Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Анхоч - Генерална дискусија, информации и искуства

Генерално кое е вашето мислење за Анхоч?

• Позитивно

Гласови: 385 82,3%
  • Негативно

Гласови: 40 8,5%
  • Немам никакво мислење

Гласови: 43 9,2%

• Вкупно гласале
    468

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Mоже и да е фабричка грешка. Се надевам дека ќе го решиш проблемот. Мислам дека Анхоч од секогаш биле разбрани. Да бидеме искрени, многу фирми не работат како што треба и Анхоч од секогаш бил пример за компанија. Неколку пати сум носел и онака најчовечки сум се разбирал.

Сетек на пример, колку работи имаат отварани, преправани и така ги буткаат.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
627
Искрено одбивам да верувам дека можат да продаваат нефункционални производи без последици ама ајде ќе видиме. Маусот без тој донгл е буквално неупотреблив.

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Ова ти е вртењето у круг - сакам неотпакуван производ да направам unboxing experience, ама кога ќе се деси ретко да фали нешто, наративот се мењава на "они треба да проверат". Едноставно и нема смисла секој производ да ти го проверат, не знам дали си работел продажба, но да ти кажам имаш денови кога цела смена што си таму немаш ни време да јадеш, а не на секого да отвараш производ што кошта 2,000-3,000ден за детална проверка.

Ова се прави почесто со производи што имаат повеќе можности да бидат оштетени при транспорт, пример големи поскапи телевизори - и тие ги отваравме само доколку купувачот се согласува со истото. Доколку не се согласува, во моментот на излегување од продавница, Анхоч (или било кој друг продавач) не носи одговорност за штетата која може да се деси или се десило при транспорт. Имаш и купувачи кои ти викат отварај овде да видиме, но тоа е одлука на секој поединец, а не golden rule на продажба.

Ако би отвориле секој производ за проверка, и во тој момент купувачот одлучува за нешто друго, друг производ итн, што правиме со веќе отворениот производ? Нели не можеш да го тераш на сила да купи само од тоа што си отворил - се дури нема наплата производот не е продаден, ако си отворил производ тоа си го направил со твој жив и здрав памет, и можеш да си одговорен за штетата доколку производот не успева да се продава. Не е се така црно бело за жал.
Се согласувам 100% со @Rilind . Сум работел продажба и ова е баш така. Едноставно ако некој не сака да биде разочаран, треба да избегнува продавници кои имаат лошо реноме.
Се разбира Анхоч е можеби број еден за фер политика кон корисниците, но можно е и кај нив да се случат грешки.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Искрено одбивам да верувам дека можат да продаваат нефункционални производи без последици ама ајде ќе видиме. Маусот без тој донгл е буквално неупотреблив.
Фабричните грешки се ретки, но се случуват. Ми се има десено игра за ПС5 да доаѓа со ЦДто внатре не ставено во пластиката и при продажба се слушаше дека нешто внатре мрда. Се прашува купувачот дали се согласуваш пред да платиш да го отвараме кутијата да видиме дали е се во ред, истовремено снимавме доколку при отварање производот е оштетен - на крај испадна тоа, не била ставена на пластиката која ги држи ЦДињата, лесно решение, ние среќни купувач среќен (последна на залиха беше играта :) ).

Се има десено телефони кои што доаѓаат со маски да немат маска внатре, а да се неотворени со оригиланите пломби на нив. Може не се најдобри, ама ти кажувам најискрено и од сервис, и од дирекција се до секој продажен салон сите се обидуваат за купувачот да биде среќен - крај на ден платите се некоја основна плата + бонус од продажба на месец. Ако не се трудат на тоа им одбиваат себеси повисоки плати. Едноставно пак викам, доколку не бил проверен производот во салон, никој не би сакал да земе одговорност да врати нешто што можеби било таму и сега не е.

Јас имам лично искуство - враќање на производ без детална проверка кој што испадна дека сум го вратил нецелосен, и требаше да платам сам од мои пари бидејќи како ќе се продава нели? А пази и не беше нешто страшно, кабел во обичен најлон, но најлонот беше толку лошо скинат што не личи ни да се врати на продажба, не дека не работеше кабелот. Можем да гарантирам дека барем процедурално во Анхоч буквално секој производ има целосна детална историја - кој примил роба во салон, кој продавал, кој вратил, по која цена итн.

Пак, ако иде до ДПИ и они проверуваат во историја и маусот не бил вратен никогаш, тешка среќа имаш, не можат ништо ДПИ. И со инспекции сум имал искуство: од скоро 3 години работење таму ниту еднаш не видов да е изречена казна или нешто слично, бидејќи се е евидентирано и прописно.

batka23

hello world
16 септември 2022
96
103
А од кај знаеш дека не ги прелепиле лепенките? Уште нешто пред некоја година имаше дечко со стопен маус од сервис и тоа ли беше ок?

Motiv8

read-only
11 јануари 2019
32
68
А од кај знаеш дека не ги прелепиле лепенките? Уште нешто пред некоја година имаше дечко со стопен маус од сервис и тоа ли беше ок?
Se poznava prelepena lepenka kolku i dobro toa da go napravish.Ako e so fabrichkite lepenki (shto bi znael ti samiot so prvo otvaranje) ako ne bilo vrateno gluvcheto(shto bi znael ako ima fabrichki lepenki deka ne e) toa so suchajot na drug za gluvche na servis totalna vrska nema so tvojot sluchaj i ne znam ni oti go spomnuvash .Celiov sluchaj e imashe fabrichki lepenki ili nemashe i ne se vadi so a sho ako prelepuvale i slichno. Ako nemalo lepenki togash golem propust vo sprotivnost 3ta smena logitech praveno zaboravile da stavat i togash e na anhoch da ti dadat zamena ili kako i da im e procedurata ama nemaat nikakva zakonska obvrska za toa

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
Ако глувчето не е враќано, тогаш едноставно кинезот заборавил да стави донгл. Иако многу ретко се случува, сепак е можно.

Јас Анхоч не ја гледам како фирма која ќе прави проблем за еден донгл. Но се разбира не можат да знаат дали купувачот е искрен. Ќе се најде и некој кој сака да ќари па ќе пријави дека го немало во кутијата. Иако не било така.

Генерално во вакви случаеви Анхоч треба да биде подготвен да ја претрпи штетата. Сепак ретко кој би се враќал во продавница да ќари уште еден донгл. Или маска за телефон. Треба да го замени глувчето а ова отвореното да го продаде како аутлет без донгл.

batka23

hello world
16 септември 2022
96
103
Точно така или да го проследи од кај што го набавиле.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
627
Фабричните грешки се ретки, но се случуват. Ми се има десено игра за ПС5 да доаѓа со ЦДто внатре не ставено во пластиката и при продажба се слушаше дека нешто внатре мрда. Се прашува купувачот дали се согласуваш пред да платиш да го отвараме кутијата да видиме дали е се во ред, истовремено снимавме доколку при отварање производот е оштетен - на крај испадна тоа, не била ставена на пластиката која ги држи ЦДињата, лесно решение, ние среќни купувач среќен (последна на залиха беше играта :) ).

Се има десено телефони кои што доаѓаат со маски да немат маска внатре, а да се неотворени со оригиланите пломби на нив. Може не се најдобри, ама ти кажувам најискрено и од сервис, и од дирекција се до секој продажен салон сите се обидуваат за купувачот да биде среќен - крај на ден платите се некоја основна плата + бонус од продажба на месец. Ако не се трудат на тоа им одбиваат себеси повисоки плати. Едноставно пак викам, доколку не бил проверен производот во салон, никој не би сакал да земе одговорност да врати нешто што можеби било таму и сега не е.

Јас имам лично искуство - враќање на производ без детална проверка кој што испадна дека сум го вратил нецелосен, и требаше да платам сам од мои пари бидејќи како ќе се продава нели? А пази и не беше нешто страшно, кабел во обичен најлон, но најлонот беше толку лошо скинат што не личи ни да се врати на продажба, не дека не работеше кабелот. Можем да гарантирам дека барем процедурално во Анхоч буквално секој производ има целосна детална историја - кој примил роба во салон, кој продавал, кој вратил, по која цена итн.

Пак, ако иде до ДПИ и они проверуваат во историја и маусот не бил вратен никогаш, тешка среќа имаш, не можат ништо ДПИ. И со инспекции сум имал искуство: од скоро 3 години работење таму ниту еднаш не видов да е изречена казна или нешто слично, бидејќи се е евидентирано и прописно.

Не се работи за козметички додаток, се работи за клучен дел од производот без кој што едноставно не работи. Го ценам вработен pov ама ако ваква работа ви е нормална и мислите дека е во ред да се продаваат фалични производи затоа што документите биле во ред тогаш никој не треба да стапне таму.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Не се работи за козметички додаток, се работи за клучен дел од производот без кој што едноставно не работи. Го ценам вработен pov ама ако ваква работа ви е нормална и мислите дека е во ред да се продаваат фалични производи затоа што документите биле во ред тогаш никој не треба да стапне таму.
Не ми е нормално, не ни сум веќе продавач - одамна сменив професија и моментално работам во ИТ секторот со имплементации а не продажба. Не ми го сфаќаш поентата - никој апсолутно не вели дека е океј да се продаваат производи што се фалични бидејќи има документи. Тоа што кажувам веќе 3то мислење ми е да објаснам дека ако производот не бил вратен, како може Анхоч/Сетек/Нептун да се криви за тоа? Никоја роба не се проверува со X Ray дали фали донгле или не.

Тоа делот со документите е спомнат за една причина: ако не може да се утврди дека некаде во целата приказна некој некаде го вратил маусот без да провери дали донглот е внатре, т.е маусот е така стигнат од Лоџи, едноставно Анхоч не се криви за тоа - дали ти би трпил штета на ваков случај, само пред да одговараш рачунај 100+ луѓе да ти дојдат со истата приказна?

Но да се согласувам со gokica, ако продавачите што биле на смена би имале малче живци да се расправат, ќе можеа проверката да ја направат таму одма - може секој да провери историја на производ баш од вакви причини. Доколку производот бил вратен, можеле да се јавуват на менаџерите или сервисот да добиваат одобрување за замена/враќање. Јас лично на вакви случаи бидејќи се дешават, имам одобрено на мој ризик со мој пристап да враќам и после сум средил интерно што како.

А баш сега и гледам отпакување на маусот, најлесен можен начин да видиш дали производот ти е вратен од некој друг е да видиш ќесата на кабелот што иде со маусот дали е скината или не. За тоа нема начин да се врати на фабричка состојба.

batka23

hello world
16 септември 2022
96
103
Не ми е нормално, не ни сум веќе продавач - одамна сменив професија и моментално работам во ИТ секторот со имплементации а не продажба. Не ми го сфаќаш поентата - никој апсолутно не вели дека е океј да се продаваат производи што се фалични бидејќи има документи. Тоа што кажувам веќе 3то мислење ми е да објаснам дека ако производот не бил вратен, како може Анхоч/Сетек/Нептун да се криви за тоа? Никоја роба не се проверува со X Ray дали фали донгле или не.

Тоа делот со документите е спомнат за една причина: ако не може да се утврди дека некаде во целата приказна некој некаде го вратил маусот без да провери дали донглот е внатре, т.е маусот е така стигнат од Лоџи, едноставно Анхоч не се криви за тоа - дали ти би трпил штета на ваков случај, само пред да одговараш рачунај 100+ луѓе да ти дојдат со истата приказна?

Но да се согласувам со gokica, ако продавачите што биле на смена би имале малче живци да се расправат, ќе можеа проверката да ја направат таму одма - може секој да провери историја на производ баш од вакви причини. Доколку производот бил вратен, можеле да се јавуват на менаџерите или сервисот да добиваат одобрување за замена/враќање. Јас лично на вакви случаи бидејќи се дешават, имам одобрено на мој ризик со мој пристап да враќам и после сум средил интерно што како.

А баш сега и гледам отпакување на маусот, најлесен можен начин да видиш дали производот ти е вратен од некој друг е да видиш ќесата на кабелот што иде со маусот дали е скината или не. За тоа нема начин да се врати на фабричка состојба.
Искрено со коментариве личиш како адвокат на АНХОЧ. А не како човек што не работи веке таму.
Мислењето е автоматски споено:

пак се циганчат, за едно донгле.
е тоа е најлошото

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
Апдејт на ситуацијата. Денес ми дадоа нов маус и го проверивме на лице место дали сите работи се внатре. Мене ова сега ќе ми биде пракса за купување на вакви работи.
тоа е, се дешава ама и треба да се подгурне малце

ivmartina

read-only
4 октомври 2022
28
54
Заинтересирана сум да земам Keychron V1 Max, гледам ги има во Анхоч. Се јавив во неколку да прашам дали имаат на залиха ама неотпакувана, секаде им биле отворени и изложени. Образложението од дечкото во последниот Анхоч беше, популарни тастатури се, сите сакаат да ги пробаат, затоа и се сите изложени. Значи јас треба да дадам 7200 ден. за тастатура што пола Скопје ја чепнало? Ама битно не била користена :)

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Заинтересирана сум да земам Keychron V1 Max, гледам ги има во Анхоч. Се јавив во неколку да прашам дали имаат на залиха ама неотпакувана, секаде им биле отворени и изложени. Образложението од дечкото во последниот Анхоч беше, популарни тастатури се, сите сакаат да ги пробаат, затоа и се сите изложени. Значи јас треба да дадам 7200 ден. за тастатура што пола Скопје ја чепнало? Ама битно не била користена :)

незнам сега вака кој си ги прашувала пробај овде ако не си прашала мислам дека се од охрид па и пола охрид да ја има чепкано пак доста помалце чепкана ке биде од таа во ск.... пошто помала популација, плус не е сезона.

ivmartina

read-only
4 октомври 2022
28
54
незнам сега вака кој си ги прашувала пробај овде ако не си прашала мислам дека се од охрид па и пола охрид да ја има чепкано пак доста помалце чепкана ке биде од таа во ск.... пошто помала популација, плус не е сезона.

Ги отворив и овие Хајвтек, колку што видов се само веб шоп. Логично би било да имаат запакувани тастатури, ама пак и така не можеш да знаеш. Проблемот е зошто да се плаќа полна цена на отворен производ? Open box на Amazon, ebay и сл. се со пониска цена и како open box ги продаваат. Еве да не се јавев на телефон и да нарачав онлајн, од кај ќе знаев?

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Ги отворив и овие Хајвтек, колку што видов се само веб шоп. Логично би било да имаат запакувани тастатури, ама пак и така не можеш да знаеш. Проблемот е зошто да се плаќа полна цена на отворен производ? Open box на Amazon, ebay и сл. се со пониска цена и како open box ги продаваат. Еве да не се јавев на телефон и да нарачав онлајн, од кај ќе знаев?

на фејсбук пиши им, јас прашував за слушалки, фер се мислам.

Атачменти

• Screenshot 2026-03-26 183342.png
    Screenshot 2026-03-26 183342.png
    73,2 KB · Прегледи: 66

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
Н Е М О Ј

dudebrah

hello world
22 април 2016
77
81
dudebrah's setup  
Processor & Cooler
i5-11400
Motherboard
ASUS TUF B560M-PLUS
Storage
4TB
PSU
P1000GM
RAM
64GB DDR4
Video card
3090
Case
H5 Flow
Mouse
Mx Master 3
Keyboard
Ducky One 3
Audio
Bose Companion 2
Monitor
Xiaomi G34WQi
OS
Windows 11
Земи си Ducky

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
Во никој случај не планирам да платам фул цена за изложен производ, ако мислеше на тоа :) Или пак мислеше општо да не ја земам таа тастатура? Ќе прашам во Нексио и Хајвтек.
Во секој случај да си земиш Кикрон тастатурче јас си зедов Q5 Max... и го видов господ накратко кажано, ама од Анхоч ако земиш отворен производ исто како да ги наградваш за тоа шо проуваат да те зафрфкнат.
Незнај тој Анхоч да купи за изложба некое 5-60 тастатури или колку и да имаат продавници и да ги промовираат сегде чим се толку познати?

Атачменти

• 1774595835490.png
    1774595835490.png
    13,4 MB · Прегледи: 38

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно