Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

20 јуни 2008
643
697
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Додека другиве оператори пристигнат во мојот реон (Датаком до крај на година), каков е интернетот на Телекабел во реон на Хром? Има некој тука што е во тој дел да каже импресии? Знам имаа проблем неодамна, ама не знам дали беше на цело Скопје. Знам дека можеби ставам трн во здрава нога, ама реално не ми се склучува 2 годишни договори со Телеком, затоа што веќе имам еден со А1
Види дали има воопшто Телекабел во Хром, порано немаше.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Види дали има воопшто Телекабел во Хром, порано немаше.
Им пишав на мејлот, се надевам ќе одговорат.
Дополнување: Инстантно одговорија со прашање на кое одговорот го имаа во мојот прв мејл LOL! ајде не битно ќе пишеме пак.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.699
3.341
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
За да можеме да направиме приклучок, потребно е да ни доставите потпишан договор ( во прилог) со Куќен совет или минимум 51% согласнот од станарите.
crap, oстанува магента :)

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Во Хром има Телекабел, и ги имаше истите проблеми што беа низ цело Скопје / можда и цела Македонија

Flapjack

hello world
26 август 2017
86
171
Gi citam poslednite 2 strani od temava i ne mozam da vi opisam kolku sum sreken sto gi otkazav Telekabel pred 2 nedeli.
So samoto citanje na vasite poraki pocnav pak da se nerviram deka i jas gi imav istite problemi so nedeli i sekoj zbor od customer support (tie 2 pati od 1000 sto mi krenaa) bea cisti lagi i prikrivanje deka veke propagja firmata.

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Со години никакви проблеми и последниве две недели постојани некои микро прекини на неколку секунди, скоро секој час. Некогаш и повеќе пати во еден час. Малку по малку неподносливо станува.
Зголемуваат брзини, а изгледа капацитет немаат, а може и опремата им е за надградба. Нека си го средат проблемот додека не почнат да им бегат корисниците.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Gi citam poslednite 2 strani od temava i ne mozam da vi opisam kolku sum sreken sto gi otkazav Telekabel pred 2 nedeli.
So samoto citanje na vasite poraki pocnav pak da se nerviram deka i jas gi imav istite problemi so nedeli i sekoj zbor od customer support (tie 2 pati od 1000 sto mi krenaa) bea cisti lagi i prikrivanje deka veke propagja firmata.
Јас сум сигурен дека овде никој не излажал кога кажал колку е задоволен или незадоволен .
Едноставно изгледа зависи од локација. Кај што е добро - супер е - кај што нечини - за никаде е - и тоа е тоа ...
Еве и јас да кажам да не е џабе постов - Центар Скопје -освен пред месец дена прекини што имаше цела недела - наназад 5г оптика - Супер !

CHukio

hello world
7 март 2013
202
141
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
Плаќам за 300/300 оптички Битола, мерам денес 150/150. Некој со истиот проблем?
Проблем ?!?! Јас плаќам 300/300 во Прилеп. 150/150 ми е максимумот што сум го постигнал последниве месец и пол. Имам огромни вариации од 2 Mbps па оди на 80 Mbps па оди на 150 Mbps, па се враќа на 25 Mbps. Моемнтално барам софтвер што ќе можи да ги измери оивие вариации да направам аланиза што се случува.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Каде се пријавуаат вакви заебанции? Државен пазарен инспекторат? Утре пак ќе ги барам да знам со што да им се заканам....

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Каде се пријавуаат вакви заебанции? Државен пазарен инспекторат? Утре пак ќе ги барам да знам со што да им се заканам....
АЕК... И прва работа што ќе ти кажат, ќе те прашаат дали си поднел писмен приговор до провајдерот. Па да си знаеш.

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
АЕК... И прва работа што ќе ти кажат, ќе те прашаат дали си поднел писмен приговор до провајдерот. Па да си знаеш.
I ne samo toa, vo dogovorot koj e na neopredeleno vreme imas klauzula 1 i 2 kade imas minimalna zagarantirana brzina primer 2/2 mbps, a drugiot del e brzina Do primer; 150/150 mbps pa taka .....nema nisto od toa

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.745
Последно беше 2020 година, во време на короништето кога барав оптика од дотичниве да ми наместат.Тогаш ми беше кажано дека нема можност за оптика на мојата локација.
Пробав Неотел,Телеком,А1 исти одговор и така баталив.
После 5 години повторно се загреав за оптика да ставам во куќата оти овој телекабел 30/1 го користам од 2009 со тој црнио умрен модем и освен спајкови од 40 на 289 пинг глава некренав.
Читам се поголем број членови од различни градови се жалат за исти те исти проблеми,паднал-станал опет ничкос.Се јавувате во дирекција,Дечко проблемот е сегде и работиме на истиот! од 2009 истио муабет!
Благодарение на вашите искуства и проблеми со кои се соочувате, скроз се доразочарав и невреди да вложвам 150 евра во рутер и кабли.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
UPDATE: Ургирав на лице место во наплатен центар. По пола саат ми се јавуаат ми велат ај измери сега, мерам и точна е брзината сега.

Осеќам намера во цела ситуација (не само неспособност). Мислам дека вака намерно ги дупат поќе души оти знат дека нема да осетат дека ги скемоват.

Вака некој ко ќе пријави ко ќе провери тогаш корегираат.

Ги прашав шо беше проблемот. „КАЈ НАС НЕШТО“ ми велат и толку.

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
Едно прашање, вчера ми сменија ИП три пати од нигде никаде и ми зафркнаа све ремоте шо имав му се јавив на телефон за статичка адреса и тетката таму ми вика требало пакет од 3.500 да сум за таа можност(????). Е сега јас му објаснав дека сум веќе на тој пакет скоро 1.5 - 2 години и се зачуди зошто немам статична, денес сабајлево ми се јавија и ми доделија некоја си ИП со 79.125.хх.хх, мое прашање дали можи да се провери дали е оваа адреса е статична?

П.С. ремоте важно уште не работи

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
Едно прашање, вчера ми сменија ИП три пати од нигде никаде и ми зафркнаа све ремоте шо имав му се јавив на телефон за статичка адреса и тетката таму ми вика требало пакет од 3.500 да сум за таа можност(????). Е сега јас му објаснав дека сум веќе на тој пакет скоро 1.5 - 2 години и се зачуди зошто немам статична, денес сабајлево ми се јавија и ми доделија некоја си ИП со 79.125.хх.хх, мое прашање дали можи да се провери дали е оваа адреса е статична?

да, прво оди на Google напиши whats my ip address види ја таму која ти е после оди на 192.168.1.1 (или незнам која ти е тебе адресата) провери таму која ти е адресата, ако двете се исти тогаш имаш статик

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io

За ремоте да ти работи мора да портфорвардираш (отвориш порт 3389 ) „Client and Remote Server Communications Over Port 3389„

Отвори во рутерот и пробај од друга мрежа (мобилен интернет) да пристапиш до Виндоус .(ако си на Виндоус ако не - друга работа)
Ако имаш статичка - ќе работи . (и не заборавај да конфигурираш и дозволиш пристап у Виндоус прво)

Изгледа имаш статичка 79.125.203.0 is an IPv4 address owned by Maktel and located in Skopje, North Macedonia

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
За ремоте да ти работи мора да портфорвардираш (отвориш порт 3389 ) „Client and Remote Server Communications Over Port 3389„

Отвори во рутерот и пробај од друга мрежа (мобилен интернет) да пристапиш до Виндоус .(ако си на Виндоус ако не - друга работа)
Ако имаш статичка - ќе работи . (и не заборавај да конфигурираш и дозволиш пристап у Виндоус прво)

Изгледа имаш статичка 79.125.203.0 is an IPv4 address owned by Maktel and located in Skopje, North Macedonia
Наместено портови и плус уклучено од страна на хостот имам UPnP, до пред два дена немав проблем имав исто мислам адреса со 73 или 79 што почнуваше па после на сред ден ми сменија на 62.хх.хх.хх па на 95.хх.хх.хх и сега на 79.хх.хх.хх инаку за Moonlight и Sunshine ми е ремоте и како шо напоменав све потребни портови се отворени и во firewall наместено exceptions, моментално ми вади дека сум имал CGNAT или дека рутерот ми е поврзан преку друг рутер

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Наместено портови и плус уклучено од страна на хостот имам UPnP, до пред два дена немав проблем имав исто мислам адреса со 73 или 79 што почнуваше па после на сред ден ми сменија на 62.хх.хх.хх па на 95.хх.хх.хх и сега на 79.хх.хх.хх инаку за Moonlight и Sunshine ми е ремоте и како шо напоменав све потребни портови се отворени и во firewall наместено exceptions, моментално ми вади дека сум имал CGNAT или дека рутерот ми е поврзан преку друг рутер
Штом имаш проблем - неможеш да се конектираш - позади CGNAT те стаиле ...
Старото ИП си го памтиш ?
Ако ти работело на (да речеме) 62.62.62.62 намести си мануелно таа адреса - намести гејтвеј на 62.62.62.1 и пробај дали ќе си ја добиеш назад - (а би требало )
1746811492622.png

Значи не ДХЦП

1746811567947.png

Како што се гледа моментално сум и јас преку ЦГНАТ ( 100.120.43.6)

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно