Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Дали некој нарачал со ваква опција и дали го добил продуктот во наведеното време?
Погледнете го атачментот 144180
Најдов сличен продукт, но со Aliexpress Standard Shipping пишува на 3 Јануари?

Која опција е подобра за да стигне побрзо?

Фала.

Со оваа опција нарачувам нон стоп, најбрзо ми стигна за 6 дена, сега скоро еден продукт за 9.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.944
8.438
Zborev so deckite od ELS i mi rekoa deka vekje se normalizira vremeto na isporaka i ne bi trebalo povekje od 2 nedeli da se ceka za pratkite koi sto odat preku niv
А се знае кои пратки одат преку нив?
Мислењето е автоматски споено:

Пратка со RExNL тракинг бројче заглавено ми е 10 дена на статус: Your package arrived at airport. Awaiting transit. Обично гледам по интернетов за 3-4 дена максимум ја напуштале Кина. Некој со случно искуство?
Истото кај мене, без гајле ради црниот петок ваљда имаат гужви и наплив на пратки. Ке ги средат

Последна промена:

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Дали некој нарачал со ваква опција и дали го добил продуктот во наведеното време?
Најдов сличен продукт, но со Aliexpress Standard Shipping пишува на 3 Јануари?

Која опција е подобра за да стигне побрзо?

Фала.
Овие пратки одат преку ЕЛС, за 2 медели би требало да е тука.

15 септември 2012
1.164
1.300
Порано имаше еден период кога можеше од Али да се нарача со превоз со турската пошта...
До Македонија доаѓаа пратките многу брзо, па Македонската пошта го носеше до дома за вкупно време од 2-3 недели...

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
ECSC транзит до МК за 8 дена. За недела дена макс ELS треба да ми ја донесат дома.

Во меѓувреме, унгарската ќе си ја почекам троа... :sleep:

Атачменти

• 1734521987622.png
    1734521987622.png
    72,2 KB · Прегледи: 51
  • 1734522096689.png
    1734522096689.png
    60,1 KB · Прегледи: 52
  • 1734522545060.png
    1734522545060.png
    82,1 KB · Прегледи: 50

tonci1675

read-only
26 септември 2017
9
10
Ако има некој што враќал пратки назад до Кина совет да даде?
Продавачот ми испрати нефункционален производ, и на диспјут од Али добив пресуда, или да ми врати само 20% од сумата, или да ми ги врати парите под услов да го вратам продуктот, со тоа што продавачот ќе мора да си го плати шипингот за назад.
Како и колку комплицирано иде таа процедура со оглед на состојбата во нашиве пошти ?
Парите ќе ги добијам назад откако ке им ја сликанм испратницата каде покажува тракинг број и дека продуктот е пратен за назад, или треба селерот да потврди дека го примил назад производот, па после?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.783
4.501
Неготино
Продавачот ми испрати нефункционален производ, и на диспјут од Али добив пресуда, или да ми врати само 20% од сумата, или да ми ги врати парите под услов да го вратам продуктот, со тоа што продавачот ќе мора да си го плати шипингот за назад.
Како и колку комплицирано иде таа процедура со оглед на состојбата во нашиве пошти ?
Парите ќе ги добијам назад откако ке им ја сликанм испратницата каде покажува тракинг број и дека продуктот е пратен за назад, или треба селерот да потврди дека го примил назад производот, па после?
Парите ќе ги добиеш откога ќе го добие назад производот, да.
Не знам од кај си ама јас во Неготино еднаш отидов да испратам рам назад, ми рекоа да не се замарам многу затоа што голема била шансата да не го добие назад рамот од не знам кои причини. Не сакаа да го земат.
На крај среќа испадна мојот лаптоп дека бил проблем, па на друг лаптоп заврши рамот, работи до ден денес.

15 септември 2012
1.164
1.300
UPS, Fedex, DHL?

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Иста ситуација имам и јас. И утре планирав да одам до пошта да се распрашам.

Инаку, да - откако ги откорнавме со враќање пари цела година за доцнење (читај: за џабе), сега АлиЕкспрес за сѐ поскапо пресудуваат да се врати првин или нема пари назад; а за сѐ поевтино дека нема доволно докази за да се одобри враќање пари. Кој што си дробел...

Последна промена:

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
…ми рекоа да не се замарам многу затоа што голема била шансата да не го добие назад рамот од не знам кои причини. Не сакаа да го земат…
Јас уште во 2012, кога поштата беше даааалеку позаостаната, испраќав LaCie хард-диск од 200€ и без проблем си пристигна.

• ми се допаѓа
Реакции: thrw

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Јас уште во 2012, кога поштата беше даааалеку позаостаната, испраќав LaCie хард-диск од 200€ и без проблем си пристигна.
this ... имам испраќано доста пратки порано, скоро со секоја опција кај нас се добива интернационален тракинг број со пратката и со основното е осигурана (нешто ко х30-50 од цената што се плаќа за испорака ако памтам добро), додатно може да се осигура на вредност ако е поголема. Сум праќал Европа/Америка никогаш не ми се изгубило ништо .. за Кина не би знаел ...

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
this ... имам испраќано доста пратки порано, скоро со секоја опција кај нас се добива интернационален тракинг број со пратката и со основното е осигурана (нешто ко х30-50 од цената што се плаќа за испорака ако памтам добро), додатно може да се осигура на вредност ако е поголема. Сум праќал Европа/Америка никогаш не ми се изгубило ништо .. за Кина не би знаел ...
Така е, и го заборавив моментот со осигурувањето. Така што, сѐ на сѐ, тие дефетистички ставови за поштата во суштина и во пракса не важат...
Мислењето е автоматски споено:

Нема проблем со праќање накај Кина. Проблемот е ОД Кина наваму
И тоа...

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Земи тоа што нудат и поправи го.

Blagojce

lurker
26 декември 2007
918
87
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Парите ќе ги добиеш откога ќе го добие назад производот, да.
Не знам од кај си ама јас во Неготино еднаш отидов да испратам рам назад, ми рекоа да не се замарам многу затоа што голема била шансата да не го добие назад рамот од не знам кои причини. Не сакаа да го земат.
На крај среќа испадна мојот лаптоп дека бил проблем, па на друг лаптоп заврши рамот, работи до ден денес.
И мене ме премислија со истиот муабет.
Јас се премислив бидејќи штом уште од почеток не сакаат да го примат, можеби и нема да го испратат... :unsure:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
ECSC транзит до МК за 8 дена. За недела дена макс ELS треба да ми ја донесат дома.

Во меѓувреме, унгарската ќе си ја почекам троа... :sleep:
ELS доставена дома на 23-ти, а унгарската кацнала денес во Скопје, 60 дена транзит.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Јас имам ECSC транзит од 4 дена!

Со тоа што - ова ми е трета пратка што треба да ми ја достави ЕЛС; правата следниот ден беше кај нив, втората после 2 дена, а оваа еве трет ден сè уште не е.

Како одминува времето, така ЕЛС заглавува и заглавува... додека не колабира. А мислам и дека е на прагот.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.769
6.478
SK
Со оваа опција нарачувам нон стоп, најбрзо ми стигна за 6 дена, сега скоро еден продукт за 9.

Хммм AliExpress commitment... Како го разбирате/толкувате ова: „Shipping guarantee Items marked with Shipping guarantee are assured that the order will be shipped within the promised time or you get a compensation coupon code. For full details please refer to the rules section“.

Практично гарантираат дека нарачаното ќе се испрати преку пошта/куриер до наведениот рок. Ама „доказот“ би бил едноставна декларација од продавачот дека го предал производот, а поголемиот дел од нив тоа автоматски го прават истиот секунд после нарачка. Ваљда тракинг им треба за докажување дека производот е предаден за испорака... Ајде нарачав нешто со многу конкурентна цена (дури се сомневам дека валиден продавач) и баш ме интересира овој момент. Пошто Али самите си земаат за обврска да дадат купон (за следни нарачки) ако се надмине наведениот рок за предавање на производот на испорака.

Или нешто сум збунка, и ова се однесува на вкупното време за испорака. На пример 11 дена до кај мене дома... Што мислите? :)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Хммм AliExpress commitment... Како го разбирате/толкувате ова: „Shipping guarantee Items marked with Shipping guarantee are assured that the order will be shipped within the promised time or you get a compensation coupon code. For full details please refer to the rules section“.

Практично гарантираат дека нарачаното ќе се испрати преку пошта/куриер до наведениот рок. Ама „доказот“ би бил едноставна декларација од продавачот дека го предал производот, а поголемиот дел од нив тоа автоматски го прават истиот секунд после нарачка. Ваљда тракинг им треба за докажување дека производот е предаден за испорака... Ајде нарачав нешто со многу конкурентна цена (дури се сомневам дека валиден продавач) и баш ме интересира овој момент. Пошто Али самите си земаат за обврска да дадат купон (за следни нарачки) ако се надмине наведениот рок за предавање на производот на испорака.

Или нешто сум збунка, и ова се однесува на вкупното време за испорака. На пример 11 дена до кај мене дома... Што мислите? :)
има рок при нарачката нели, ако не е испунет одма ќе ти рефундираат ако не е нешто сменето. Инаку има тракинг со унгарците до испорака дека е подигната (од нашиве локалниве ЕЛС).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.769
6.478
SK
има рок при нарачката нели, ако не е испунет одма ќе ти рефундираат ако не е нешто сменето. Инаку има тракинг со унгарците до испорака дека е подигната (од нашиве локалниве ЕЛС).
Jaсно де, друго беше прашањето. Нејасно е напишано дали гаранцијата се однесува на:
  • крајна испорака до купувачот во рок од стандардните 75 дена (ова е јасно дека после иде диспјут, нејасно е дали следува купонот што го ветуваат Али)
  • рок за предавање на производот на испорака, или почнување на шипинг, кај ова што го нарачав пишуваше 11 дена
  • вкупното време за испорака до купувачот, без прецизирање дали се однесува на наведените 11 дена или на стандардните 75 дена

Купонот е интересниот момент, кој го даваат (наводно) за неисполнување на еден или сите горенаведени моменти (нејасниот дел). За тоа прашував дали некој има конкретно искуство. :)

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Jaсно де, друго беше прашањето. Нејасно е напишано дали гаранцијата се однесува на:
  • крајна испорака до купувачот во рок од стандардните 75 дена (ова е јасно дека после иде диспјут, нејасно е дали следува купонот што го ветуваат Али)
  • рок за предавање на производот на испорака, или почнување на шипинг, кај ова што го нарачав пишуваше 11 дена
  • вкупното време за испорака до купувачот, без прецизирање дали се однесува на наведените 11 дена или на стандардните 75 дена

Купонот е интересниот момент, кој го даваат (наводно) за неисполнување на еден или сите горенаведени моменти (нејасниот дел). За тоа прашував дали некој има конкретно искуство. :)
До моментот кога производот ќе биде маркиран како shipped, односно кога ќе се појави тракинг бројче. Е сега за купонот претпоставувам дека би важел за следна нарачка, не ми се случило да задоцнат до сега.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.769
6.478
SK
...не ми се случило да задоцнат до сега.
Интересниот дел е дека продавачот е можно да не испорача ништо, пошто цената е прилично пониска од другите понуди а продавницата е нова... Уште утрово имаше некој „тракинг“ дека као мојава пратка пратки веќе е стигната во "ROISSY CHARLES DE GAULLE CEDEX".
Значи пратена до Гостивар, а јас инаку сум од Скопје, и тоа преку Истанбул за накај Софија а завршила во предградие на Париз за помалку од пола деноноќие (нарачано синојќа во 1 по полноќ). o_O

Втората пратка па тракингот е за Битола.
Секако е превара работава, ама ќе биде интересно да се следи. Може ќе им отворам чет на Али ако имам време.

Федекс линк:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно