Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Денес ми излезе ова по реклами:

Fyne Audio е компанија која настана како резултат на експертизата од Tannoy која "не се согласувала со новите сопственици". Во секој случај прават одлични парчиња (врвните парчиња им се над 100к), а ова е одлична прилика за entry level.

Дури е и феноменална опција за surround.

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Здраво, некој предлог за слушалки до 4/5000 денари ? Брат ми ги има galaxy buds fe и се стварно одлични али одамна му се што значи прилично стар модел е.. Да барам некои од aliexpress или ?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.612
1.772
Здраво, некој предлог за слушалки до 4/5000 денари ? Брат ми ги има galaxy buds fe и се стварно одлични али одамна му се што значи прилично стар модел е.. Да барам некои од aliexpress или ?
Би требало Хуавеи да се добри, често ги фалат Freebuds е сега не знам дали има разлика помеѓу про и не про верзиите.

noc32

hello world
21 март 2016
354
307
Јас земав CMF Buds 2, со достава преку Cra Go. Ме чинеа околу 5000 денари и се одлични, 5-5.5 саати на повик држат. Звукот е солиден, доста чист. ANC, исто солидно.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.612
1.772
Цената е повеќе од дупло :D
Да ги постирав подобрите модели но има поефтини кои имаат i во името, како Freebuds 4i, 5i, 6i, 7i.
Или има SE4, SE5 итн, јас имам едни копии на Аирподс од Jenny Airwraps кои вршат работа.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Дали овие се до толку подобри од galaxy buds fe ? Пошто слушалките се предобри а гледам ги има на огласи нови по 2500/3000 денари..

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Јас имам Anker Soundcore Liberty 4 NC што се доста слични на овие. Не се сеќам како ги земав, некоја новогодишна акција у Анхоч имаше па ај као демек ќе се најдат... и после тоа ги утепав од користење, пред спиење, дур трчам или вежбам, испотени, носени по ранец, у авион, паѓаа неколку пати солидно на плочки, еднаш или два пати слушалка у вода ми паѓаше, и покрај се тоа немаат мака... ниту се скршија, ниту деградираа било каков перформанс.
  • Долго трае батеријата, речиси еднаш месечно ги полнам (не користам noise cancellation)
  • Конекција со iPhone е супер, мнооогу ретко да сум имал потреба да ги вратам у case па да ги извадам поново за да реконектираат.
  • Звукот е супер, не е state of the art аудиофилија за во оваа тема, ама вреди и дупло од парите кои ги дадов за слушалките. (имам доста мои слушалки за споредба: Apple Airpods 3, KZ ZS10 Pro X, едни од Blackview гратис добиени, Sony XM5, dt770 Pro и уште неколку други, да не набројувам)

Мислам дека дури од сите 10тина слушалки што ми се вртат по дома овие се и најкористени, во конкуренција (за искористеност, не за звук) со XM5ките.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Јас имам Anker Soundcore Liberty 4 NC што се доста слични на овие. Не се сеќам како ги земав, некоја новогодишна акција у Анхоч имаше па ај као демек ќе се најдат... и после тоа ги утепав од користење, пред спиење, дур трчам или вежбам, испотени, носени по ранец, у авион, паѓаа неколку пати солидно на плочки, еднаш или два пати слушалка у вода ми паѓаше, и покрај се тоа немаат мака... ниту се скршија, ниту деградираа било каков перформанс.
  • Долго трае батеријата, речиси еднаш месечно ги полнам (не користам noise cancellation)
  • Конекција со iPhone е супер, мнооогу ретко да сум имал потреба да ги вратам у case па да ги извадам поново за да реконектираат.
  • Звукот е супер, не е state of the art аудиофилија за во оваа тема, ама вреди и дупло од парите кои ги дадов за слушалките. (имам доста мои слушалки за споредба: Apple Airpods 3, KZ ZS10 Pro X, едни од Blackview гратис добиени, Sony XM5, dt770 Pro и уште неколку други, да не набројувам)

Мислам дека дури од сите 10тина слушалки што ми се вртат по дома овие се и најкористени, во конкуренција (за искористеност, не за звук) со XM5ките.
Ги користам и јас слушалките.
За цената се стварно добри!!
Исто така има опција за конектирање на два уреди истовремено и таа функција работи беспрекорно.
Звукот е топ.

Angel992

read-only
26 ноември 2017
25
6
Струмица
Пријателски поздрав до сите.
После долги години конечно дојдов до соба која ќе може да ми користи како домашно кино, па така полека како доаѓам до буџет се надоградувам со компоненти и стигнав до 5.1 сураунд систем па би прашал тука поискусни кој би ми бил следен чекор за надоградба ?
Чисто да спомнам големина на соба и опрема која до сега ја имам :
Димензии на соба :
4 метри должина
3 метри ширина
2.2 метри висина
Телевизор : LG Oled C4
Ресивер : Denon avc x3800h
Звучници :
Центар Klipsch RP-504C II
Напред Лев/Десен Klipsch RP-600M II
Сураундс Klipsch RP-500M II
Сабвуфер Klipsch RP1400SW
Преференца на слушање музика/филм 60%/50%
Е сега дилема ми е дали да одам на 4х атмос звучници да за кој би нашол некое решение да ги закачам на таван така би имал true Atmos или да одам на втор сабвуфер знам звучи лудо ама од секогаш сум преферирал дуал саб во секој систем или пак да купам најпрво појачало од типот 3 или 5 канално Emotiva бренд гледам пријателски се буџет настроени.
Секое мислење е добредојдено поздрав.

InSides

lurker
21 февруари 2009
760
2.019
Не кудам, прашувам за потврда. Тоа е многу ниско за вметнување на класични Атмос канали.

Ако веќе имаш Клипш, си размислил ли за додатните модели кои се поставуваат врз постоечките звучници?

На пример Klipsch R-40SA, кои би ги поставил врз предните и задните звучници, и кои произведуваат Атмос ефекти со рефлексија од таванот? Кај тебе со нискиот таван ова може да биде полн погодок.

R-30C-Block-7.png

Што се однесува на дополнителни вуфери, секако, ама не уште една 14ка, туку замени ја за две 10ки во таа соба.
Мислењето е автоматски споено:

За засилувач на атмосите ќе земеш Behringer EPQ-304:

4 канали, помалку од 200евра, дискретно и тенко.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.063
5.997
Не кудам, прашувам за потврда. Тоа е многу ниско за вметнување на класични Атмос канали.

Ако веќе имаш Клипш, си размислил ли за додатните модели кои се поставуваат врз постоечките звучници?

На пример Klipsch R-40SA, кои би ги поставил врз предните и задните звучници, и кои произведуваат Атмос ефекти со рефлексија од таванот? Кај тебе со нискиот таван ова може да биде полн погодок.

R-30C-Block-7.png

Што се однесува на дополнителни вуфери, секако, ама не уште една 14ка, туку замени ја за две 10ки во таа соба.
Мислењето е автоматски споено:

За засилувач на атмосите ќе земеш Behringer EPQ-304:

4 канали, помалку од 200евра, дискретно и тенко.
Пред некој ден ги гледав. Ептен се погоди. https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/2x-klipsch-r-112sw-1365652251

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Jedah

user
6 ноември 2007
1.310
2.285
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Абе да ве прашам:
На 2.0 Stereo се наканив конечно и ставив активен вуфер, позади на вуферот има 0° и 180°

Еден паметен рече ако го ставиш вуферот напред, значи фронтално терај со 0°, ако е позади тебе кај што седиш терај со 180°

Друг паметен ми рече спушти SPL Meter апликација, пушти 80Hz Playback и мери на која фаза има повеќе dB - на зададен еднаков Volume, на phase 0 имав 36dB на 180 имав 50dB. На тој што имаш повеќе бас на него го оставаш. Значи го оставив на 180°

Вие вака најпаметни? :)

Post Scriptum
Позиционирањето ми е како на сликата. Генерално басот е на средина од соба. десно од R channel, пошто нели басот бил omnidirectional, и на лустер да го обесиш исто ќе звучел
Screenshot 2026-06-20 201927.png

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно