Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на странски акции\хартии

budba

read-only
22 септември 2023
2
2
Не најдов оваква тема овдека во скоро време па се решив та прашам пак.

Кој е наједноставниот начин за купување, главно сакам да инвестирам во ETFs како SMP500 и да ми стојат подолг период со надеж дека ќе пораснат ,досега единствен начин што го најдов е преки Wise да ставам и да извадам пари на InteractiveBrokers.

Дали има нешто подобро од ова какви се провизиите и условите ме интересира.

Фала фи однапред.

Solution
Како што пишав во Wise темата. Ова е најдобар начин за купување акции, поготово ако се работи за помали инвестиции, затоа што Interactive Brokers дозволуваат да купуваш фракции од акции и од ETFs.

Од неколку обиди и варијанти што ги направив преку Wise. Најисплатливо е да купиш долари со ЕВРА преку Gpay (Си бираш ова на deposit делот).
За да добиеш $100.00 на Wise треба да депонираш 94.44EUR ($101.04)
Провизијата e 1.04%.

Потоа се поврзува Wise акаунтот директно преку Interactive Brokers и ги префрлаш парите таму. Се плаќа уште $0.39 провизии за овој трансфер што тоталот доаѓа $1.43. Oва трае 1 до 2 дена. :)

Првичната идеја ми беше преку SEPA или Wiretransfer да префрлам пари директно на Interactive Brokers, но таков трансфер кошта...

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Дали кога продаваме акции и купуваме други треба да се пријави нешто во ујп ?
значи не ги вадам парите само едни продавам други купувам.

Пријавуваш само пари што ти легнуваат на сметка, односно приход поголем од тоа што си вложил

Ако купиш акции за 10к, а во таа година повлечеш 15к, пријавуваш за 5к данок само

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

Nikola230

read-only
28 август 2019
33
23
Здраво на сите,

Можеби веќе има некој пишано/објаснето (во тој случај ако може само линк).

Сакам да почнам со месечни инвестиции околу 200 ЕУР во индекс/ЕТФ за долг рок и сега се мислам дали на ИБКР или Т212 да се инвестира.

Дали некој од искуство знае кој би бил најдобриот начин за депонирање на средства, гледам на ИБКР ја има опциајта со Wise, па како би бил најдобар начин, дали да се прави конверзија од МКД/ЕУР на Wise и потоа ЕУР да се депонира на ИБКР или можеби има подобра математика некој :)

Поздрав,

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Пријавуваш само пари што ти легнуваат на сметка, односно приход поголем од тоа што си вложил

Ако купиш акции за 10к, а во таа година повлечеш 15к, пријавуваш за 5к данок само

Од каде ќе знае УЈП колку си купил за да мора само на разликата данок да платиш?

Исто така разбрав јас дека данок се плаќа само првите три години точно е тоа?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Од каде ќе знае УЈП колку си купил за да мора само на разликата данок да платиш?

Ти пријавуваш. Ако се посомневаат ќе бараат докази. Генерално сите даночниците функционираат на жими мајка… Ретко каде имаат целосен увид во банкарски сметки или сл. Имаат можност да побараат податоци ама не е 24/7

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Ти пријавуваш. Ако се посомневаат ќе бараат докази. Генерално сите даночниците функционираат на жими мајка… Ретко каде имаат целосен увид во банкарски сметки или сл. Имаат можност да побараат податоци ама не е 24/7
Така, така. Да ти кажам само ова со УЈП зезанциите ми е препрека за почнување соло трејдинг кариера. Затоа банкиве со фондовите ги сакав бидејќи тие си бркаат работи, ама па на провизија те кинат повеќе....

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Така, така. Да ти кажам само ова со УЈП зезанциите ми е препрека за почнување соло трејдинг кариера. Затоа банкиве со фондовите ги сакав бидејќи тие си бркаат работи, ама па на провизија те кинат повеќе....
Абе ти прави профит, пријавувај колку мислиш, па ќе те известат колку должиш :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Многу е едноставно пријавувањето, пријавуваш само кога си продал акции, си имаш извештај од брокерот што ги прикачуваш за доказ.

Плаќаш 10% на разликата од добиено-вложено, ако е негативна, односно не си заработил, само пријавуваш продажба на акции и не плаќаш ништо за нив. Додатно мислам имаше 10% ослободување на данокот, пример си заработил 1000 евра, ти рачунаат на 900 евра заработка 10%, ама ова автоматски се рачуна.

Проблемот се банките, они си имаат сопствени брокери и се што не оди преку нивните брокери го третираат за "нелегално" да речам, иако не е. Повлекуваш пари и ти бараат доказ, документи, значи не само извештај за продажбата, него бараат и договор со брокерот (трејдинг 212), па да бидат во некоја листа на одобрени брокери нз што.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Абе ти прави профит, пријавувај колку мислиш, па ќе те известат колку должиш :)
Извинете ве заборајв ќе им речам :D... Едно кафе ќе им носам кога ќе пријавувам после тоа xD
Мислењето е автоматски споено:

Многу е едноставно пријавувањето, пријавуваш само кога си продал акции, си имаш извештај од брокерот што ги прикачуваш за доказ.

Плаќаш 10% на разликата од добиено-вложено, ако е негативна, односно не си заработил, само пријавуваш продажба на акции и не плаќаш ништо за нив. Додатно мислам имаше 10% ослободување на данокот, пример си заработил 1000 евра, ти рачунаат на 900 евра заработка 10%, ама ова автоматски се рачуна.

Проблемот се банките, они си имаат сопствени брокери и се што не оди преку нивните брокери го третираат за "нелегално" да речам, иако не е. Повлекуваш пари и ти бараат доказ, документи, значи не само извештај за продажбата, него бараат и договор со брокерот (трејдинг 212), па да бидат во некоја листа на одобрени брокери нз што.
Мене планот ми е долгорочно да терам пример 4-5 години минимум пред да тргам ќар. Ова за 10 посто на разликата меѓу добивката и вложеното знам, ама не гледам поента зошто да пријавувам воопшто ако сум во зијан. Тоа валјда тие си знаат.

Тоа настрана, валјда T212 (таму сум за старт) имаат нивна картичка, па нема ни да мора да тргам в банка пари како девизен депозит. Ќе си ја терам картичката и никој нема да знае ништо, или па грција ќе ги вадам парите на банкомат, whatever.

Последна промена:

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Извинете ве заборајв ќе им речам :D... Едно кафе ќе им носам кога ќе пријавувам после тоа xD

Мене планот ми е долгорочно да терам пример 4-5 години минимум пред да тргам ќар. Ова за 10 посто на разликата меѓу добивката и вложеното знам, ама не гледам поента зошто да пријавувам воопшто ако сум во зијан. Тоа валјда тие си знаат.

Тоа настрана, валјда T212 (таму сум за старт) имаат нивна картичка, па нема ни да мора да тргам в банка пари како девизен депозит. Ќе си ја терам картичката и никој нема да знае ништо, или па грција ќе ги вадам парите на банкомат, whatever.
Имаат ама не за МК државјани.

Инаку треба да пријавуваш и загуба за кога ќе ги повлечеш парите на сметка, да имаш покритие.

Си депонирал 1000 евра, си изгубил 100, повлекуваш 900 евра. Доказ за тој приход имаш инвестиција во акции на берза, барем јас така мислам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Значи си направил грешка во пријавата и УЈП ќе те извести и ќе поднесеш корекција. Ти само прави профит :)

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Јас ставив на т212 со картичка и пробав да ги извадам во банка и не успеав. Стигнаа во банка и неможев да докажам од кај ми се парите, а од кај нив е уплатено се. Морало преку банка да иде под посебна шифра и нормално они да си земат провизија, 2400мкд е минимум. Ако некој успеал да стави на т212 со картичка и да извади во банка, нека сподели со која банка и процесот.

т212 е добро што провизија е 0.7% со картичка и може да се уплати и мала сума, а преку банка се исплати на 2000е уплати.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Јас ставив на т212 со картичка и пробав да ги извадам во банка и не успеав. Стигнаа во банка и неможев да докажам од кај ми се парите, а од кај нив е уплатено се. Морало преку банка да иде под посебна шифра и нормално они да си земат провизија, 2400мкд е минимум. Ако некој успеал да стави на т212 со картичка и да извади во банка, нека сподели со која банка и процесот.

т212 е добро што провизија е 0.7% со картичка и може да се уплати и мала сума, а преку банка се исплати на 2000е уплати.
Која банка? Ако нема начин да ги извадиш парите, која воопшто е поентата тогаш на сето ова...?

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Која банка? Ако нема начин да ги извадиш парите, која воопшто е поентата тогаш на сето ова...?
Поентата е да одиш преку нив и они година за година плус 5 милиона профит да вртат од твој труд.

Затоа пишав не е проблем пријавувањето, проблем се банките. Со оглед на незаинтересираноста на владите во нашата држава, верувам ќе остане ова вака уште долги години, исто како што многу други работи на профункционираа кај нас.

Не можеш уплатата да си ја вратиш на картичка ? Значи само уплатената сума без профитот како рефундација да ти ја вратат, јас така направив.

Пиши порака ако не ти е јасно како да ги повлечеш така.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331

Купуваш 10к
Вадиш 12к

Данок на 2к.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Шпаркасе банка, ке пробам пак со Тутунска или Халк да видам кај нив како е процедура. Парите може да се вадат преку Wise моментално, незнам има многу што користат т212 ама незнам како ги вадат.

Поентата е да одиш преку нив и они година за година плус 5 милиона профит да вртат од твој труд.

Затоа пишав не е проблем пријавувањето, проблем се банките. Со оглед на незаинтересираноста на владите во нашата држава, верувам ќе остане ова вака уште долги години, исто како што многу други работи на профункционираа кај нас.

Не можеш уплатата да си ја вратиш на картичка ? Значи само уплатената сума без профитот како рефундација да ти ја вратат, јас така направив.

Пиши порака ако не ти е јасно како да ги повлечеш така.

Може на картичка да се вратат, ама неможе профит, може колку си уплатил толку да повлечеш и тоа си работи, го пробав. Ама и тоа има лимит, некој период трае тоа, после тоа се губи.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
наводно имало закон ако не ги извадиш подолго од 2 години,те ослободуваат од данок на добивка

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
наводно имало закон ако не ги извадиш подолго од 2 години,те ослободуваат од данок на добивка

Не е наводно, туку има закон, не се плаќа данок на добивка од продажба на акции што ги поседуваш повеќе од две години. Значи не дали си ги извадил парите или не, туку акциите да ги поседуваш две години.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@Oktar кај УЈП за даночни ослободувања стои дека:

1. oбврзникот ги продава хартиите од вредност, кој ги стекнал по основ на наследување или подарок од прв наследен ред, по истекот на две години од денот на стекнувањето од страна на правниот претходник (оставителот или дарувачот);

извор: Управа за Јавни Приходи на Република Северна Македонија

Имаш линк/извадок од законот каде што стои поинаку?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Што е инвестициски фонд според законот?
Инвестициски фонд е финансиска институција што собира средства од повеќе инвеститори и ги инвестира во различни хартии од вредност, како акции, обврзници или злато. Ова им овозможува на индивидуалните инвеститори да имаат пристап до диверзифицирано портфолио без да мораат сами да ги избираат и управуваат инвестициите.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно