Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
како оди ова со transferwise, треба со точни податоци со Македонија да се регистрирам и после ќе треба само картичка во друга држава да порачам? Ќе може повлекување на пари од македонски банкомати? Како е провизијата? Има некој искуство?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Има веќе тема за Transferwise.

Не ти треба картичка, повлекувај си на девизна во банка.

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59
Има веќе тема за Transferwise.

Не ти треба картичка, повлекувај си на девизна во банка.

Фала, не знаев

Sent from my iPhone using Tapatalk

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Данок треба да се плаќа. Но, со оглед на специфичната ситуација и специфичниот начин на заработка, јас би одел со нов закон специјално направен за оваа категорија лица (со некои поволности). Неплаќачите би ги амнестирал (најреална и најбезболна опција иако нормално ќе реагираат оние што плаќале до сега редовно и целосно) или би смислил нешто што би го натерало да платат некоја сума (за претходни заработки од пред година две три) што нема да ги натера да се преселат од државата или да прекинат да работат или да ги обесхрабри младите луѓе да почнат со ваква работа.

Нема специфична ситуација, ти заработуваш пари со работење за странски клиенти, ако идеме така ајде и ИТ фирмите нека не плаќаат, специфична ситуација се.

Мислам дека треба да ги разграничите субјективните уверувања и желби од објективноста и вистината. Сите сакаме Пејонир да е магично стапче и да ангажира адвокати за да ги бранат интересите на клиентите кога ќе побара УЈП податоци од нив, ама Пејонир ќе те брани колку што те бранат банките во МК. Ти преку нив примаш пари, и ништо повеќе, си потпишал таму дека се соогласуваш на условите под кои работат, каде ти пишува дека доколку се побара од нив да достават информации за одреден клиент, они тоа го прават.

За Србија не сум слушнал дека стигнале до Пејонир, ама исто како што е и овде, сите ги претресоа што примале во банка и си се повикани да платат данок, првично со пресметани камати и казни, а моментално само да си го платат заостанатиот долг. Ако им рече државата ај не плаќајте вие, тогаш цела држава ќе рече е ние овци сме, само ние ли ќе плаќаме.

За крај исто како колегата @gamon , човек пишува за да ве информира, а тоа дали ќе верувате или ќе плукате по нас дека збориме глупости бидејќи фактите не се така како што ви одговара, тоа си е ваше.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
а Србија не сум слушнал дека стигнале до Пејонир

Наводно имале листа од матичните броеви на сите граѓани што имаат сметки на Payoneer, но ги немале трансакциите. Па ги повикувале засегнатите и им барале да им достават извод на трансакции од нивната сметка на Payoneer.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.508
3.110
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Нема специфична ситуација, ти заработуваш пари со работење за странски клиенти, ако идеме така ајде и ИТ фирмите нека не плаќаат, специфична ситуација се.

Мислам дека треба да ги разграничите субјективните уверувања и желби од објективноста и вистината. Сите сакаме Пејонир да е магично стапче и да ангажира адвокати за да ги бранат интересите на клиентите кога ќе побара УЈП податоци од нив, ама Пејонир ќе те брани колку што те бранат банките во МК. Ти преку нив примаш пари, и ништо повеќе, си потпишал таму дека се соогласуваш на условите под кои работат, каде ти пишува дека доколку се побара од нив да достават информации за одреден клиент, они тоа го прават.

За Србија не сум слушнал дека стигнале до Пејонир, ама исто како што е и овде, сите ги претресоа што примале во банка и си се повикани да платат данок, првично со пресметани камати и казни, а моментално само да си го платат заостанатиот долг. Ако им рече државата ај не плаќајте вие, тогаш цела држава ќе рече е ние овци сме, само ние ли ќе плаќаме.

За крај исто како колегата @gamon , човек пишува за да ве информира, а тоа дали ќе верувате или ќе плукате по нас дека збориме глупости бидејќи фактите не се така како што ви одговара, тоа си е ваше.
Зошто се најде навреден? Разлистај ги моите мислења и кажи дали сум напишал некаде дека не треба да плаќа данок? Напротив, викам дека треба и лично сум плаќал/плаќам. Јас конкретно се фатив за тоа што членот го напиша по однос на тероризам и перење пари. Тоа не може да биде причина за барање.

Инаку за IT фирмите колку што видов нема да плаќаат или ќе плаќаат намелно во следните години. Имаш субвенции за странски инвестиции, имаш категории на граѓани кои не плаќаат вода и струја, имаш продавници каде не слушнале за фискални (и тоа не зборам за продавнички во планина, туку во сред град, и тоа сите го знаат), имаме легализирани илјадници дивоградби и покрај тоа што некој плаќал комуналии, барал дозволи за градба, да не редам што се се случувало и уште се случува овде. Против тие работи сум лично, ама очигледно е дека постои некаков системски проблем штом со децении ова не се решило. Затоа државата во такви ситуации носи закони за амнестии, легализирања и тн. И не ми било ќеиф што го направиле тоа ама некогаш е потребно за да се разреши и да се постават нови правила кои ќе се почитуваат а државата ќе реагира на време.

Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Дечки, некој што поскоро има вадено кеш. Која е максималната сума што може да се подигне од банкомат? Односно, која банка има најголем лимит за подигање.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Дечки, некој што поскоро има вадено кеш. Која е максималната сума што може да се подигне од банкомат? Односно, која банка има најголем лимит за подигање.
НЛБ 3 милиони евра ама директно од сеф во централа

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
НЛБ 3 милиони евра ама директно од сеф во централа

Прашав за банкомат, но, секако, ќе го имам ова и на памет. Ти благодарам на деталниот одговорот и за придонесувањето за развој на дискусијава. :)

cppffs

hello world
7 април 2019
106
112

60 000 на Стопанска Банка Скопје ( не на сите банкомати, некој се лимитирани на 30 некој на 60к )

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
А која ви е поентава со банкомативе? Као ќе ваѓате илјадници евра на мкд банкомат и се ок сакате да испадне на крај?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
А која ви е поентава со банкомативе? Као ќе ваѓате илјадници евра на мкд банкомат и се ок сакате да испадне на крај?

Повеќе ме интересира колку максимум може да се извади при едно вадење. И аспектот како иде со провизиите во последно време, пример, дали и другите наплаќаат 300 денари како тутунска и слично. :)

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Освен на банкомат на стопанска, на кој друг банкомат не зима дополнителна провизија како НЛБ? Комерцијална добра е?
Да, ОК е Комерцијална, нема дополнителни провизии.
Мислењето е автоматски споено:

Зошто да не испадне ОК?
Со години вадам, немало никаков проблем.

Kiko002

read-only
5 декември 2012
8
6
Имам прашање дечки за кое не најдов можда одговор во последниве 10-15 страни од форумов или сум можеби глуп па не сум сфатил некои работи...

Да земеме за факт дека данокот не е воведен во прашање, значи данок ќе си плаќам, која е најдобра опција за вадење на парите ??? Според ова што читам некако стигнувам до заклучок дека можеби е најдобро да се префрлат парите од Payoneer на девизна наша сметка тука па после од таа сметка си правиш што сакаш тука, барем ќе ги префрлам од девизна на наша сметка тука (нормално ќе изгубам дел при конверзијата) ама после можам тука од банкомат да си вадам без воопшто провизија. Или со ова сум тотално грешка и подобро е да имам Payoneer картичка па да извавам пари тука од банкомат ?? Дали така повеќе би заштедил ? Секако знам дека странство помали би биле провизиите ама прашањево ми е која е најдобра опција за вадење и користење на парите тука кај нас, дали со префрлување на парите на наша сметка тука или со користење на Payoneer картичката ??

И уште едно кратко прашање тука (не можев брзо да најдам одговор на Google) Дали мора да земам Payoneer картичка кога ќе отворам Payoneer account или може да имам само акаунт на кој ми стигнуваат парите ама не земам и не поседувам физичка нели нивна Payoneer MasterCard картичка ?

Му благодарам на секој кој ќе го прочита прашањево и одвои време да одговори на вака некој noob како мене :LOL:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Ми текна дека јас слично нешто прашував па ги најдов тие постови, еве го заклучокот до кој дојдов тогаш:

Хах да, добро глуп сум за математика :D
Значи на пример тие $2000 ги вадам на 4 пати по $500 преку картичка. Иако испаѓа провизијата поефтино вкупно ($3.15x4), сепак поради конверзијата ќе платам повеќе отколку ако 4 пати ги повлечам на банка. Плус $30 годишно за картичката. Значи најисплатливо е да се укине картичката и да се вадат поголеми суми, таков заклучок извлеков :)

Можеш да ги прочиташ и постовите пред тоа: линк

Инаку на сметка како девизи кога ги префрлаш не губиш ништо при конверзија зашто сам ќе си ги размениш кога сакаш. Тоа уствари е најлошата работа кај картичката, наплатата за конверзија на валута.

Kiko002

read-only
5 декември 2012
8
6
Ми текна дека јас слично нешто прашував па ги најдов тие постови, еве го заклучокот до кој дојдов тогаш:

Можеш да ги прочиташ и постовите пред тоа: линк

Инаку на сметка како девизи кога ги префрлаш не губиш ништо при конверзија зашто сам ќе си ги размениш кога сакаш. Тоа уствари е најлошата работа кај картичката, наплатата за конверзија на валута.

Одлично ! Ти благодарам многу. Така и мислев. Дека најисплатливо тука кај нас е да си ги префрлиш на наша сметка, со провизија која ете не сум знаел дека е фиксна провизија од 15$ за суми до 10.000$, што искрено е супер.

Само уште дали знаеш дали мора да имам картичка од Payoneer кога имам акаунт или може само да си имам дигитална сметка на Payoneer нели без картичка воопшто ?? Бидејќи, не гледам никаков бенефит од картичкава освен нели ако идеш странство па од таму од банкомат да си изваваш пари или ако некој ја користи за онлајн плаќања работи

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Одлично ! Ти благодарам многу. Така и мислев. Дека најисплатливо тука кај нас е да си ги префрлиш на наша сметка, со провизија која ете не сум знаел дека е фиксна провизија од 15$ за суми до 10.000$, што искрено е супер.

Само уште дали знаеш дали мора да имам картичка од Payoneer кога имам акаунт или може само да си имам дигитална сметка на Payoneer нели без картичка воопшто ?? Бидејќи, не гледам никаков бенефит од картичкава освен нели ако идеш странство па од таму од банкомат да си изваваш пари или ако некој ја користи за онлајн плаќања работи

И во странство ако вадиш во евра или во долари пак ќе ти земат провизија, само не за конверзија на валута туку cross border fee. За жал не знам дали може да се направи акаунт без да нарачаш и картичка, јас мојот одамна го имам направено преку Upwork и тогаш мораше и картичка, а и до ден денес ја обновувам зашто ја користам за интернет плаќања.
Најдобро да прашаш кај нив ако овде никој не знае. Доколку не може единствен трошок за картичката (доколку не вадиш од банкомат) ќе ти бидат $30 годишно.

ssaso

read-only
25 ноември 2010
39
5

Не мора да имаш картица, имаш дури и услов да ти прати некој пари за да можеш да си истајш картица.

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Зошто се најде навреден? Разлистај ги моите мислења и кажи дали сум напишал некаде дека не треба да плаќа данок? Напротив, викам дека треба и лично сум плаќал/плаќам. Јас конкретно се фатив за тоа што членот го напиша по однос на тероризам и перење пари. Тоа не може да биде причина за барање.

Инаку за IT фирмите колку што видов нема да плаќаат или ќе плаќаат намелно во следните години. Имаш субвенции за странски инвестиции, имаш категории на граѓани кои не плаќаат вода и струја, имаш продавници каде не слушнале за фискални (и тоа не зборам за продавнички во планина, туку во сред град, и тоа сите го знаат), имаме легализирани илјадници дивоградби и покрај тоа што некој плаќал комуналии, барал дозволи за градба, да не редам што се се случувало и уште се случува овде. Против тие работи сум лично, ама очигледно е дека постои некаков системски проблем штом со децении ова не се решило. Затоа државата во такви ситуации носи закони за амнестии, легализирања и тн. И не ми било ќеиф што го направиле тоа ама некогаш е потребно за да се разреши и да се постават нови правила кои ќе се почитуваат а државата ќе реагира на време.

Не се најдов навреден, и јасно ми е дека постојат сите тие работи кои ги наведе, за жал премногу постојат кај нас и се заштитени.

Јас само пишав дека ако утре испадне нешто освен ако немаш грб, како и за се во државава, нема да бидеш третиран посебно. Ете гледаш во Србија како од ништо им излезе проблем сега.

Ако помине законот за намален данок во ИТ одлична работа, ама ќе видиме.

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Јас пак со прашање, може има некој искуство со ова до сега, на картичкава ја добив два пати истата сума. Што ќе се случи ако ги извадам париве? Ќе ми ја блокираат претпоставувам, и дали може да се вратат парите назад како dispute нешто?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Јас пак со прашање, може има некој искуство со ова до сега, на картичкава ја добив два пати истата сума. Што ќе се случи ако ги извадам париве? Ќе ми ја блокираат претпоставувам, и дали може да се вратат парите назад како dispute нешто?
Рализирани се конечно? ко испорцесирани трансакции? може да се деси да има некоја резервација што ќе се исчисти сама. Различни трансакциски броеви се (време и сл) да не ти утнал клиентот да платил двапати or something.

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Рализирани се конечно? ко испорцесирани трансакции? може да се деси да има некоја резервација што ќе се исчисти сама. Различни трансакциски броеви се (време и сл) да не ти утнал клиентот да платил двапати or something.

Да, два пати клиентот ми пушти, поддршката ми речеда направам request a payment повторно бидејќи рокот беше поминат и на поминат рок не можеле да процесираат. Го направив тоа и ми пуштија одма.Денес ми стасува дека парите ги пуштиле од првиот request што беше поминат рокот. Не знам што да правам.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Да, два пати клиентот ми пушти, поддршката ми речеда направам request a payment повторно бидејќи рокот беше поминат и на поминат рок не можеле да процесираат. Го направив тоа и ми пуштија одма.Денес ми стасува дека парите ги пуштиле од првиот request што беше поминат рокот. Не знам што да правам.

Ако има можност за Refund преку Payoneer направи refund. Ако не, врати му ги парите преку преку PayPal.

Candice

hello world
23 јули 2019
82
28
Ако има можност за Refund преку Payoneer направи refund. Ако не, врати му ги парите преку преку PayPal.

Не гледам таква опција, ама не реагирам, ако им текне нив да си ги побараат арно, ако не ќе си ги извадам. Инаку paypal немам.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно