Скоти
user
- 15 октомври 2013
- 1.273
- 2.346
Што треба да гледам на цртеживе?
Што треба да гледам на цртеживе?Кој е подобар според ова ? Стварно абер неам.
А Фиово се наоѓа негде низ Грција или можеби кај нас ?
Со оглед на тоа што периодов не сум на работа, се решив викендов што помина да го искористам “продуктивно” и да досредам некои финални работи околу системот.
Првата работа што некое време се одложуваше, а требаше да се среди беше апсорпција на неколку проблематични места, односно ќошеви со таванот.Од очигледни причини ова беше избегнувано до сега
Откако беа идентифицирани најкритичните места што директно влијаеа на позицијата на слушање, поставени беа апсорберите.
![]()
![]()
![]()
![]()
После неколку часа слушање, можам да кажам дека има значително подобрување во дефиницијата на мидбасот, чистината и собата дозволува нешто поголема гласност на слушање.Дефинитивно неколку модови што доминираа низ собата се намалени/афектирани.Се на се, одлично подобрување.
Втората работа што требаше да се направи беше да се види зашто DSP енџинот на вуферите не дозволуваше да се направат едноставни корекции на средниот опсег, каде што имав некои проблематични области кои што влијаеа на симетријата помеѓу мониторите и реалноста/динамиката.
За ова требаше да се консултирам со Neumann каде што имав разговори со еден од инженерите од тимот за развој и го најдовме “проблемот”.Откако проблемот се реши, беа направени неколку ситни корекции според инструкциите на инженерите на Neumann.
После овие корекции, значително се подобри интеграцијата помеѓу басот, мидбасот и средниот опсег.Симетријата помеѓу левиот и десниот канал се усогласи за нијанса подобро од што беше, сцената се исфрли напред пред мониторите, и конечно дојде до израз динамиката и експлозивноста што ја има сетапот, а посебно тој dome midrange среднотонец што ми е омилен и после толку години.
Во кратки црти, се зголеми за некој степен илузијата на настан во живо.
Дополнително на ова, сега се користи DSP-то за прецизна контрола на гласот (преку апликацијата за iPad), во самите монитори, што овозможи конверторот да биде во бајпас мод и ги има највисоките технички перформанси според производителот - со кој што се согласувам.
И да не остане сето ова на празни зборови, иако е далеку од вистински показател за перформансите на еден систем, сепак е интересно да се види пред и потоа резултатот од мерењата.
Ова е “стариот” фрекфентен одзив:
![]()
Новиот после викендашките промени:
![]()
Со ова се завршуваат сите промени и се преминува на зголемување на колекцијата на плочи.
Over and out![]()
Јас го земав од амазон ук, презадоволен од уредот. Можеш и од али после нова годинаFiio Q1 Mark II
Не сум барал конкретно по продавници и трговски центри во Солун за да ти потврдам каде точно да најдеш.
Во Бугарија ги гледам овие:
https://audioline.bg/?gclid=EAIaIQobChMIn46f4u_Y5gIVBc-yCh3pdgheEAAYASAAEgJx3_D_BwE
@martinmax има Fiio K3 и прочитав дека е задоволен. Можеби го начекал ефтино. Верувам ќе сподели од каде го земал.
BTW за да го користиш балансираниот излез на Fiio ти треба и адаптер:
Amazon.com: balanced 2.5 mm to 3.5 mm
Балансираниот излез е 2.5 мм.
Проценка - Steelseries SIBERIA 200 proton yellowПрепорака за микрофон или слушалки со вграден микрофон?
Намена, снимање на туторијали, ми треба да вади што е можно почист звук (сепак сега почнувам и немам некој многу голем буџет за расфрлање)![]()
Лаже тој на видеото, топ си е микрофонот.View: https://www.youtube.com/watch?v=1J5Qp7dT800
Друже како е микрофонот?
Овој на видеото на 3:10 баш микрофонот го исплука на овие слушалки, а мене ми треба најмногу чист звук на микрофонот, не сум гејмер за да ми требаат слушалките![]()
View: https://www.youtube.com/watch?v=1J5Qp7dT800
Друже како е микрофонот?
Овој на видеото на 3:10 баш микрофонот го исплука на овие слушалки, а мене ми треба најмногу чист звук на микрофонот, не сум гејмер за да ми требаат слушалките![]()
А зошто би земал слушалки во овој случај?Јас воопшто не би се сложил дека имаат лош микрофон. Но ако инсистирaш на студиски чист звук тогаш одвоен сетап:
буџет варијанта
Superlux HD681 EVO - 42$
BM800 Recording Microphone - 25$
48V Phantom Power - 22$
Или готов сетап за троа малку повеќе пари
Focusrite Scarlett Solo Studio или PreSonus AudioBox Studio Bundle
и задолжително звучно изолиран простор...
А зошто би земал слушалки во овој случај?
Реално си имам обични слушалки на лаптопот, во моментот единствено ми треба подобар микрофон бидејќи овој на моите слушалки не дава чист звук. Нуб сум за овие работи, дали е неопходен засилувачот што го имаш ставено во сетапот од алиекпрес и што добивам/губам со/без него?

Ако си за добар микрофон all-around:
RØDE-Mikrofone – NT-USB Versatile Studio-Quality USB Microphone
Немам прецизно одреден буџет, искрено прв пат во живот отворам да гледам микрофони. Единствена кочница за инвестицијата ми е што не знам како ќе се покажи „бизнисот“ за да лупнам многу пари од старт, да знам дека ќе биди рентабилен би направил и профи соба по сите прописи.А колкав буџет имаш на располагање? Имаш опција за добар микрофон на USB (не му треба фантом напојување) на форумов.
^ Пристојно (го слушам на ЦД од кога го издадоа), но ништо не се споредува со нивните свирки во живо на кои сум бил сведок.
Крајот на 80-ти и почетокот на 90-ти знаеја да прават концерти за паметење, независно каде/како/зошто.
Еден нивни првомајски концерт во градски парк и ден денес ми е референца за врвен звук, а да не зборувам за експлозијата на емоции што се проткајуваше во сите нивни песни, од првата до последната. Ниту пролетниот дожд не смени ништо, напротив...
^ Пристојно (го слушам на ЦД од кога го издадоа), но ништо не се споредува со нивните свирки во живо на кои сум бил сведок.
Крајот на 80-ти и почетокот на 90-ти знаеја да прават концерти за паметење, независно каде/како/зошто.
Еден нивни првомајски концерт во градски парк и ден денес ми е референца за врвен звук, а да не зборувам за експлозијата на емоции што се проткајуваше во сите нивни песни, од првата до последната. Ниту пролетниот дожд не смени ништо, напротив...
Таква искрено пренесена енергија пред тоа имав доживеано само од 'Азра' (Џони Штулич) и 'ЕКВ', за жал не при секој нивни лајв настап, а сум присуствувал и уживал на многу од нивните концерти.
~~~~~~~~~~~~~~~
Кога веќе пишувам на темава, да ви честитам среќна нова Аудиофилска, и ви посакувам најмалку еден од овие 3 DAC & Pre-Amps.
Погледнете го атачментот 82596
Sabaj D5
SMSL M500 DAC
Topping DX7 Pro
И задолжително да ги храните со квалитетен нативен материјал (од 24bit-96kHz па нагоре и обавезно DSD64+).
Ако одредена "нота" ја нема во изворот на звук, ниту едно појачало или звучници нема да ја измислат/репродуцираат на крајот, па макар вределе и 100000 евра.
Џанк ин - џанк аут.![]()
BACKPACK HAMA GENUA BACKPACK BLACK capacity 14L (15,6" LAPTOP), 216597
800,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, Black, CC-9011344-WW
6.130,00 ден
PASTE THERMAL ARCTIC ULTIMATE PerformanceMX-7 (8g) TC: 4.2 W / mk ACTCP00091A
610,00 ден
MOUSE WIRELESS USB XIAOMI COMFORT EDITION, 2.4GHz, BLACK, XMWXSB04YM
760,00 ден
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 3x male, White, ZUAD-1632
300,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден