Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mеханички тастатури

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Од кате порачувате custom делови за тестатуриве ?

Со ефтин шипинг по обична пошта:
- keygem.store
- candykeys.com
- mechbox.co.uk
- aliexpress
- ebay
(idobao, ymdk, и другите кинески брендови обично имаат подобар шипинг преку алиекспрес него ли кај нивните продавници)

Со скап шипинг (федекс, дехаел експрес)
- kbdfans.com
- novelkeys.com
- canonkeys.com
Мислењето е автоматски споено:

Мало освежување со нови капачиња:

АККО BlackPink, Double shot ASA Profile

За парите, нема подобри капачиња. Премиум чувство, најдобро спакувани на цел пазар, double shot, одличен дизајн и многу добар звук. АСА профилот е многу комотен за мене и не би требало да прави проблеми на луѓе навикнати на чери/оем профили.
А сега, сличиња:

IMG_20210526_124322.jpg
IMG_20210526_125925.jpg
IMG_20210526_130346.jpg IMG_20210526_125953.jpg

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Сакам да ги променам свичовите да експериментирам на Redragon K552RGB-1. Какви свичови да барам на алиекспрес?

Јас ја имам тастатурава и ги сменив со оутему црни. Прво не им се свиѓаа ама со тек на користење станаа помазни и потивки. Потешки се од Cherry Black ама моето Чери е 10 години старо.

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com
Јас ја имам тастатурава и ги сменив со оутему црни. Прво не им се свиѓаа ама со тек на користење станаа помазни и потивки. Потешки се од Cherry Black ама моето Чери е 10 години старо.
Дали можиш да ми пратиш линк нешто на што да пазам да не порачам грешни па да ги чекам пола година

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Дојдоа еден куп ствари наеднаш и ја комплетирав и другата.

Domikeys SA Gas attack

IMG_20210531_110748.jpg

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
362
280
Дали Keyboard Fury Gaming Tornado Mechanical RGB е добра тастатура?
Да идам зa full или tkl?
Препораки под 2000 денари?

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Kaко бокс ројалс?
Како ги споредуваш со други тактилни што користиш, посебно бокс пинкс ако имаш/си пробал?

Знам дека не е за мене прашањево, ама има возено ројалс а сега имам 2 тастатури со пинкс :)

Box pinks се клики, со кликбар и потешки од box white. Не се споредува нивната тактилност со било што друго, освен со jades, navies :). Ако не ти сметаат тоа што се клики, не барај ништо понатаму, не ти требат ројалс и слични срања.
---
Бокс ројалс се многу тактилни (споредено со тактилните MX и MX like). Оштро се осеќа. Потактилни се од дурок коала и зилиос (ова од пробано) Ама се и малце побучни и по непрефинети од коалите.
Со тоа што, боксовите се далеку по цврсти и резилиентни. 1000 пати да ги ставаш/вадиш во тастатура, немаат мака. Дурокот и слични, на вториот пат се гмече телото.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Кул, имам гледано/слушано ривјуа ама друго е кога ќе си каже корисник од прва рака. (y)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Kaко бокс ројалс?
Како ги споредуваш со други тактилни што користиш, посебно бокс пинкс ако имаш/си пробал?

Ќе се сложам скроз со @dekomote , прилично се тактилни и дури на момент ми изгледаат ко грубо, ко недоработено. Ама па споредбата ми е со 45g Topre подмачкани со 205g0, немам користено други тактилни MX свичеви.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Јас сум малце пристрасен кон whites.

Го купив свич тестерон од Нексио и сум тотално импресиониран од Kailh Box општо, и следствено од Box White. Повеќе сум фан на линеарни свичеви, така што нарачав Dark Yellow, ама Box White-ов е еден од најинтересните свичови што сум ги кликнал до сега.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Не пишува дека е, сигурно би спомнале доколу е.

@fuzzjaw читам дека подмачкуваш свичови, чисто ме интересира после колку време се враќаат свичовите на првобитниот звук, т.е. колку често треба да ја повторуваш процедурата?

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не пишува дека е, сигурно би спомнале доколу е.

@fuzzjaw читам дека подмачкуваш свичови, чисто ме интересира после колку време се враќаат свичовите на првобитниот звук, т.е. колку често треба да ја повторуваш процедурата?

MX-style свичеви немам подмачкано досега, само стабилизатори. Ги подмачкав Topre-то, пред околу година дена, и мислам дека пред околу месец дена ко да ми станаа малку погруби, значи им треба пак подмачкување. Keep in mind дека тастатурата ми е daily driver и трпи по околу 80-100 илјади збора секој месец, така да би ја категоризирал како ептен heavy use :)

Не знам кој би бил временскиот интервал за MX свич, стабилизаторите еднаш на 3-4 месеци ги подмачкувам и океј се.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
MX-style свичеви немам подмачкано досега, само стабилизатори. Ги подмачкав Topre-то, пред околу година дена, и мислам дека пред околу месец дена ко да ми станаа малку погруби, значи им треба пак подмачкување. Keep in mind дека тастатурата ми е daily driver и трпи по околу 80-100 илјади збора секој месец, така да би ја категоризирал како ептен heavy use :)

Не знам кој би бил временскиот интервал за MX свич, стабилизаторите еднаш на 3-4 месеци ги подмачкувам и океј се.
Не сум подмачкувал до сега, ми се допаѓа разликата во звукот, ама ми делува на постапка која долго трае искрено. Негде на Реддит прочитав дека се враќале во првобитната состојба за 10ина дена и бев во неверување дека толку често би се повторувала постапката.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Не сум подмачкувал до сега, ми се допаѓа разликата во звукот, ама ми делува на постапка која долго трае искрено. Негде на Реддит прочитав дека се враќале во првобитната состојба за 10ина дена и бев во неверување дека толку често би се повторувала постапката.

Трае неколку часа, и бара премногу живци. Со Topre е полесно пошо само лежиштето од слајдерот е за подмачкување, ама кај MX мораш да го расклопиш цел свич и да подмачкаш со пазење на неколку места без да претераш. Дека траат толку кратко, не, ако користиш квалитетен лубрикант :) Не знам што свичеви имаш, ама ако е за линеарни, мислам дека Krytox 205g0 ти е супер. Јас го користам и за тактилни иако не е препорачано, одзема малку од тактилноста, ама пак се драстично помазни а и звукот е друг.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Трае неколку часа, и бара премногу живци. Со Topre е полесно пошо само лежиштето од слајдерот е за подмачкување, ама кај MX мораш да го расклопиш цел свич и да подмачкаш со пазење на неколку места без да претераш. Дека траат толку кратко, не, ако користиш квалитетен лубрикант :) Не знам што свичеви имаш, ама ако е за линеарни, мислам дека Krytox 205g0 ти е супер. Јас го користам и за тактилни иако не е препорачано, одзема малку од тактилноста, ама пак се драстично помазни а и звукот е друг.
Нарачав Kailh Box Dark Yellow, кога ќе стигнат и ќе ги наместам ќе проценам дали звучат задоволително или ќе се одлучам на подмачкување. Не сакам да се впуштам во непотребни процедури :sneaky:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Нарачав Kailh Box Dark Yellow, кога ќе стигнат и ќе ги наместам ќе проценам дали звучат задоволително или ќе се одлучам на подмачкување. Не сакам да се впуштам во непотребни процедури :sneaky:

Боксовите се полесни за подмачкување, свичинг листовите си се во посебно кутифче и не моеш да ги заебеш :) Ама генерално не се ни подмачкуваат.
Јас не подмачкувам. А има поголеми фактори за звукот. Од плејт и куќиште, изолација, дали е лемена или хотсвап, какви капачиња имаш... Пример doubleshots звучат многу подобро од обични dye-sublimated. Или, SA профил звучат многу подобро од другите профили пошто се повисоки, а со тоа имаат подолна резонантна фрекфенција...
Земи, монтирај па види.

И 2-3 дена раскуцај ги. Треба време да легнат малце пружините.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Боксовите се полесни за подмачкување, свичинг листовите си се во посебно кутифче и не моеш да ги заебеш :) Ама генерално не се ни подмачкуваат.
Јас не подмачкувам. А има поголеми фактори за звукот. Од плејт и куќиште, изолација, дали е лемена или хотсвап, какви капачиња имаш... Пример doubleshots звучат многу подобро од обични dye-sublimated. Или, SA профил звучат многу подобро од другите профили пошто се повисоки, а со тоа имаат подолна резонантна фрекфенција...
Земи, монтирај па види.

И 2-3 дена раскуцај ги. Треба време да легнат малце пружините.

Знам, има многу фактори како ќе звучат, затоа сакам да стигнат, да ги монтирам па ќе видам. Имам проблем да најдам квалитетни најобични црни backlit PBT keycaps, нарачав некои од Алиекспрес, многу се тенки, имаат ужасни остри рабови и звучат катастрофално. Ако имате да препорачате некој таков сет, споделете.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Знам, има многу фактори како ќе звучат, затоа сакам да стигнат, да ги монтирам па ќе видам. Имам проблем да најдам квалитетни најобични црни backlit PBT keycaps, нарачав некои од Алиекспрес, многу се тенки, имаат ужасни остри рабови и звучат катастрофално. Ако имате да препорачате некој таков сет, споделете.
Backlit, освен оние на g.skill и нема да најдеш квалитетни. Сите звучат лошо. Кога би го жртвувал беклитот, одма ќе ти препорачам топ капачиња за солидна цена. Ете, зирни ги сетовите на AKKO, ги има на алиекспрес.

kikomir

hello world
30 јуни 2015
192
220

За backlit подобро од Tai-Hao мислам нема. Генерално нема backlit високо квалитетни капачиња.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Дали Keyboard Fury Gaming Tornado Mechanical RGB е добра тастатура?
Да идам зa full или tkl?
Препораки под 2000 денари?

Јас оваа ја користам година и нешто одлична е. Мојата е со црвени, имаш и со плави.

Дојдоа еден куп ствари наеднаш и ја комплетирав и другата.

Domikeys SA Gas attack

Погледнете го атачментот 101422

Супер, само што се дешава со капс локот?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Јас оваа ја користам година и нешто одлична е. Мојата е со цр

Супер, само што се дешава со капс локот?

Па ремапиран е на Fn(1) и ставив такво копче. Има caps капаче во сетов иначе :)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
дајте бе нешо со ISO ентер (hate the skinny shift like enter)

6 ноември 2012
2.074
2.235
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
дајте бе нешо со ISO ентер (hate the skinny shift like enter)

BadUnsteadyGoldenretriever-size_restricted.gif

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7