Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
Ау тоа значи ќе работат на европски мрежи. Ваљда?
Да ги имаат сите Бандови за да работат кај нас, секогаш флагшипите на Шаоми имаат се отклучено за пристап до најголем број на мрежи, а добра е и цената, на Алиекспрес се околу 900€, со новиот данок од 18% би требало да испадне иста цена како Ледиком

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
Да ги имаат сите Бандови за да работат кај нас, секогаш флагшипите на Шаоми имаат се отклучено за пристап до најголем број на мрежи, а добра е и цената, на Алиекспрес се околу 900€, со новиот данок од 18% би требало да испадне иста цена како Ледиком
Xiaomi 17 Pro со 16гб РАМ и 1тб меморија е 55.500 денари. Сакам да проверам до Ледиком дали имаат експонат да го прочепкам 2 минути а им пишав и дали ќе го носат помалиот т.е. 17 Pro ама сеуште не знаат дали ќе го носат тој. Примамлива понуда, дефинитивно.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.298
Скопје
Xiaomi 17 Pro со 16гб РАМ и 1тб меморија е 55.500 денари. Сакам да проверам до Ледиком дали имаат експонат да го прочепкам 2 минути а им пишав и дали ќе го носат помалиот т.е. 17 Pro ама сеуште не знаат дали ќе го носат тој. Примамлива понуда, дефинитивно.
И јас би 17-ка Pro, најмногу заради големината на екранот. Моментално користам Xiaomi 14 и дефинитивно оваа димензија на екран најмногу ми одговара. Не знам дали би ризикувал со порачка од Ali :rolleyes: Ако не ќе биде обичната 17-ка, таа гарант ќе ја има низ Европа

noc32

hello world
21 март 2016
352
304
И јас би 17-ка Pro, најмногу заради големината на екранот. Моментално користам Xiaomi 14 и дефинитивно оваа димензија на екран најмногу ми одговара. Не знам дали би ризикувал со порачка од Ali :rolleyes: Ако не ќе биде обичната 17-ка, таа гарант ќе ја има низ Европа
1760804353562.png

Не не, од алиекспрес после ова што го пишува не би земал. Ќе чекам да видам 17 Про во Ледиком дали ќе работи ко што треба со сите нишани (апликации, андроид ауто, нотификации, итн) :D

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Погледнете го атачментот 154745

Не не, од алиекспрес после ова што го пишува не би земал. Ќе чекам да видам 17 Про во Ледиком дали ќе работи ко што треба со сите нишани (апликации, андроид ауто, нотификации, итн) :D
А ти што мислиш од каде ги набавуваат Ледиком?
Сите страни што продаваат го прават истото со инсталирање на Google store на Кинески ром.
Треба да чекаш Xiaomi да извади глобална верзија од овој модел, а тоа можи да биде наредната година ако ти се чека.

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.600
1.764
А ти што мислиш од каде ги набавуваат Ледиком?
Сите страни што продаваат го прават истото со инсталирање на Google store на Кинески ром.
Треба да чекаш Xiaomi да извади глобала верзија од овој модел, а тоа можи да биде наредната година ако ти се чека.
Да така некако, лани ако не грешам ова време излезе 15ка во Кина, а глобална верзија во Март. И јас користам кинески модел и е не менува нешто многу во секојдневна употреба, со тоа што немам Андроид Ауто и Есим.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун

Интересно видео, колку и да е хардверот добар без саглам софтвер џабе.
Има доста простор за Xiaomi да извади повеќе од камерите.

Гледајте до крај.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120

Атачменти

• Screenshot_2025-11-09-17-26-37-939_com.miui.securitycenter-edit.jpg
    Screenshot_2025-11-09-17-26-37-939_com.miui.securitycenter-edit.jpg
    277,8 KB · Прегледи: 36

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.054
14.133
Баш и мене ме интересира оваа работа. Дали добивање навремени нотификации може да се средува преку чепкање во сетинзи или не? Мислам дека само кинеските ромови имаат проблем со нотификации но не сум сигурен.

Исто и сензорот дали се средува со ре-калибрација или е некој посериозен проблем.

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Баш и мене ме интересира оваа работа. Дали добивање навремени нотификации може да се средува преку чепкање во сетинзи или не? Мислам дека само кинеските ромови имаат проблем со нотификации но не сум сигурен.

Исто и сензорот дали се средува со ре-калибрација или е некој посериозен проблем.

Атачменти

• Screenshot_2025-11-10-02-07-08-788_com.miui.securitycenter-edit.jpg
    Screenshot_2025-11-10-02-07-08-788_com.miui.securitycenter-edit.jpg
    276,2 KB · Прегледи: 48

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Не е лошо, ако ја немаш веќе инсталирано Carrier services да ја инсталираш или да и направиш enable ако не е активна. Негде прочитав дека овозможува нотификациите да бидат како што треба.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Здраво. Имам Xiaomi телефон и во последно време повеќе мака водам со него отколку што може да го користам. Па еве еден rant плус барам совет што може да правам после ова.
Моментално имам Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (lisa, 2021 година). Се до последниот update кој ме префрли на HyperOS 2, телефонот беше во одлична состојба.

Арно ама, штом инсталирав HyperOS 2.0.8.0 (што беше задолжителен за да инсталирам Android 14) почнаа проблемите.
Реклами на секоја Mi апликација вклучувајќи File Manager и Галерија, често крешување на апликации преземени од Play Store, проблеми со повици, не потребни спам нотификации иако ги изгасив неколку пати, багови на секој ќош...
Батеријата стана ужасна со скоро секој ден полнење ама тоа може и да е резултат на 4-5 години стара батерија и е време за промена.

Решив ај ќе му ставам нов РОМ, некој друг оперативен систем што е подобар или блиску до vanilla Android.
Што да му ставам... Испадна пред да отклучиш bootloader на телефон со HyperOS мора да ти одобрат од Xiaomi преку Account на апликацијата Xiaomi Community...
Според коментари на форуми, може да ти одобрат одма или до 7/14 дена.

Претпоставувам дека и на други телефони оперативниот систем исто или слично се однесува ова.
После ова цело искуство јас не купувам Xiaomi телефон повторно. Да не речам колку пари се сега Xiaomi 14 или 15 сега.

EDIT: Од целата фрустрација на крај заборавив да прашам дали некој друг се соочува со истиот проблем и дали е најдобро само да се избегне РОМ и да се оди на нов телефон.

Последна промена:

rimidalv

read-only
4 февруари 2012
17
14
не одобруваат, требаш мислам (освен ако не смениле) во 00:00 саат по пекингшко време да кликнеш на тоа глупото.

е сеа ќе ти кења дека ееј не може. ти треба ВПН или азиска ип адреса, тајланд работи на пример и во 12 саат да кликнеш на тоа глупото дугме

има и некои python скрипти што го праат ова за тебе коа ќе дојде 12

Steam.

user
31 мај 2011
1.082
999
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Здраво. Имам Xiaomi телефон и во последно време повеќе мака водам со него отколку што може да го користам. Па еве еден rant плус барам совет што може да правам после ова.
Моментално имам Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE (lisa, 2021 година). Се до последниот update кој ме префрли на HyperOS 2, телефонот беше во одлична состојба.

Арно ама, штом инсталирав HyperOS 2.0.8.0 (што беше задолжителен за да инсталирам Android 14) почнаа проблемите.
Реклами на секоја Mi апликација вклучувајќи File Manager и Галерија, често крешување на апликации преземени од Play Store, проблеми со повици, не потребни спам нотификации иако ги изгасив неколку пати, багови на секој ќош...
Батеријата стана ужасна со скоро секој ден полнење ама тоа може и да е резултат на 4-5 години стара батерија и е време за промена.

Решив ај ќе му ставам нов РОМ, некој друг оперативен систем што е подобар или блиску до vanilla Android.
Што да му ставам... Испадна пред да отклучиш bootloader на телефон со HyperOS мора да ти одобрат од Xiaomi преку Account на апликацијата Xiaomi Community...
Според коментари на форуми, може да ти одобрат одма или до 7/14 дена.

Претпоставувам дека и на други телефони оперативниот систем исто или слично се однесува ова.
После ова цело искуство јас не купувам Xiaomi телефон повторно. Да не речам колку пари се сега Xiaomi 14 или 15 сега.

EDIT: Од целата фрустрација на крај заборавив да прашам дали некој друг се соочува со истиот проблем и дали е најдобро само да се избегне РОМ и да се оди на нов телефон.
Одамна е ова со чекањево, и порано беше недела дена, мада не сум requestal во скоро време, мислев скроз го скинаа ова Xiaomi за обични смртници. Секако, ставање друг РОМ е болка веќе ако ти требаат апликации што треба да пројдат safetynet и што уште не(banking apps итн) и мака е колку често ќе се ебаваш да ги напраиш да работат.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Одамна е ова со чекањево, и порано беше недела дена, мада не сум requestal во скоро време, мислев скроз го скинаа ова Xiaomi за обични смртници. Секако, ставање друг РОМ е болка веќе ако ти требаат апликации што треба да пројдат safetynet и што уште не(banking apps итн) и мака е колку често ќе се ебаваш да ги напраиш да работат.
Преку Magisk Manager можеш да ставиш Blacklist/Denylist на апликации што бараат да не ти е рутиран телефонот за користење (пример апликации за банка), тоа не е голем проблем.
Ова што треба да чекаш и во точно време да кликнеш ме нервира и веројатно никогаш нема да ми дадат да го отклучам bootloader-от

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Јас имав намера да флешнам ром преку recovery на Poco x4 pro, кога видов какви компликации се за да се отклучи, само му направив factory reset и во фиока. Не знам што толку ги глорифицираат кинескиве телефони, реклами на секој чекор, ненормално убивање апликации во позадина, нестабилни ромови, чкарт камери, а вредат скоро како конкуренцијата.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.918
8.409
Јас имав намера да флешнам ром преку recovery на Poco x4 pro, кога видов какви компликации се за да се отклучи, само му направив factory reset и во фиока. Не знам што толку ги глорифицираат кинескиве телефони, реклами на секој чекор, ненормално убивање апликации во позадина, нестабилни ромови, чкарт камери, а вредат скоро како конкуренцијата.
Хардвер над конкуренцијата, софтвер багосан и со реклами и којзнае што се. Завршив со Шаоми пред едно 10-тина години, со мојот последен Шаоми Mi5S, кој што требаше да биде флегшип килер на тоа време, а уствари беше едно големо разочарување на секое поле. Но но за Шаоми, колку и да биле добри на хардверска страна.

Steam.

user
31 мај 2011
1.082
999
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Преку Magisk Manager можеш да ставиш Blacklist/Denylist на апликации што бараат да не ти е рутиран телефонот за користење (пример апликации за банка), тоа не е голем проблем.
Ова што треба да чекаш и во точно време да кликнеш ме нервира и веројатно никогаш нема да ми дадат да го отклучам bootloader-от
за стронг интегрити секако треба валиден keybox цело време. Ако имаш нерви со тоа да се ебаваш кога ќе им текне да го breakнат, со среќа.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Имав Mi8. Го дадов на невестата.
Телефончето си работи одлично. Стабилен. Не трокира, камерата е топ (за тоа време, а и за некое време по неа), побрз е од дури и од сегашни ентри модели. Има снимање разговори во самиот диалер. Ценовно беше многу поприфатлив од корејци/амерокинези. Што повеќе?
Сега како стојат работи не знам. Во фиока чека ми 12 (лепша половина никако да се накани да го остави стариов за „новиов“). Ко ќе ја префлрам, ќе кажам нешто повеќе. Во меѓувреме го поиграв, исклучително брз, супер екран, супер камера, мало убаво телефонче за парите за кои го начекав (8.000) е авион.

kirev

senior
31 мај 2010
9.029
7.694
Почнав со Mi4 и поминаа десет години. Цела фамилија (и појќе) бевме на Xiaomi. Останав само јас со Xiaomi Mi Note 10 Lite (го погодив ли моделот, ме мрзи да станам) на кој што со тешка мака сменив подуена батерија и којшто ми е втор телефон. Другите отидоа на Самсунг по сопствен ќеиф.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно