Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

'Conclusion' МК Indie Игрица

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
Здраво дечки, long time no see :)

Во последниве 2 недели работев на една мала игрица во Unity3D, па ме интересира за ваше мислење околу неа. Знам дека е многу кратка, но касно почнав и морам да стигнам да ја поднесам на еден натпревар на време :)

Може да ја симнете од овде: http://gorjan.info/conclusion/

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Fail lighting. Low res текстури. Ептен low poly. Графика 0/10. А останатото браво. Ја работам во u3d.

Можам да ти помогнам за осветлување , програмирање , мултиплеер, интерполација , екстраполација , графика и шејдери.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
Се сложувам дека може да се поработи на лајтингот секако :) Инаку кога еден човек пробува за 2 недели да моделира, текстурира, прави звуци, кодира и смисли прича, неможе баш најфенси да искочи :p

Шала на страна, ова беше на брзинка за натпревар направено, а од сега повеќе време може да се посевти да се дотера :)

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Се сложувам дека може да се поработи на лајтингот секако :) Инаку кога еден човек пробува за 2 недели да моделира, текстурира, прави звуци, кодира и смисли прича, неможе баш најфенси да искочи :p

Шала на страна, ова беше на брзинка за натпревар направено, а од сега повеќе време може да се посевти да се дотера :)
Најпрости сугестии за графика:

-не користи billboard за трева. ептен се познава дека се мрда како се врти камерата. направи коцка со транспарент шејдер и ископирај ја неколку пати и ротирај ја. на крај ќе добиеш реална трева.

-моментално нема бесплатно realtime GI решение за unity. верувам дека немаш пари за да купиш , ткд ќе мора да користиш ефекти за камера+lightmap

-користи realtime sky

-ако сакаш да биде поинтересно , стави една сијалица (flashlight). мислам дека во стандардните assets имаш готова скрипта. (истата ја користат и Slender).

-користи antialias ефект наместо antialias quality setting

-користи dx11 (симни го unity4 free)

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Убаво што си направил игра. Ја симнав и ја играв.
Супер е(освен што е кратка, но ти веќе го знаеш тоа). :)
Нешто што ми пречеше е паѓање на фрејмови, дури и на најниска резолуција. Значи со истите симптоми на се.
Играв на лаптоп со i3-3110M, 4 GB RAM, HD 4000. Нема ин гејм мени, и што нема пауза. Исто и подобро прераскажување на прикаската. Осветлувањето е премало(премалку светло), малце повеќе светло не е на одмет. :)
Али засега е добро, со тек на време може да се среди. :)
Сепак супер е. :)

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
btw заборавив да ти кажам , кога објавуваш игра вака може многу лесно да се декомпајлира. Твојава гледам не е заштитена.

И не ми е јасно , во credits пишува дека користиш unity4 про , а се појавува unity free splashscreen на почеток... Плус водата ти е unity free.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
Слободно нека земаат што сакаат од играта, не сум дошол до степен на криптирање ствари :)
Инаку да, Unity Pro користам, но бидејќи е со студентска лиценца, пак се појавува сплешот (што и сакам да го има како и да е)

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
@stefan_v
Ќе ѕирнам околу FPS, кај мене ~30 си држи, ќе пуштам да рендерира само тоа што гледа, и белким ќе се накачи :)

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Слободно нека земаат што сакаат од играта, не сум дошол до степен на криптирање ствари :)
Инаку да, Unity Pro користам, но бидејќи е со студентска лиценца, пак се појавува сплешот (што и сакам да го има како и да е)
Ако не ти е битно толку , можеш да ми го дадеш проектот да пробам да го подобрам на брзина? :)

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
@Sure, да пројде натпреваров за некој ден и слободно среди го. PS за да се компајлира ти треба UnityPro, користам дел од неговите ствари

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно