1. Becki and ChrisДајте некој добар јутуб канал општо околу фотографирање и фотографии. Ја почнав да го гледам овој Peter McKinnon, вака изгледа кул...шу знам.
Или некоја собиранка, па да ме поучите нешто.
Јас имам Sony a6000, кажи што треба ако може ќе помогнам.Има ли корисници на мирорлес на форумов? Конкретно Сони алфа модел?
Kupen e eftino 320evra na akcija pred 4-5 God I retko e slikano so nego.Епа да де...дслр е, има огледало без разлика што е малку поинаква изведбата.
Погледнете го атачментот 74162
Конечно да се јави уште некој со моделов, јас мислев сум единствен со Sony камера.Јас имам А58
Имав А6000 пред 2-3 години. А имам штракано со самсунг и фуџи мирорлеси.Има ли корисници на мирорлес на форумов? Конкретно Сони алфа модел?
У принцип ме интересира како е со батерија, стабилизација за видео каква има, колку време треба од raw footage да се добие нешто што може да се искористи, како се однесува камерата на ладно на топло, и моментално кој мирорлес е бест бај. Сите што ги познавам се со ДСЛР никој не користел мирорлес, а сакам да се префрлам за видео затоа што моментално на пазарот сони алфа се најефтина буџет варијанта, и за парите се добива најмногу. GH5 не ме интересира, не сакам да фукнам пари за најскапото тело, ако можам за помала сума да го добијам тоа што ми треба (full hd 120fps и 60fps на 4к).Имав А6000 пред 2-3 години. А имам штракано со самсунг и фуџи мирорлеси.
Професионално работам постпродукција, мислењето не ми е од јутуб едитори. За моите лични потреби во последно време имам потреба од slog. Квалитетот е неспоредлив, поготово кога се прави колор грејдинг или корекција од повеќе камери + дрон.Не ти треба raw/slog да снимаш за добри бои да добиеш. Тоа се глупости од јутуб едитори и “професионалци“ што кажуваат дека е подобро, а не и зошто. Можеби во ретки случаи ќе вратиш нешто не би вратил од обично видео.
Професионално работам постпродукција, мислењето не ми е од јутуб едитори. За моите лични потреби во последно време имам потреба од slog. Квалитетот е неспоредлив, поготово кога се прави колор грејдинг или корекција од повеќе камери + дрон.
Не би можел да те поучам во овие работи, но еве еден канал кој го следам јас. Одлични се дечките.Дајте некој добар јутуб канал општо околу фотографирање и фотографии. Ја почнав да го гледам овој Peter McKinnon, вака изгледа кул...шу знам.
Или некоја собиранка, па да ме поучите нешто.
Zosto vo Lr ili Ps nemozam da gi otvoram raw slikite?
I sekoja vi cest taka kako mozeta da si kupuvate lensovi i tela i sve, jas edvaj si kupiv d3500, a merakot e ogromem za nesto pomokjno, a ne se moze da se kupi
Го користев за фотографирање, за видео не, така да тука неможам ништо паметно да ти кажам. Што се однесува до квалитет на слика, ги тепа сите дслр од канон/никон од средна класа па и некои од висока. Аутофокусот е исклучително брз и не промашува во какви и да е услови. Батеријата држи неколку стотини пози, секако варира дали се користи блиц, колку време работи екранот и сл.У принцип ме интересира како е со батерија, стабилизација за видео каква има, колку време треба од raw footage да се добие нешто што може да се искористи, како се однесува камерата на ладно на топло, и моментално кој мирорлес е бест бај. Сите што ги познавам се со ДСЛР никој не користел мирорлес, а сакам да се префрлам за видео затоа што моментално на пазарот сони алфа се најефтина буџет варијанта, и за парите се добива најмногу. GH5 не ме интересира, не сакам да фукнам пари за најскапото тело, ако можам за помала сума да го добијам тоа што ми треба (full hd 120fps и 60fps на 4к).
Се одлучив за Sony a7 II. Na B&H Photo со 28-70 кит ленс + достава со ДХЛ е 924 евра. Не знам дали муабетот е за темава ама кои се трошоците према ДХЛ тука? Знам дека се плаќа лежарина и царина нешто, ама дека се работи за апарат кој е сепак во голема кутија и има 1.5кг + батерија има ли дополнителни трошкови?
Се надевам има некој искуство со B&H или DHL, можеби @Oktar?![]()
Значи џабе се израдував на you save 600$ од B&H. Тапа.+ царина + данок + шпедиција + лежарина на таа цена, можеби + 35 до 40% од основната цена. ДХЛ се изгор.
У најдобар случај 50 отсто од основа. Околу 200-250 е само царината, па на 1250 уште 250 данок ( 18 отсто). Плус бричење на суво од дхл.Се одлучив за Sony a7 II. Na B&H Photo со 28-70 кит ленс + достава со ДХЛ е 924 евра. Не знам дали муабетот е за темава ама кои се трошоците према ДХЛ тука? Знам дека се плаќа лежарина и царина нешто, ама дека се работи за апарат кој е сепак во голема кутија и има 1.5кг + батерија има ли дополнителни трошкови?
Се надевам има некој искуство со B&H или DHL, можеби @Oktar?![]()
Му удрив мерак на 2чето пошто е на -600$ преку B&H па доаѓа многу евтино. За комплетна транзиција на мирорлес не сум спремен ќе почекам некоја година, инаку мене а7R III ми е мераклиски ама за прво мирорлес тело не знам ни дали ќе ми легне и ќе ме бендиса. Веројатно ќе се оди на опција или пикс плус или ако најдам нешто на старо.Како што веќе посочија колегите, нема математика во порачкатаЦарина и данок имаш сигурно и плус уште 1000 денари лежарина за ДХЛ и за пратки над 800 евра, постапката мора да ја врши шпедиција. Од тажно, потажно. Би ти рекол да прашаш во Пикс плус да ти дадат некој попуст, гледам околу 1500 евра е кај нив и да го земеш преку фирма па да те фати накај 1100 евра. Попуст во Пикс плус, околу 5% во најбољи случај, пошто е постар модел, можда ке се смилуваат за нешто плус.
П.С. Ја кога веќе би правел ерес и грев и би купул мирорлес би зел а7ИИИ, мислам дека е мноооогу подобар од двојката, сони имаат огромен напредок меѓу генерации. Али па ако остануваш верен на ДСЛР и ова ти е чисто наменски, ондак и ова е ОК.
Бесплатна достава
EXTERNAL SSD Kingston USB 3.2 Gen2 XS1000 2TB 1050MB/s, SXS1000R/2000G
14.840,00 ден
Бесплатна достава
GAMING CHAIR CORSAIR TC100 RELAXED FABRIC, 120KG MAX, Black/Grey, CF-9010052-WW
17.220,00 ден
Бесплатна достава
CASE LIAN LI E-ATX/EEB LANCOOL 217 INFINITY RGB Mid-Tower w/ Tempered glass, 2x170mm, 1x140mm ARGB, w/850W Seasonic Gold Fully Modular, Black, LANCOOL 217 INF + 850w
15.340,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00344A
1.100,00 ден
Бесплатна достава
EXTRALINK HEALTHY ACUPRESSION MAT BLACK 65X40
770,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X15 CM - KM02 COSMETIC BAG, BLACK
1.460,00 ден