Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Интернет наплата преку истечена картичка

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2
Интересна работа, се будам сабајлево и гледам нотификација на телефонот дека е извршена наплата од ~20$ за 1 месец Game Pass Ultimate од страна на Microsoft. Проблем? Неколку:
1. Картичката која е поврзана со профилот е подолг период истечена, одамна ми бара да ги обновам податоците што го немам досега направено.
2. Картичката беше внесена и сеуште е со невалидна адреса од Аљаска.
3. Game Pass Ultimate не е достапен кај нас и неможе да се купи со МК картичка.

Се работи за Visa El. картичка од КБ истечена пред повеќе од 2 години.

За контекст, пред нешто повеќе од 3 години активирав Game Pass Ultimate со ваучери преку VPN. Истекуваше месецов, веројатно вчера/денес, оттаму и наплатата. За да се комплетира процедурата (оригиналната, за наплатава не им требав :)) ми побара да внесам картичка од валиден регион. Бидејќи тогаш воопшто не беше достапен Game Pass сервисот кај нас, внесов адреса од Аљаска и на мое изненадување ја прифати без проблем. Картичката истекуваше во следните неколку месеци и никогаш не беше ажурирана. Во меѓувреме овозможија кај нас легално да се има PC Game Pass, за Ultimate сеуште не е можно.

Темава ја отварам информативно за да знаете дека ете можно е и вакво нешто, колку и да звучи неверојатно.

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.696
Ќе протестираш во банка? Има формулар на шалтер. Ама ако те одбијат наплаќаат... Шпаркасе 1.200 денари мислам

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Ќе протестираш во банка? Има формулар на шалтер. Ама ако те одбијат наплаќаат... Шпаркасе 1.200 денари мислам
Не, сепак е мал износ и ете како што викаш ако ме одбијат и наплатат за тоа поскапо ќе ме кошта.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Ако добро се сеќавам, а може и грешам, Страјп пример имаше правило каде што после истечената картичка, ако имаш нова, автоматски ги апдејтира податоците таму (ова ако се користи системот на страјп и/или има некој сличен).
Е сега, ако е таков случај, треба да побара CVC/CVV код за наплата, мада ете во овој случај не се десило тоа.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Темава ја отварам информативно за да знаете дека ете можно е и вакво нешто, колку и да звучи неверојатно.
Не смее да е можно. Јави се во банка и прашај како авторизирале наплата на истечена картичка.
Ако добро се сеќавам, а може и грешам, Страјп пример имаше правило каде што после истечената картичка, ако имаш нова, автоматски ги апдејтира податоците таму (ова ако се користи системот на страјп и/или има некој сличен).
Е сега, ако е таков случај, треба да побара CVC/CVV код за наплата, мада ете во овој случај не се десило тоа.
Покрај кодот, нов е и датумот на важност на картичката. Без тие податоци не може да се добие авторизација, а процесорот за наплата нема начин да ги дознае ако не ги внесе корисникот.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Зад бројот на картичката стои број на банковна сметка. Картичката е само алатка за автентикација.
Ако ти првиот пат сиплатил со картичката, односно си се автентицирал кај банкарската сметка, и си им дал нив мандат за direct debit, тогаш нив картичката не им треба повеќе освен за првото плаќање. Се додека ти е активна банкарската сметка или додека не истече мандатот, трансакциите ќе се вршат, картичката воопшто не е потребна.

капИш?

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Зад бројот на картичката стои број на банковна сметка. Картичката е само алатка за автентикација.
Ако ти првиот пат сиплатил со картичката, односно си се автентицирал кај банкарската сметка, и си им дал нив мандат за direct debit, тогаш нив картичката не им треба повеќе освен за првото плаќање. Се додека ти е активна банкарската сметка или додека не истече мандатот, трансакциите ќе се вршат, картичката воопшто не е потребна.

капИш?
Ова. Ми се случи исто со ConstantContact, ми направија директ дебит на сметка, иако беше блокирана картицата. Ме лупнаа 100 долари негде.

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS

капИш?
Пишано е горе дека никогаш немаше наплата од картичката, сервисот беше активиран со ваучери, а во податоците за картичката беше внесена лажна адреса од странство затоа што не прифаќаше локална. И да сакав тогаш немаше да успеам со неа да платам. Првата наплата требаше да биде оваа после 3 години, откако ќе истече картичката.
Најверојатно е тоа. Јас имав други ептен far-fetched теории :), односно дека Microsoft направиле дубара и податоците за новата картичка ги повлекле или од EA, бидејќи се поврзани сервисите (EA Play е дел од Game Pass, а јас таму плаќам за Play Pro), или пак дека ги собрале податоците од некоја друга наплата направена преку Edge.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507

капИш?
Така ама и не е така. Ако не им треба картицата онда испаѓа дека имаат пристап директно до сметката, што не е така. Исто не верувам дека самата банка им прави услуга да им води сметка и да им наплаќа идни рати. Единствено е можно, да оди ова преку Виза, Мастеркард итн, кои пробуваат на ново реиздадена картичка или поврзана картичка да прават рекуринг чарџ ако си се сложил на тоа. Колку е ова легално баш секогаш и секаде е знак на прашање.
Јас би се побунил во банка секако.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Пишано е горе дека никогаш немаше наплата од картичката, сервисот беше активиран со ваучери, а во податоците за картичката беше внесена лажна адреса од странство затоа што не прифаќаше локална. И да сакав тогаш немаше да успеам со неа да платам. Првата наплата требаше да биде оваа после 3 години, откако ќе истече картичката.

Најверојатно е тоа. Јас имав други ептен far-fetched теории :), односно дека Microsoft направиле дубара и податоците за новата картичка ги повлекле или од EA, бидејќи се поврзани сервисите (EA Play е дел од Game Pass, а јас таму плаќам за Play Pro), или пак дека ги собрале податоците од некоја друга наплата направена преку Edge.
И да немало наплата тогаш, они сепак ти ја земале и направиле тогаш авторизација на картицата.
Него дали таа картичка од тогаш ти е обновена со нова со ист број само нова дата на важење?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Така ама и не е така. Ако не им треба картицата онда испаѓа дека имаат пристап директно до сметката, што не е така.
Не е така како што викаш ти дека не е така туку така е како што ти кажувам дека е така :LOL:
Се кладиме?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Не е така како што викаш ти дека не е така туку така е како што ти кажувам дека е така
Се кладиме?
Ајде. Дојди ќе внесеме картица на некој сајт каде имам пристап, или ќе стаиме директ у Виртуал ПОС на Касис илибБанкКарт и кажи ми како да повлечам или видам твојата сметка јас како трговец. Дури ни Виза ни Мастер, немаат директен увид и пристап до твојата трансакциска сметка. Тоа само твојата банка, и според наши и ЕУ закони тој податок и пристап не смее да го сподели со никој друг директно и без твоја дозвола.

23 мај 2012
1.501
3.442
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
И да немало наплата тогаш, они сепак ти ја земале и направиле тогаш авторизација на картицата.
Него дали таа картичка од тогаш ти е обновена со нова со ист број само нова дата на важење?

Друг број.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Јас би реагирал. Но како и напомена сѐ ќе зависи што си потпишал тогаш, а нели никој од нас не чита тоа термс и бла бла бла... За рекуринг чарџес почнаа да бараат и да им даваме дозвола да преку Виза/Мастер, те чарџаат кај issuing bank, независно дали и што и направил со картицата. Едноставно си влегол во договорна обврска и они ќе најдат начин да ти наплатат. Или поточно сме им дале право да најдат начин. Или да одкажеш претплата или во банка да кажеш овие забранете да ме чарџаат пошто сами несакаат.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не е така како што викаш ти дека не е така туку така е како што ти кажувам дека е така :LOL:
Се кладиме?

Зошто тогаш ЕВН не не краде и на тој начин, само да си повлекуваат пари колку си сакаат. Врска нема дека ако еднаш си титнал картица, готово, кога сакаат може да зимаат пари. Јас ке де кладам.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

капИш?
Во банка имаш внесено и адреса на живеење, автоматски куќата е веќе на Microsoft штом си ја внесол картицата кај нив.

Ако е ова вака зашто тогаш воопшто постојат VISA и Mastercard?

25 ноември 2014
1.531
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
BTW и мене ми се има десено нешто “слично“.
Плаќам спотифај премиум и ми истече картичката (виза електрон дебит) на харикирам 20ти во месецот.
Немав отидено до филијала да си ја подигнам новата картичка што треба да има исти бројки ама нов датум на важност и нов ЦВВ.
На 25ти месецот ми стига порака “платено Х на спотфај“.
Отварам спотифај и ми вика “мора да ја апдејтираш картичката пошо ти е истечена“...
Како ми наплативте ондак??

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Така ама и не е така. Ако не им треба картицата онда испаѓа дека имаат пристап директно до сметката, што не е така. Исто не верувам дека самата банка им прави услуга да им води сметка и да им наплаќа идни рати. Единствено е можно, да оди ова преку Виза, Мастеркард итн, кои пробуваат на ново реиздадена картичка или поврзана картичка да прават рекуринг чарџ ако си се сложил на тоа. Колку е ова легално баш секогаш и секаде е знак на прашање.
Јас би се побунил во банка секако.

што пиша mihovkris погоре

Updating the payment details for a card that has been replaced due to expiration or damage ensures that recurring payments and stored payment details continue to function. This enables cardholders to continue making payments when they replace a card.

за некој провајдери знам директно они си влечеа за новата картица детали преку нивна интеграција со Visa/Master etc

• ми се допаѓа

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
што пиша mihovkris погоре

Updating the payment details for a card that has been replaced due to expiration or damage ensures that recurring payments and stored payment details continue to function. This enables cardholders to continue making payments when they replace a card.

за некој провајдери знам директно они си влечеа за новата картица детали преку нивна интеграција со Visa/Master etc
Токму така, преку можност што ја нуди Виза/Мастер, а не банката твоја па трансакциска итн, како рече некој погоре.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Токму така, преку можност што ја нуди Виза/Мастер, а не банката твоја па трансакциска итн, како рече некој погоре.

да .. сумњам дека некој систем би имал пристап до нешто друго, ко у стил да си оставил картица, а да имаат пристап до банкарска сметка и сл. Скроз друг механизам е тоа генерала. Ако имаат некој такво, тогаш големи шанси се да не е по прописи и регулативи :D

пример и страјп погоре не ја чува картичката, туку чува токен уникатен за картичката што им го издаваат провајдерите

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Зошто тогаш ЕВН не не краде и на тој начин, само да си повлекуваат пари колку си сакаат. Врска нема дека ако еднаш си титнал картица, готово, кога сакаат може да зимаат пари. Јас ке де кладам.

Ама не е дека еднаш си титнал картица и готово. Ако им дадеш direct debit согласност, тоа кај нас се вика Траен налог во банка.
Они ти викаат: Прифаќаш траен налог? Ти им викаш прифаќам. океј, автентицирај прва трансакција со картица и тоа е единствената автентикација која ти треба. Исто како банката што ти зема рата од кредит. Они не ти бараат картица или согласност секој месец. Еднаш си дал и тоа е тоа.
Мислењето е автоматски споено:

Зошто тогаш ЕВН не не краде и на тој начин, само да си повлекуваат пари колку си сакаат.
Па можеш, ако потпишеш траен налог. Како многу фирми што прават.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ама не е дека еднаш си титнал картица и готово. Ако им дадеш direct debit согласност, тоа кај нас се вика Траен налог во банка.
Они ти викаат: Прифаќаш траен налог? Ти им викаш прифаќам. океј, автентицирај прва трансакција со картица и тоа е единствената автентикација која ти треба. Исто како банката што ти зема рата од кредит. Они не ти бараат картица или согласност секој месец. Еднаш си дал и тоа е тоа.

Траен налог и плаќање со картица се две неповрзани работи.

• ми се допаѓа

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Многу ги мешаш работиве.

Што е следно, со податоците MS кои ги има од тебе, ти зима брз кредит во Тиго за да ја плати претплатата ако мснемаш пари на сметка?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
BTW и мене ми се има десено нешто “слично“.
Плаќам спотифај премиум и ми истече картичката (виза електрон дебит) на харикирам 20ти во месецот.
Немав отидено до филијала да си ја подигнам новата картичка што треба да има исти бројки ама нов датум на важност и нов ЦВВ.
На 25ти месецот ми стига порака “платено Х на спотфај“.
Отварам спотифај и ми вика “мора да ја апдејтираш картичката пошо ти е истечена“...
Како ми наплативте ондак??
Истава случка ја имав со Тајдал, само што тие неможеа да наплатат од истечена картичка(дебитна, можда ова игра некоја улога). Од една страна фино, али од друга страна морав да идам стриктно ради ова у банка по картицата, а ептен ме мрзеше... :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв