Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
index.php

index.php

index.php

Што треба да гледам на цртеживе? :D Кој е подобар според ова ? Стварно абер неам.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Според графите меизу изгледа одлично. Како е во реалност со твоите слушалки ќе кажеш кога ќе стигне.

Што треба да гледам на цртеживе? :D Кој е подобар според ова ? Стварно абер неам.

Ах да, заборавив дека Fiio блеска кај балансираниот излез. 220 mW @ 32 оми.

Како и да е се зависи од преференци. Јас дури и за 32 омски слушалки ќе барам уште повеќе моќ отколку Меизу. Но тоа е моја преференца. Тебе можеби ќе ти одговара.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
А Фиово се наоѓа негде низ Грција или можеби кај нас ?

Fiio Q1 Mark II

Не сум барал конкретно по продавници и трговски центри во Солун за да ти потврдам каде точно да најдеш.

Во Бугарија ги гледам овие:

https://audioline.bg/?gclid=EAIaIQobChMIn46f4u_Y5gIVBc-yCh3pdgheEAAYASAAEgJx3_D_BwE

@martinmax има Fiio K3 и прочитав дека е задоволен. Можеби го начекал ефтино. Верувам ќе сподели од каде го земал.

BTW за да го користиш балансираниот излез на Fiio ти треба и адаптер:

Amazon.com: balanced 2.5 mm to 3.5 mm

Балансираниот излез е 2.5 мм.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Со оглед на тоа што периодов не сум на работа, се решив викендов што помина да го искористам “продуктивно” и да досредам некои финални работи околу системот.

Првата работа што некое време се одложуваше, а требаше да се среди беше апсорпција на неколку проблематични места, односно ќошеви со таванот.Од очигледни причини ова беше избегнувано до сега :)

Откако беа идентифицирани најкритичните места што директно влијаеа на позицијата на слушање, поставени беа апсорберите.

9caIjDC.jpg

u4qGkan.jpg

1wvIU71.jpg

utNtUxE.jpg

После неколку часа слушање, можам да кажам дека има значително подобрување во дефиницијата на мидбасот, чистината и собата дозволува нешто поголема гласност на слушање.Дефинитивно неколку модови што доминираа низ собата се намалени/афектирани.Се на се, одлично подобрување.

Втората работа што требаше да се направи беше да се види зашто DSP енџинот на вуферите не дозволуваше да се направат едноставни корекции на средниот опсег, каде што имав некои проблематични области кои што влијаеа на симетријата помеѓу мониторите и реалноста/динамиката.

За ова требаше да се консултирам со Neumann каде што имав разговори со еден од инженерите од тимот за развој и го најдовме “проблемот”.Откако проблемот се реши, беа направени неколку ситни корекции според инструкциите на инженерите на Neumann.

После овие корекции, значително се подобри интеграцијата помеѓу басот, мидбасот и средниот опсег.Симетријата помеѓу левиот и десниот канал се усогласи за нијанса подобро од што беше, сцената се исфрли напред пред мониторите, и конечно дојде до израз динамиката и експлозивноста што ја има сетапот, а посебно тој dome midrange среднотонец што ми е омилен и после толку години.

Во кратки црти, се зголеми за некој степен илузијата на настан во живо.

Дополнително на ова, сега се користи DSP-то за прецизна контрола на гласот (преку апликацијата за iPad), во самите монитори, што овозможи конверторот да биде во бајпас мод и ги има највисоките технички перформанси според производителот - со кој што се согласувам.

И да не остане сето ова на празни зборови, иако е далеку од вистински показател за перформансите на еден систем, сепак е интересно да се види пред и потоа резултатот од мерењата.

Ова е “стариот” фрекфентен одзив:

bJPIxXl.jpg

Новиот после викендашките промени:

4xPIqsT.jpg

Со ова се завршуваат сите промени и се преминува на зголемување на колекцијата на плочи.

Over and out :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.781
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Со оглед на тоа што периодов не сум на работа, се решив викендов што помина да го искористам “продуктивно” и да досредам некои финални работи околу системот.

Првата работа што некое време се одложуваше, а требаше да се среди беше апсорпција на неколку проблематични места, односно ќошеви со таванот.Од очигледни причини ова беше избегнувано до сега :)

Откако беа идентифицирани најкритичните места што директно влијаеа на позицијата на слушање, поставени беа апсорберите.

9caIjDC.jpg

u4qGkan.jpg

1wvIU71.jpg

utNtUxE.jpg

После неколку часа слушање, можам да кажам дека има значително подобрување во дефиницијата на мидбасот, чистината и собата дозволува нешто поголема гласност на слушање.Дефинитивно неколку модови што доминираа низ собата се намалени/афектирани.Се на се, одлично подобрување.

Втората работа што требаше да се направи беше да се види зашто DSP енџинот на вуферите не дозволуваше да се направат едноставни корекции на средниот опсег, каде што имав некои проблематични области кои што влијаеа на симетријата помеѓу мониторите и реалноста/динамиката.

За ова требаше да се консултирам со Neumann каде што имав разговори со еден од инженерите од тимот за развој и го најдовме “проблемот”.Откако проблемот се реши, беа направени неколку ситни корекции според инструкциите на инженерите на Neumann.

После овие корекции, значително се подобри интеграцијата помеѓу басот, мидбасот и средниот опсег.Симетријата помеѓу левиот и десниот канал се усогласи за нијанса подобро од што беше, сцената се исфрли напред пред мониторите, и конечно дојде до израз динамиката и експлозивноста што ја има сетапот, а посебно тој dome midrange среднотонец што ми е омилен и после толку години.

Во кратки црти, се зголеми за некој степен илузијата на настан во живо.

Дополнително на ова, сега се користи DSP-то за прецизна контрола на гласот (преку апликацијата за iPad), во самите монитори, што овозможи конверторот да биде во бајпас мод и ги има највисоките технички перформанси според производителот - со кој што се согласувам.

И да не остане сето ова на празни зборови, иако е далеку од вистински показател за перформансите на еден систем, сепак е интересно да се види пред и потоа резултатот од мерењата.

Ова е “стариот” фрекфентен одзив:

bJPIxXl.jpg

Новиот после викендашките промени:

4xPIqsT.jpg

Со ова се завршуваат сите промени и се преминува на зголемување на колекцијата на плочи.

Over and out :)

giphy (2).gif

Гарант невестата се жали на другарките, нели можеше да оди по риба ко сите други...или швалерка да си најде, кај го најдов...

Шала на страна, завидувам на ентузијазмот и посветеноста...и сработеното.

Последна промена:

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.099
2.342
Можеби не е правилната тема но сепак да прашам. Кога нема звук од ПЦто некој период почнува да шушти левиот канал, и веројатно да да добивам брум на страничните канали (7.1 имам поврзано) директно на матична. Претпоставувам ова е од матичната проблем која е сепак премногу стара.

Ме интересира дали вреди да купувам звучна карта ако склопам нова конфигурација наредниве месеци (веројатно ryzen со b450) и ако сепак е препораката да се купи звучна карта дали се начекува некоја половна до 2000 денари (да има подршка на win10 нели) или е подобра надворешна да се земе на пример оваа ASUS Xonar U7 MKII 7.1 USB DAC with Headphone Amplifier

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ново мобо

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Fiio Q1 Mark II

Не сум барал конкретно по продавници и трговски центри во Солун за да ти потврдам каде точно да најдеш.

Во Бугарија ги гледам овие:

https://audioline.bg/?gclid=EAIaIQobChMIn46f4u_Y5gIVBc-yCh3pdgheEAAYASAAEgJx3_D_BwE

@martinmax има Fiio K3 и прочитав дека е задоволен. Можеби го начекал ефтино. Верувам ќе сподели од каде го земал.

BTW за да го користиш балансираниот излез на Fiio ти треба и адаптер:

Amazon.com: balanced 2.5 mm to 3.5 mm

Балансираниот излез е 2.5 мм.
Јас го земав од амазон ук, презадоволен од уредот. Можеш и од али после нова година

US $102.66 23%OFF | FiiO K3 Portable Headphone Amplifier DSD USB DAC for PC,Support COAXIAL/OPTICAL/2.5 BALANCE

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Препорака за микрофон или слушалки со вграден микрофон?
Намена, снимање на туторијали, ми треба да вади што е можно почист звук (сепак сега почнувам и немам некој многу голем буџет за расфрлање) :(

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Anhoch PC Market Online - Headphones A4 G530 Glare Bloody Gaming 7.1

Anhoch PC Market Online - Headphones Sharkoon B1 Gaming Black

Да се најде добар микрофон е многу полесно на слушалки, прво можеш да слушнеш со твои уши на YouTube од ревју како звучи микрофонот, како звучат слушалките не можеш и е многу потешко треба да веруваш на ревјуерот.

Од тоа што имам истражено овие 2 за парите имаат многу добри микрофони.

Последна промена:

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
View: https://www.youtube.com/watch?v=1J5Qp7dT800

Друже како е микрофонот?
Овој на видеото на 3:10 баш микрофонот го исплука на овие слушалки, а мене ми треба најмногу чист звук на микрофонот, не сум гејмер за да ми требаат слушалките :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје

Друже како е микрофонот?
Овој на видеото на 3:10 баш микрофонот го исплука на овие слушалки, а мене ми треба најмногу чист звук на микрофонот, не сум гејмер за да ми требаат слушалките :)
Лаже тој на видеото, топ си е микрофонот.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Друже како е микрофонот?

Јас воопшто не би се сложил дека имаат лош микрофон. Но ако инсистирaш на студиски чист звук тогаш одвоен сетап:
буџет варијанта
Superlux HD681 EVO - 42$
BM800 Recording Microphone - 25$
48V Phantom Power - 22$
Или готов сетап за троа малку повеќе пари
Focusrite Scarlett Solo Studio или PreSonus AudioBox Studio Bundle
и задолжително звучно изолиран простор...

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Јас воопшто не би се сложил дека имаат лош микрофон. Но ако инсистирaш на студиски чист звук тогаш одвоен сетап:
буџет варијанта
Superlux HD681 EVO - 42$
BM800 Recording Microphone - 25$
48V Phantom Power - 22$
Или готов сетап за троа малку повеќе пари
Focusrite Scarlett Solo Studio или PreSonus AudioBox Studio Bundle
и задолжително звучно изолиран простор...
А зошто би земал слушалки во овој случај?
Реално си имам обични слушалки на лаптопот, во моментот единствено ми треба подобар микрофон бидејќи овој на моите слушалки не дава чист звук. Нуб сум за овие работи, дали е неопходен засилувачот што го имаш ставено во сетапот од алиекпрес и што добивам/губам со/без него?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
А зошто би земал слушалки во овој случај?
Реално си имам обични слушалки на лаптопот, во моментот единствено ми треба подобар микрофон бидејќи овој на моите слушалки не дава чист звук. Нуб сум за овие работи, дали е неопходен засилувачот што го имаш ставено во сетапот од алиекпрес и што добивам/губам со/без него?

А колкав буџет имаш на располагање? Имаш опција за добар микрофон на USB (не му треба фантом напојување) на форумов.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

Супер микрофонче, ама чини колку цел сетап. Во Артист е 10К, а колку што разбрав членот сака да помине што поефтино. Би му препорачал и Blue snowball или Yeti, ама и тие се 50-60$ па нагоре.
Иако, НУБ-статусот не го условува квалитетот на опремата...

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
А колкав буџет имаш на располагање? Имаш опција за добар микрофон на USB (не му треба фантом напојување) на форумов.
Немам прецизно одреден буџет, искрено прв пат во живот отворам да гледам микрофони. Единствена кочница за инвестицијата ми е што не знам како ќе се покажи „бизнисот“ за да лупнам многу пари од старт, да знам дека ќе биди рентабилен би направил и профи соба по сите прописи.
Во моментот истражувам платформи каде би почнал да ги ставам курсевите, правам список која опрема би ми требала, софтвери за едитирање на видеата и припремам материјали...така дојде и муабетот дека ќе треба поасален микрофон (првично мислев со тој од слушалките што ги имам), но не би сакал да се глупирам некој да купи курс и да се нервира поради лош квалитет на звук.
Благодарам за советите, да го комплетирам списокот со се што ми треба и ќе земам еден од овие што ми ги препорачавте :)

masterwu

lurker
11 февруари 2016
853
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Ако имаш некој што доаѓа од УСА, ѕирни го Samson Q2U. Го користам тој микрофон за подкаст, и сум презадоволен. Плус има и XLR опција доколку решиш да купиш посебен аудио интерфејс и да не одиш директно со УСБ на микрофонот. Јас го земав за 50 долари од амазон. За жал во Европа е доста поскап.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

За мене најдобриот live концерт на сите времиња, и да не сум пристрасен, го слушав у FLAC едно 4-5x и се мислев долго дали претерувам, али кога ставив се на кантар ова е тоа, НЕ МОЖЕ подобро.

Мал офтопик, али за аудифолите малце да поуживаат, штета е што начинот на снимање не е оптимален, ама од технички аспект, ова е разбивање.

Едит, само 4 нумери се у живо, другите се додадени, ама тие 4 се нешто неверојатно.

Последна промена:

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
^ Пристојно (го слушам на ЦД од кога го издадоа), но ништо не се споредува со нивните свирки во живо на кои сум бил сведок. :)

Крајот на 80-ти и почетокот на 90-ти знаеја да прават концерти за паметење, независно каде/како/зошто.

Еден нивни првомајски концерт во градски парк и ден денес ми е референца за врвен звук, а да не зборувам за експлозијата на емоции што се проткајуваше во сите нивни песни, од првата до последната. Ниту пролетниот дожд не смени ништо, напротив...

Таква искрено пренесена енергија пред тоа имав доживеано само од 'Азра' (Џони Штулич) и 'ЕКВ', за жал не при секој нивни лајв настап, а сум присуствувал и уживал на многу од нивните концерти.

~~~~~~~~~~~~~~~

Кога веќе пишувам на темава, да ви честитам среќна нова Аудиофилска, и ви посакувам најмалку еден од овие 3 DAC & Pre-Amps.
3.jpg
Sabaj D5
SMSL M500 DAC
Topping DX7 Pro

И задолжително да ги храните со квалитетен нативен материјал (од 24bit-96kHz па нагоре и обавезно DSD64+). :)

Ако одредена "нота" ја нема во изворот на звук, ниту едно појачало или звучници нема да ја измислат/репродуцираат на крајот, па макар вределе и 100000 евра.
Џанк ин - џанк аут. ;)

15 септември 2012
1.159
1.300
^ Пристојно (го слушам на ЦД од кога го издадоа), но ништо не се споредува со нивните свирки во живо на кои сум бил сведок. :)

Крајот на 80-ти и почетокот на 90-ти знаеја да прават концерти за паметење, независно каде/како/зошто.

Еден нивни првомајски концерт во градски парк и ден денес ми е референца за врвен звук, а да не зборувам за експлозијата на емоции што се проткајуваше во сите нивни песни, од првата до последната. Ниту пролетниот дожд не смени ништо, напротив...

Те молам немој да ја заборавиш турнејата пред 15-тина години. По охридскиот концерт, на враќање према Скопје, застанував неколку пати под тоа прекрасно ѕвездено небо покрај патот за да проверам дали сонувам. Присуствував на неколку нивни концерти надвор од МК, ама охридскиот ги понесе...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Таква искрено пренесена енергија пред тоа имав доживеано само од 'Азра' (Џони Штулич) и 'ЕКВ', за жал не при секој нивни лајв настап, а сум присуствувал и уживал на многу од нивните концерти.

~~~~~~~~~~~~~~~

Кога веќе пишувам на темава, да ви честитам среќна нова Аудиофилска, и ви посакувам најмалку еден од овие 3 DAC & Pre-Amps.
Погледнете го атачментот 82596
Sabaj D5
SMSL M500 DAC
Topping DX7 Pro

И задолжително да ги храните со квалитетен нативен материјал (од 24bit-96kHz па нагоре и обавезно DSD64+). :)

Ако одредена "нота" ја нема во изворот на звук, ниту едно појачало или звучници нема да ја измислат/репродуцираат на крајот, па макар вределе и 100000 евра.
Џанк ин - џанк аут. ;)

Па види во живо увек има bias од самиот настан, еуфорија, не се споредува. Мене технички настапот на Влатко ми е најдобар од сите настапи, штета што аудиото не е на место, искина Влатко, а искина и Драгољуб. И сериозен сум кога мислам дека се најдобра рок/џез/фузија/прогресив или како и да сакаш да ги наречеш група, голем комплекс си имаме со тоа дека не е можно нешто што потекнува од овие простори да е најдобро и мора да биде од надвор.....технички Леб и Сол газат се живо и диво, дури и над LeD Zeppelin, Bill Evans триото, Rush, The Who итн ги ставам, не се реални.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно