shifty
Модератор
- 5 септември 2009
- 1.071
- 1.422
shifty's setup
- Processor & Cooler
- AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
- Motherboard
- ASUS ROG Strix B550-F GAMING
- Storage
- Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
- PSU
- XFX 1000W Platinum
- RAM
- 4x32GB DDR4 3200C16
- Video card
- Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
- Case
- Cooler Master HAF700
- Mouse
- Razer Lancehead TE
- Keyboard
- ASUS ROG Strix Scope RX
- Audio
- Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
- Monitor
- HP Z38c & HP Omen 32q
- OS
- Windows 11 Professional x64
Имаме дискусии во повеќе теми но ете сакав една сублимирана ако може, во која би споделувале искуства и насоки околу изборот.
Користам интернет од Телеком. Оптика 50/50 и сум задоволен од стабилноста. Сум немал интернет само заради невреме. Брзините се горе доле тие и никогаш не сум забележал да паѓаат до минимално загарантираните.
А константноста/квалитетот на услугата ми е значајна. Снемување на интернет, намалување на брзини и слични работи би ми пречеле значајно.
Во моментов живеам топанско и наскоро се селам во центар.
Какви се вашите искуства со интернет провајдерите? Дајте препораки дали да мигрирам кон друг провајдер кој е поефтин, поефикасен и сл.?
Сакам да ставам анкета ама не сум во тек дали освен Телеком, ВИП, телекабел и неотел има други провајдери.
Едит: коинциденција но баш како што барав анализа:
Кој мобилен оператор нуди најдобри пакети и услови? Анализа на Институтот за развој на електронски компании ⋆ IT.mk
Не знам како е сега состојбата во Скопје, ретко останувам. Но низ годиниве наназад имам користено услуги од Neotel, Blizoo (не ми текнува како се викаше операторот пред да се ребрендира) и Телеком.
Од Neotel користев Wi-Max услуга. Првите 2-3 месеци услугата беше одлична (немав воопшто пријавено проблем), после тоа катастрофа. Техничка подршка, непостоечка. Преку ден линиите зафатени, доколку беше некој проблем што не можеа да го решат во краток рок никој не се јавуваше. Навечер непостоеше техничка подршка, а тогаш и снемуваше интернет
По Neotel следеше Blizoo. Поставувањето на интернет услугите траеше повеќе од 50 денови т.е. скоро 2 месеци без интернет пристап. Дури и кога ја поставија линијата поради X причина немаше интернет пристап, па се чекаше уште недела дена да дојде друг тим. После тоа забелешка беше што при секое невреме надвор гореше по една мрежна картичка
Задната интернет услуга која ја имав (во Скопје) беше оптика (2016 год.) од Телеком и е нешто најстабилното кое сум го имал. Иако не бев константно по Скопје, кога и да се приберам не сум приметил пад/латенција/проблеми и сл. (не паметам дека се имам јавено во техничка подршка).
Накратко надвор од Скопје подршката на Vip е „непостоечка“, немаат екипа во матичниот град. Ако имаш интернет е ОК, но доколку наидеш на проблем скоро и да немаш техничка подршка. Напоредно користев дупли линии на две локации од VIP). На една локација немав никакви забелешки со линијата, додека на втората локација повремено појавуваа проблеми и најдолгиот рок за решавање на проблемот траеше повеќе од еден месец, а како failover користев 3G.
Надвор од Скопје, користев услуги на One/Vip/Telekom, а моментално останав само со VDSL од Телеком, со најава дека до 29.04 ќе ме префрлат на оптика.
Во Скопје од причина што ретко останувам моментално немам фиксни интернет услуги, 4G-то повремено брка работа.
Со оглед на тоа што станува збор за интернет провајдер во 2019 година, искуствата на тековните корисници се порелевантни, а се ова погоре напишано е осврт на една не толку далечна историја
Последна промена: