AleksandarT
hello world
- 24 февруари 2011
- 193
- 379
Толку ти е тешко да кажеш шо хард диск е? колку си то платил а колку кошта сега?Дискот беше наменет за 24/7 видео надзор - и серијата што ја купив беше таква - специјализирана за тоа @xenon
Се сеќавам во далечната 2008 година исто од АМЦ земен PC со Nvidia GT8600 која цркна по една година и тогашните од АМЦ ми шибнаја Nvidia GS8400 колку за слика да дава а пази и таа беше фалична т.е користена-половна.Компјутеро беше под гаранција 2-3 години,речиси секој втор ден бев кај нив за поправка пошо не се играше ЦС 1.6 и ми кажаа тоа е не се поправа немаме други делови.Кој закон-кој бакрачи никој не уважи ништо.Ме навративте на АМЦ. Во 2013/4 ми цркна графичката (Nvidia GT430), по неколку недели поминати на сервис, ми го вратија компјутерот со ултра-евтина Nvidia GT610. Што беше ужасна и све живо ми кочеше. Па ради тоа успеав да се фокусирам да учам повеќе, јебига.
Се сеќавам во далечната 2008 година исто од АМЦ земен PC со Nvidia GT8600 која цркна по една година и тогашните од АМЦ ми шибнаја Nvidia GS8400 колку за слика да дава а пази и таа беше фалична т.е користена-половна.Компјутеро беше под гаранција 2-3 години,речиси секој втор ден бев кај нив за поправка пошо не се играше ЦС 1.6 и ми кажаа тоа е не се поправа немаме други делови.Кој закон-кој бакрачи никој не уважи ништо.
Дали имаш купено делови од Нексио, Мебиус или Сетек?И мене ме навративте во времето кога цркната графичка во Анхоч, под гаранција, ми се извинуваа, и ми понудија како солуција графичка која беше две серии ПОЈАКА и поскапа од постоечката. Околу 2008ма година. ( им се врати х50 бидејќи ме апгрејдираа во лојален потрошувач )
Да ви цркне рам, каде што сте го купиле 15к денари, пред 3 месеци, а на толку се менува минор верзија на рамот, и ви речав еве ви пари назад, денес купете си го рамот за 40к, таа била ревизија Б сега имаме ревизија Ц од истиот рам, ама не е исти, Ц е, понов е овој...
Во време на копаничарството ми одбиле едно чудо онлајн нарачки од реномирани странаски ритејл ПЦ шопови...Едноставно нели, нема или имат снемано...А од странски продавач како ќе беше? Ни роба ни пари. Која странска продавница вратила подобар производ? Искуства? Ете од наши продавници има некој промил (двајца се пријавија)…
Се согласувам. И не разбирам зошто мнозинството овде не мислат вака.Тоа што трговецот го прави во случајов е што го преебува купувачот. Наместо да му даде друг со најслични карактеристики за да нема штета купувачот (тоа е главната цел на гарантниот договор, во гарантен рок купувачот да не трпи штета) и да добие книжно одобрение од производителот и сите да се среќни и задоволни, продавачов му враќа помалку пари на купуваќов одошто кошта нов диск, а он секако ќе си добие книжно одобрение од производителов следен пат кога ќе прави нарачка или RMA секако по тековни цени а не по цена по која му вратил пари на купувачот.
Таа пракса мене ми изгледа како пункција во здрав мозок и изигрување на гарантниот договор и треба да е казниво. На пример, што ако лаже трговецот дека нема таков диск? На крај краева и да го нема ќе си најде. Во законот пишува дека може да замени и со друг производ со слични карактеристики или по договор со купувачот. Јас би рекол дека членот е во право што е фрустриран затоа што е изигран. Платил пари, гарантен договор е во тек, а нема диск.
А како можело да се провери од страна на сервисот?Доколку не бил намнет за тоа а се користел како таков среќа е што воопшто била признаена гаранција, инаку лесно можело да се провери од страна на сервисот.
А како можело да се провери од страна на сервисот?
Нема такви ограничувања за дискови, барем јас не сум прочитал скоро никаде. Освен ако не се вадат на AWR (annualized workload rating) што па многу тешко се докажува од што настанал.Праша некој дали дискот бил наменет за 24/7 записи т.е. за видео надзор? Има посебни верзии на дискови наменети за работа под високи температури (како во NVR) со константни записи.
Доколку не бил намнет за тоа а се користел како таков среќа е што воопшто била признаена гаранција, инаку лесно можело да се провери од страна на сервисот.
Исто како со графички ако се копаат па не се признаваа гаранции.
Со ова не се согласувам. Дискот не е купен за да трае година-две. Под гаранција е, нека го поправат. Должни се да имаат делови за него барем во гарантниот рок.Од една страна таа разлика во цена сега -3000ден. ти си ги искористил за тоа време,
Чекај нека размислат, ќе се освестат каде и да е.Се согласувам. И не разбирам зошто мнозинството овде не мислат вака.
Можеби ги прават тие шеми за да се заштитат од заебување ?@TylerMkD очигледно дека прават преварантски шеми за да ги заебат луѓето, во меѓувреме го купив дискот за 11 000 од анхоч, така да повеќе нема да ме видат нексио кај нив.
На крај на денот тоа што го пишувам тука не е за 2-3 илјади денари, би ги дал секако, ама начинот на кој се прави е идиотски и заслужува да го видат сите луѓе од заедницата (па и овие фанбојс што хејтаат тука)
Има повеќе начини да се заебеш во животот за нешто. Вака си пукаат во нога и губат муштерии. Треба стварно да си ја направат математиката, што повеќе им се исплатиМожеби ги прават тие шеми за да се заштитат од заебување ?
Стварно не знаеме дали имаат поддршка и замена од производителот такада верувам дека разликата во цена тука е поголема од самата маржа и дека за неколку вакви дискови ќе претрпат големи загуби.
Има повеќе начини да се заебеш во животот за нешто. Вака си пукаат во нога и губат муштерии. Треба стварно да си ја направат математиката, што повеќе им се исплати
Како тоа губи профит кога им е заменет од добавувачот... А доколку прават матни работи тогаш профитот не е 20 туку 40%. Срамота...Со оглед на малите маржи (околу 20%) и фактот дека немаат којзнае колкав обрт, сигурен сум дека немаат покритие од производителот или добавувачот. Ништо чудно овие "v2" да се набавени од сосема четврто место.
12.720 денари како профит ќе ги добијат од купувачот кога истиот ќе купи цела конфигурација во вредност над 1000 евра.
Многу е лесно да судиме од страна, ама ете пробајте отворете фирма, продадете 4 дискови, 5-тиот да рикне во гарантен рок го губиш профитот од останатите 4 и си на 0. Во случајов, набавната цена на новите е над онаа која ја платил клиентот.
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB WHITE Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00199A
2.080,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M7, w/bluetooth, 30000 DPI, 8000Hz, Black, M7-A23
4.870,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON Q1 ULTRA 8K ALUMINIUM HS RGB LED 75% Silk POM BANANA switch,Multi-Device (Wired,2.4Ghz,BT), BLACK, Q1U-M4
15.770,00 ден
Бесплатна достава
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON C2 Pro 8K QMK RGB, Full Size, Super Red switch, C2PX-M1
4.640,00 ден
Бесплатна достава
MOUSE WIRELESS USB LOGITECH G PRO X SUPERLIGHT 2 DEX (HERO 2 Sensor, Lightforce Switches), Pink, 910-007373
9.950,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD PURPLE PRO 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD122PURP
30.120,00 ден