Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
@TheMarshal
Мала корекција - цените на слушалките кај Амски се исти како на официјалниот сајт на Sennheiser (и јас продавам по истите цени). Во Србија цените се повисоки.
Тоа што македонскиот стандард е на ниски гранки е сосема друг проблем.

HD599 има цена од 120-130€ низ Европа, кај Амски е 200€. Да, се работи за street вредност по која продаваат Thomann, Nakas Amazon, но сепак, разликата во цена е голема, посебно за производ од таа ценовна класа.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
HD599 има цена од 120-130€ низ Европа, кај Амски е 200€. Да, се работи за street вредност по која продаваат Thomann, Nakas Amazon, но сепак, разликата во цена е голема, посебно за производ од таа ценовна класа.
Да не споредуваме apples and oranges. Thomann во една недела продава повеќе слушалки отколку што се продаваат во цела Македонија за една година. Нормално дека Thomann кога нарачува огромни количини од Sennheiser ќе добие подобри цени и ќе може да продава под економски исплатливата цена на помалите снабдувачи, особено во период на „акции“. Сакам да кажам дека Амски (и јас) не ги продаваме слушалките по „екстремно високи цени“, туку по најнормални цени - заработувачката воопшто не е голема.
На Амазон цената, барем денес, е 200 долари:
https://www.amazon.com/Sennheiser-HD-599-Open-Headphone/dp/B01L1IICR2
Кај Thomann во моментов ги немаат на залиха.
Така, денес ако е зорт да се купат тие слушалки заради некоја итна работа, цените кај домашните снабдувачи наеднаш изгледаат сосема нормални и прифатливи.
Како и да е, секој сам одлучува од каде ќе купи и по која цена. Притоа, препорачувам да се погледнат и „скриените“ трошоци - тие слушалки нема сами да прелетаат од Германија во Македонија. Ако ништо друго, треба да се части барем едно пиво пријателот што ќе ги донесе од таму. :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Да не споредуваме apples and oranges. Thomann во една недела продава повеќе слушалки отколку што се продаваат во цела Македонија за една година. Нормално дека Thomann кога нарачува огромни количини од Sennheiser ќе добие подобри цени и ќе може да продава под економски исплатливата цена на помалите снабдувачи, особено во период на „акции“. Сакам да кажам дека Амски (и јас) не ги продаваме слушалките по „екстремно високи цени“, туку по најнормални цени - заработувачката воопшто не е голема.
На Амазон цената, барем денес, е 200 долари:
https://www.amazon.com/Sennheiser-HD-599-Open-Headphone/dp/B01L1IICR2
Кај Thomann во моментов ги немаат на залиха.
Така, денес ако е зорт да се купат тие слушалки заради некоја итна работа, цените кај домашните снабдувачи наеднаш изгледаат сосема нормални и прифатливи.
Како и да е, секој сам одлучува од каде ќе купи и по која цена. Притоа, препорачувам да се погледнат и „скриените“ трошоци - тие слушалки нема сами да прелетаат од Германија во Македонија. Ако ништо друго, треба да се части барем едно пиво пријателот што ќе ги донесе од таму. :)

Апсолутно се согласувам.

Таа цена не е само на Thomann туку и во сите локални продавници во Солун беше иста (но факт е дека во Грција, локалните дилери се конкуретни со Thomann, па треба ценовно да се тука некаде).

Од друга страна, за одредени модели, Амски (најверојатно и Вие) имате одлични цени HD660S е еден од примерите со супер-коректна цена и во Македонија.

HD599 да беа околу 150/160 евра ќе беше супер цена за локален пазар. Но 200 евра е вискоа цена. На пример DT770 кошта 120 евра на Thomann, а кај локалниот дилер во Македонија е 140 евра - коректна разлика во цена.

И секако дека то не се должи до "лакомоста" на дилерите кај нас, туку и други фактори влијаат на самата цена.

Хаха се фативме за ценивие. Инаку, мојот став е доколку разликата во цената е разумна, секогаш да се купува локално.

Ми беше мило што направивме моабет. И се надевам дека ќе бидете чест посетувач и contributor во оваа тема.

dzunko

hello world
26 септември 2007
394
440
Битола
Поздрав до сите!
Ова ми е прво постирање на овој форум. Се зачленив пред некое време, но не само што не бев активен туку не ни го посетував форумов. Да се разбереме - немам ништо против форумов, напротив - одличен си е! Едноставно, не сум баш многу по форумите - ретко посетувам форуми, уште поретко се зачленувам (со овој форум - вкупно три), а за постирање... да не ви кажувам...
Случајно, при еден Google search денес го открив овој пост каде сум спомнат, па затоа се јавувам.
Oktar, благодарам на убавите зборови! Само што воопшто не гледам проблем некој да ме најде ако му требам. Бројот на мојот мобилен телефон го има на сајтот на мојата фирма, а го има и во секој број на ЕМИТЕР (во списокот на фирми - огласувачи). И за договарање нема проблем, никого не сум одбил.
Не знам дали знаете - списанието ЕМИТЕР и понатаму излегува! Речиси во секој број има мои статии на разни теми. Добра вест: од јануари 2020 година сите студенти на ФЕИТ имаат слободен пристап на електронските изданија на ЕМИТЕР од 2015 година до денес.

Еден поздрав и респект до @Vladimir Filevski , задоволство ми е што се придружи во аудиофилската тема на форумот ( кога пишувам аудиофилска стварно мислам на HI-FI и аудио и видео , а не на блутут и тут мут, и 7.1 гејмерски слушалки , тоа е за друга тема :) ) Чест ми е мене и на останатите аудиофили, претпоставувам, што си дел од форумот !

P.S. : Ех само да знајш то ЕМИТЕР како го имам барано во 90-те да го купам и прочитам, и многу стари броеви си ги чувам , ех спомени , ТОП:)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Амски денес отвори фирма после работно време само да ме снабди со Sennheiser Momentum In Ear.

Очекував помалку детали и доктор дре тип на звук со лош квалитет на изработка. "U" звукот си е тука. Но ниските тонови сепак имаат релативно добра дефиниција. Тече малку низ другиот дијапазон ама е подносливо. Средните не се страшно повлечени т.е. ги има. Високите си прскаат на моменти но сепак апсолутно не се доведени до ниво на неподносливост.

Кабелот е многу едоставен но од сит IE кои ги имам овој има најмала тенденција да се превиткува и сплеткува.

Во секој случај ова не е слушалка за критичен мониторинг. Ама е далеку од недетална. Во секој случај обезбедува многу забавен звук. И има прилично панч т.е. силен звук. Дефинитивно ќе ги слушам. Како мултимедија така и поп, електро и сл.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Амски денес отвори фирма после работно време само да ме снабди со Sennheiser Momentum In Ear.

Очекував помалку детали и доктор дре тип на звук со лош квалитет на изработка. "U" звукот си е тука. Но ниските тонови сепак имаат релативно добра дефиниција. Тече малку низ другиот дијапазон ама е подносливо. Средните не се страшно повлечени т.е. ги има. Високите си прскаат на моменти но сепак апсолутно не се доведени до ниво на неподносливост.

Кабелот е многу едоставен но од сит IE кои ги имам овој има најмала тенденција да се превиткува и сплеткува.

Во секој случај ова не е слушалка за критичен мониторинг. Ама е далеку од недетална. Во секој случај обезбедува многу забавен звук. И има прилично панч т.е. силен звук. Дефинитивно ќе ги слушам. Како мултимедија така и поп, електро и сл.

Очекувано. Генерално во тој буџет, нема некој WOW избор од познатите фирми. Од повеќе in-ear што имам купено/користено сега за сега само QCY T5 ми оставија најдобар впечаток. Пред некој месец купив и Focal Speaher, не ми се свиѓаат, не се нешто посебно за мојот вкус. Мислам дека под $100, само chi-fi фирмиве нудат нешто солидни "бубици".
Инаку, одбегнувам да користам IEMs бидејќи ми го иритираат увото многу лесно.

Оф топик: Амски се прави за да продаде, како used car salesmen ми е. Лично мислење е, али јас сум еден од ретките луѓе што мислат дека Амски е најиритантниот тип. Најверојатно затоа што на неколку наврата ме замараше во приватна порака на ФБ. Плус, кај него у тоа станот се осеќам као да сум во скеч од К-15. :eek:

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg

@gokica Тоа што го опиша се поклопува со мерења онлајн (1, 2). Има малце повеќе 7K и мидбас, па ако ги намалиш ќе добиеш побалансиран звук од стандардниот.

Пробај:

Filter 0: 92Hz, -6.9dB, q=0.32 width=3.55
Filter 1: 803Hz, +2.0dB, q=1.15 width=1.22
Filter 2: 2936Hz, +4.4dB, q=1.00 width=1.39
Filter 3: 7000Hz, -10.0dB, q=2.60 width=0.55

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Чим слушалка бара пеглање со EQ...

Плус 4,4 dB на 3kHz, - 10 на 7kHz
WTF..

Не би да навредам никој. Штелувајте како ви одговара. Не бркајте анализи.
Толку има Флегма да ви кажит.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Мене ми се допаѓа звукот вака како што е. Нема да ги користам за критичко слушање. Туку баш за уживање и забава. Но ќе ги пробам препораките со филтрите чисто од љубопитност.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Мене ми се допаѓа звукот вака како што е. Нема да ги користам за критичко слушање. Туку баш за уживање и забава. Но ќе ги пробам препораките со филтрите чисто од љубопитност.

Исто и јас со focal-от, со филтри не ми се допаѓаат.

На крајот на денот, најбитно е тебе да ти прави мерак слушалката. Субјективноста е валиден фактор, посебно кај слушалките и звучниците. Momentum ти прават ќејф и тоа е тоа. Не мора секад да се лупаме во гради за неутрален звук.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Само да се надоврзам на муабетиве што ги начна Флегма, купуваш слушалки и тоа треба да е пали-вози. Ефортлес, се ок тоа ентузијазам и графици, ама јас сакам да ми убаво на увото, а не на окото гледајки график некој и исправајќи криви (не Дрини).
@TheMarshal нешто ме ќефи да пробам фокал, незнам зошто, дали ми се убави онака и преставителни па и тоа Аудиокултура дуќанчето... досега сум фан на Зинхајзер за слушалки, ама се мислам да дадам шанса на овија.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Само да се надоврзам на муабетиве што ги начна Флегма, купуваш слушалки и тоа треба да е пали-вози. Ефортлес, се ок тоа ентузијазам и графици, ама јас сакам да ми убаво на увото, а не на окото гледајки график некој и исправајќи криви (не Дрини).
@TheMarshal нешто ме ќефи да пробам фокал, незнам зошто, дали ми се убави онака и преставителни па и тоа Аудиокултура дуќанчето... досега сум фан на Зинхајзер за слушалки, ама се мислам да дадам шанса на овија.
Слушни ги Elear и не ме пцуј ако решиш да дадеш ~1000€ за нив. Мене ми се допаднаа.

Focal Sphear за во уво добри, ама мене не ми прават нешто мерак.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Чим слушалка бара пеглање со EQ...

Плус 4,4 dB на 3kHz, - 10 на 7kHz
WTF..

Не би да навредам никој. Штелувајте како ви одговара. Не бркајте анализи.
Толку има Флегма да ви кажит.

Фино Флегма, али има малце наука во случајов.

Многу истражувања се направени од страна на Харман и во последно време Rtings, за тоа како треба да звучат in-ear слушалки. Еве неколку таргети од различни извори:
iwb5skuxq9a41.png

Ги имам сите пробано и лично за мене Харман таргет до 1К (најдобар бас) и потоа средина помеѓу Харман и оној на Crinacle е идеален тјунинг.

Кога зборам за таргети, правиме муабет за звук кој на голема група на луѓе им се допаѓа, не е тоа некој ултра неутрален звук. Како на пример QCY T5 - препорака на форумов за добра буџет слушалка која најверојатно ќе им се допадне на многу луѓе.

Филтрите што ги постирав го доближуваат тјунинингот на Senn Momentum до таргетот погоре. Тоа не значи дека е идеално и дека ќе му се допадне на @gokica. Без референца (таргет Харман, Rtings, Crinacle итн.) малку е потешко штелување на своја рака.

Само да се надоврзам на муабетиве што ги начна Флегма, купуваш слушалки и тоа треба да е пали-вози.

Такви слушалки се за жал реткост.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Искрено после долго време решив да чујам што има ново по поп листите во светот. Супер се совпаднаа со дефиницијата на сенхајзер моментум. Всушност најголем дел од музиката како да е создадена за ваков звучен потпис. На потивка гласност си е тамам оти нит детали има нит па вокал да треба да доминира. :) стварно мислам дека рамен звук и ова не оди рака под рака. Ќе биде стерилно ха ха.

ЕДИТ: Шегата на страна. Да не бидам погрешно разбран. Мислам дека моментум е сосем солидна слушалка за парите. Доволно детална и прецизна. Одговара на низа современи жанрови но и за филмови.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Сум заборавил да објавам :(

Ми стигнаа пред некое време, ама со целава ситуација, сеуште ги немам наместено.

Малце “аудио козметика” од Јапонија :)

MMEK0pk.jpg

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

WeiWuWei

hello world
17 јануари 2020
286
171
Ај ако не ве мрзи објаснете ми и/или пратете ми видео кое што објаснува за секој да разбере..

1. Како подобро да ги разбирам мерењата

iwb5skuxq9a41.png

2. Како да ги измерам мојте слушалки?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
1. Како подобро да ги разбирам мерењата

Да не се објаснувам многу, најдобро е да го прочиташ овој линк:
Audio Spectrum

На него ти е објаснето кој фреквенции се бас, требле и мидрејнџ. Според тоа ќе можеш горе-доле да ги читаш графициве. Назад во темава имав постирано и сликичка со примери од разллични графици и како sound signature претставуваат.

Ова ти што си го пратил се таргети за како би требало да звучи некоја слушалка. Сите што мерат слушалки си имаат нивни таргети. На пример како што можеш да приметиш на Oratory1990 е модифициран harman target.

2. Како да ги измерам мојте слушалки?

Имаш цел процес, ти треба опрема и софтвер. Не се замрај сега со тоа. Побарај негде, сигурно има графици од твоите слушалки.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Се почастив деновиве, да тестирам нешто. Од Зона2, на стерео појачало.

Marantz PM6004
PM6004.jpg

Слушам доста радио, па пазарив и еден тјунер, иста серија (барем на лик) каков што ми беше CD плеерот од пред 20 и кусур години. Ми направи ќејф што иако постар модел тјунер, далечинското од појачалото го контролира и тјунерот.

Marantz ST-55
ST-55_CD-48.jpg

Ќе пуштам некое инфо плус, во собичево засега задоволен. Во принцип се' ова го имав и со Зона2, плус пристап до мрежна библиотека и онлајн услуги, ама ме фати некоја бубачка да пробам стерео па ќе правам споредба. Следно некој DAC ќе пазарам, нешто поприступачно како Schiit Modi3, или Topping E30, или нешто половно ако улета.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Се почастив деновиве, да тестирам нешто. Од Зона2, на стерео појачало.

Marantz PM6004
Погледнете го атачментот 88197

Слушам доста радио, па пазарив и еден тјунер, иста серија (барем на лик) каков што ми беше CD плеерот од пред 20 и кусур години. Ми направи ќејф што иако постар модел тјунер, далечинското од појачалото го контролира и тјунерот.

Marantz ST-55
Погледнете го атачментот 88198

Ќе пуштам некое инфо плус, во собичево засега задоволен. Во принцип се' ова го имав и со Зона2, плус пристап до мрежна библиотека и онлајн услуги, ама ме фати некоја бубачка да пробам стерео па ќе правам споредба. Следно некој DAC ќе пазарам, нешто поприступачно како Schiit Modi3, или Topping E30, или нешто половно ако улета.

E30 треба да ми стигне за некоја недела (го чекам веќе 2 месеца, ама почна да има updates на тракингот). Ќе пишам подетално за него во темава и дали со update ќе се решат софтверските проблеми што ги има.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Порачав денес TinAudio T2 од Али за 1800 денари. Се мислев помеѓу нив и Т3 (звучно се тука некаде, кабелот на Т3 е фабрички извиткан за носење над ушето, што не ми се допаѓа), сепак порачав Т2, ќе ги пробам и со bass vent mod.

Не ми се даваа 90$ за Т4...

WeiWuWei

hello world
17 јануари 2020
286
171
Дали можам да расипам слушалки само со чачкање низ EQ Apo?

Само покачив звук на слушалките, можно ли е да рикнат во иднина?

56.png

78.png

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Дали можам да расипам слушалки само со чачкање низ EQ Apo?

Само покачив звук на слушалките, можно ли е да рикнат во иднина?

Погледнете го атачментот 88957

Погледнете го атачментот 88958
Ако не ги рокаш прегласно и не доаѓаат во ситуација да крчат немаш гајле. Мада си подзабегал со гејнот, толкав е употреблив за ееептен тивки изворни снимки, со се останато ќе имаш клипинг.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно