Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Разбирам да маваш на тастатура ко мојава, одвратна Gembird пластика од 600 денари, ама по механичка од 4000+ ? :D
Ако успееш гледај земи корсеир к70 или 95ката, подобри тастатури амин во тој опсег, со свашта...

Нормално има подобри механички но не се РГБ, а знам дека 90% од луѓето сакаат РГБ :p

Оваа гигабит е ентри левел.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Можно ли е на тастатура на која кабелот се вади и има усб конекторче да се приклучи на пример wifi/bluetooth dongle и така да работи :mario:
мојава е coolermaster quickfire tk

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Видов еден пост од @fuzzjaw во темата кај што се пофали со Obins Anne Pro, па ме заинтересира да разгледам помали тастатури од стандардните full size.
По интернетов Anne Pro е прилично популарна, најмногу ради цената, Gateron свичови, RGB осветлувањето и можноста да се користи и преку Bluetooth. Има subreddit за тастатурава и според тоа што го читам деновиве, голем дел се задоволни. Добро би било @fuzzjaw да сподели искуство по некое време користење.

Како некоја алтернатива на Anne Pro, со слични спецификации само со декларирани Cherry свичови, ја најдов оваа тастатура - MantisTek GK3-61. Помалку популарна од Anne Pro, со контроверзни тврдења околу тоа дека неовластено прибира информации при куцање. Освен од видеово, нема баш многу информации на нет од корисници, ваљда и зошто е понова. Ми се свиѓа тоа што има arrow keys, On/off switch за Bluetooth и осветлувањето ми изгледа дека е подобро решено. Со купонот од видеото излегува околу 60$ на Banggood.

Кај нас не најдов избор на 60% механички тастатури, слабо има и TKL.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Видов еден пост од @fuzzjaw во темата кај што се пофали со Obins Anne Pro, па ме заинтересира да разгледам помали тастатури од стандардните full size.
По интернетов Anne Pro е прилично популарна, најмногу ради цената, Gateron свичови, RGB осветлувањето и можноста да се користи и преку Bluetooth. Има subreddit за тастатурава и според тоа што го читам деновиве, голем дел се задоволни. Добро би било @fuzzjaw да сподели искуство по некое време користење.

Како некоја алтернатива на Anne Pro, со слични спецификации само со декларирани Cherry свичови, ја најдов оваа тастатура - MantisTek GK3-61. Помалку популарна од Anne Pro, со контроверзни тврдења околу тоа дека неовластено прибира информации при куцање. Освен од видеово, нема баш многу информации на нет од корисници, ваљда и зошто е понова. Ми се свиѓа тоа што има arrow keys, On/off switch за Bluetooth и осветлувањето ми изгледа дека е подобро решено. Со купонот од видеото излегува околу 60$ на Banggood.

Кај нас не најдов избор на 60% механички тастатури, слабо има и TKL.

После месец дена, искрено, презадоволен. Ќе кажам и дека тастатурава не е за секого. Мене не ми треба numpad, ниту пак ги користам F1-F12 копчињата толку често за да ми се неопходни посебни копчиња за нив. Се друго се решава со Fn, и јас успеав да се навикнам во првите две недели.

За таа цена, ако некој бара 60%, нема подобра. MantisTek-от е единствена која и се приближува, со предност бидејќи има on-off switch, Anne Pro нема. Контроверзните тврдења постојат, прашање е дали е вистина, и дали на некој му менува тоа. За декларираните Cherry MX нема да коментирам, бидејќи во последниов период има еден куп компании кои прават свичови. Патентот на Cherry MX им истече, и сега имаат конкуренција која прави компетентен свич и го продава драстично поефтино. Јас, искрено, ги преферирам Gateron Blue (претходно имав CM QuickFire TK), бидејќи се осетно помазни од Cherry MX Blue. Како некој што пишува пред компјутер солидни 6-8 часа на ден, никогаш не би се вратил на Cherry MX Blue.

За тастатурата, да, се смета за една од најдобрите во ценовната класа. На Reddit има и Wiki за сите потенцијални проблеми, како и firmware updates, упатства за хардверски модификации итн. Доаѓа со doubleshot PBT keycaps, кои не би требало да избледат (ја имам месец дена па нема да коментирам за ова, ама so far so good). Фонтот мене лично не ми се допаѓа, па кај и да е ќе порачам нов комплет, ама тоа е веќе индивидуално.

Bluetooth конекцијата ја користам само за едитирање на осветлувањето, инаку е поврзана со кабел бидејќи на брзини поголеми од 90 WPM има каснење и пропуштени копчиња, и мене тоа ми е проблем. Од истите причини не би можел да коментирам и за батеријата, не сум ја проверил. Може да се користи со било кој microUSB кабел. RGB осветлувањето е солидно, иако не е баш најсветло. Преку апликацијата за телефон можат да се прават буквално секакви комбинации, копче по копче да се бира светлото, итн., а и built-in модовите се интересни.

Исто така би напоменал дека тастатурата може да се репрограмира. Во апликацијата за телефон има опција да се смени функцијата на било кое копче, и популарна замена е Fn копчето да се стави на местото на Caps Lock. Можам да потврдам дека така е многу полесна за користење. Опциите за макро на официјалната апликација се катастрофа, огромен дел од времето не работат и се нестабилни, а Obins веќе подолго време ветуваат дека ќе се среди ова, ама ништо засега. Истото се решава беспрекорно со AutoHotKey, доколку на некој му требаат макро опции.

Друг проблем за некој што сака да менува работи, е дека не може да се смени case-от. Локациите на некои од штрафчињата не се како на другите 60% тастатури, па бара шмирглање и дополнителна обработка ако некој сака друг case. Освен тоа, можам да потврдам дека е best-buy за парите и за било кој што бара 60% тастатура.

А кај нас, изборот на тастатури е катастрофа. TKL има само 2-3 кинески во Anhoch, и QuickFire во Setec, ама со залиха се слаби, а 60% нема апсолутно ништо.

Вака накратко тоа е тоа, ако било кого го интересира било што дополнително, слободно прашајте или пишете порака :)

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Па тоа бе @fuzzjaw! :D
Фала ти за фидбекот, јавна дискусија во тема сметам дека е многу покорисна за сите, затоа и ја иницирав тука наместо да те прашувам по ПП.

Мојот впечаток од читање и гледање видеа е многу блиску до тоа ти што си го пишал. Неам потреба од Ф-копчиња и ретко користам Numpad, така да би одел на помала тастатура. Најмногу се мислам околу стрелките, кои ги користам често при пишување и би ми фалеле ако не најдам начин како да ги вклопам со репрограмирање. Дизајнот на тастатурата ми е сосема ОК, освен фонтот на копчињата кој го утнале ептен.

Околу свичовите, се мислам меѓу Blue и Brown, најмногу ради гласноста на плавите. Чат пат би ја земал со мене на работа во канцеларија во која не сум сам, па нејќам да ме пцујат тие до мене. :) За свичови добредојдени се совети и предлози, ептен сум нуб во однос на механички тастатури.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Па тоа бе @fuzzjaw! :D
Фала ти за фидбекот, јавна дискусија во тема сметам дека е многу покорисна за сите, затоа и ја иницирав тука наместо да те прашувам по ПП.

Мојот впечаток од читање и гледање видеа е многу блиску до тоа ти што си го пишал. Неам потреба од Ф-копчиња и ретко користам Numpad, така да би одел на помала тастатура. Најмногу се мислам околу стрелките, кои ги користам често при пишување и би ми фалеле ако не најдам начин како да ги вклопам со репрограмирање. Дизајнот на тастатурата ми е сосема ОК, освен фонтот на копчињата кој го утнале ептен.

Околу свичовите, се мислам меѓу Blue и Brown, најмногу ради гласноста на плавите. Чат пат би ја земал со мене на работа во канцеларија во која не сум сам, па нејќам да ме пцујат тие до мене. :) За свичови добредојдени се совети и предлози, ептен сум нуб во однос на механички тастатури.

Се сложувам дека е покорисно кога е јавно.

Инаку, стрелките ги имаш на WASD, како и на IJKL, со Fn. Ако го репрограмираш Caps Lock да биде Fn, во рок од недела дена ќе се навикниш :) А фонтот дека е промашен, да, е, дефинитивно, ама солидни 90% од кинескиве тастатури се со истиот фонт.

Ако си со намера да ја користиш на место кај што имаш друг човек во радиус од 10 метри, во никој случај Blue. Сеедно дали е Cherry MX или Gateron, сериозно се гласни и сметаат. Gateron-от се дури и малку погласни од Cherry MX. Јас би ти рекол да бегаш од нив ако си со таква намера. Земи си Brown и немаш гајле.

Ако пак сакаш поголем избор на свич, јас би размислил и за Poker. Обично се со Cherry MX, и се поскапи, ама и изработката е ниво погоре од Anne Pro.

PS, ако случајно си во Охрид пред да одлучиш, на располагање сум да ја пробаш мојава па да решиш дали ти се прегласни или не :)

Foldalot

hello world
19 март 2014
121
95
Во Анхоч после подолго време ги има на залиха Natec Thor 300 TKL Red/Blue.

Знам некои членови ги збореа па бујрум кој ги чекал.

Јас Red земав вчера. Review не можам да дадам, прв пат користам механичка, it's all new to me.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Од каде да нарачам keys за MX Cherry?

Конкретно ми треба за SteelSeries Apex 500, по 1 година буквата S почна да се лиже и продира светлина...

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532

Конкретно ми треба за SteelSeries Apex 500, по 1 година буквата S почна да се лиже и продира светлина...
Има еден куп на AliExpress, само барај материјалот да е PBT, а не ABS. Исто, пази на layout-от, дали е ANSI или ISO.

Еве пример.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

И јас би ти препорачал AliExpress. Имаш различни цени и материјали и да, генерално PBT се поквалитетни од ABS.

Најмногу избор ако сакаш пристојно имаш од KPrepublic Store и KBDfans Store.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Мене конкретно ми треба за едно копче, баш ќе зирнам. :)
Покрај S смени ги и W-A-D, и таман естетски ќе дојде. ;)
maxresdefault.jpg

Loginot

read-only
15 февруари 2018
2
0
Поздрав дечки,

Дали некој знае доколку има можност да се набави Corsair K70 тастатура од кај нас?

Поздрав и фала

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Донеле Анхоч Zowie Celeritas II со оптички свичови, баш ме интересира какви се за куцање ама прескапа е тастатурава за тоа што го нуди

Бај д веј, ми се свиѓа што има веќе механички тастатури за околу 2000 денари, иако има дебата за свичовите што се копии на Cherry, секако се светлосни години пред 'гејминг' тастатурите со мембрана

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно