа не, а купуваш калиум и оцет во капсули, ако нешто не ти е потребно тоа се тие 2 продукта, на нивно место уфрли ги екстрактот од маслинка и лукот, а зголеми на зелено во исхрана и тоа е тоа, калиум не ти треба сем ако не си лош со исхрана.....

Екстрактот од лук, има прекусори на алицин, кои се неспоредливо посилни од ефектот на лук директно конзумиран - докажан ефект има кај многу луѓе мои блиски кои го користат, и работи за само 10 минути после зимање, толку е ефикасен и моќен а згора на тоа е и многу ефтин.

Екстрактот од лист од маслинка е исто така неверојатно моќен и ефтин, има докажани детални студии кои доловуваат разноразни силни ефекти во повеќе сегменти од човековото здравје, еден од најсилните ефекти е токму намалување на притисок.

За зелениот чај исто, не се споредува дозата и ефектот, но ако мислиш дека вака ти е по соодветно терај така.

П.С. Погледни го ова, колку повеќе 3/3A има толку е појак продуктот, ова е збир на најдобрите суплементи. Види го кај е на листа екстрактот од маслинка, а чини само 7$.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Ми даде многу за "домашна". :)

Вака на брзина, екстрактот од зелен чај го отфрлам како предлог. Лукот ми е слаба страна (џе ме наџе), останува во игра. За екстрактот од листови маслинка ме убеди со линкот (колку можев на брзина да прочитам), а и цената е одлична.

Сепак ми должиш одговор за глогот. Независно од горниве продукти (лук, маслинови листови, зелен чај), би згрешил ако го земам?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не би згрешил, само што има уште појаки работи од него за кардиоваскауларен систем и притисок, и крвни садови - а се исто така многу ефтини.

Повели. или ако веќе сакаш глог, онда и ова погледни го. (преку 1 ден за да ти дојде иста цена, многу по концентрирано)

Иначе од се што збориме на темава, убедливо најдобар best bang for buck е зелениот чај :))

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Хммм.
Кога се работи за глог, важен е процентот на Vitexin во него.
Твојот предлог е подобар од мојот, дефинитивно. :)

Ама и овие од "Now Foods" добро ги искомпликувале работите:

Твојот предлог - Leaf & flower 300mg (1.8% Vitexin) + fruit 200mg
Extra strength - Leaf & flower 600mg (1.8% Vitexin)
Мојот предлог - Berry 540mg

Мојот предлог отпаѓа, не се споменува Vitexin, мада треба да содржи, останува твојот или појачаната варијанта (што сепак не е иста со таа стандардната од 300мг). Компликации...

За Horse Chestnut прв пат слушам, ќе мора да го истражам чудото (уште повеќе домашни задачи). :rolleyes:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Појачаната верзија не е толку добра од аспект на вложено добиено, не ти треба толку силна концентрација - и другата верзија е исто така одлична - за остатокот земи си лист од маслинка :)

Horse Chestnut е коштан, и тоа мешан со Рутин, екстремно силен цитус флавон

Eдит, најлесен начин да се излаже телото за подобро да абсорбира одредена супстанца, е кога ќе го вклучиш самото растение (не во екстракт форма) заедно со екстрактот, така да иако е помала доза, може да се каже дека дури и е подобра а поефтина.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Е ова за коштан & рутин прв пат го среќавам во мојот краток живот. :)
Знам за коштанот дека има во себе "здрави" состојки, ама искрено не му го знаев англиското име. :)

Уживам во ваква конструктивна и позитивна дискусија. Разглабаме сложени и специфични работи, а Psy максимално спремен и полн со издржани совети. Штета што малкумина ја пратат темава и нема голем интерес за учество во неа. Заслужува и те како...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Е ова за коштан & рутин прв пат го среќавам во мојот краток живот. :)
Знам за коштанот дека има во себе "здрави" состојки, ама искрено не му го знаев англиското име. :)

Уживам во ваква конструктивна и позитивна дискусија. Разглабаме сложени и специфични работи, а Psy максимално спремен и полн со издржани совети. Штета што малкумина ја пратат темава и нема голем интерес за учество во неа. Заслужува и те како...

Прв проблем се опасните ликови и преваратните на кои луѓето многу пати се имаат изгорено, втор проблем се се систематски наметнати вредности, ќе треба многу многу години да поминат додека да сфатат луѓето дека докторите не се тренирани и едуцирани за нутриционизам, а најмалце од се за суплементација. Трет проблем е, тоа што повеќето пробале од тука генерички булшит витамини/суплементи, и мислат дека овие од надвор се идентични, или прочитале артикли во кои се негира суплементацијата со една смешна студија, која неколку пати до сега беше целосно демантирана.

Па така повеќето се водат по советите на докторите, кои (чест на исклучоците) не признаваат ништо што не е искочено од нивната "бибилија" имав на 2-3 пати дискусија со жена која има докторат - за ресвератрол, ми вика дека немало докази, ми идеше да се отрујам, ако некоја супстанца е испитувана и за неа има докази тоа е ресвератрол, тоа им е онака ауто-одговор.....проблемот е што не ни знаат за што точно се збори, наслушнале, и не ни пробале да прочешлаат pubmed/cochrane libary, и наместо тоа само како дефанзивен механизам го користат авторитетот и знаењето (за медицина) кое несомнено го имаат, за да те "замолкнат" у стилу, абе јас сум доктор! што знаеш ти, доста со тие глупости, сте читале на интернет се лечите и слични фрази.

Само уште да знаат што се успешно се третира/третирам со овие суплементи, не би збореле така, а најболно од се би било кога би дознале дека работите кои ги зборам не се мои ставови, него ставови и докази од науката од која и тие самите црпат информации, значи не ме демантираат мене, ја демантираат науката.

Последна промена:

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Се сложувам со твоето, но тука има многу повеќе проблеми, или пак истите се многу подлабоки.
Докторите се сериозен проблем, на страна исклучоците.
Пред добри 5 години отидов во Ремедика да направам ЕХО на срце. Фино лепо си платив 3000 ден (ми убутаа и екстра 500 ден за ЕКГ на крајот). Додека ме вртеше докторкава лево, десно, приметив кутија цигари во нејзиниот џеб. Бидна прегледот, добив терапија за висок притисок и потоа си влезе оваа у филм да ми збори за штетноста на цигарите и да ме кара (бев пушач тогаш)...
Кога ја притиснав, прво почна да се брани како таа пушела само 5 цигари дневно, па како домашните ја бркале на тераса за да не им дими, па се криела во WC...
На крај немаше што да каже освен: "Ти да си во Америка, доктор Оз никогаш нема да те прими на преглед зошто си многу дебел!"
Е тоа е нашето (приватно во случајов) здравство.
Зема 60 евра и си кидна, како во песната од Студени Нозе.

На секој доктор што сум му спомнал саплементи, ја крева главата и се потсмева како да сум најголема будалетинка. Не е чудо што имаат краток век и умираат како пилци.
Има право Др. Витакер кога вели докторите се полезни само кога ќе скршиш нога, воспалено слепо црево, сообраќајка и слични ургентни хируршки зафати.

Да не зборувам за големите фармацевтски компании што со својата моќ издејствувале еден куп закони во нивна полза, како на мример намалување на границата (административно) од 140/90 на 120/80, за преку ноќ да добијат милиони нови хронични болни од висок притисок, и да ги бутаат своите лекови на поголем број пациенти...
Исто и со поместување (намалување) на вредностите на шеќер во крвта и оп, преку ноќ милиони нови дијабетичари што мора да се лечат до крај на животот, а big pharma да се богати. Дијабет не е болест, туку состојба на организмот од која може да се излезе (со малку воља и труд). Ама нив им одговара на сите да ни бапнат штембиљи за разноразни (хронични) болести и да не стават во ситуација да се труеме со нивната хемија додека сме живи. Тие вечно богати, а ние вечно болни...

Тука доаќаат саплементите како наш спас (не единствен), пред се како превенција, а и за потешки ситуации. Но и тие не се семоќни, ако нема здрава исхрана, физичка активност и психичка смиреност (стресот е голема заебанција) .

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да не зборувам за големите фармацевтски компании што со својата моќ издејствувале еден куп закони во нивна полза, како на мример намалување на границата (административно) од 140/90 на 120/80, за преку ноќ да добијат милиони нови хронични болни од висок притисок, и да ги бутаат своите лекови на поголем број пациенти...
Исто и со поместување (намалување) на вредностите на шеќер во крвта и оп, преку ноќ милиони нови дијабетичари што мора да се лечат до крај на животот, а big pharma да се богати. Дијабет не е болест, туку состојба на организмот од која може да се излезе (со малку воља и труд). Ама нив им одговара на сите да ни бапнат штембиљи за разноразни (хронични) болести и да не стават во ситуација да се труеме со нивната хемија додека сме живи. Тие вечно богати, а ние вечно болни...

Тука доаќаат саплементите како наш спас (не единствен), пред се како превенција, а и за потешки ситуации. Но и тие не се семоќни, ако нема здрава исхрана, физичка активност и психичка смиреност (стресот е голема заебанција) .

Тука си грешка, 140/90 е притисок кој дефинитивно доведува до кардивоаскуларни заболувања далеку побрзо него 120/80, тоа намалување е уствари одлично, исто како и она со гликозата/шеќерот, дали третманите им се ок т.е. супстанците со кои ги третираат тие проблеми? секако дека не, дали постојат супстанци кои се еднакво па дури и поефикасни од нивните медикаменти? секако дека да, тука се согласуваме....

Но тоа не значи дека границaта не требало да биде намалена, јас би ја спуштил на 110/70 тоа е идеалниот притисок. Исто така мерење на гликоза пред јадење, т.е. откако цела ноќ не си пробал ништо, дава осетно подобри резултати него состојвата во која се наоѓа пациентот, така да за мене единствена релаватна мерка е 1, 2 и 3h после јадење, и тоа јадење на храна со висока концентрација на гликоза, компири, мед, урми....

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
^
Намалување на границите за притисок, шеќер, холестерол и сл., ако е направено од хумани побуди, базирано на сериозни научни испитувања е една работа.
Друго е кога тоа се прави со лобирање на моќната фармацевтска мафија поради алчност и една единствена цел - пари, пари и уште повеќе пари.

Туку открив како функционира тој екстра попуст за нарачки поголеми од $60 долари. :)
екстра попуст.PNG
Треба да се уфрли кодот "DEC5OFF", а потоа (или пред, неважно), стандардниот код што го внесуваме. По можност од некој наш близок, за и тој да си "ќари" 5%, а не од некој амер, енглес, индиец...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Се тоа супер али царина?

Без разлика на мафијата, границите се со право намалени, е сега ако си луд да ги користиш нивните методи тоа е друга приказна..:)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Абе друже каква царина. :p
Овие нашиве кога ќе видат DHL на пакетот (па макар и економска класа), нозе им клецаат. :)
До сега ни еден отворен или проверен. Уште културно на тел ми вртат да си ги подигнам. Послидниве два (идев на максимална тежина од 1.8 кг поради фри шипингот како што има сега), уште на врата ми ги донесоа. ;)

Туку заборавив да споделам ново искуство со последните два пакети. Едниот го отворила Германска пошта.
1.jpg
Ставиле и некое цедуљче внатре.
2.jpg
Ама важно на крајот немале никакви замерки. :)
6.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не го отвoрила, потешките пакети идат со друг тип на транспорт.

Последна промена:

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Сите понекогаш грешиме, па така и ти друже. :hay:

Оригиналната леплива трака била пресечена, пакетот отворен и проверен. Документот од Deutsche Post беше ставен внатре меѓу саплементите. Значи го отвориле, провериле да не случајно има внатре некакви недозволени работи, се увериле во содржината и пак го залепиле, овој пат со нивна (жолта) самолеплива трака. Ставиле и стикер дека пакетот е отворен, проверен и нема недозволени продукти, туку саплементи (последната слика).

Инаку и двата пакета беа тешки, едниот отворен и проверен, другиот не. Ги чувам кутиите, може да се види (провери) ова што го кажувам...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв