Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Добро, зарем сериозно постечки производ/PCB после:
  • ставање во метална кутија
  • менување на осцилатори (веројатно и кондензатори)
  • линеарно напојување
  • демек позлатени конектори (што некое реално влијание на шум или пречки во дигитален пренос на неколку метри кабли)

И тоа наеднаш прави „аудиофилски“ производ кој вреди неколку илјади долари?? :)

Па сето тоа самиот ќе го направиш за двоцифрена бројка, или ќе платиш електроничар да ти го направи за нешто повеќе од тоа. Дури ни линеарното напојување нема да биде некој проблем за толкава ниска моќност од неколку вати колку што троши мрежен свич со 8 портови. И за јапонскиот преклопник, абе некој може ќе посака да стави и делче од шатловите на НАСА... Се извинувам заборавив дека сега користат руски шатлови... Некој може ќе посака да стави и делче од unobtanium пошто имало „најдобри аудио карактеристики“, ама дали е реално за тоа да се даваат невидени пари?

Ваљда одговорот е индивидуален, и секогаш ќе има некој што ќе плати повеќе (многу многу повеќе) за „аудиофилија“, па дури ќе купуваат и од оние лан/усб каблите од неколку илјади долари. И тие кабли сигурно се релативно квалитетни ама не се неколку илјади долари квалитетни, но цената е таква затоа што има кој да ја плати. И плаќаат некои, и сеедно им е дали плаќаат неверојатно големи маргини за наивност, или плаќаат за тој јапонскиот преклопник кој навистина кошта толку затоа што се наменува за во железници. Патем што точно прави тоа чудо, некој преклопник специфициран за „миљон“ ампери за електромотори? И аудиофиливе го купуваат пошто има најмал може отпор во преклопник? :)

Е да, и кога сме кај мрежни свичеви... Прво MBTF на ваквиот хардвер е прилично долг период дури и за најевтините уреди (освен напојувањето, ама тоа нели се менува со линеарно). Второ, дали е Циско или 5 долари генеричка PCB плочка со Рилтек чипсет, ама воопшто не прави разлика за пренос на аудиофајлови кои не се ни 1% од протокот на хардверот. Циско ќе има други напредни можности кои во случајов на аудиофилот воопшто не му требаат. И Циско има многу посложена електроника која во случајов може само повеќе noise да произведе. Инаку зборуваме за многу мал но теоретски возможно мерлив noise, од уред што троши пола ват до пар вати ако сите мрежни портови се во константна употреба. Таквите уреди како обичните мрежни свичеви по дифолт имаат минимален број на компоненти и многу малку noise. Па има аудиофилски појачала со LM чипови (и десетина генерации после нив) кои користат такви едноставни плочки со минимален број компоненти. Колку шум имаат тие уреди? И тој мал теоретски можен noise ете се третира со погоре наведените зафати. И третирањето е подложно на diminishing returns каде може да вложи илјадници пати повеќе чинење, за да се добие можеби половина процент напредок. Итн.

Така да секоја чест за пасијата но во поголемиот дел од случаите (скоро сите всушност), ова со „аудифилскиве“ уреди и периферија мене ми изгледа на чист грабеж на наивни луѓе. Искрено, кој друг би купил магични лан/усб кабли од неколку илјади долари? Дури и она што навистина дава одредена мала придобивка е со милијарда пати зголемени профитни маргини... Се фрлаат пари на такви неверојатно неефикасни аспекти, наместо на работи што реално може да направат разлика. Како подобри звучни кутии со подобри драјвери, звучен третман на собите, итн. Се замараат луѓето со немерлив шум од мрежни свичови и лан/усб кабли, ама ги мрзи да пробаат различни локации за звучните кутии и третирање на собата за слушање. Ваљда пошто полесно е да кликнеш „купи“ на змијско масло и после да се залажуваш себе си дека си направил добра работа.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
И тоа наеднаш прави „аудиофилски“ производ кој вреди неколку илјади долари?? :)

Може да се фокусираме и на поефтиниот модел на LHY Audio.

Прво околу сумите на она што го покажав:

1. Цена <$800 со испорака и сите давачки;
  2. OCXO осцилатор;
  3. CNC обработена кутија од едно парче;
  4. Линеарни напојувања.
Доколку се водиме со класичните 1:3 маржи во хај-фај, се работи за производна цена од <$300. Во ситуација како оваа каде е DTC, маржата е поблизу до 1:1.5 што ќе рече ајде производна цена од ~$400.

И аудиофиливе го купуваат пошто има најмал може отпор во преклопник?

Не знам за што го купуваат.

Лично, и да можам да си дозволам да слупам таква сума нема да го направам тоа - нема да одам против текот и да правам LAN кабли со M12 конектори.

Така да секоја чест за пасијата но во поголемиот дел од случаите (скоро сите всушност), ова со „аудифилскиве“ уреди и периферија мене ми изгледа на чист грабеж на наивни луѓе.

Во голема мерка, да. Нема муабет.

Ама тука се отвори муабет за периферија за која членовите на овој форум имаат релативно повеќе експертиза од типичните аудиофилски компоненти.

Аудиофилијата е потенцијално многу убаво хоби. Проблемот и е што е премногу субјективно хоби и поради тоа е подложна на исмејување.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Сериозно, но кој постави услов од „CNC обработка за едно парче кутија“? Имаш купишта готови свичеви со метални кутии. Мора напојувањето да биде внатре? Мора кутијата да изгледа SF и да се гледа на ачик (и да се покажува)? Не може да биде позади телевизорот, на пример? :)

Ме разбираш ваљда накаде одам со муабетов, јас барем секако те разбирам тебе. И пак велам секому неговото ама аудиофилија не мора да биде ни елитистичка ни „субјективна“. Посебно ако има методи за утврдување на факти. Не мора ни мерења може и на пример слепи тестови дали ќе се слушне разлика меѓу два осцилатори на ист хардвер, па дури и разлика меѓу напојувања.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
@InSides ја само да кажам дека целосно те поддржувам во егзибицијата, for science, си треба експеримент.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
@InSides ја само да кажам дека целосно те поддржувам во егзибицијата, for science, си треба експеримент.

Абе јас ќе направев преклопник уште во 2020та, ама се сеќаваш дека Дамјан ми рече ај не се глупирај? :D
Мислењето е автоматски споено:

Сериозно, но кој постави услов од „CNC обработка за едно парче кутија“?

Тие што купуваат и слушаат и со очи, не само со уво. Што му е убаво на окото, нели. :)

Јас сум направил релативно (субјективно) естетски прифатливи уреди за свои потреби, ама и тие се скриени во парчиња мебел поради најразлични причини.

слепи тестови дали ќе се слушне разлика меѓу два осцилатори на ист хардвер, па дури и разлика меѓу напојувања.

Еве едно непопуларно мислење. Субјективистите не избегнуваат слепи тестови во глобала. Слушањето е клучен елемент од хобито.

Генерално, субјективистите избегнуваат да бидат навредувани од објективисти кои знаат дека нема ништо тука.

Не ми се верува дека ќе го кажам ова, ама излегува дека објективистите во поголема мерка промовираат фунданментални, догматични ставови, наспроти субјективисти кои, во духот на space explorers, си велат, дај бе да видам да не има нешто тука?

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Да беше само Дамјан :D

Нека стои дека не сум зборувал на празно:

Цитирам:

Конекторите се дел од проект кој, за жал нема да го види светлото на денот. Секој конектор е фабрички запакуван, посебно, неотворен.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Естетика? ОК, естетика е многу посубјективно доживување од звукот. Звукот иако навистина може и субјективно да се доживее, сепак пообјективно може да се процени во споредба со естетиката. Но она што е целосно несубјективно кај поубавата кутија (поубава во очите на власникот или на свидителот) дека таа убавина апсолутно не е поврзана со квалитетот на звукот што излегува од таа кутија.

Повторно, секому неговото ама никој (или ретко кој) овде е со неограничен буџет. За мене лично ако бркам квалитет на аудио, некаде на последно место ми е изгледот на кутија која секако нема ни да се гледа. Уште па изглед на кутија од мрежен свич... Интересно до каде забегавме. :)

Еве едно непопуларно мислење. Субјективистите не избегнуваат слепи тестови во глобала. Слушањето е клучен елемент од хобито.

Генерално, субјективистите избегнуваат да бидат навредувани од објективисти кои знаат дека нема ништо тука.

Не ми се верува дека ќе го кажам ова, ама излегува дека објективистите во поголема мерка промовираат фунданментални, догматични ставови, наспроти субјективисти кои, во духот на space explorers, си велат, дај бе да видам да не има нешто тука?
Хаха, зарем навлеговме во „догма“ аспект на дискусијата?
Јас лично не љубам етикети ниту се согласувам сам себе да се поставувам во некои вештачки одредени граници на црно и бело. Но ако „објективизам“ овде би бил називот за бркање на максимум квалитет на звук во рамките на буџетот, тогаш тој назив можеби и не е далеку од реалноста.

Секому неговото, но фактите се тие дека освен во неограничен буџет во сите други случаи најрелевантен фактор е тоа што можеш или не можеш да го слушнеш. Конкретно ако не можеш да приметиш разлика меѓу нетворк свич од 500 до 1000 денари, и свич од ~240000 денари ($4К)... Тогаш веројатно не е паметна инвестиција давање толку пари за змијско масло пардон, за таков „аудиофилски“ нетворк свич. Ако се има пари за надградба, тогаш ваљда подобро е тие пари да се инвестираат во нешто како подобри звучни кутии, итн.
Мислењето е автоматски споено:

Инаку во ред е да се пробуваат нови работи, ама ако треба да се платат илјадници долари само за да се испробаат вакви езотерични тези... Кажување на реалноста не смее да се доживува како навреда. Ако така се дожувава, тогаш навредениот треба да се запраша каков став има кон реалноста кога одбива да тестира дали нешто е навистина така како што си го замислува.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
За мене лично ако бркам квалитет на аудио, некаде на последно место ми е изгледот на кутија која секако нема ни да се гледа. Уште па изглед на кутија од мрежен свич... Интересно до каде забегавме.

Има тука луѓе со RTX4090 и дрвена гајба наместо столче. Немам проблем со тоа.

Не е мојата ситуација. Но немам проблем со тоа.

Но ако „објективизам“ овде би бил називот за бркање на максимум квалитет на звук во рамките на буџетот, тогаш тој назив можеби и не е далеку од реалноста.

Не е - објективизам во овој контекст значи - ако не го измериме, не го слушаме.

Кажување на реалноста не смее да се доживува како навреда.

Апсолутно. Нема тука да правиме tone policing. Само отворен ум.

incontempt

hello world
24 февруари 2016
238
224
Скопје
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz cl16
Video card
PowerColor Radeon RX 6900 XT Red Devil
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502, Attack shark X3
Keyboard
Keychron K7 Max
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U x2 + 43" Philips TV
OS
Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Некои луѓе слушаат музика за да си ја користат омилената опрема, а некои опремата за да слушаат музика.
Секој има право на свој ќеф.
Не е до парите до меракот е.

blackfen1

hello world
16 јануари 2018
88
96
Има ли некој нарачувано музички инструмент од странство, и ако да, кој има shipping до кај нас? Исто така, како оди царината?

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
75
Има ли некој нарачувано музички инструмент од странство, и ако да, кој има shipping до кај нас? Исто така, како оди царината?
Ѝ шитна другар од Истанбул на бившата 500е. инструмент и фати 600 тотал со превоз и царина мислам, пред 6-7 години. Толку памтам.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672

Пред месец дена купив Behringer FCB1010 Midi foot controller од Thomann… не е баш инструмент но од царинска гледна точка исто е.
Погледни на Thomann, ако избереш земја Македонија ќе ти ги покаже цените во денари со минусиран германски ддв.
На таа цена иде + 50 евра за достава која е DHL на територија на Германија и ЕУ но во Македонија регуларна пошта ја превзема нарачката и ја царини за тебе а ти плаќаш царина, ддв и услуга од пошта се одеднаш при превземање. (Ако е нешто поголемо можда ќе е поскапо од 50 евра достава)
8% платив царина и 18% ддв + некои 300 денари за МК пошта за некаква си услуга околу царинење мислам.

Временски порачав 29ти Ноември, стигна 18ти Декември.
Едноставно беше, ми се јавија од најблиската пошта “ало пакетот е тука”, отидов, платив ова погоре пишаното и си го земав пакетот.

stamenbog

read-only
6 март 2023
10
16
Оф-топик на разговорот претходно, има некој искуство со Sony WH-1000XM5, поточно за состаноци ? Знам дека се препорачува "boom" микрофон за чистота на глас, но искрено потребни ми се некои што ќе можам и за други ситуации да ги користам. Имам користено Jabra со boom микрофон и освен за разговори, за музика и ANC се катастрофални.

П.С. Имам некој ваучер од Анхоч, па би било убаво да го искористам ако има нешто добро таму освен Sony-во.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Оф-топик на разговорот претходно, има некој искуство со Sony WH-1000XM5, поточно за состаноци ? Знам дека се препорачува "boom" микрофон за чистота на глас, но искрено потребни ми се некои што ќе можам и за други ситуации да ги користам. Имам користено Jabra со boom микрофон и освен за разговори, за музика и ANC се катастрофални.

П.С. Имам некој ваучер од Анхоч, па би било убаво да го искористам ако има нешто добро таму освен Sony-во.
JBL studio (ил како да се викаа) има со микрофонче подобро во Анхоч ко алтернатива.

Генерала и со Bose и со Сони (мх3 конкретно) .. што сум користел ја и што користеле колеги на состаноци, некад знае да залута и да се изгуби звук како од далеку да иде (незнам тоа микрофоните со noise canceling-от да не мешало нешто пример).

stamenbog

read-only
6 март 2023
10
16
JBL studio (ил како да се викаа) има со микрофонче подобро во Анхоч ко алтернатива.

Генерала и со Bose и со Сони (мх3 конкретно) .. што сум користел ја и што користеле колеги на состаноци, некад знае да залута и да се изгуби звук како од далеку да иде (незнам тоа микрофоните со noise canceling-от да не мешало нешто пример).
Фала за инфо.

Ги земав Sony-то WH-1000XM5 вчера. Први впечатоци: многу добар балансиран звук, ANC-то е одлична, микрофоните ги тестирав кратко на мобилен повик и другиот ме слушаше одлично дури и кога многу тивко зборев. Имаат еден тон функционалности што мислам и дека нема да ги искористам.

Сега за сега е тоа, ќе видиме како ќе се покажат за состаноци во погласни средини.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Некој има ли искуство со Fosi Audio и Аiyima.

Најмногу ме интересира издржливост и опасност од нивните напојувања т.е. адаптери?

По форуми не најдов некој да имал проблеми ама можеби некој друг нашол. Сепак се несертифицирани адаптери.

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
941

Најмногу ме интересира издржливост и опасност од нивните напојувања т.е. адаптери?

По форуми не најдов некој да имал проблеми ама можеби некој друг нашол. Сепак се несертифицирани адаптери.
Ova go imav od ali, Dac & amp
24/7 beshe uklucheno nemav problem nikakov.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.396
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Супер, сакам да го порачам новиот А80 од Aiyima па ме интересира дали ќе треба да се потресувам да го гасам од штек цело време кога не се користи.
Купи си сертифициран адаптер? Имаат поприлично широк дијапазон на влезен напон. Најди некој од лаптоп :)

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Купи си сертифициран адаптер? Имаат поприлично широк дијапазон на влезен напон. Најди некој од лаптоп :)
Од што би можел да земам и да употребам еден од следниве моќности? Веројатно треба и таков приклучок да има инаку пак би имало некаква опасност ако правам модификации?

36v 6a
48v 5a
48v 10a

25 ноември 2014
1.532
1.961
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Од што би можел да земам и да употребам еден од следниве моќности? Веројатно треба и таков приклучок да има инаку пак би имало некаква опасност ако правам модификации?

36v 6a
48v 5a
48v 10a
Што звучници имаш? Чисто сумњам дека ти треба адаптер со 48v 10a тоа се 500вати моќност.

1740412842067.png

Води се по нивниов чарт да видиш дали уопште звучниците ти трпат над X вати моќност, нема поента да купиш појачало појако од звучниците, ниту пак мислам дека у живот ќе ги рокнеш до макс.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Ај ај јима вклучена во штекер од отприлика 30 мај 2021 до денес, никогаш изгасена, никогаш откачена од штекер, секојдневно се користи барем по малку. Никогаш не штуцнала или закрчила, ама па не ја пуштам премногу гласно (но не и ептен тивко).

Адаптерот е нејзин, послабиот како на сликите (тогаш можеше да одбереш и појак, со ваков изглед, но јас се решив за послабиот поради прашина, да не е перфориран). Никогаш не се загреал премногу, на допир бил максимум млак. Не ми текнало да му “мерам температура“ на допир додека не работи активно, еве сега пробав и е на собна температура.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Што звучници имаш? Чисто сумњам дека ти треба адаптер со 48v 10a тоа се 500вати моќност.

Погледнете го атачментот 147342

Води се по нивниов чарт да видиш дали уопште звучниците ти трпат над X вати моќност, нема поента да купиш појачало појако од звучниците, ниту пак мислам дека у живот ќе ги рокнеш до макс.
Од кај нив ќе го земам 48в затоа што разликата во цена е ептен мала меѓу двете опции што ги нудат. Таа моќ не ми треба како и да е.

Повеќе ми беше мислата колку се доверливи нивните адаптери.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Заради немање простор морав да се ослободам од логитек 2300. Ама сепак тоа значеше дека мора да купам помали звучници :)

Гледам подолго време ги фалите Presonus 3.5 во буџет категорија. Па реков што да не. Нема да предизвикаат негативна енергија по дома зашто се компактни.

За цената звучниците се одлични. Имаат пристојни контроли на звук. Високите и средните тонови се доволно присутни. Посебно високите. Имаат природен тон. Басот е супер добро контролиран но е многу скромен. Но големината на кутиите и драјверите е таа која што е за да може да се вклопат секаде. Не може ни да се очекува бас. Не знам колку се добри за мониторинг. Но би требало да може да се заврши работа.

За слушање музика покрај компјутер се повеќе од задоволитено музикални. Мене дефинитивно ми недостасува бас. За среќа имам вуфер од друг комплет компјутерски звучници кој e доволно мал да стои на биро под еден од звучнициве. Има далечинско за контрола на гласност. Со сплитер ги врзав заедно и бев пријатно изненаден од Presonus како сателити. Имаат фреквенсиски опсег до 80 hz што заедно со контрола на басот како на вуферот така и на звучниците може да се доведе до задоволитено ниво да испреплетување на дел од фреквенцискиот опсег.

Поголемите 4.5 се двојно поскапи па играат во категорија каде работите се посложени. Но за цената мислам дека 3.5 се фантастични. Едни од најмузикалните звучници што може да се купат за до компјутер во тој ценовен ранг. Па еве препорака и од мене.

Сакам да те прашам - дали имаат/имаа шум кога се приклучени само во струја.
Не е зуење, ниту брум.
Го меркам моделов и собирам инфо за PreSonus.

Имам проблем со сегашниве звучници кој се повеќе ме нервира, исто како што декомоте напишал овде:

Ете видиш, им најде уште една маана. Има минимален шум, цело време дури се уклучени.
Дури и ако сорсот е скрос исклучен, отштекан или врзан на маса.
Пресонусот ми беа уклучени 24/7 без никакви шумови.

Греење нема, ладни се после неколку саати работа.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно