Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Интернет провајдер во 2019

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
Имаме дискусии во повеќе теми но ете сакав една сублимирана ако може, во која би споделувале искуства и насоки околу изборот.

Користам интернет од Телеком. Оптика 50/50 и сум задоволен од стабилноста. Сум немал интернет само заради невреме. Брзините се горе доле тие и никогаш не сум забележал да паѓаат до минимално загарантираните.

А константноста/квалитетот на услугата ми е значајна. Снемување на интернет, намалување на брзини и слични работи би ми пречеле значајно.

Во моментов живеам топанско и наскоро се селам во центар.

Какви се вашите искуства со интернет провајдерите? Дајте препораки дали да мигрирам кон друг провајдер кој е поефтин, поефикасен и сл.?

Сакам да ставам анкета ама не сум во тек дали освен Телеком, ВИП, телекабел и неотел има други провајдери.

Едит: коинциденција но баш како што барав анализа:

Кој мобилен оператор нуди најдобри пакети и услови? Анализа на Институтот за развој на електронски компании ⋆ IT.mk

Не знам како е сега состојбата во Скопје, ретко останувам. Но низ годиниве наназад имам користено услуги од Neotel, Blizoo (не ми текнува како се викаше операторот пред да се ребрендира) и Телеком.

Од Neotel користев Wi-Max услуга. Првите 2-3 месеци услугата беше одлична (немав воопшто пријавено проблем), после тоа катастрофа. Техничка подршка, непостоечка. Преку ден линиите зафатени, доколку беше некој проблем што не можеа да го решат во краток рок никој не се јавуваше. Навечер непостоеше техничка подршка, а тогаш и снемуваше интернет :) додека преку ден високи латенции/загуба на пакети итн. На минимален временски рок го имав договорот и услугата ја откажав првиот ден кога истече истата.

По Neotel следеше Blizoo. Поставувањето на интернет услугите траеше повеќе од 50 денови т.е. скоро 2 месеци без интернет пристап. Дури и кога ја поставија линијата поради X причина немаше интернет пристап, па се чекаше уште недела дена да дојде друг тим. После тоа забелешка беше што при секое невреме надвор гореше по една мрежна картичка :). Во ударните термини после работа и приквечер латенции/загуби на пакети/минимална брзина (најизменично зависно од денот и терминот). Генерално услугата беше една од најефтините кои сум ги користел но и тоа што го добивав не беше нешто за пофалба :).

Задната интернет услуга која ја имав (во Скопје) беше оптика (2016 год.) од Телеком и е нешто најстабилното кое сум го имал. Иако не бев константно по Скопје, кога и да се приберам не сум приметил пад/латенција/проблеми и сл. (не паметам дека се имам јавено во техничка подршка).

Накратко надвор од Скопје подршката на Vip е „непостоечка“, немаат екипа во матичниот град. Ако имаш интернет е ОК, но доколку наидеш на проблем скоро и да немаш техничка подршка. Напоредно користев дупли линии на две локации од VIP). На една локација немав никакви забелешки со линијата, додека на втората локација повремено појавуваа проблеми и најдолгиот рок за решавање на проблемот траеше повеќе од еден месец, а како failover користев 3G.

Надвор од Скопје, користев услуги на One/Vip/Telekom, а моментално останав само со VDSL од Телеком, со најава дека до 29.04 ќе ме префрлат на оптика.
Во Скопје од причина што ретко останувам моментално немам фиксни интернет услуги, 4G-то повремено брка работа.

Со оглед на тоа што станува збор за интернет провајдер во 2019 година, искуствата на тековните корисници се порелевантни, а се ова погоре напишано е осврт на една не толку далечна историја :).

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Не знам како е сега состојбата во Скопје, ретко останувам. Но низ годиниве наназад имам користено услуги од Neotel, Blizoo (не ми текнува како се викаше операторот пред да се ребрендира) и Телеком.

Од Neotel користев Wi-Max услуга. Првите 2-3 месеци услугата беше одлична (немав воопшто пријавено проблем), после тоа катастрофа. Техничка подршка, непостоечка. Преку ден линиите зафатени, доколку беше некој проблем што не можеа да го решат во краток рок никој не се јавуваше. Навечер непостоеше техничка подршка, а тогаш и снемуваше интернет :) додека преку ден високи латенции/загуба на пакети итн. На минимален временски рок го имав договорот и услугата ја откажав првиот ден кога истече истата.

По Neotel следеше Blizoo. Поставувањето на интернет услугите траеше повеќе од 50 денови т.е. скоро 2 месеци без интернет пристап. Дури и кога ја поставија линијата поради X причина немаше интернет пристап, па се чекаше уште недела дена да дојде друг тим. После тоа забелешка беше што при секое невреме надвор гореше по една мрежна картичка :). Во ударните термини после работа и приквечер латенции/загуби на пакети/минимална брзина (најизменично зависно од денот и терминот). Генерално услугата беше една од најефтините кои сум ги користел но и тоа што го добивав не беше нешто за пофалба :).

Задната интернет услуга која ја имав (во Скопје) беше оптика (2016 год.) од Телеком и е нешто најстабилното кое сум го имал. Иако не бев константно по Скопје, кога и да се приберам не сум приметил пад/латенција/проблеми и сл. (не паметам дека се имам јавено во техничка подршка).

Накратко надвор од Скопје подршката на Vip е „непостоечка“, немаат екипа во матичниот град. Ако имаш интернет е ОК, но доколку наидеш на проблем скоро и да немаш техничка подршка. Напоредно користев дупли линии на две локации од VIP). На една локација немав никакви забелешки со линијата, додека на втората локација повремено појавуваа проблеми и најдолгиот рок за решавање на проблемот траеше повеќе од еден месец, а како failover користев 3G.

Надвор од Скопје, користев услуги на One/Vip/Telekom, а моментално останав само со VDSL од Телеком, со најава дека до 29.04 ќе ме префрлат на оптика.
Во Скопје од причина што ретко останувам моментално немам фиксни интернет услуги, 4G-то повремено брка работа.

Со оглед на тоа што станува збор за интернет провајдер во 2019 година, искуствата на тековните корисници се порелевантни, а се ова погоре напишано е осврт на една не толку далечна историја :).

Благодарам тебе и на останатите за искуствата. Јас веќе одлучив дека ќе терам со телеком.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Од почеток на овој месец ставив ВИП ОНЕ интернет со 100/5 Mbps конекција за лимитот не сум сигурен, пишува дека е unlimited ама политика за фер користење и којзнај колку е. Сума сумарум задоволен сум, топ е брзината константа, не снемува воопшто. Плаќам накај 900 денари за пакетов. Мислам дека боље пакет не постои :D
Нема лимит.
Користевме четворица, еден месец успеавме 3.5 ТВ да симнеме.
Ни брзина се намали ни ништо.
Сигурен си дека е 100/5? Бидејќи јас го имам одамна, ама е 100/3.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.283
1.315
50/50 сеуште :(

Инаку да Вип порано немаше, но сега имаат политика на фер користење.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Значи почнале да мењаат на 60/60? :) Ја следниов месец сум у план да се селам од Неотел на Магента, не ради интернетот него ради каналите. 50/50 пакетов L што е на Магента е оптика, така?
Ќе те прашаат таму. Ако сакаш оптика се доплаќа 200-300 денари мислам.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Wow, се доплаќа за оптика :D Ај баш ќе видам па ќе пишам како испаднало ;)
''L'' е оптика по default поради поддршката за 3 и повеќе ресивери,јас кога потишував магента во 2017 10ти месец морав да земам L/оптика бидејќи имам 3 телевизора и 3 ресивера.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.498
3.101
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ова ми е за оптика.

Атачменти

• 20190416_211436.jpg
    20190416_211436.jpg
    51,9 KB · Прегледи: 58

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Ова ми е за оптика.
TV-L
NET-L
MOB-M
Рата за телефон 500ден
bf06fe08eadbb15266b6d434258a6dcb.jpg

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Anungunrama

hello world
5 февруари 2019
196
198

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Не те сфаќам.
Го имам овој пакет

Погледнете го атачментот 74261

Ама кај мене е 100/3 бидејќи го имам од 2016.
Користам само вифи. Лан кабелот ми е бапнат у телевизор.

Имаше корисници на ВИП кои се жалеа дека им ја намалиле брзината и имаше принт скрин од договорот каде е наведено дека имаат право на тоа.

Инаку мислам дека те прашува дали си во ЛАН зона, не за каков кабел користиш по дома :)

123456

poweruser
12 април 2013
2.066
1.591
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Хм, интересно.
Ние повеќе пати "претеравме" со користење.

Aj баш ќе проверам после дома што и како, ако уште можам.

123456

poweruser
12 април 2013
2.066
1.591
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Тоа е во официјален документ, инаку не значи дека одма ја намалуваат на таа брзина туку е прогресивно.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.436
11.481
Скопје
А приметив пред некој ден почна тоа торентот и до 7+мб да симнува.
А им се јавив пред 1 месец да ги прашам дали нешто планираат да стават поголеми брзини, ми рекоа НЕ.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.760
4.479
Неготино
Океј, не сме претерале над 1ТВ (мада памтам дека симнував серија околу 350 - 400 гиги, и едниот од цимерите околу 300, ама нема врска) ама еве пречекорување над 500GB кај некои месеци.
Не ни намалија брзина воопшто:

upload_2019-4-17_10-39-56.png

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв