Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Добра е идејава нахнадно да се стави ФИД. Е сега кои уреди да одат преку ФИД или само бојлер? Знам дека некои неможеше така да се користат. Исто како се мери заземјувањето дали е ок за да е вгради ФИД?

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
Добра е идејава нахнадно да се стави ФИД. Е сега кои уреди да одат преку ФИД или само бојлер? Знам дека некои неможеше така да се користат. Исто како се мери заземјувањето дали е ок за да е вгради ФИД?
Јас знам дека по препорака на некои електричари, ги изоставуваат фрижидерот или длабоко. Од причина што ако не си нешто дома и падне склопката, отиде храната во фрижидерот. А реално струја од фрижидер нема да те фати за да ти треба фид заштита.

За мерењето незнам точно, ама знам дека има мерни инструменти што можат да измерат. Друго е да се запази дел или цела инсталација да не е нулована, тогаш фидот не функционира.

Diablo

hello world
5 ноември 2014
92
166
Планирам да купам нов бојлер, размислувам помеѓу леов и аристон 80литарски.Но може и некоја друга марка ARISTON LYDOS ECO 80 V 2K EU ili Боилер LEOV 80L-R Мислење?
Веќе неколку години имаме Ariston.
Одличен е, брзо загрева и нема мака до сега. Кога би купувал пак би земал исти

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Планирам да купам нов бојлер, размислувам помеѓу леов и аристон 80литарски.Но може и некоја друга марка ARISTON LYDOS ECO 80 V 2K EU ili Боилер LEOV 80L-R Мислење?
Меѓу Leov и Ariston се одбира Ting со 20 години гаранција.
Inox electrical heater

Со 25mm пур-пена изолација а не со стаклена волна како кај Leov па да ти се лади во 3-4 саати.
Плус, литражата ја пресметуваат на внатрешниот казан така да и на ова треба да обратиш внимание.

Електричниот дел како греач, термостат не се вечни кај ниеден.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.727
4.304
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Иди во Фриго шоп во автокоманда, имаат тинг (20 години гаранција), металац (10 години гаранција), аристон, леов итн. Цените им се пореални а и гаранцијата исто така, плус се многу подостапни во случај на проблем отколку нептун, сетек и останати фирми. Јас набавував ниско монтажен (за под мијалник) пред неполн месец, и доста реален муабет сврте продавачот а тоа е дека најисплатливо е да се земе леов и да се тера пар години и да се фрли и да се набави нов (со оглед на ниските цените). Инаку лично за мене зедов Металац ( српска фирма ) и е одличен, само треба да си ја регулираш температурата соодветно за да не ти фаќа бигор.
Од муабетите со продажба ми препорачаа или тинг или металац, за разлика од аристон и леов кој им биле производи на кои најчесто се жалеле муштерии. Ми потврди дека до сега ни еден металац им немаат вратено.

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
+1 за Тинг. Купен јуни 2019та, засега си тера без проблеми. Да напоменам дека 20 години гаранцијата е на казанот, а на грејач и термостат има само 1 година гаранција.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Сите се добри додека не дојде момент за чистење или промена на греач. Некои модели имаат греачи што чинат половина од самиот бојлер.
Јас се навикнав на мојот Леов. Секоја втора година го чистам, еден час работа. Греач комплет со фланша и дихтунг е 500 денари. Ќе го сменам само кога ќе попушти казанот...

Испратено од Mi A1 преку IT.mk форум апликација

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.727
4.304
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Сите се добри додека не дојде момент за чистење или промена на греач. Некои модели имаат греачи што чинат половина од самиот бојлер.
Јас се навикнав на мојот Леов. Секоја втора година го чистам, еден час работа. Греач комплет со фланша и дихтунг е 500 денари. Ќе го сменам само кога ќе попушти казанот...

Испратено од Mi A1 преку IT.mk форум апликација
леов во поглед на казан се катастрофа, дупка до дупка.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770

Ако немаш гедоре тури му + 1 саат екстра. Одштрафувањето е лесно, ама мислам дека заштрафувањето е доста попипава работа. :)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ако немаш гедоре тури му + 1 саат екстра. Одштрафувањето е лесно, ама мислам дека заштрафувањето е доста попипава работа. :)
Не бе друже, не е ништо посебно проблематично. Инжињерите на Леов во момент на невообичаено едноставна креативност решиле да употребат обични 10-ки штрафови со мутери кои целосно се вадат, и по желба може да се заменат доколку се изеде навој или слично. Само ги стегаш наизменично за да примениш рамномерна сила на фланшата.:)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Само Тинг друже! Сега имаат и смарт опција нивните бојлери. 20 години гаранција на казан. 4 години користам , никаков проблем до сега сум немал.. Екстра изолација имаат, кај мене стои на таван, 6-7 часа стои топла водата во сред зима.

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
И ariston so inox казан се ок, имаат вифи мифи ама се 25к, тинг е 10к. Најефтин е во нептун.
И многу МНООГУУ битна работа за секој бољер, магнезиумова анода со неа и од плех да е казанот немат гајле.
Само греачите од тинг идат со неа, сите други се без неа. МОРА да се монтира, во спротивно ќе скапе казано. Се мења на 3-4 години и е неверојатно 200 денари, едино место кај што најдов е овде, а кој од кај ќе земи ми е сеедно...

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Само Тинг друже! Сега имаат и смарт опција нивните бојлери. 20 години гаранција на казан. 4 години користам , никаков проблем до сега сум немал.. Екстра изолација имаат, кај мене стои на таван, 6-7 часа стои топла водата во сред зима.

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација
Ting inox montiran 2011- 120L so 2 izmenuvaci za solarno i parno se koristi samo edniot izmenuvac na 2 paneli od po 2kvadrati od solarnoto zaedno so wiloo pumpa, vo plan naprolet uste eden Ting inox 80L na 2ri sprat i uste eden panel,za solarno...
Ting inox nema poizdrzliv prasajte koj,sakate majstor inaku do sega 9god,nee nisto intervenirano na bojlerot...

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
И ariston so inox казан се ок, имаат вифи мифи ама се 25к, тинг е 10к. Најефтин е во нептун.
И многу МНООГУУ битна работа за секој бољер, магнезиумова анода со неа и од плех да е казанот немат гајле.
Само греачите од тинг идат со неа, сите други се без неа. МОРА да се монтира, во спротивно ќе скапе казано. Се мења на 3-4 години и е неверојатно 200 денари, едино место кај што најдов е овде, а кој од кај ќе земи ми е сеедно...
Кај мене е Горење бојлер, 3 години е стар, сега порачав анода од сервисот Горење да си ја сменам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Комбиниран за парно и соларно или обичен?
Ако седиш во куќа задолжително земи барем за соларно односно са влезови. Или и двете

Може да се порачува лев-десен.

MomceMakedonce

read-only
8 април 2014
16
10
Меѓу Leov и Ariston се одбира Ting со 20 години гаранција.
Inox electrical heater

Со 25mm пур-пена изолација а не со стаклена волна како кај Leov па да ти се лади во 3-4 саати.
Плус, литражата ја пресметуваат на внатрешниот казан така да и на ова треба да обратиш внимание.

Електричниот дел како греач, термостат не се вечни кај ниеден.
ДЕФИНИТИВНО и јас сум Ting,
пријател мој си стави нов котел за парно, па сакаше да си го смене бојлерот што му е врзан за парното,
го отворил да го провере и се си било во ред, стар ~15 години, арно ама шасијата му зарѓавела, и се јавил да виде што може да се направи околу неа, рѓа ова она
и му рекле да го однесе, кога го прегледале се изненадиле дека е здрав и му го задржале стариот и дале чисто нов.
ке го ставиле најверојатно као изложбен за квалитет :)

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно