Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Temu

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Чисто за инфо мене што ми пренесоа, две пратки изгубени преку M-One. На тракинг пишува доставени во 12 вечер :))). На тој податок Тему одбива refund/reship дека наводно биле „доставени“ од карго службата.
Нека побараат од Тему некаков доказ од м-оне дека ја доставиле пратката. Треба или потпис, или нешто како потврдување на смс, итн.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.786
3.962
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да не ја читам темата за ЕЛС...од прилика за колку време доаѓаат нарачките од тему со ЕЛС?

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
Нека побараат од Тему некаков доказ од м-оне дека ја доставиле пратката. Треба или потпис, или нешто како потврдување на смс, итн.
Се се обидовме ама едноставно одбија. Дури чудно ни падна, очекувавме во најмала рака барем да препратат ако не рефундираат. Ама едноставно одбија водејќи се по тоа дека мајмуниве ја доставиле...

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
Се се обидовме ама едноставно одбија. Дури чудно ни падна, очекувавме во најмала рака барем да препратат ако не рефундираат. Ама едноставно одбија водејќи се по тоа дека мајмуниве ја доставиле...
Поднесете приговор до ЕЛС, АЕК, …

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.269
2.705
Ако Дони направи хаос со тарифиве, може да гледаме уште поефтини кинески ствари. За Америка пррдвидуваат празни рафтови, таа роба некаде мора да иде.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Идете во банка, побарајте поништување на трансакцијата... Дигнете доволно врева за Тему да мора да побара опиплив доказ за достава од м-оне.

Инаку и мене ми идеше чудно првите достави кога ги прашував зошто не бараат потпис. Мора доставата да има начин како да докаже.
Мислењето е автоматски споено:

Ќе ме натераат да почнам да плаќам со Пејпал а ме мрзи да се замарам пак со нив, да им пишувам на support тие арачите за непотребни конверзии да си ги пикнат таму каде сонце не грее... Ама треба и со локалната банка да може да се заврши работа. Пожалете се дека купеното не е доставено, нека приложат Тему и м-оне доказ за достава. Сигурно има некаков протокол за ова во банките.

Последна промена:

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Чисто за инфо мене што ми пренесоа, две пратки изгубени преку M-One. На тракинг пишува доставени во 12 вечер :))). На тој податок Тему одбива refund/reship дека наводно биле „доставени“ од карго службата.
До сега кај мене сите нарачки биле преку VIA или ELS, но една од последните оди преку M-One па ќе видиме дали истото ќе ме снајде :) .
Vo kontext na ova, moe iskustvo pred nekolku dena so Вип Пошта (me mrzese togas da napisam, ama gledam seriozna e rabotava).
...Ми се јави тоа старото чиче за достава.. дојде, ми донесе една пратка, а во меѓувреме случајно проверив за втората.. коа гледам во исто време подигнати за достава. Му sвонам на истиот број и му викам случајно да не ја земал и другата или можеби кај негов колега е (по муабетите очигледно единствен курир им е) пошто видов дека двата пакета биле подигнати во исто време за достава. Рече ќе проверел и ќе ми се јавел. За кратко се јави и рече дека не го видел вториот пакет (а беше поприлично голем) на крај дојде за кратко и го донесе.. Тоа што ми падна чудно е што кога му реков дали треба да се потпишам некаде за првата пратка, ми рече дека не треба-он ќе се потпишел за мене (чудно нели).. уствари по муабетот од погоре он сакал да го лапне вториот пакет! Згора на тоа, коа ме виде, така безобразно се изнасмеа- не знаеше каде да се сврти. За следен пат ќе знам со кој си имам работа. Плус ќе го пријавам на ЦС.

Последна промена:

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.084
1.387
Идете во банка, побарајте поништување на трансакцијата... Дигнете доволно врева за Тему да мора да побара опиплив доказ за достава од м-оне.

Инаку и мене ми идеше чудно првите достави кога ги прашував зошто не бараат потпис. Мора доставата да има начин како да докаже.
Мислењето е автоматски споено:

Ќе ме натераат да почнам да плаќам со Пејпал а ме мрзи да се замарам пак со нив, да им пишувам на support тие арачите за непотребни конверзии да си ги пикнат таму каде сонце не грее... Ама треба и со локалната банка да може да се заврши работа. Пожалете се дека купеното не е доставено, нека приложат Тему и м-оне доказ за достава. Сигурно има некаков протокол за ова во банките.
Истото е и тука, не знам како пишале статус доставена без потпис и без контакт. И најсмешното е што датумот на „достава“ е на полноќ :).
А за поништување/chargeback има лимит колку време може да помине од иницијалната трансакција, или не?

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Истото е и тука, не знам како пишале статус доставена без потпис и без контакт. И најсмешното е што датумот на „достава“ е на полноќ :).
А за поништување/chargeback има лимит колку време може да помине од иницијалната трансакција, или не?
И во истиот ден кога си платил да пробаш да ја стопираш трансакцијата, процедурата е ептен колмплицирана (за нлб зборам, па и за другите банки претставувам е слично). Со други зборови, не ги враќаш парите. Следен пат проверувај си ги нарачките. Лопов до лопов..

kirev

senior
31 мај 2010
9.067
7.749
За недоставена роба кај банката издавач на картичка се бара chargeback т.е. се протестира трансакцијата . Проблемот е во тоа што ако процедурата е неуспешна, секоја банка има трошоци (1.200 во Шпаркасе) па ем нема да ги видиш парите ем одозгора уште сол на рана. Ама ако е нешто вредно - мора да се проба. Хм, јас би им напишал на Тему дека ќе почнам чарџбек и ќе им оставам ден-два да одлучат (лошо е за нив ако се прифати чарџбекот, па може да реагираат).

Arkturus

hello world
17 јануари 2013
369
279
Ми помина нарачка од 1468 ден. Може ли покасно да се појави проблем?
Screenshot 2025-05-03 205245.png

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Како плаќаш со пејпал, од салдо или со врзана картичка? Што ти е дифолт валута? Нели за такви работи имаше конверзија...

Се зависи како плаќа со пејпал. Мислам имаше провизија кога не е во иста валута Пејпалот и Сајтот. Имаше нешто не ми текнуе сега како беше точно.

Друже да не си грешка? Јас платив со Paypal али никаде не приметив дека ми наплатило повеќе, баш колку што е пратката толку ми е и наплатено
За конверзија на валута наплаќа провизија, Тему ми е во денари, пејпалот во евра ваљда, а врзана мк картица.

Viko

hello world
28 јуни 2022
313
289
За конверзија на валута наплаќа провизија, Тему ми е во денари, пејпалот во евра ваљда, а врзана мк картица.
На Халк случајно да не си? Пред да платиш со картичка од Халк ти дава опција да платиш у денари (конверзијата ја определува Халк) или евра (конверзијата ја одредува Пејпал) овој прозорец за избор ти го дава ако не ти е ставена дифолт картичка за онлајн плаќања и ако на Тему го немаш зачувано пејпалот.

Од искуство зборувам ми беше зачуван пејпалот на Тему и по дифолт ми одбрал да платам во евра и со картичката од Халк (ова не е случај со стопанска каде воопшто и нема опција да платиш во евра) на нарачка од 720/30 денари ми наплатија 780...

Со Халк немам добри искуства со плаќање во друга валута освен денар во Србија на трансакција од 1524 RSD (800 MKD) ми наплатија 821 МКД, а СТБ на неколку купувања околу 2000 денари провизија околу 10-15 денари секогаш зема

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
На Халк случајно да не си? Пред да платиш со картичка од Халк ти дава опција да платиш у денари (конверзијата ја определува Халк) или евра (конверзијата ја одредува Пејпал) овој прозорец за избор ти го дава ако не ти е ставена дифолт картичка за онлајн плаќања и ако на Тему го немаш зачувано пејпалот.

Од искуство зборувам ми беше зачуван пејпалот на Тему и по дифолт ми одбрал да платам во евра и со картичката од Халк (ова не е случај со стопанска каде воопшто и нема опција да платиш во евра) на нарачка од 720/30 денари ми наплатија 780...

Со Халк немам добри искуства со плаќање во друга валута освен денар во Србија на трансакција од 1524 RSD (800 MKD) ми наплатија 821 МКД, а СТБ на неколку купувања околу 2000 денари провизија околу 10-15 денари секогаш зема
Епа исто и мене таква некоја разлика од 50-60 денари во цена, иначе на НЛБ сум ама не ми даде никаква опција да бирам валута при плаќање. Ќе видам, следна нарачка директ со картичка ќе си плаќам, кога станува збор за Тему преголема сума е 50-60 денари да ти одат за конверзија.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.204
1.224
Скопје

Пејпалот ми е во долари изглеа и не гледам да има наплатено провизија за конверзијата, еве чисто информативно слики од порачката 1194 денари и од сметка колку ми има наплатено, инаку на стопанска банка сум

IMG_2632.jpeg

IMG_2631.jpeg

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
За ВИП пошта, сега добив достава (недела) и ми бараа да се потпишам на лист, така да реагирале на поплаките.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
За сите нив најдобро им е да нема никакво губење време со потписи, ама еве гледаме дека во наш интерес е. Ќе изгубат пратка, можеби и некој да се полакоми, и буквално може да тврдат дека ја доставиле пратката. Дури и ова на ЕЛС со СМС пораките е за они да се заштитат, а не нас. Што го спречува да прати СМС и потоа пратка што ја изгубил да каже дека ја доставил, демек примачот го потврди СМС-от.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.517
2.974
За сите нив најдобро им е да нема никакво губење време со потписи, ама еве гледаме дека во наш интерес е. Ќе изгубат пратка, можеби и некој да се полакоми, и буквално може да тврдат дека ја доставиле пратката. Дури и ова на ЕЛС со СМС пораките е за они да се заштитат, а не нас. Што го спречува да прати СМС и потоа пратка што ја изгубил да каже дека ја доставил, демек примачот го потврди СМС-от.
Kaj ELS ова со СМС, мислам дека курирот само иницира во системот праќање на код за еднократна употреба, а само крајниот корисник (на пр.јас или ти) го добива. Откако ќе му го издиктираме, внесува во системот, и на тој начин се добива автентикација кај системот - која е аналогна на некој вид на вистински потпис. Нешто како праќање код по СМС за плаќање сметки онлајн со обична дебитна - плаќањето на сметката откако го внесиш кодот, односно „потпишуваш/потврдуваш“ дека ти си сопственик на картичката.
Сакам да речам, ми делува сигурно, ама...
Еве, од моето искуство со курирот од ЕЛС (досега позитивно, фала богу): Се јавува - јас не сум дома, на работа сум. Се договараме да му ја предај пратката на детето шо се вратило од школо (во меѓувреме по телефон проверувам дали е дома детето), се преслушнуваме со курирот, тој иницира праќање СМС, јас му диктирам број, детето зема пратка и сега за сега, се е во ред.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Kaj ELS ова со СМС, мислам дека курирот само иницира во системот праќање на код за еднократна употреба, а само крајниот корисник (на пр.јас или ти) го добива. Откако ќе му го издиктираме, внесува во системот, и на тој начин се добива автентикација кај системот - која е аналогна на некој вид на вистински потпис.
Што ги спречува да ти пратат СМС без да извршат достава?
Не велам дека го прават тоа, ама ете теоретски ако го направат. Како ти како оштетен, како ќе докажеш дека не ти доставиле пратка?

Тоа никако не е аналогно на твојот физички потпис на хартија. СМС-от е само заштита за нив да не ја испорачаат пратката на некој друг.

Нешто како праќање код по СМС за плаќање сметки онлајн со обична дебитна - плаќањето на сметката откако го внесиш кодот, односно „потпишуваш/потврдуваш“ дека ти си сопственик на картичката.
Сакам да речам, ми делува сигурно, ама...
Несоодветна споредба е ова. СМС-от е уствари 2-step authentication. Не е доказ за плаќање. Доказ за плаќање е банкарски извештај... Исто и СМС-от од ЕЛС е 2-step authentication за потврдување идентитет на нарачателот ама не е доказ за испорака на пратката.

Ти кога купуваш онлајн не мора да продолжиш со купувањето кога ќе добиеш OTP безбедносна проверка. Исто и курирот не значи дека испорачал пратка само затоа што пратил СМС.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.517
2.974
Што ги спречува да ти пратат СМС без да извршат достава?
Не велам дека го прават тоа, ама ете теоретски ако го направат. Како ти како оштетен, како ќе докажеш дека не ти доставиле пратка?

Тоа никако не е аналогно на твојот физички потпис на хартија. СМС-от е само заштита за нив да не ја испорачаат пратката на некој друг.

Несоодветна споредба е ова. СМС-от е уствари 2-step authentication. Не е доказ за плаќање. Доказ за плаќање е банкарски извештај... Исто и СМС-от од ЕЛС е 2-step authentication за потврдување идентитет на нарачателот ама не е доказ за испорака на пратката.

Ти кога купуваш онлајн не мора да продолжиш со купувањето кога ќе добиеш OTP безбедносна проверка. Исто и курирот не значи дека испорачал пратка само затоа што пратил СМС.
Errrm, ок.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно