Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Е вака за дечките со GREE и најдобрите клими.

Еве зошто постои еуровент и што значи.

Ова е нов модел на fujitsu ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ FUJITSU KG Series ASYG - 12 KGTA INVERTER 12.000 BTU (Σε 12 άτοκες Δόσεις)
KGTA

И на папир вака документи од нив напишани изгледа стварно одличен бај.
5.1 scop средна зона, 770 m3/h проток на воздух, твин ротари. R32 се тоа супер.

Дуру кога ќе де погледне во сервисно си има табелички за испорачана топлина на надворешна -15 и внатрешна 20 како што тестира еуровент.

И резултатите бар напишани од нив делуваат, увуао прекрасно.
5b9936a2fca322636e603a1a4a0e37f8.jpg

На -15 внатре 20 испорачува 3.36 kw со потрошени 1.36 kw/h струја.
Фантастично.

Ама фала му на бога што има независна лабораторија што ги тестира овие болд стејтмнтс на произведувачите.

И резултатите се малку шок.
На -15 во внатрешна 20 степени eurovent измерил дека климичката дава 2.15 kw со 2.81 cop.
eaa6f8cc1a1b1ded247931264eac653c.jpg

Тоа е 1.21kw разлика во оддадена топлина измерена од eurovent.

1.21kw е плус една панелка или плус уште една клима на -15.

Затоа читајте eurovent за нештата да станат појасни.
А ако нема eurovent, well тогаш можеш да тврдиш дека климите ти се no 1 у светот

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
„читајте eurovent за нештата да станат појасни“
Мене тек сега ништо не ми е јасно - што треба да разбереме за Гри преку пример за Фуџитсу?

Демек „логикава“ е: Ако некој од маркетинг одделот на Фуџитсу заебал работа, Фуџитсу се лоповска фирма? А следствено и омилените ти Гри, исто така се лопови? Заради маркетинг одделот на Фуџитсу! :D

Мене ми се чини дека иако повикуваш на логика, ама ти самиот не ја применуваш истата.
Ајде тогаш малку логика @vlavot, биди љубезен и одговори ми го следново прашање: Ако целта на Еуровент е исклучиво заштита на купувачите, тогаш зошто давачките за Еуровент сертификација се толку големи - многу поголеми од реалните трошкови за да се изврши тестирањето?

Еуровент немаат никакви трошкови, откако еднаш ја изградиле лабораторијата. Ги користат истите мерни инструменти (термометри и мерачи на потрошувачка). Се што треба е еден вработен да измери вредности, работа од неколку саати (заедно со се писарскиот дел). И таа „лабораторија“ која можеби ја замислувате како спејсшип технологија веројатно е само најобична градба со две соби во кои ја контролираат температурата со цел да измерат потрошувачка и учинок на климите во услови на разни надворешни температури на воздухот.

Бах, лоповите (за кои ретко зборуваме) овде се трговците. Хидросет со монополистичките цени за Фуџитсу - единствената причина зошто Фуџитсу не е најпродаван бренд за клими во Македонија.
Редовните цени на Гримак не се многу подобри, си колат и тие. Но сепак повремено има акциски цени (кои се всушност нормалните цени), и баш тоа е причината зошто во Македонија се користат толку многу Гри клими. А Гри климиве иако се далеку од „најдобрите клими“ како што се мајтапиш, дефинитивно се најдобрите клими за парите по кои се продаваат - кога се на акциски цени.

Ама ете ти демантирај ме, можеби грешам. Еве јас за моите годнава во Февруари земав Гри Ломо ЛЦЛХ клима за 28.700ден заедно со се монтажа. Кажи ми ти мене која подобра клима може за тие пари да се купи во Македонија?

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Eдно нешто не штима. Втор најголем производител на клими е, со трилиони евра профит. Единствено тој нема eurovent. Зошто и како не е наше да гаѓаме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
^
Па баш тоа и го правиме. Воедно и споделуваме искуства. Ако дузина овде кажат дека добро си поминале со некоја клима која се продава за конкурентна цена - за мене (и за многу други) тој однос цена/перфорнаси ми е поважен од еуровент сертификација.

А за муабетов, интерсен е - зошто да не муабетиме?
Западот и Истокот водат трговска војна (покрај другите специјални војни). Ваквите сопки со сертификација за големите кинески фирми што им ги прават ЕУ и САД, веќе подоста време се кулминирани и со дејуре трговска војна: 2018 China–United States trade war - Wikipedia

Од сето тоа за мене лично најважно ми е како да за помалку пари да добијам подобар клима уред. Ако може истиот да има Еуровент - супер. Но ако не може, нема да се припотресувам и да паѓам во несвест заради тоа. Повеќето луѓе за оваа работа слично размислуваат како мене, пошто да не бев во право мнозинството користени клими на форумов ќе беа такви како Хајер, евтини и со еуровент сертификација. Но луѓето ги интересираат перформанси, не само евтини цени.

едит: Патем обрнете момент внимание на излегувањето на САД од Universal Postal Union - Wikipedia Пошто ова ќе дојде и за ЕУ (а следствено и ние како послушни кученца ќе го направиме истото). Тогаш ќе можеме да се поздравиме со евтините нарачки на се и сешто од Кина.
Профит за нас обичните луѓе? Не профит за некој друг, за нас другите цените на се и сешто ќе се покачи осетно (пошто огромен дел од работите се произведуваат на Исток, и во Кина).

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Eдно нешто не штима. Втор најголем производител на клими е, со трилиони евра профит. Единствено тој нема eurovent. Зошто и како не е наше да гаѓаме.
Istoto i jas se imam zaprashano....Mozebi za da ne gi optovaruva svoite klimi so dopolnitelna cena na cinenje shto avtomatski ke znaci poskap proizvod i nekonkurentnost?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
Istoto i jas se imam zaprashano....Mozebi za da ne gi optovaruva svoite klimi so dopolnitelna cena na cinenje shto avtomatski ke znaci poskap proizvod i nekonkurentnost?
Јасна е работата. Пресметале и одлучиле дека поголема продажба и поголем профит ќе имаат со поевтин производ па дури и ако истиов нема еуровент сертификација. Мнозинството купувачи бараат перформанси за пониски цени, и мнозинството купувачи повеќе ценат цена/перформанси отколку некоја сертификација за која производителите мора да плаќаат арач и рушвет кај ЕУ.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Ова се што пишуваш ти е од едно во друго, и никако поврзано со она што јас го пишав.
Каква грижа за корисници какво плаќање, нит знам колку плаќаат нит ме интересира, ме интересира дали ти знаеш колку плаќаат.
Читав некаде дека одприлика испаѓа 3-4-5-6 еур од продадена единица еуровент.
А и тоа не е целта на муабетот.
И шо си запнал со колку кошта eurovent, па ваљда ако midea, haier, airwell фабрики и брендови кои се минимални у споредба со големиот GREE кој прави за други и продава милиони примери повеќе од останатите ваљда нема да му биде проблем да плати за еуровент.

Или грее е најпаметен и ги заебава европејците и не дава пари за сертификати???

Нит сакам да кажам дека се Fujitsu lopovi, нит Gree ти извлекуваш такви заклучоци, твое е.

Хаха а за грее no 1, хаха па они го имаат у секој нивен постер no. 1 логото на секој билборд у Скопје, и знаеш шо е иронија и селективност, она што тебе ти смета шо јас ги тролам дека се No.1 ама тоа што они си пишуваат сами дека no. 1 тоа ти е ок

Јас би купил фуџитсу у еден здив, особено 25 ката бидејќи има голем висок COP.
Но добро е да се знае колку точно топлина испорачува тој модел.

И фуџи немат проблем со тоа, они кажуват друго, лабораторија мери друго, океј е тоа и е за почит, ако сакаш купи ја.

А дали кај нас се хидросет лопови, амин тоа одаамна го имаме заклучено, затоа ќе си тркнам до Грчка ќе си купам климичка и со алал да си ги трошат Грците парите, штом наште се говеда со такви цени, ич ниту една да не продадат.

Тоа за грее никако не може да се знае, од сликовниците за деца и цртанките што ги споделуваат овде на форумот е гола вода и не треба ниту во еден момент да се земат за релевантни.

А твојот избор за 28.900 за ломо, е еднакво толку добро колку да си изберил, vivax, haier, midea, neo, итн, бар другиве се поефтини.
А што се случува внатре во единиците на тие клими, кој ќе ти каже.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
@vlavot Brat, mnogu popodkovano tehnicki ima tuka lugje od mene ama neshto shto go zakluciv e deka problemot so davanje specifikacii na klimite e kaj nashite trgovci. Mi nema nekako logika Fujitsu na hartija da dade edni (lazni) podatoci znaejki deka nivnite klimi ke odat na Eurovent test. Nema logika. Problemot e kaj nashitr trgovci. Eve ti primer so najnovava Carrier Ventus Supreme. Sekade ja pishuva na web-stranive deka ima COP 5,1 i nekoj shto ne e navlezen vo problematikava so klimive ke se izlaze, a takvi gi ima mnogu, veruvaj. Kumot moj ima Beko klima dve godini i lani go prashav "Kolku cesto ti pravi defrosti" toj me pogledna i mi vika "A shto e toa defrost?".

Imeno, Carrier Supreme ima COP 5,1 ama vo topli klimi, Shpanija, Poetugalija i slicno, a vo nashiot region toj COP e izmeren 4 ama prodavacive kaj nas koga postiraat na internet, za da izgleda klimata poprivlecno namerno go odbiraat povisokiot COP da go napishat i nekoj shto ne znae ni za Eurovent ni za Energy Labels ni za P-dizajni, shto ne znae sam da si proveri ke mu objasnat samo shto e toa COP, ke mu go kazat najvisokiot i toa e toa.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
Не бе друже Влав, тролај си ги ти и Гри и Фуџитсу. Па и нас овде „дечките со GREE“ како што кажа. ;)

Не ми смета мене тоа, посебно не тролање на рекламите за „број 1“. Мене ми смета филмов со Еуровент и неразбирањето дека работите не се така наивни и дека, цитирам: „Читав некаде дека одприлика испаѓа 3-4-5-6 еур од продадена единица еуровент.“

Објаснив погоре дека се работи за трговска војна.

Или грее е најпаметен и ги заебава европејците и не дава пари за сертификати???
Тоа за грее никако не може да се знае, од сликовниците за деца и цртанките што ги споделуваат овде на форумот е гола вода и не треба ниту во еден момент да се земат за релевантни.
...
А твојот избор за 28.900 за ломо, е еднакво толку добро колку да си изберил, vivax, haier, midea, neo, итн, бар другиве се поефтини.
А што се случува внатре во единиците на тие клими, кој ќе ти каже.
Веќе објаснив за трговските војни и зошто јас мислам дека Гри не се сертифицира, затоа што рушветот што го наплаќа ЕУ ќе им ги направи цените неконкурентни. Тие наведените Нео, Хајер, Мидеа (и вивакс), тие реално се многу полоши и понеквалитетни клими од Гри климите. Тоа е мое мислење кое го базирам не на „сликовниците за деца и цртанките“, ниту е базирано на сертификации, туку е мислење засновано на сопствено искуство и искуства од други корисници.

Затоа таквите како Нео, иако поевтини, сепак имаат помала продажба и ги купуваат обично тие кои не разбираат работите (и немаат пари).

Но добро е да се знае колку точно топлина испорачува тој модел.

А дали кај нас се хидросет лопови, амин тоа одаамна го имаме заклучено, затоа ќе си тркнам до Грчка ќе си купам климичка и со алал да си ги трошат Грците парите, штом наште се говеда со такви цени, ич ниту една да не продадат.
Да добро би било да постои некоја независна организација која на светско ниво ќе мери перформанси и ќе презентира податоци. Еуровент не е независна организација, еуровент е алатка на ЕУ.

А за Хидросет, мене не ми смета тоа што сакаат да направат профит. Мене ми смета тоа што се лоши трговци кои наместо да одат на заземање на поголем дел од пазарот (преку нормални маржи и поконкурентни цени), тие одат на премиум трговски маржи и колење со цените. Сакаат на малку продадени клими да направат многу профит. Епа затоа имаат многу помалку продажба, луѓево си ги ценат парите.

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@vlavot Brat, mnogu popodkovano tehnicki ima tuka lugje od mene ama neshto shto go zakluciv e deka problemot so davanje specifikacii na klimite e kaj nashite trgovci. Mi nema nekako logika Fujitsu na hartija da dade edni (lazni) podatoci znaejki deka nivnite klimi ke odat na Eurovent test. Nema logika. Problemot e kaj nashitr trgovci. Eve ti primer so najnovava Carrier Ventus Supreme. Sekade ja pishuva na web-stranive deka ima COP 5,1 i nekoj shto ne e navlezen vo problematikava so klimive ke se izlaze, a takvi gi ima mnogu, veruvaj. Kumot moj ima Beko klima dve godini i lani go prashav "Kolku cesto ti pravi defrosti" toj me pogledna i mi vika "A shto e toa defrost?".

Imeno, Carrier Supreme ima COP 5,1 ama vo topli klimi, Shpanija, Poetugalija i slicno, a vo nashiot region toj COP e izmeren 4 ama prodavacive kaj nas koga postiraat na internet, za da izgleda klimata poprivlecno namerno go odbiraat povisokiot COP da go napishat i nekoj shto ne znae ni za Eurovent ni za Energy Labels ni za P-dizajni, shto ne znae sam da si proveri ke mu objasnat samo shto e toa COP, ke mu go kazat najvisokiot i toa e toa.

Друже, ние одаамна не земаме за готово спецификации од препордавачи, они манипулираат со топли, средни зони и со бројки како сакаат. Ако некој има бар малку разбирање знае дека тоа што пишува на нашите сајтови треба да се отфрли и да се тражат официјали и податоци од сервисно.

Ова што го постирав јас е од сервисното ма fujitsu.
http://www.fujitsuklime.com/wf-doc/...12kgta-aoyg12kgca-design-technical-manual.pdf

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Друже, ние одаамна не земаме за готово спецификации од препордавачи, они манипулираат со топли, средни зони и со бројки како сакаат. Ако некој има бар малку разбирање знае дека тоа што пишува на нашите сајтови треба да се отфрли и да се тражат официјали и податоци од сервисно.

Ова што го постирав јас е од сервисното ма fujitsu.
http://www.fujitsuklime.com/wf-doc/...12kgta-aoyg12kgca-design-technical-manual.pdf

vcx7bcl.png

5.1SCOP при 2.5pdesignh

Тоа е тоа.

Ова е најобична 3.5kw клима со 4.0SCOP, која софтверски ја исекле тоталка за да постигне SCOP 5.1, пришто Pdesignh и паднал на 2.5KW.

Последна промена:

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Веќе објаснив за трговските војни и зошто јас мислам дека Гри не се сертифицира, затоа што рушветот што го наплаќа ЕУ ќе им ги направи цените неконкурентни.
Зошто другите се конкурентни?

Тие наведените Нео, Хајер, Мидеа (и вивакс), тие реално се многу полоши и понеквалитетни клими од Гри климите. Тоа е мое мислење кое го базирам не на „сликовниците за деца и цртанките“, ниту е базирано на сертификации, туку е мислење засновано на сопствено искуство и искуства од други корисници.
Како заклучи те молам образложи. Не го земам во обзир Neo, за Midea и Haier ме интересира.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
Зошто другите се конкурентни?
Поевтини се затоа што се понеквалитетни, пред се во перформанси но и во изработка и материјали.

Се работи за бизнис одлуки. Едниве се решиле да излезат со поевтин (и понеквалитетен) производ за кој потоа ќе платат рушвет на ЕУ, и ќе добијат ЕУ сертификат - сеедно што во него им ги пишува лошите перформанси, пошто за еден куп лаици доволно е само да знааат дека „климата има еуровент“.

Другите (Гри) се одлучиле за друг пристап, да не се повторуваме - играат на тоа дека постојат доволно купувачи за кои перформансите во ниската ценовна класа, им се побитна карактеристика од ЕУ сертификација.

Според тоа кој е удделот во пазарот (број на продадени клими), јасно се гледа кој донел подобра бизнис одлука. :)

Како заклучи те молам образложи. Не го земам во обзир Neo, за Midea и Haier ме интересира.
На истиот начин на кој заклучив и дека Мицибуши/Тошиба/Даикин/Фуџитсу се поквалитетни клими од Гри... Не, не употребив научен метод кој сега овде документирано би ти го елаборирал. Јасно напишав дека се работи за лично мислење засновано на сопствено искуство и искуства од други корисници

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.250
5.582
Скопје
@Lokvan во ниту еден момент не можеш да „оцрниш“ сертифицирање од „независен“ субјект. Може да се разбере логиката дека некој производител нема да ги сертифицира своите производи заради пониска пласирана цена на пазарот. Тоа не значи дека уредот не чини, но може да појави сомнеж кај купувачите.
Нешто како да купуваш кола каде едната има 5 ѕвезди на NCAP, а другата внесена од друга држава и продавачот ти вика абе нема NCAP ама ние ти викаме дека е безбедна исто како да има 5 ѕвезди. Се појавува сомнеж зошто тогаш не ја сертифицирале со NCAP кога се сигурни во сопствениот производ.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
@Lokvan ‍

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Поевтини се затоа што се понеквалитетни, пред се во перформанси но и во изработка и материјали.
Кога те прашав како се полоши, рече дека тоа е субјективно мислење. Не можеме така да ги квалификуваме работите, но правилно е што напиша дека тоа е твое субјективно мислење.

Се работи за бизнис одлуки. Едниве се решиле да излезат со поевтин (и понеквалитетен) производ за кој потоа ќе платат рушвет на ЕУ, и ќе добијат ЕУ сертификат - сеедно што во него им ги пишува лошите перформанси, пошто за еден куп лаици доволно е само да знааат дека „климата има еуровент“.

Недозволиво е. #2 производител во светот со трилиони евра профит не може да плати 1000 евра за сертификат, да собереме да му помогнеме. Другите можат, сите до еден и 100пати помали производители имаат. Ти се молам не паѓај на ефтини штосови. Може и да имаат солидни еуровент оценки, може да се на ниво и на ASYG, но не можеме да знаеме без тој документ. Еуро6 e стандард за коли кој сите мора да го исполнат за да продаваат во Европа. Дали може некој кинески производител да продава некоја кола и да рече: абе исполнува еуро7 само не ми се тестира, неам време, ама боља е од VW..Уште се мрачни времиња, нема универзални стандарди и регулации и се лови во матно.

Другите (Гри) се одлучиле за друг пристап, да не се повторуваме - играат на тоа дека постојат доволно купувачи за кои перформансите во ниската ценовна класа, им се побитна карактеристика од ЕУ сертификација.
а како ќе ги дознаеме перформансите пред да ја купиме? :)

Сега најважното: ти како купувач не треба да ги браниш форите на продавачите, ниту производителот, ниту нивните недостатоци. Треба да си ги браниш единствено твоите права како купувач!

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
Mомци, споредбиве со автомобилската индустрија ви се несоодветни.
- Прво, нема ни од блиску толку модели на автомобили колку што има модели од клими. Ова го кажувам чисто од аспект на тоа дека за било кој модели на автомобил ќе најдете десетици и повеќе детални ревјуа и описи, има форуми и онлајн места со мноштво информации, и може да се направи прилично информирано мислење за нешто пред да се купи истото. Сертификација во овој случај е само бонус.
- Второ, во Кина нема добри брендови на автомобили иако има добри брендови за се и сешто а и најдобрите западни брендови произведуваат во истите фабрики (па Кинезите собрале know-how, да не кажам и производствени и деловни тајни).

Ова го кажувам од аспект на тоа дека Кинезите и тоа како знаат да направат добри клима уреди. Дека е ова така покажува примерот каде фирма како Даикин го имаат целосно предадено производството на клима уреди од ниска и средна класа на Гри, кинеска компанија. Клими од Гри, со лепенки на други фирми (европски препродавачи) без проблеми добиваат високи оценки во еуровент сертифицриањето. Некои работи едноставно не се спорни, Гри знаат да направат добри клими.

@Lokvan во ниту еден момент не можеш да „оцрниш“ сертифицирање од „независен“ субјект. Може да се разбере логиката дека некој производител нема да ги сертифицира своите производи заради пониска пласирана цена на пазарот. Тоа не значи дека уредот не чини, но може да појави сомнеж кај купувачите.
Не го оцрнувам сертифицирањето како процес сам по себе. Ја критикувам „независноста“ на ЕУ сертификацијата, посебно кога се работи за источни компании. Се работи за економски и политички маневрирања. Не разбирам зошто упорно го игнорирате моментот со трговските војни во светов. И овој момент со еуровент сертификацијата на Гри е дел од сето тоа.

Недозволиво е. #2 производител во светот со трилиони евра профит не може да плати 1000 евра за сертификат, да собереме да му помогнеме.
Епа ајде ти кажи ми друже, ако се работи за некои ситни пари дали Гри нема едноставно да плати, па и многу многу повеќе од сумата што си ја навел? За да може поуспешно да се рекламира, и да влезе на пазарите каде бараат такво сертифицирање?

Или можеби во нешто друго е работата?

а како ќе ги дознаеме перформансите пред да ја купиме? :)
Јас лично читав искуства и пратев дискусии овде, и од српски и хрватски форуми (пошто нели, слични климатски услови и тоа). Па кога мои блиски требаше да одберат клима со ограничен буџет, препорачав Гри клима. Истата одлично се покажа, и потоа кога требаше за мене да купам купив и јас. Потоа и за најблиските уште две клими. Задоволен сум и јас, задоволни се и моите. Посебно стариве, стариот не се мачи со дрва а инаку исто беше неверник. Но кога прекланската лута зима се помина без проблеми, и евтино, сега е верник. :)

Сега најважното: ти како купувач не треба да ги браниш форите на продавачите, ниту производителот, ниту нивните недостатоци. Треба да си ги браниш единствено твоите права како купувач!
Гледај, не спорам нечија одлука да инсистира на сертификација. Го подржувам тоа. Но зошто да нема ете наше македонско сертифицирање. Не би било ништо посебно ни тешко ни сложено да се изведе, барем не од технички аспект.
Тоа не значи дека ги бранам „недостатоците на климите без сертификат“. Само кажувам дека ако јас треба да платам повисока цена за произведувачот да плати рушвет на ЕУ, со големо задоволство ќе одберам уред несертифициран од ЕУ. Се разбира, откако претходно сум го одработил својот дел за истражување на достапните информации (кои можат да се најдат, од тој кој сака да ги најде. Најпосле ЕУ сертификацијата кажува само некои работи, сето друго може да се дознае само од кориснички искуства.

cyberbaze

hello world
20 јуни 2009
291
250
@Lokvan

А што АКО бројките кои ги пишуваат на лист се исти со тие кога би се тестирале?

Не мислиш дека така би имале КАДЕ КАДЕ поголема продажба од "заштедата" од нетестирање за добивање на пониска цена?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
Не мислиш дека така би имале КАДЕ КАДЕ поголема продажба од "заштедата" од нетестирање за добивање на пониска цена?
Апсолутно. Затоа и укажувам на потребата причините наместо во "заштеда" од нетестирање да се бараат во други моменти, како работите кои го спомнав: трговските војни, и разните политички судири меѓу Запад и Исток.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
@Lokvan Ќе се задржам на една битна клима Lomo Eco. Прво еве ќе земам вака, ако направи Lomo Eco еуровент и се покаже дека има
GREE LOMO ECO Premium GWH12QB-K3DNB4D по супер цена од 22.990 ден.
GWH12QB-K3DNB4D
3.4KW на -7 рецимо или -10 по цена од 20000 денари
V5MyyJL.png

Јас не викам дека нема да извади, туку едноставно не знаеме дали ќе извади.

Ако споредиме со основна клима на Мицубиши рецимо HJ35 испаѓа дека Ломо Еко нуди многу повеќе за помалку пари.
gOrLHfr.png

Ако видиме по спецификации:
9u0Wmrj.png

Аааа видиш мицубиши вика дека таа 3.6KW била за греење.

Разбираш од каде е скептичноста? Еве конкретен модел и бројки. Зошто Грее несака да го „тестира“ само овој еден едини модел кој ако е како што се вели пуздер треба да ги направи сите модели на сите производители, освен хиперинверторите? Реално така е. Ако вади 3.4KW на -7/-10 со COP 2+ тоа е фантастично.

Ама и панасоник DE35 не вади толку а е поскап.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.820
6.519
SK
@Lokvan Ќе се задржам на една битна клима Lomo Eco. Прво еве ќе земам вака, ако направи Lomo Eco еуровент и се покаже дека има...
Јас не викам дека нема да извади, туку едноставно не знаеме дали ќе извади.
Полесно е кога се купуваат популарни модели... Што да кажам, навистина не можеш да знаеш што точно добиваш. Но за тие пари кои се конкурентите и дали истиве имаат еуровент - и посебно дали со резултати кои те задоволуваат?

Дали ти би платил, не знам ете - уште 2-3 илјадарки за сертификат?
Јас не. Во тој случај би доплатил со тие пари разлика и би земал, на пример Ломо ЛЦЛХ. Исто така нема сертификат, ама имаш многу искуства од луѓе (меѓу кои и моите искуства, не со една туку со две такви клими).

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно