Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

DrMTR

senior
27 март 2014
7.920
8.411
Абе како што веќе пишав, имаат пакети кајшто ти вика, цената на пакетот е 1500 денари ама ако потпишеше на две години, добиваш промотивно 200 денари попуст на претплатата во времтраење на договорот. И ти плаќаш 1300, и кога ке ти истече, автоматски ти завршува промоцијата и иде на 1500.
Вака нешто, само што имаат вакви понуди и со две години намалена цена, колку што ти трае договорот.

Погледнете го атачментот 157528
Не не мислев на такви менувања во цената. Мислев потпишуваш договор на 400 денари месечно. и така тераш две години (или колку е времетраењето на договорот). По завршувањето на истиот мораат да ти дозволат да останеш на истата таа тарифа по која си,го започнал договорот пред две години , т.е не смеат да те мигрираат по автоматизам на нова поскапа тарифа.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
не. и никад не ми требал таков буџет.
мамка е тоа невидена. Со покачени цени на мобилни ти нудат буџет за кој што ќе ти фалат неколку илјадарки да додадеш ако сакаш добар моб.
Еве на пример
Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 12/512 у А1 е за 2 илјадарки повеќе од Neptun по редовна цена, а со Happy картичка е за 9 илјадарки повеќе.

Сеедно, се наоѓаат некад овие од буџет за други ствари.

Не не мислев на такви менувања во цената. Мислев потпишуваш договор на 400 денари месечно. и така тераш две години (или колку е времетраењето на договорот). По завршувањето на истиот мораат да ти дозволат да останеш на истата таа тарифа по која си,го започнал договорот пред две години , т.е не смеат да те мигрираат по автоматизам на нова поскапа тарифа.
Ама кога ќе ти заврши договорот, завршен е, не важи веќе, од правен аспект гледано.

Ја терав 4 години на иста тарифа, ама обновив договор после втората година и некако се спогодивме у салон за тогашната Nova S да остане иста, ама цената ми ја зголеми, ама бенефитите, самата услуга остана иста, неограничен нет и роаминг и сеф итн... за 999 ден. x2 и немаше намалување на второ бројче.

Ама овојпат ми викаат дечко тие тарифи се стари и веќе ги немаме. Како да им се потрошиле, па немаат на залиха. Ај ти се молам.

Сега за истите пари, т.е. +50 ден даваат помалку нет на моб.

Кога имаше промена на ТВ канали, ти ги мењаат додават без никакво известување.
Нетот ми остана ист 100/100 кога ги сменија тарифите и направија тој средниот Combo да е 150/150.

Така да каша попара е работава:)

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ама кога ќе ти заврши договорот, завршен е, не важи веќе, од правен аспект гледано.
не е баш така.
не смеат да ти го исклучат телефонот, и не смеат да те форсираат на нов пакет.
тоа е според правила за јавен комуникациски оператор.

единствено можно би било, ако си потпишал договор, па на две години ти дале попуст, па да те вратат на оригиналниот договор - некоја таква шема, ама сега шпекулирам пошто неам потпишано со децении :)

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
не е баш така.
не смеат да ти го исклучат телефонот, и не смеат да те форсираат на нов пакет.
тоа е според правила за јавен комуникациски оператор.

единствено можно би било, ако си потпишал договор, па на две години ти дале попуст, па да те вратат на оригиналниот договор - некоја таква шема, ама сега шпекулирам пошто неам потпишано со децении :)
Исто и јас кажувам свои искуства и прашувам за туѓи искуства со нив.
Они нормално нема да ти го исклучат мобилниот по истек на првичен двогодишен договор ако си плаќаш редовно, а во однос на тарифите, мислам дека ќе се согласиме дека е каша попара работава и нема некој default систем со тарифи. Испаѓа дека секој овде има различна тарифа на моб уште од кога А1 ги презема ВИП и Оне.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.168
18.769
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не знам дали некој пробал да види стварно шо се дешава после истек на договор а да не го обновиш.
Дали уствари добиваш буџет за уреди ако автоматски се обнови? Ако стварно воопшто се обновува автоматски?
Или некој од А1 те известува дека ти истекол договорот?

Другиве дечки шо пишувате мислам дека не е исто припејд тарифи и постпејд.

Мојот договор е Combo со мобилна Nova S, Net+TV M, брзина 100/100 оптички. тоа го нема во новиве тарифи, сега е повеќе 150/150.
Арно ама на Nova S тарифата за 999 ден. имав и неограничен нет и ред други работи, а сега на Alfa S е само 80 GB за 1049 ден., додека за неограничен нет на мобилен сега е за 300 ден. повеќе во Alfa M тарифата.

Моментално моите тарифи ги нема за избор.

Не разбирам... како тоа не знаеш дали некој видеш што ке се случи ако ти истече договор? буквално миљон луѓе има со истечени договори, дури и тројца над твојот пост имаме пишано за такви случаеви.

Они нормално нема да ти го исклучат мобилниот по истек на првичен двогодишен договор ако си плаќаш редовно, а во однос на тарифите, мислам дека ќе се согласиме дека е каша попара работава и нема некој default систем со тарифи. Испаѓа дека секој овде има различна тарифа на моб уште од кога А1 ги презема ВИП и Оне.
Еве и сам викашш дека нема да ти го исклучат... што е тука мистеријата?

А каква дифолтна тарифа побогу, баш тоа го зборувам 14 пати веќе, ако ти истече договор продолжуваат да ти важат условите од договорот на неодредено време додека не го прекинеш. Баш поради тој закон од АЕК, не постои нешто како дифолтна тарифа, затоа што мораат да ја држат твојата тарифа се додека не те натераат н да потпишеш за нова. Не знам што е каша попара, имаш тековни тарифи кои нормално се менуваат и еволуираат, и понудата се менува, старите постојат се додека има корисници на нив но секако не се достапни за нови корисници.

Е така де, баш така е. По истекот на договорот продолжуваат да важат истите услови од договорот на неопределено време и во секое време понатака можеш да го раскинеш догворот без пенали или да потпишеш нов. Искључок има само со амин од АЕК кога им е дозволено да направат промена во цена на постоечка тарифа, но истовремено да понудат и без надомест да ракинеш кога они пред регулаторот ке презентираат дека поради инфлација од 40% изминатите 5 години кога првпат била таа тарифа воведена, веќе е невозможно да ја нудат таа услуга по таа цена. Јас иначе пред 15 години има линија со претплата од 50 денари плус ДДВ. Значи 59 денари месечно. Секако дека после можеби 10 години ја укинаа таа тарифа, не ми текнува како беше точно, затоа што јас уште пред тоа сменив тарифа, ама мајка ми остана на таа и на крај мигрираше на тарифа од 199 денари. И бев скроз ок со тоа, секако новата тарифа понуди повеќе услуги.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
@Oktar

Па, ја уствари не знам што се случува во однос на буџет за уред. Ама еве сега дознавам од тебе во врска со некои правни работи и АЕК. Фала на инфо.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.700
Kosmofon 666 тарифата не постои откако се спојувааа и ова и она... Пријателот не ја менуваше и супер му беше. Го прашав пред нова година ми рече дека пред некоја година ја качиле за 100 денари, сега изгледа секој септември по 100 денари (така разбрав). Ја има некој 666?

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
215
151
Дали има некој на Телекабел (мобилна линија)? Освен што се плаќа за пораки (што преретко ги користам, освен за паркинг) и треба да се наоѓа други начини да се плаќа паркинг, други маки ги има со виртуелниве оператори? На А1 сум не знам колку години наназад и ме изнервираа што еднаш ми понудија демек некаков специјален попуст за комбо, а вториот пат ми дадоа полоша понуда од првиот пат, се правдаа дека не било така (или лошо ми кажале тие, пошто 2-3 пати убаво ги пепрашав да ја запишам).

Преку глава ми е од високиве тарифи, нет сеф за глупости што не ги користам (освен роамингот во странство што ми користел да бидам искрен) и не ми требаат и божемни субвенции т.е. буџети за нов уред што не се реални односно им се пренапумпани цените. Се чувствувам ко да плаќам најмалку дупло од она што реално го користам, дури и со денешниве цени.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.920
8.411
Дали има некој на Телекабел (мобилна линија)? Освен што се плаќа за пораки (што преретко ги користам, освен за паркинг) и треба да се наоѓа други начини да се плаќа паркинг, други маки ги има со виртуелниве оператори? На А1 сум не знам колку години наназад и ме изнервираа што еднаш ми понудија демек некаков специјален попуст за комбо, а вториот пат ми дадоа полоша понуда од првиот пат, се правдаа дека не било така (или лошо ми кажале тие, пошто 2-3 пати убаво ги пепрашав да ја запишам).

Преку глава ми е од високиве тарифи, нет сеф за глупости што не ги користам (освен роамингот во странство што ми користел да бидам искрен) и не ми требаат и божемни субвенции т.е. буџети за нов уред што не се реални односно им се пренапумпани цените. Се чувствувам ко да плаќам најмалку дупло од она што реално го користам, дури и со денешниве цени.
Мтел мислам не може да се плаќа паркинг со порака. Ама затоа имаш апликација и си плаќаш со картица така да исто то е некако

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252

Jas sum 2 godini na telekabel i funkcionira dobro. Pozitivno e sto si na dogovor mesec za mesec pa ako ne te bendisa moze slobodno da raskinas dogovor vo sekoj moment.

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.744
Дали некој користи Smartwatch кој е LTE да има поврзано еSIM картичка од наши оператори.Според интернетов непронајдов никаква информација за А1-Тмобиле каде имаат документирано еSIM за часовници.
Некој доколку има активирано од каде и како да кажи ?

За скоро ќе преминувам повторно на Samsung watch но LTE верзија овој пат па несакам да ми биде исто како претходниов на блутут само врзан.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.284
1.315
Дали некој користи Smartwatch кој е LTE да има поврзано еSIM картичка од наши оператори.Според интернетов непронајдов никаква информација за А1-Тмобиле каде имаат документирано еSIM за часовници.
Некој доколку има активирано од каде и како да кажи ?

За скоро ќе преминувам повторно на Samsung watch но LTE верзија овој пат па несакам да ми биде исто како претходниов на блутут само врзан.
Нема поддршка за еСИМ.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.675
3.761
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Нова верзија на Телеком апликацијата...сменат изгледот и некако попрегледно е...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.675
3.761
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS